Máte
otázku?

Nárok na sociálne dávky


Online právna poradňa
Oblasť práva: Iné oblasti práva, Trenčín

Otázka: Nárok na sociálne dávky

Zamestnávateľ ma zamestnal z Úradu práce ako dlhodobo nezamestnaného, čím mu vznikol nárok na neplatenie odvodov, o čom ma vôbec neinformoval. Teraz mám vážny zdravotný problém, budem operovaný a dlhodobo na PN. Na Sociálnej poisťovni mi oznámili, že nemám nárok na nemocenské dávky, keďže zamestnávateľ za mňa nič neodvádza. Mám nárok na nejakú dávku? 20 rokov som si všetko platil a ani raz som nebol na PN. Ďakujem.

Odpoveď: Nárok na sociálne dávky

 

Dobrý deň. Súčasná právna úprava v oblasti sociálnych vecí je nadstavená tak, aby umožňovala vznik presne takých situácií, akú ste opísali vo Vašej otázke. Inak povedané, ak zamestnávateľ splní podmienky na uplatnenie zákonného oslobodenia od odvodovej povinnosti pre sociálne a zdravotné poistenie, pre zamestnanca to bude mať predovšetkým tieto nepriaznivé dôsledky:

1/ Zamestnanec nebude mať v čase uplatňovania úľavy na odvodoch (obdobie 12 mesiacov) nárok na nemocenské dávky. V prípade PN mu síce za prvých 10 dní zamestnávateľ musí vyplatiť náhradu príjmu, ale v prípade dlhodobej PN (t.j. 11. deň a nasledujúce) zostane bez príjmu, pretože Sociálna poisťovňa mu nemocenské nevyplatí.

2/ Počas daného obdobia nebude mať zamestnanec nárok ani na tzv. ošetrovné (ak by mu ochorelo dieťa).

3/ Počas daného obdobia nebude mať tehotná zamestnankyňa nárok na materské.

4/ Dané obdobie sa zamestnancovi nezapočíta do odpracovaných rokov pre vznik nároku na dôchodok (obdobný problém môže nastať aj pri nároku na invalidný dôchodok).

5/ Dané obdobie sa nebude zamestnancovi započítavať do nároku na dávku v nezamestnanosti, čo znamená, že po strate zamestnania nebude mať takýto zamestnanec nárok na dávku v nezamestnanosti.

 

Trápi vás "Nárok na sociálne dávky" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Nárok na sociálne dávky (Iné oblasti práva)

Dobrý deň, mám problém a neviem si rady. Dňa 16. októbra tohto roku som podal žiadosť o dôchodok. Na Sociálnej poisťovni mi povedali, že mám nárok ísť do predčasného dôchodku, keďže som pracoval v prvej kategórii od roku 1983 na jednom pracovisku. Mám 58 rokov, avšak dnes mi prišiel list, v ktorom píšu, že o 60 dní ešte podľa zákona predlžujú šetrenie. Avšak, ostanem úplne bez finančných prostriedkov. Pri mne žije ešte dcéra s dvomi malými deťmi, ktorá poberá len malé dávky na deti, keďže výživné jej bývalý manžel neplatí. Bola s tým po úradoch, ale všetko bolo márne. Rád by som sa teda informoval o možných krokoch, ktoré môžem podniknúť, aby som mal nejaký príjem, pretože skutočne sa to nedá prežiť. Som doma od 16. októbra.

Odpoveď: Nárok na sociálne dávky

(odpoveď odoslaná: 12.12.2022)

Dobrý deň, na Vami položenú otázku uvádzame, že postup SP je správny, jej to jej oprávnenie v zmysle ust. § 210 zákona o sociálnom poistení.

Vašim oprávnením je požiadať o preeddavkovú platbu dôchodku v súlade s ust. § 116 ods. 5 Zákona o sociálnom poistení :

"Ak sú splnené podmienky na vznik nároku na nemocenskú dávku, dôchodkovú dávku, úrazovú dávku a dávku v nezamestnanosti, dávky sa môžu vyplácať preddavkovo. Počas vyplácania dávky podľa prvej vety neplynie lehota podľa § 210 ods. 2."

Pokiaľ ide o výživné na maloleté deti, ktoré spomínate v otázke, ak toto bolo určené súdnym rozhodnutím je potrebné podať návrh na vykonanie exekúcie, ktorý návrh spíše ktorýkoľvek súdny exekútor. Návrh musí podať Vaša dcéra. Poplatok za spísanie návrhu je 16,50 € plus DPH. Následne treba podať žiadosť o náhradné výživné na prísl. úrad práce.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Nárok na sociálne dávky (Iné oblasti práva)

Dobrý deň. Môj dnes už bývalý zamestnávateľ síce za mňa platil odvody do sociálnej poisťovne, ale nedoručoval výkazy, ktoré mal povinnosť mesačne predkladať. Môj zdravotný stav vyžaduje dlhší čas praktikovania PN a v dôsledku nedoručovania potrebných výkazov mi sociálna poisťovňa nemôže vyplácať PN, pretože nemá potrebné informácie na vyčíslenie sumy nemocenského. Napriek mojim urgenciám zamestnávateľ odmieta tieto výkazy doručiť do sociálnej poisťovne. Tým mi spôsobuje výrazné problémy, najmä existenčné, a neviem, ako sa brániť. Čo by som mala v takejto situácii robiť? Ďakujem. S úctou, Inka.

Odpoveď: Nárok na sociálne dávky

(odpoveď odoslaná: 14.08.2018)

Dobrý deň,

na Vašu otázku predkladáme nasledovnú odpoveď :

1./ Povinnosti zamestnávateľa určuje zákon o sociálnom poistení, kde hlavné povinnosti zamestnávateĺa určuje ust. § 231 citovaného zákona, okrem iných aj "predkladať pobočke výkaz poistného a príspevkov na starobné dôchodkové sporenie za príslušný kalendárny mesiac v lehote splatnosti ním odvádzaného poistného a príspevkov na starobné dôchodkové sporenie s uvedením dňa, ktorý je určený na výplatu príjmov, ktoré sú vymeriavacím základom zamestnanca, v členení na jednotlivých zamestnancov a na nemocenské poistenie, starobné poistenie a starobné dôchodkové sporenie, invalidné poistenie, úrazové poistenie, garančné poistenie, poistenie v nezamestnanosti a rezervný fond solidarity a predkladať na výzvu organizačnej zložky Sociálnej poisťovne podklady na zistenie správnej sumy poistného a príspevkov na starobné dôchodkové sporenie, s určením fyzickej osoby, ktorá plní povinnosti voči SP."

2./ Za nesplnenie povinností môže soc. poisťovňa uložiť pokutu až do výšky  16596,96 eura.

3./ Podľa  § 243 zákona o soc. poistení "zamestnanci SP pri výkone kontroly sú oprávnení okrem iných v nevyhnutnom rozsahu 

a)vstupovať do objektov, zariadení a prevádzok, na pozemky a do iných priestorov patriacich kontrolovaným subjektom, ak bezprostredne súvisia s predmetom kontroly; nedotknuteľnosť obydlia nesmie byť dotknutá výkonom tohto oprávnenia,

b) vyžadovať od kontrolovaného subjektu a jeho zamestnancov, aby im v určenej lehote poskytli doklady, iné písomnosti, vyjadrenia a informácie vrátane technických nosičov údajov potrebné na výkon kontroly a prvopisy dokladov."

4./ Odporúčame Vám požiadať soc. poisťovňu o vyplatenie nemoc. dávok  preddavkovo odvolávajúc sa na ust. § 116 ods. 4 zákona o soc. poistení /citujeme/ :

"Ak sú splnené podmienky na vznik nároku na nemocenskú dávku, dôchodkovú dávku, úrazovú dávku a dávku v nezamestnanosti, dávky sa môžu vyplácať preddavkovo. Počas vyplácania dávky podľa prvej vety neplynie lehota podľa § 210 ods. 2.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Nárok na sociálne dávky" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.