Máte
otázku?

Zmluva o prevode polovice bytu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Bratislava

Otázka: Zmluva o prevode polovice bytu

Dobrý deň, s priateľkou vlastníme byt v podielovom spoluvlastníctve, pričom každý z nás vlastní polovicu. Chceme byt prepísať len na jedného z nás prostredníctvom darovacej zmluvy. Mohli by ste nás, prosím, poradiť, ako by mala takáto zmluva vyzerať, respektíve, čo všetko potrebujeme urobiť a splniť? Ďakujem.

Odpoveď: Zmluva o prevode polovice bytu

Dobrý deň, so zmluvou o prevode polovice bytu Vám môžeme pomôcť, prípadne Vám celú zmluvu vypracovať. V podstate nepôjde o darovaciu zmluvu ale o zmluvu o zrušení a bezodplatnom vysporiadaní podielového spoluvlastníctva. 

Pokiaľ máte na nehnuteľnosti aj záložné právo banky a brali ste si túto nehnuteľnos úver, odporúčam Vám vysporiadať aj tento úver. Ak ste sa dohodli, že si ho niekto nechá. 

Darovacia zmluva má niekoľko nevýhod - tou najhlavnejšou je možnosť žiadať vrátenie daru. Druhá nevýhoda je z daňového hľadiska, ak by ste chceli do 5 rokov nehnuteľnosť predať. 

Zmluva, ktorou sa prevedie 1/2 na druhého sploluvlastníka - ak ide o byt, potom zmluva musí obsahovať približne cca 20 povinných údajov. Ak chýba jedna, kataster konanie preruší. 

Máte na nehnuteľnosti hypotéku?

Trápi vás "Zmluva o prevode polovice bytu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Zmluva o prevode polovice bytu (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, môj otec mi chce darovať svoju polovicu bytu (druhú vlastní mama). Avšak čítala som, že darovanie môže mať svoje úskalia, pokiaľ ide o dedičstvo. Preto by som chcela poradiť, či by nebolo lepšie tento prenos uskutočniť prostredníctvom kúpno-predajnej zmluvy. Ďakujem.

Odpoveď: Zmluva o prevode polovice bytu

(odpoveď odoslaná: 19.03.2024)

Dobrý deň, samozrejme, ideálna je kúpna zmluva, nakoľko v prípade darovania za života, sa dedičia môžu po smrti poručiteľa domáhať, aby vám bolo na váš dedičský podiel započítané, to čo ste dostali od poručiteľa za jeho života za predpokladu, že išlo o neobvyklé darovanie (nehnuteľnosť nie je dar obvyklej hodnoty). Uvedené však závisí od toho, či ste jediný dedič alebo ste viacerí dediči. V ostatnom riziká nevidíme, nakoľko pokiaľ vám otec daruje svoju 1/2 na nehnuteľnosti za stavu, kedy je schopný posúdiť svoje konanie a jeho následky, bez nátlaku a bez násilia, potom je takáto darovacia zmluva de facto nenapadnuteľná. 

Aj kúpna zmluva je v poriadku, dôležité však je pri kúpnej zmluve uhradiť aj dohodnutú kúpnu cenu.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Zmluva o prevode polovice bytu (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, moji rodičia sú majitelia bytu. Otec sa chce vzhľadom na svoju chorobu vzdať svojej polovice v prospech mamy. Chce, aby som, ako ich dcéra, všetko vybavila. Môžete mi prosím poradiť s postupom? Bude potrebné, aby som mala splnomocnenie? Potrebujem všetko vybaviť tak, aby ich bolo potrebné už len zobrať na podpis. Ďakujem.

Odpoveď: Zmluva o prevode polovice bytu

(odpoveď odoslaná: 13.09.2022)

Dobrý deň,
z otázky predpokladáme, že byt je predmetom bezpodielového spoluvlastníctva manželov a preto váš otec nemôže previesť svoj podiel na vás ako dcéru či už na základe darovacej alebo kúpnej zmluvy. Možnosťou by bolo, aby obidvaja rodičia vám darovali dohodnutý podiel na byte a zostatok podielu na byte bude aj naďalej predmetom bezpodielového spoluvlastníctva manželov a tento podiel v prípade úmrtia rodiča bude predmetom dedenia.

Riešením je preto predaj alebo darovanie bytu vám ako celku, ale podielu na ňom. Právne nie je možné, aby otec ako jeden z bezpodielových spoluvlastníkov vám daroval svoj podiel na byte.


Podotázka: Zmluva o prevode polovice bytu (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, chcela by som sa informovať ohľadom listiny s názvom "Zmluva o prevode vlastníckeho práva k nehnuteľnosti". V tejto listine som uvedená ako jediná kupujúca, a to ako slobodná osoba. V katastri nehnuteľnosti sme však uvedení už ako dvaja kupujúci - ja a môj priateľ. Ktorá listina alebo ktorý fakt je teda právne platný? Kto je vlastníkom nehnuteľnosti? Sme ním obaja alebo majú nejakú váhu aj informácie, ktoré plynú zo "Zmluvy o prevode vlastníckeho práva k nehnuteľnosti"? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Zmluva o prevode polovice bytu

(odpoveď odoslaná: 25.02.2017)

Dobrý deň, ak ste na zmluve o prevode vlastníckeho práva k nehnuteľnosti uvedená iba Vy ako kupujúca nie je mi zrejmé akým spôsobom môžete byť v katastri nehnuteľnosti uvedená aj so svojím priateľom. Zmluva je totiž základom pre zápis vlastníckeho práva k nehnuteľnosti vkladom. Vzhľadom na to, že ste v katastri nehnuteľnosti obaja zapísaní ako vlastníci odporúčam Vám nahliadnuť do katastrálne spisu a zistiť, či je tam uložená pôvodná kúpna zmluva. Všeobecne sa má za to, že údaje a informácie uvedené v katastri nehnuteľnosti sa považujú za pravdivé kým sa nepreukáže opak. Tzn. že z pohľadu práva ste teraz spoluvlastníkmi nehnuteľnosti, kým nepodáte návrh katastru na vykonanie opravy. Budete však musieť pôvodnou kúpnou zmluvou preukázať, že ste nehnuteľnosť kúpili Vy sama, a nie spolu s priateľom. Podľa súčasného stavu vlastníte túto nehnuteľnosť v podielovom spoluvlastníctve. Dôvod takéhoto zápisu vlastníckeho práva Vám odhalí zbierka listín pri nahliadnutí do spisu.


Trápi vás "Zmluva o prevode polovice bytu" a chcete pomôcť?

Podotázka: Zmluva o prevode polovice bytu (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň. Už šesť rokov som majiteľom bytu, v ktorom stále bývajú bývalí majitelia. Bývajú tam len na základe môjho súhlasu, bez akejkoľvek zmluvy. Chystám sa byt predať. Je moja povinnosť písomne ich o tom informovať, alebo mám voči nim nejaké iné povinnosti? Kupujúci je informovaný, že byt je obývaný.

Odpoveď: Zmluva o prevode polovice bytu

(odpoveď odoslaná: 03.11.2016)

Dobrý deň. Vzhľadom na to, že pôvodní majitelia bytu už k tomuto bytu nemajú žiadne užívacie právo, nie ste pri prevode tohto bytu limitovaný ich súhlasom alebo nesúhlasom. Je na Vás, či ich o predaji bytu informujete alebo nie. Správne je, že ste kupujúceho upovedomili o tom, že byt je v súčasnosti obývaný.


Podotázka: Zmluva o prevode polovice bytu (Spoluvlastníctvo)

Kvôli finančným problémom sme po ústnej dohode dočasne prepísali odkúpený družstevný byt na syna, ktorý býval s manželkou a deťmi s nami. S manželom sme boli z dôvodu práce v zahraničí. Celý čas sme prispievali sumou 100 €, aj keď sme tam takmer celý rok neboli. Po dvoch rokoch od prepisu a problémov zo strany synovej rodiny, kedy nám vyhadzovali nábytok, knihy, sme ich požiadali, aby sa osamostatnili a byt prepísali naspäť. Syn s nevestou nám ho však nechcú prepísať naspäť. Máme množstvo svedkov, ktorí vedia, ako to vtedy bolo a sú ochotní svedčiť, keď bude treba. Máme šancu? Ďakujem.

Odpoveď: Zmluva o prevode polovice bytu

(odpoveď odoslaná: 25.08.2016)

Dobrý deň, v prípade, že ste predmetný byt na svojho syna previedli darovacou zmluvou, môžete sa domáhať za splnenia zákonných podmienok jeho vrátenia. Podľa § 630 Občianskeho zákonníka, darca sa môže domáhať vrátenia daru, ak sa obdarovaný správa k nemu alebo členom jeho rodiny tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy. Ak sa Váš syn voči Vám ako darcom správal tak, že tým hrubo porušil dobré mravy, vyzvite ho písomným listom na vrátenie bytu do vášho vlastníctva. V prípade nerešpektovania výzvy, sa svojho práva môžete domáhať súdnou žalobou. 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Zmluva o prevode polovice bytu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.