POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Peňažná pomoc rodine


Online právna poradňa
Oblasť práva: Iné oblasti práva, Košice

Otázka: Peňažná pomoc rodine

Dobrý deň, rada by som sa opýtala, či je možná finančná výpomoc cez určité inštitúcie, ak som nezamestnaná, nepoberám žiadne dávky a môj manžel, ktorý pracuje v veľkej firme v Košiciach, je od 3. 5. 2017 pracovne neschopný z neurologického hľadiska. Ďakujem.

Odpoveď: Peňažná pomoc rodine

Dobrý deň, ďakujeme za otázku, na ktorú odpovedáme nasledovne :

V otázke neuvádzate bližšie okolnosti,l dôvod Vašej nezamestnanosti,  sociálne a iné pomery, preto uvedieme viacero možností : 

 

 

I. Zákon  461/2013 Z.z. o sociálnom poistení : Váš manžel v zmysle ustanovení cit. zákona má nárok na nemocenské dávky, ak bol pre chorobu alebo úraz uznaný dočasne práceneschopným na výkon zárobkovej činnosti alebo mu bolo nariadené karanténne opatrenie. Výška dávky :  od 1. do 3. dňa dočasnej pracovnej neschopnosti 25 %  denného vymeriavacieho základu alebo pravdepodobného  denného vymeriavacieho základu a od 4. dňa dočasnej pracovnej neschopnosti 55 % DVZ alebo PDVZ. 

 

II. Zákon o rodine č. 36/2005 Z.z. : 

Podľa cit. zákona je daná aj  vyživovacia povinnosť detí k rodičom, ktorá je stanovená tak, že deti, ktoré sú schopné samy sa živiť, sú povinné zabezpečiť svojim rodičom primeranú výživu, ak to potrebujú. Každé dieťa plní vyživovaciu povinnosť voči rodičom v takom rozsahu, aký zodpovedá pomeru jeho schopností, možností a majetkových pomerov k schopnostiam, možnostiam a k majetkovým pomerom ostatných detí. 
Pri určení výživného cestou súdu  súd prihliada na odôvodnené potreby oprávneného, ako aj na schopnosti, možnosti a majetkové pomery povinného. Na schopnosti, možnosti a majetkové pomery povinného prihliadne súd aj vtedy, ak sa povinný vzdá bez dôležitého dôvodu výhodnejšieho zamestnania, zárobku, majetkového prospechu; rovnako prihliadne aj na neprimerané majetkové riziká, ktoré povinný na seba berie. 
Výživné nemožno priznať, ak by to bolo v rozpore s dobrými mravmi.
Výživné vo Vašom prípade je možné priznať len odo dňa začatia súdneho konania. 

 

III. Zákon č. 195/1998 Z.z. o sociálnej pomoci :
Zákon charakterizuje sociálnu 
núdzu ako stav,  keď si občan nemôže sám zabezpečiť starostlivosť o svoju osobu, starostlivosť o svoju domácnosť, ochranu a uplatňovanie svojich práv a právom chránených záujmov alebo kontakt so spoločenským prostredím najmä vzhľadom na vek, nepriaznivý zdravotný stav, sociálnu neprispôsobenosť alebo stratu zamestnania. 

Za sociálnu núdzu sa na účely tohto zákona považuje aj stav, keď občan s ťažkým zdravotným postihnutím potrebuje zmierniť sociálne dôsledky ťažkého zdravotného postihnutia alebo ich prekonať za podmienok ustanovených týmto zákonom. 

Za nepriaznivý zdravotný stav sa na účely tohto zákona považujú invalidita podľa právoplatného rozhodnutia alebo posudku Sociálnej poisťovne, choroba, porucha zdravia alebo zdravotné postihnutie uznané príslušným ošetrujúcim lekárom.

Formy riešenia sociálnej núdze podľa citovaného zákona sú :
a) sociálne poradenstvo, 
b) sociálne služby, 
c) sociálne služby, peňažné príspevky na kompenzáciu a peňažný príspevok za opatrovanie. 

 

IV. Zákon  č. 417/2013 Z.z. o pomoci v hmotnej núdzi : 

Nárok na dávky dľa cit. zákona je len v prípade  hmotnej núdze, ktorá je charakterizovaná ako stav, keď príjem členov domácnosti podľa tohto zákona nedosahuje sumy životného minima ustanovené osobitným predpisom a členovia domácnosti si nevedia alebo nemôžu prácou, výkonom vlastníckeho práva alebo iného práva k majetku a uplatnením nárokov zabezpečiť príjem alebo zvýšiť príjem. 

Základné životné podmienky na účely tohto zákona sú jedno teplé jedlo denne, nevyhnutné ošatenie a prístrešie. 
Príjemca na účely tohto zákona je fyzická osoba, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi alebo osobitný príspevok. 

Hmotná núdza sa zisťuje posúdením príjmu, majetku a možnosti uplatnenia nárokov členov domácnosti.  Možnosť zabezpečiť si príjem alebo zvýšiť si príjem vlastnou prácou sa neskúma, ak ide o fyzickú osobu, ktorá 
a) dosiahla vek potrebný na nárok na starobný dôchodok, 
b) je invalidná z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 %, 
c) je nezaopatrené dieťa, 
d) je osamelý rodič, ktorý sa osobne, celodenne a riadne stará o dieťa do 31 týždňov veku dieťaťa,  atď.

§ 8 : Fyzická osoba a členovia domácnosti nie sú v hmotnej núdzi, aj keď príjem členov domácnosti nedosahuje sumy životného minima ustanovené osobitným predpisom, ak si majetkom alebo uplatnením nárokov môžu zabezpečiť základné životné podmienky a riešiť si hmotnú núdzu. 

Pomoc v hmotnej núdzi je 
a)  dávka v hmotnej núdzi 
b) ochranný príspevok
c) aktivačný príspevok 
d) príspevok na nezaopatrené dieťa
e) príspevok na bývanie.

 

V.  Zákon č. 152/1994 Zb. z. o sociálnom fonde :
V zmysle citovaného zákona  je potrebné obrátiť sa priamo na zamestnávateľa Vášho manžela so žiadosťou o pomoc.  Zamestnávateľ v rámci realizácie svojej sociálnej politiky poskytuje zamestnancom z fondu príspevok na  okrem iných aj na sociálnu výpomoc a peňažné pôžičky. 
Príspevok z fondu možno poskytnúť aj rodinnému príslušníkovi zamestnanca a poberateľovi starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku, invalidného dôchodku, výsluhového dôchodku alebo invalidného výsluhového dôchodku za zákonom stanovených podmienok. 

Zamestnávateľ Vášho manžela Vám v tejto oblasti  poskytne bližšie  informácie.

 


VI. Zákon č. 5/2004 Z.z. o službách zamestnanosti : 
Podľa citovaného zákona Vás len môžeme odkázať na prísl.úrad práce a zaevidovať sa ako uchádzač o zamestnanie a za pomoci aj úradu práce hľadať si prácu.

 

 

Záver 

Z dôvodu, že v otázke nepíšete Vaše pomery v rodine, dôvod Vašej nezamestnanosti, možností Vašich detí, Vašu sociálnu a materiálnu situáciu, odporúčame obrátiť sa priamo na príslušný úrad práce, na zamestnávateľa Vášho manžela, prípadne na obec. 
Dúfame, že sme Vám pomohli.
 

Trápi vás "Peňažná pomoc rodine" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Peňažná pomoc rodine (Iné oblasti práva)

Dobrý deň. Ak DSS (nezisková organizácia) uplatňuje pri úhrade za sociálnu službu zákon č. 448/2008, § 72 ods. (9), podľa ktorého: "Prijímateľ sociálnej služby neplatí úhradu za odborné činnosti, obslužné činnosti a ďalšie činnosti v čase jeho neprítomnosti okrem úhrady za ubytovanie, ak voľne miesto nie je na prechodný čas obsadené inou fyzickou osobou a prijímateľ sociálnej služby a poskytovateľ sociálnej služby sa nedohodnú inak."

Môže DSS po 3 rokoch zmeniť pravidlá a prostredníctvom dodatku k zmluve žiadať od klienta úhradu za asistenčné a iné obslužné činnosti aj počas prerušenia poskytovania sociálnej služby? Môže žiadať úhradu za činnosti, ktoré neboli poskytnuté klientovi v čase jeho neprítomnosti v DSS? V dodatku priznávajú "prerušenie poskytovania sociálnej služby", avšak požadujú za to platbu. Znenie dodatku: „Zmluvné strany sa dohodli, že počas prerušenia poskytovania sociálnej služby, prijímateľ neplatí iba za stravovanie. Podľa zákona č. 448/2008 - Zákon o sociálnych službách, § 72 ods. 9." V dodatku k zmluve nie je uvedené, že obe strany dodatok podpísali svojvoľne a s porozumením. Vyžiadali si podpisy od klientov so 4. – 6. stupňom odkázanosti. Je takýto postup v súlade so zákonom? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Peňažná pomoc rodine

(odpoveď odoslaná: 28.08.2018)

Dobrý deň, 

na Vašu otázku zasielame odpoveď :

1./  Podľa § 72 ods.9 zákona o sociálnych službách platí : 
"Prijímateľ sociálnej služby neplatí úhradu za odborné činnosti, obslužné činnosti a ďalšie činnosti v čase jeho neprítomnosti okrem úhrady za ubytovanie, ak voľné miesto nie je na prechodný čas obsadené inou fyzickou osobou a prijímateľ sociálnej služby a poskytovateľ sociálnej služby sa nedohodnú inak." 

Z uvedeného ustanovenia vyplýva v podstate to, že klient v čase prerušenia poskytovania služieb neplatí nič, okrem ubytovania, aj to za podmienky, že jeho miesto nie je obsadené inou fyzickou osobou.

2./ K predloženiu dodatku k pôvodnej zmluve zo strany DSS došlo zrejme aj z dôvodu zníženia administratívy.

DSS môže predložiť návrh zmeny zmluvy, ktorým sa mení pôvodný text. Zo zákona však platí, že ak druhý účastník/klienti/ nebudú dodatok akceptovať resp. budú mať výhrady, k uzatvoreniu zmluvného dodatku nedôjde /citujeme/ :
"§ 44  Občianskeho záíkonníka : 
(1) Zmluva je uzavretá okamihom, keď prijatie návrhu na uzavretie zmluvy nadobúda účinnosť. Mlčanie alebo nečinnosť samy o sebe neznamenajú prijatie návrhu.
(2) Prijatie návrhu, ktoré obsahuje dodatky, výhrady, obmedzenia alebo iné zmeny, je odmietnutím návrhu a považuje sa za nový návrh. Prijatím návrhu je však odpoveď, ktorá vymedzuje obsah navrhovanej zmluvy inými slovami, ak z odpovede nevyplýva zmena obsahu navrhovanej zmluvy.
§ 46 OZ :
Pre uzavretie zmluvy písomnou formou stačí, ak dôjde k písomnému návrhu a k jeho písomnému prijatiu. Ak ide o zmluvu o prevode nehnuteľnosti, musia byť prejavy účastníkov na tej istej listine."


Uvádzame, že požadovať spätnú úhradu nákladov za služby, ktoré neboli poskytované v čase prerušenia, DSS nemôže, nakoľko by bol v rozpore s dobrými mravmi.
Stupeň odkázanosti klienta v stupni 4. - až 6. /zrejme najťažšie prípady/, máme za to, že je zneužitím ich stavu /nevieme posúdiť ich schopnosť chápať samotný text zmluvy resp. dodatku/.  Z ust. § 49 Občianskeho zákonníka vyplýva, že "účastník, ktorý uzavrel zmluvu v tiesni za nápadne nevýhodných podmienok, má právo od zmluvy odstúpiť."

 

Záver :

DSS môže predložiť návrh dodatku k zmluve, klienti nie sú povinní tento dodatok akceptovať, a teda ak ho akceptovať nebudú, zostáva v platnosti pôvodná zmluva s DSS.

K samotnému obsahu dodatku tak ako ho uvádzate v otázke, poznamenávame, že podľa § 72 ods. 9 zákona o soc. službách účastníci sa môžu dohodnúť aj inak, teda že klient nebude v čase prerušenia platiť za stravovanie; obslužné a odborné činnosti platiť bude. V zmysle cit. § 72 ods. 9 však súčasne platí, že ak je miesto obsadené v čase prerušenia služieb iným klientom, DSS nemôže požadovať úhradu od klienta, ktorému sa poskytovanie služby prerušilo, teda DSS nemôže požadovať za jedno miesto platby od dvoch klientov naraz.

Odporúčame prepracovať celú zmluvu, aby zo zmluvy a dodatku k nej nevyplýval nejednoznačný resp. rôzny výklad.
 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Peňažná pomoc rodine" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:
  • Mám nárok na rodinné prídavky vyplácané v zahraničí?

    ... rozviedla a moj byvaly manzel pobera rodinne pridavky na nase malolete deti v zahranici. ... Peňažná pomoc rodine · Nárok na príspevok pri narodení dieťaťa ...

  • Bude mať manžel pri vyporiadaní BSM nárok na spätne…

    Nárok na sociálne dávky · Peňažná pomoc rodine · Vysporiadanie majetku po rozvode · Príspevok na výživu rozvedeného manžela · Dokedy musím platiť ...

  • Nárok na sociálne dávky

    Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI: Peňažná pomoc rodine · Má sociálna poisťovňa nárok na vrátenie… Bude mať manžel pri vyporiadaní BSM nárok ...

  • Občianske združenie - dar fyzickej osobe

    Musí matka nejak dokladovať na čo peňažné prostriedky použila? ... Nevieme, aká je výška darov poskytnutých Vášmu OZ, ako ani dar pre osobu resp. rodinu, ... Priama kúpa pomôcky alebo priama úhrada potrebnej pomoci zo strany OZ, ...

  • Náhrada za smrť blízkej osoby

    Smrť blízkej osoby je pre pozostalých a hlavne rodinu nepochybne veľmi ... Blízka rodina bezprostredne potom určite nemyslí okamžite na náhradu ujmy v ...

  • Rozvod [Právna poradňa]

    právnu pomoc až do právoplatnosti rozsudku o rozvode manželstva, ... V Slovenskej republike na základe novely Zákona o rodine je od 01. júla 2010 v ... súd môže rozhodnúť o povinnosti zložiť peňažnú sumu na výživné, ktoré sa stane  ...

  • Kedy je možné vyhodiť dieťa z domu?

    Z ust. zákona o rodine vyplýva, že dieťa je povinné svojim rodičom pomáhať, povinné ... bude možné žiadať platenie výživného od Vašej mamy v peňažnej forme. ... Poskytnú Vám bezodkladnú pomoc a ochranu pred správaním a konaním ...




najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.