Máte
otázku?

Peniaze z dedičstva pri rozvode


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Žilina

Otázka: Peniaze z dedičstva pri rozvode

Dobrý deň, pred nedávnom som prebrala dom od svojich rodičov a peniaze z predaja, 14000 eur, som vložila na termínovaný účet na moje meno. K tomuto účtu môj manžel nemá dispozičné právo. Manžel má vlastný účet (predtým to bol náš spoločný účet po mnohé roky), k nemu už nemám dispozičné právo. Ak by sme sa rozviedli (manžel ma psychicky týra roky), môžem pred rozvodom vybrať svojich 14 000 eur a vložiť ich na účet svojho dospelého syna ako dar, alebo môže to byť pri rozvode problém? Mám právo na takýto dar? Alebo ako inak môžem zaistiť, aby ma manžel neprinútil rozdeliť si moje dedičstvo na polovicu? Máme tri deti, dve dospelé a jedno pätnásťročné. Máme byt v osobnom vlastníctve, uvedené dva účty a žiaden iný majetok alebo úvery. Ďakujem za skorú odpoveď a prajem pekný deň.

Odpoveď: Peniaze z dedičstva pri rozvode

Dobrý deň, neuviedli ste všetky skutočnosti úplne jasne. Z Vašej otázky mi vyplýva, že ste dom po rodičoch zdedili a následne predali za 14.000,- €. Veci nadobudnuté počas manželstva dedením nepatria do BSM. Tzn. že ani výťažok z predaja takéhoto majetku nepatrí do BSM, je to Vašim výlučným vlastníctvom. V prípade rozvodu manželstva a zániku BSM sa následne vyporiadanie BSM tejto časti Vášho majetku nedotkne (14.000,- € nebude patriť do masy BSM). Finančné prostriedky vo výške 14.000,- € sú Vašim výlučným vlastníctvom bez ohľadu na to, či budú na Vašom účte alebo ich darujete Vášmu synovi (na darovanie Vašej veci máte samozrejme právo).

Trápi vás "Peniaze z dedičstva pri rozvode" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Peniaze z dedičstva pri rozvode (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, mohla by som prosím požiadať o právnu radu? Mám dve deti a som rozvedená už 10 rokov. Po rozvode som nadobudla majetok. Má v prípade mojej smrti bývalý manžel, ktorý je otcom mojich detí, nárok na môj majetok? Ďakujem za radu. E.

Odpoveď: Peniaze z dedičstva pri rozvode

(odpoveď odoslaná: 02.10.2023)

Dobrý deň, na vami položenú otázku uvádzame, že váš bývalý manžel nie je dedičom po vám ako po bývalej manželke.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Peniaze z dedičstva pri rozvode" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.