Si advokát? Chceš napredovať v kariére? Nezmeškaj príležitosť stať sa súčasťou prestížnej advokátskej kancelárie!
Klikni sem pre viac informácií.
Máte
otázku?

Potrebujem nový znalecký posudok pri vyplatení podielov ?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Bratislava

Otázka: Potrebujem nový znalecký posudok pri vyplatení podielov ?

Dobrý deň, v roku 1997 som s manželom zakúpila polovicu rodinného domu od svojich rodičov. Okamžite sme uhradili polovicu ceny podľa znaleckého posudku. V roku 2008 nám moja matka, po smrti môjho otca, darovala svoju štvrtinu. Zvyšnú štvrtinu sme zdedili my - štyri deti, každé po 1/16, čo sa opiera o znalecký posudok z roku 1997 a je uvedené v osvedčení o dedičstve. Rada by som vedela, či sme povinní vyplácať našim trojím súrodencom trhovú cenu a zabezpečovať nový znalecký posudok, alebo máme právny nárok uhradiť im rozdiel ceny z pôvodného znaleckého posudku. S matkou bývame v dome a do jeho údržby a opráv sme investovali len my. Rodičiafinančne neprispeli a sľúbili, že dom raz prepišu na nás. No nestalo sa tak - otec zomrel a k prepisu nedošlo, takže sa na dedičstve podieľajú aj naše sestry. Vzťahy sa v priebehu času zhoršili a obávam sa, že budú žiadať vyplatenie svojich podielov v súčasnej trhovej cene. Chcela by som preto vedieť, na čo sa máme pripraviť.

Odpoveď: Potrebujem nový znalecký posudok pri vyplatení podielov ?

Dobrý deň, z otázky vyplýva, že ste podielovým spoluvlastníkom nehnuteľnosti spolu aj s Vašimi sestrami, ktoré dedičský podiel na dome nadobudli na základe dedičského rozhodnutia z roku 1997. V dome bývate Vy zrejme spolu s rodinou a Vaša mama. Sestry sú podiel. spoluvlastníčkami domu v podiele 1/16 k celku.

Ak chcete vyporiadať toto podielové spoluvlastníctvo ohľadom podielov sestier, pochybujeme, že sestry budú súhlasiť s vyplatením ich hodnoty podielu podľa znaleckého posudku z roku 1997, čo v konečnom dôsledku nie je ani ich povinnosť, lebo nehnuteľnosť užívate Vy spolu s mamou a ceny nehnuteľností sa podstatne zmenili.
Odporúčam vo veci, aby ste sa dohodli so sestrami na spoločnom súdnom znalcovi, ktorý ohodnotí nehnuteľnosť s prihliadnutím na Vaše investície do domu, ktorými sa v podstate zvýšila jeho hodnota a táto bude predmetom posúdenia v znaleckom posudku a o túto sumu sa zníži hodnota podielov sestier na nehnuteľností. Na základe znaleckého posudku by ste následne sa dohodli na zrušení a vyporiadaní podiel. spoluvlastníctva, čo v podstate znamená, že by ste odkúpili podiely na nehnuteľností od Vašich sestier a stali ste sa výlučnou vlastníčkou podielov Vašich sestier.

V prípade, že by medzi Vami nedošlo k dohode o zrušení a vyporiadaní podiel. spoluvlastníctva, sestry môžu podať žalobu na súd o zrušenie a vyporiadanie podiel. spoluvlastníctva, čo by predstavovalo náklady spojené so súdnym konaním.

Trápi vás "Potrebujem nový znalecký posudok pri vyplatení podielov ?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Potrebujem nový znalecký posudok pri vyplatení podielov ?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.