POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Ako podať trestné oznámenie pre krádež?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Prešov

Otázka: Ako podať trestné oznámenie pre krádež?

Dobré ráno, chcel by som sa opýtať, ako mám postupovať? V sobotu ma okradol bratranec o 50€ a keď som ho šiel na to vyspovedať, tak ma ešte dvakrát udrel do tváre. Na túto krádež mám aj svedka. Ďakujem.

Odpoveď: Ako podať trestné oznámenie pre krádež?

Dobrý deň, podľa konkrétnych skutkových okolností môže byť krádež 50,- € kvalifikovaná ako trestný čin alebo ako priestupok. Platí to aj pre konanie, ktorým Vás bratranec napadol. O krádež sa bude jednať vtedy, ak Vám finančnú hotovosť ukradol za použitia vlámania, alebo ak túto ste mali v čase spáchania pri sebe (napr. vo vrecku nohavíc) alebo ak bol páchateľ za obdobný čin v predchádzajúcich dvanástich mesiacoch postihnutý. Napadnutie môže byť kvalifikované ako trestný čin Výtržníctva podľa 364 Trestného zákona. Tohto prečinu sa dopustí ten, kto sa dopustí slovne alebo fyzicky, verejne alebo na mieste verejnosti prístupnom hrubej neslušnosti alebo výtržnosti najmä tým, že napadne iného. V prípade, že Vám boli spôsobené zranenia, nie je vylúčená ani trestná zodpovednosť za Ublíženie na zdraví. Odporúčam Vám preto adresovať trestné oznámenie na miestne príslušnú okresnú prokuratúru.

Trápi vás "Ako podať trestné oznámenie pre krádež?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako podať trestné oznámenie pre krádež? (Trestné právo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, či je možné podať trestné oznámenie na osobu, ktorá páchá podvody na Facebookovej stránke. Nie som jediná obeť. Je nás už viac ako 15 osôb, ktoré boli oklamané o sumy v rozpätí 5 až 99 eur. Osoba sa skrýva za falošnými menami a profilovými fotkami a dokonca používa rôzne bankové účty – zatiaľ som identifikovala približne päť rôznych účtov. Už neviem, ako sa mám zachovať. Navyše táto osoba vo svojich podvodných činnostiach stále pokračuje. Ďakujem za radu.

Odpoveď: Ako podať trestné oznámenie pre krádež?

(odpoveď odoslaná: 17.04.2024)

Dobrý deň,
v danom prípade by bolo podľa nášho názoru vhodné podať spoločné trestné oznámenie spolu s ostatnými podvedenými osobami. Mohlo by sa jednať o pokračovací trestný čin podvodu, nakoľko jednotlivé čiastkové útoky v tomto prípade nie sú trestnými činmi, keďže nespĺňajú kritérium malej škody, avšak spolu by sa už o trestný čin podvodu podľa nášho názoru mohlo jednať. Môžete teda podať trestné oznámenie na políciu alebo prokuratúru spolu s dôkazmi, prípadne za týmto účelom môžete navštíviť aj advokáta, aby trestné oznámenie vypracoval. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ako podať trestné oznámenie pre krádež? (Trestné právo)

Dobrý deň, na portáli Bazos.sk som zverejnil inzerát, v ktorom som vyjadril záujem o kúpu automobilových dverí. Ozval sa mi jeden pán, ktorý mi ich ponúkol a nakoniec sme sa dohodli, že odoberiem aj kapotu. Spolu, vrátane poštovného, to malo byť 215 eur. Pán predajca požadoval zaslanie celej sumy na jeho účet, ale ja som mu navrhol, že mu pošlem peniaze len za poštovné a zvyšok zaplatím formou dobierky. S tým nesúhlasil, pretože mal v minulosti zlé skúsenosti s nevyzdvihnutými balíkmi. Nakoniec sme sa dohodli, že mu pošlem 100 eur vopred a zvyšok po prijatí zásielky dobierkou. Balík však nebol odoslaný a pán sa vyhýba odpovediam na moje správy. Mám jeho e-mailovú adresu, telefónne číslo, IBAN a poslal mi dokonca aj kópiu občianskeho preukazu ako dôkaz jeho serióznosti a príjmový bloček, ktorý je však podozrivo vyplnený. Chcel by som vedieť, či môžem túto situáciu nejako vyriešiť s políciou. Prosím o radu. Ďakujem.

Odpoveď: Ako podať trestné oznámenie pre krádež?

(odpoveď odoslaná: 16.02.2024)

Dobrý deň,
vo veci odporúčam kontaktovať vašu banky, aby vyzvala príjemcu platby, aby peniaze vrátil. Ak k vráteniu peňazí na základe výzvy banky nedôjde, banka vám poskytne jheo osobné údaje, vrátane mena /vám poskytnutý OP mohol byť celkom inej osoby/ a vy budete museť dlžnú sumu vymáhať cestou súdu. Odporúčam menovaného vyzvať emailom, aby vám peniaze vrátil, lebo vec postúpite na súd pri zastupovaní advokátom, čím mu vzniknú nákaldy spoijené so súdnym konaním /súdny poplatok, trovy právneho zastupovania a úroky z omeškania/.

V prípade potreby následne kontatkujte našu advokátsku kanceláriu.


Podotázka: Ako podať trestné oznámenie pre krádež? (Trestné právo)

Dobrý deň, požičala som istý predmet svojmu bývalému priateľovi. Predmet je približne v hodnote 100€ a chcem ho späť, avšak on mi ho odmieta vrátiť. Môže sa to nahlásiť ako krádež? Je to nejakým spôsobom postihnutelné?

Odpoveď: Ako podať trestné oznámenie pre krádež?

(odpoveď odoslaná: 03.11.2023)

Dobrý deň,
v tomto prípade sa nebude jednať o trestný čin, nakoľko 100 eur nepredstavuje ani škodu malú v zmysle trestného zákona. Odporúčam Vám však bývalého priateľa vyzvať na vrátenie veci s tým, že ak Vám vec nevráti, tak podáte žalobu na súd. Tiež by to mohol byť priestupok. V prípade, ak Vám nevyhovie, tak bude potrebné podať žalobu o vydanie veci. 


Trápi vás "Ako podať trestné oznámenie pre krádež?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako podať trestné oznámenie pre krádež? (Trestné právo)

Dobrý deň. Moja dcéra odmieta odovzdať mame jej ušetrené peniaze a tiež peniaze z predaja maminho domu, ktoré som jej ako jej sestra sprostredkovala. Prosím o radu, akým spôsobom postupovať, aby mama svoje peniaze dostala. S pozdravom, Agnesa.

Odpoveď: Ako podať trestné oznámenie pre krádež?

(odpoveď odoslaná: 09.07.2022)

Dobrý deň, odporúčam v tomto smere kontaktovať advokáta, aby preštudoval vaše doklady a prípadne podať trestné oznámenie.

V otázke uvádzate, že mama má našetrené finančné prostriedky, otázkou je či ide o hotovosť uloženú u vašej sestry, alebo peniaze na bankovom účte, kde je majiteľom len sestra, prípadne disponentom je aj vaša mama. Ak je mama disponentom účtu, treba kontaktovať banku osobne.

Uvádzate, že mama predala dom, zrejme zo samotnej zmluvy vyplýva, na čí účet budú peniaze z predaja nehnuteľnosti uhradené, toto je podstatné. Otázkou je tiež z akého dôvodu vaša sestra peniaze zadržiava.

Vo veci môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu, k čomu však budeme potrebovať vidieť a teda preštudovať vaše doklady, ktoré máte k dispozícii.

 


Podotázka: Ako podať trestné oznámenie pre krádež? (Trestné právo)

Dobrý deň, Ukradli nám kočík spred domu, máme o tom aj kamerové záznamy. Koho a kde by sme mali kontaktovať? Ďakujem.

Odpoveď: Ako podať trestné oznámenie pre krádež?

(odpoveď odoslaná: 30.04.2022)

Dobrý deň,
to, či sa v tomto vašom prípade bude jednať o trestný čin krádeže závisí od výšky škody, ktorá vám bola spôsobená. Ak mal kočík hodnotu viac ako 266,- eur, potom sa bude jednať o trestný čin krádeže. V opačnom prípade, ak by vám nebola spôsobená škoda v takejto výške, by to záviselo od ostatných okolností najmä na strane páchateľa a toho ako došlo ku spáchaniu skutku. Napr. ak by bol skutočný páchateľ tejto krádeže za obdobný čin v posledných dvanástich mesiacoch postihnutý, možno hovoriť o tom, že sa voči vám dopustil trestného činu krádeže. t.j. stačí ak sa v posledných dvanástich mesiacoch dopustil krádeže, ktorou spôsobil škodu v hodnote do 266,-EUR. Konkrétna kvalifikácia skutku je však už na príslušných orgánoch. Odporúčam vám preto obrátiť sa priamo na políciu vo vašom obvode a oznámiť daný skutok, s tým že disponujete aj kamerovým záznamom. 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Ako podať trestné oznámenie pre krádež? (Trestné právo)

Dobrý deň, v jednom nemenovanom rekreačnom stredisku mi pri objednávaní jedla ukradli peňaženku s hotovosťou 50 € a kompletnými dokladmi. Peňaženka bola zazipsovaná v pánskej kabelke, ktorú som mal na pleci. Vôbec som si to nevšimol, až pri platení som zistil, čo sa stalo. V danom bistre sú kamery. Je možné podať trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre krádež?

Odpoveď: Ako podať trestné oznámenie pre krádež?

(odpoveď odoslaná: 10.08.2020)

Dobrý deň,
v tomto prípade odporúčam podať oznámenie na políciu a uviesť aj to, že incident by mohol byť na kamere. Skúsil by som sa informovať aj priamo v prevádzke, či im kamera robí aj záznam, alebo nie. Nakoľko to bola krádež veci, ktorú ste mali pri sebe, aj napriek nižšej sume (menej ako 266 eur) by to bolo posudzované ako ako trestný čin.


Trápi vás "Ako podať trestné oznámenie pre krádež?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako podať trestné oznámenie pre krádež? (Trestné právo)

Dobrý deň, môžem podať na manželku trestné oznámenie za krádež finančných prostriedkov z detskej knižky? Nachádzam sa v zahraničí a pred pár týždňami som jej dal právo na detské knižky, pretože si to vyžadovala (v prípade, že by sa mi niečo stalo). Po mojom odchode však z nich ihneď vybrala veľkú sumu bez môjho a dcérinho vedomia. Ďakujem.

Odpoveď: Ako podať trestné oznámenie pre krádež?

(odpoveď odoslaná: 19.06.2020)

Dobrý deň,

z otázky pre nás vyplýva, že ste manželke v banke zriadili dispozičné oprávnenia k detskej vkladnej knižke, zrejme bez určenia limitu v € s disponovaním s vkladom.
Ak má manželka dispozičné oprávnenie, potom bolo jej oprávnením s touto vkladnou knižkou disponovať. 
Možnosťou pre Vás je zrušiť dispozičné oprávnenie pre manželku.
Keďže ide o detskú vkladnú knižku, súhlas dcéry nepotrebovala, keďže dcéra nie je majiteľom ani disponentom vkladnej knižky.


Podotázka: Ako podať trestné oznámenie pre krádež? (Trestné právo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, či je možné podať trestné oznámenie za krádež bicykla, ktorý bol ukradnutý z chodby bytového domu. Bicykel nebol zabezpečený zámkom, je starý štyri roky a jeho cena bola 240 eur. K dispozícii máme kamerový systém, ktorý zaznamenal, ako zlodej vošiel cez hlavný vchod a odcudzil bicykel umiestnený pod schodami. Skôr ako o hodnotu bicykla ide v našom prípade o princíp. Ďakujem.

Odpoveď: Ako podať trestné oznámenie pre krádež?

(odpoveď odoslaná: 01.06.2020)

Dobrý deň,
na to, aby daná krádež bola trestným činom a nie "len" priestupkom, by musela byť hodnota bicykla viac ako 266 eur, alebo by musel byť čin spáchaný vlámaním, alebo by muselo ísť o páchateľa, ktorý bol za obdobný čin v predchádzajúcich dvanástich mesiacoch postihnutý.Trestný čin je spáchaný vlámaním, ak páchateľ vnikol do uzavretého priestoru nedovoleným prekonaním uzamknutia alebo prekonaním inej zabezpečovacej prekážky použitím sily alebo ľsťou. Trestný čin je spáchaný ľsťou, ak bol spáchaný s využitím omylu, ktorý páchateľ vyvolal, alebo s použitím úskoku. Neviem, ako presne sa tam dostal, či napr. zazvonil nejakému susedovi a povedal, že ide za osobou XY a tak sa dostal dovnútra, či inak. Od toho by sa odvíjalo to, či ide o trestný čin, alebo priestupok. Tak či tak, odporúčam ísť na políciu a oznámiť daný skutok.


Podotázka: Ako podať trestné oznámenie pre krádež? (Trestné právo)

Dobrý deň. Mám problém so šmejdom, ktorému som poslala peniaze vrátane poštovného (130 eur) a ktorý odmieta poslať mi tovar. Namiesto toho požaduje ďalšie platby (125 eur). Ako by som mala postupovať v takomto prípade?

Odpoveď: Ako podať trestné oznámenie pre krádež?

(odpoveď odoslaná: 25.02.2020)

Dobrý deň, 

v otázke neuvádzate, či ide o fyzickú osobu - nepodnikateľa alebo o predávajúceho v zmysle ust. živnostenského zákona,  resp. ani žiadne informácie o "šmejdovi".

Predpokladáme, že máte identifikačné údaje predávajúceho, meno priezvisko, adresa a doklad o úhrade najlepšie cez bankový prevod, prípadne aj emailovú adresu, ktorú ste si aj overili.

Všeobecne v zmysle ust. § 613 Obč. zákonníka platí :

"Veci možno predávať aj na objednávku. Predávajúci je povinný obstarať objednaný tovar v dohodnutej lehote, a ak lehota nie je dohodnutá, v lehote primeranej okolnostiam. Ak sa tak nestane, objednávateľ je oprávnený od zmluvy odstúpiť. Odstúpením objednávateľa od zmluvy nie je dotknuté jeho právo na náhradu škody."

Na základe uvedeného odporúčame odstúpiť od zmluvy a žiadať vrátenie zaplatenej kúpnej ceny vo Vami uvedenej lehote. Žiadne ďalšie platby neuhradzujte.

Ak kúpna cena nebude vrátaná v primeranej lehote max. do 14 dní po odstúpení, oznámte konanie predávajúceho na Slovenskú obchodnú inšpekciu podľa sídla predávajúceho.


Trápi vás "Ako podať trestné oznámenie pre krádež?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako podať trestné oznámenie pre krádež? (Trestné právo)

Dobrý deň, som vedúca predajne a nedávno som na kamerovom systéme zistila krádež štyroch kusov alkoholu od neznámej osoby. Je možné podať trestné oznámenie na neznámeho páchateľa? Výška škody je približne 40 eur.

Odpoveď: Ako podať trestné oznámenie pre krádež?

(odpoveď odoslaná: 27.01.2020)

Dobrý deň, spolu s kamerovým záznamom môžete podať na príslušnom policajnom oddelení oznámenie o týchto skutočnostiach nasvedčujúcich tomu, že bol spáchaný trestný čin (vzhľadom na výšku škody skôr priestupok). Je to možné podať aj na neznámeho páchateľa. 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako podať trestné oznámenie pre krádež?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.