Máte
otázku?

Podmienečne prepustenie z výkonu trestu odňatia slobody - kedy, za akých podmienok, ako?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Trenčín

Otázka: Podmienečne prepustenie z výkonu trestu odňatia slobody - kedy, za akých podmienok, ako?

Dobrý deň, môj priateľ dostal nepodmienený trest odňatia slobody za nebezpečné vyhrážanie. Trest trvá dva mesiace a vykonáva ho v najnižšom stupni stráženia v Ilave. Je možné, že by ho po mesiaci pustili na podmienku, keďže ide o taký krátky trest? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Podmienečne prepustenie z výkonu trestu odňatia slobody - kedy, za akých podmienok, ako?

Dobrý deň, k Vašej otázke uvádzame nasledovné stanovisko vyjadrujúce náš právny názor:

 

Hmotnoprávna úprava podmienečného prepustenia z výkonu trestu odňatia slobody

 

Inštitút podmienečného prepustenia z výkonu trestu odňatia slobody upravujú primárne ustanovenia §§ 66 až 68 zákona č. 300/2005 Z. z. Trestný zákon v účinnom znení (ďalej len "Trestný zákon").

 

Podľa § 66 ods. 1 Trestného zákona súd môže odsúdeného podmienečne prepustiť na slobodu, ak odsúdený vo výkone trestu plnením svojihc povinností a svojím správaním preukázal polepšenie a môže sa od neho očakávať, že v budúcnosti povedie riadny život, a

a) ak ide o osobu odsúdenú za prečin po výkone polovice uloženého nepodmienečného trestu odňatia slobody alebo rozhodnutím prezidenta Slovenskej republiky zmierneného nepodmienečného trestu odňatia slobody,

b) ak ide o osobu odsúdenú za zločin po výkone dvoch tretín uloženého nepodmienečného trestu odňatia slobody alebo rozhodnutím prezidenta Slovenskej republiky zmierneného nepodmienečného trestu odňatia slobody.

 

Podľa § 66 ods. 2 Trestného zákona pri rozhodovaní o podmienečnom prepustení súd prihliadne aj na to, v akom ústave na výkon trestu odsúdený trest vykonáva.

 

Podľa § 67 ods. 1 až Trestného zákona: 

 

Osoba odsúdená za obzvlášť závažný zločin alebo osoba odsúdená na trest odňatia slobody podľa § 47 ods. 2 Trestného zákona (ustanovenie § 47 ods. 2 Trestného zákona upravuje ukladanie trestu odňatia slobody pri použití zásady trikrát a dosť, ktorá sa pri tam vymedzených trestných činoch uplatňuje) okrem osoby odsúdenej na doživotie môže byť podmienečne prepustená až po výkone troch štvrtín uloženého trestu odňatia slobody.

 

Osoba odsúdená na doživotie môže byť podmienečne prepustená najskôr po dvadsiatich piatich rokoch výkonu tohto trestu (to neplatí, ak súd pri ukladaní trestu odňatia slobody na doživotie rozhodol za splnenia podmienok ustanovených v § 34 ods. 8 Trestného zákona o tom, že podmienečné prepustenie z výkonu trestu odňatia slobody nie je prípustné).

 

Osoba opätovne odsúdená na trest odňatia slobody na doživotie nemôže byť podmienečne prepustená.

 

Podľa § 68 ods. 5 Trestného zákona opätovné podmienečné prepustenie z výkonu toho istého trestu nie je možné.

 

Aplikujúc vyššie uvedenú právnu úpravu na Vami popísaný skutkový stav možno konštatovať nasledovné:

- Trestný čin nebezpečného vyhrážania podľa § 360 ods. 1, príp. aj podľa ods. 1, ods. 2 Trestného zákona je prečinom. 

- Váš priateľ preto môže požiadať o podmienečné prepustenie z výkonu trestu odňatia slobody po splnení nasledovných podmienok:

a) Vo výkone trestu plnením svojich povinností preukázal polepšenie.

b) Môže sa od neho očakávať, že v budúcnosti povedie riadny život.

c) Vykonal polovicu uloženého nepodmienečného trestu odňatia slobody.

d) Nebol už raz z výkonu tohto trestu podmienečne prepustený.

 

Ak Váš priateľ bude po výkone polovice trestu (teda po jednom mesiaci) spĺňať všetky vyššie uvedené podmienky, súd ho môže (teda nemusí, na podmienečné prepustenie z výkonu trestu odňatia slobody ani pri splnení vyššie uvedených podmienok totiž nie je právny nárok) podmienečne prepustiť z výkonu trestu odňatia slobody. Trestný zákon ani iný právny predpis neustanovuje, že by podmienečné prepustenie z výkonu trestu odňatia slobody nebolo možné v prípade uložených trestov v trvaní kratšom ako napr. 2 mesiace a pod. Krátkosť uloženého trestu Vášmu priateľovi teda hmotnoprávne nebráni v tom, aby ho súd za splnenia uvedených podmienok nemohol podmienečne prepustiť z výkonu trestu odňatia slobody.

 

Procesnoprávna úprava podmienečného prepustenia z výkonu trestu odňatia slobody

 

Procesnoprávna úprava podmienečného prepustenia z výkonu trestu odňatia slobody je upravená primárne v ustanoveniach §§ 415 až 417 zákona č. 301/2005 Z. z. Trestný poriadok v účinnom znení (ďalej len "Trestný poriadok").

 

Podľa § 415 ods. 1 Trestného poriadku o podmienečnom prepustení z výkonu trestu odňatia slobody rozhoduje súd na návrh prokurátora, riaditeľa ústavu na výkon väzby alebo riaditeľa ústavu na výkon trestu odňatia slobody, v ktorom sa trest vykonáva, záujmového združenia občanov alebo na návrh odsúdeného na verejnom zasadnutí. Podľa § 415 ods. 3 Trestného poriadku o návrhu podľa § 415 ods. 1 Trestného poriadku rozhodne súd najneskôr do 60 dní od jeho doručenia.

 

Podľa § 417 ods. 1 a ods. 2 Trestného poriadku na rozhodnutie podľa § 415 Trestného poriadku je príslušný okresný súd, v ktorého obvode sa trest odňatia slobody vykonáva. Pred rozhodnutím o podmienečnom prepustení musí byť odsúdený vyslúchnutý.

 

Z uvedenej procesnoprávnej úpravy podmienečného prepustenia odsúdeného z výkonu trestu odňatia slobody vyplýva, že žiadosť o podmienečné prepustenie z výkonu trestu môže podať aj sám odsúdený. Je však nutné, aby túto žiadosť nepodal predčasne - teda až v čase, keď už spĺňa hmotnoprávne podmienky podmienečného prepustenia (najmä podmienku výkonu stanovenej časti uloženého trestu odňatia slobody). Za účelom rozhodnutia o podmienečnom prepustení súd nariadi termín konania verejného zasadnutia, na ktorom odsúdeného pred rozhodnutím vypočuje. Súd je síce podľa § 415 ods. 3 Trestného poriadku o návrhu na podmienečné prepustenie z výkonu trestu odňatia slobody povinný rozhodnúť do 60 dní od jeho doručenia, avšak táto lehota má len poriadkový charakter a v praxi sa často stáva, že súdy túto lehoty prekračujú. 

 

Vo Vašom prípade preto existuje veľké riziko, že práve s ohľadom na túto procesnoprávnu úpravu je pravdepodobné, že hoci by aj Váš priateľ spĺňal po mesiaci výkonu trestu všetky hmotnoprávne podmienky na podmienečné prepustenie z výkonu trestu odňatia slobody, z procesnoprávneho hľadiska je vysoko pravdepodobné, že súd by o jeho návrhu nerozhodol v čase trvania výkonu uloženého trestu odňatia slobody (práve s ohľadom na krátkosť uloženého trestu). 

Trápi vás "Podmienečne prepustenie z výkonu trestu odňatia slobody - kedy, za akých podmienok, ako?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Podmienečne prepustenie z výkonu trestu odňatia slobody - kedy, za akých podmienok, ako? (Trestné právo)

Dobrý deň, kedy je možné podmienečné prepustenie? Ak už človek raz bol vo väzení, je to potom stále možné? A musí ísť pri tom o ten istý trestný čin? Mám záujem hlavne o podmienky zamietnutia. Ďakujem.

Odpoveď: Podmienečne prepustenie z výkonu trestu odňatia slobody - kedy, za akých podmienok, ako?

(odpoveď odoslaná: 19.08.2023)

Dobrý deň,

konkrétne podmienky na podmienečné prepustenie sú uvedené v § 66 Trestného zákona.

Je rozhodujúce, za aký trestný čin je osoba odsúdená. Či ide o prečin, zločin alebo obzvlášť závažný zločin. Tiež je rozhodujúca, či bola pred tým vo väzení. 

Podľa § 66 ods. 1 Trestného zákona, "Súd môže odsúdeného podmienečne prepustiť na slobodu, ak odsúdený vo výkone trestu plnením svojich povinností a svojím správaním preukázal polepšenie a môže sa od neho očakávať, že v budúcnosti povedie riadny život, a

a) ak ide o osobu odsúdenú za prečin po výkone polovice uloženého nepodmienečného trestu odňatia slobody alebo rozhodnutím prezidenta Slovenskej republiky zmierneného nepodmienečného trestu odňatia slobody,

b) ak ide o osobu odsúdenú za zločin po výkone dvoch tretín uloženého nepodmienečného trestu odňatia slobody alebo rozhodnutím prezidenta Slovenskej republiky zmierneného nepodmienečného trestu odňatia slobody,

c) ak ide o osobu odsúdenú za zločin, ktorá nebola pred spáchaním trestného činu vo výkone trestu odňatia slobody po výkone polovice uloženého nepodmienečného trestu odňatia slobody alebo rozhodnutím prezidenta Slovenskej republiky zmierneného nepodmienečného trestu odňatia slobody; súd zároveň nariadi kontrolu technickými prostriedkami."

Podľa § 66 ods. 2 Trestného zákona, "Pri rozhodovaní o podmienečnom prepustení súd prihliadne aj na povahu spáchaného trestného činu a na to, v akom ústave na výkon trestu odsúdený trest vykonáva."

Podľa § 66 ods. 4 Trestného zákona, "Ak ide o podmienečné prepustenie podľa odseku 1 písm. c), kontrolu technickými prostriedkami možno skončiť najskôr po uplynutí doby, ktorá zodpovedá dvom tretinám uloženého nepodmienečného trestu odňatia slobody alebo rozhodnutím prezidenta Slovenskej republiky zmierneného nepodmienečného trestu odňatia slobody."


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Podmienečne prepustenie z výkonu trestu odňatia slobody - kedy, za akých podmienok, ako? (Trestné právo)

Dobrý deň, ak sa môj kamarát odvolal na krajský súd, pričom na okresnom súde mu bol uložený trest vo výmere 7 rokov za trestný čin lúpeže, môže krajský súd znížiť jeho trest, alebo má možnosť trest aj navýšiť? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Podmienečne prepustenie z výkonu trestu odňatia slobody - kedy, za akých podmienok, ako?

(odpoveď odoslaná: 02.08.2018)

Dobrý deň. Ak sa voči rozsudku okresného súdu odvolá len obžalovaný, tak krajský súd nemôže sprísniť okresným súdom uložený súd. Platí totiž zásada zákazu zmeny k horšiemu (lat. reformatio in peius).

Ak by však voči rozsudku okresného súdu podal odvolanie aj prokurátor, uvedená zásada by sa neuplatnila, pretože na základe odvolania prokurátora možno okresným súdom uložený trest aj sprísniť.


Podotázka: Podmienečne prepustenie z výkonu trestu odňatia slobody - kedy, za akých podmienok, ako? (Trestné právo)

Dobrý deň, môj kamarát bol odsúdený za obzvlášť závažnú trestnú činnosť - lúpež, pri ktorej mu bol vymeraný trest vo výmere 7 rokov. Chcel by som sa opýtať, prečo mu nebola ponúknutá dohoda o vine a treste. Má vlastne nárok na podmienečné prepustenie? Ak áno, po akom čase? Ďakujem.

Odpoveď: Podmienečne prepustenie z výkonu trestu odňatia slobody - kedy, za akých podmienok, ako?

(odpoveď odoslaná: 18.07.2018)

Dobrý deň,

podľa § 232 ods. 1 Trestného poriadku Ak výsledky vyšetrovania alebo skráteného vyšetrovania dostatočne odôvodňujú záver, že skutok je trestným činom a spáchal ho obvinený, ktorý sa k spáchaniu skutku priznal, uznal vinu a dôkazy nasvedčujú pravdivosti jeho priznania, môže prokurátor začať konanie o dohode o vine a treste na podnet obvineného alebo aj bez takého podnetu.

Z tohto ustanovenia vyplýva, že začať konanie o dohode o vine a treste je právom prokurátora, nie je povinnosťou. Ak usúdil, že v danom prípade nie sú splnené podmienky pre začatie tohto konania, potom toto rozhodnutie treba rešpektovať.

Pokiaľ ide o možnosť podmienečného prepustenia z výkonu trestu odňatia slobody, tu treba vychádzať z § 67 Trestného zákona, podľa ktorého Osoba odsúdená za obzvlášť závažný zločin alebo osoba odsúdená na trest odňatia slobody podľa § 47 ods. 2 okrem osoby odsúdenej na doživotie môže byť podmienečne prepustená až po výkone troch štvrtín uloženého trestu odňatia slobody.

Paragraf 47 obsahuje aj trestný čin lúpeže, a preto, ak bol odsúdený za lúpež, potom môže žiadať o podmienečné prepustenie až po vykonaní 3/4 trestu.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Podmienečne prepustenie z výkonu trestu odňatia slobody - kedy, za akých podmienok, ako?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.