Máte
otázku?

Patrí finančný dar počas manželstva len jednému z manželov?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Prešov

Otázka: Patrí finančný dar počas manželstva len jednému z manželov?

Dobrý deň, počas manželstva som prijal finančný dar z predaja nehnuteľnosti mojich rodičov, ktorý bol poslaný na môj účet bankovým prevodom. Tento účet som založil ešte pred manželstvom. V poznámke k tejto transakcii je uvedené "dedičstvo". Stačí to na to, aby sa tieto peniaze v prípade rozvodu nepripočítali k bezpodielovému alebo podielovému spoluvlastníctvu, ale zostali len vo vlastníctve mne? Ďakujem.

Odpoveď: Patrí finančný dar počas manželstva len jednému z manželov?

Dobrý deň, podľa § 143 Občianskeho zákonníka, v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov (BSM) je všetko, čo môže byť predmetom vlastníctva a čo nadobudol niektorý z manželov za trvania manželstva, s výnimkou vecí získaných dedičstvom alebo darom, ako aj vecí, ktoré podľa svojej povahy slúžia osobnej potrebe alebo výkonu povolania len jedného z manželov, a vecí vydaných v rámci predpisov o reštitúcii majetku jednému z manželov. Akýkoľvek dar je preto výlučným vlastníctvom manžela, ak obdarovaným je len on sám. V prípade, že by vec, ktorá tvorí predmet darovania, bola určená obom manželom, tvorila by súčasť ich podielového spoluvlastníctva. 

Trápi vás "Patrí finančný dar počas manželstva len jednému z manželov?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Patrí finančný dar počas manželstva len jednému z manželov? (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu. V roku 2016 som s mojou sestrou kúpila chatu. Kúpili sme ju rovným dielom a v zmluve sme zapísané len my dve, bez manželov. Chata bola financovaná našimi rodičmi. Kúpili sme ju práve tak, aby sme sa vyhli ďalším právnym prepisom, ako sú dedičstvo, dar a podobne. Preto bola chata od začiatku zapísaná na nás dve, hoci v podstate ju kupovali naši rodičia v našom mene. V tej dobe nám rodičia darovali peniaze prostredníctvom darovacej zmluvy, v ktorej je presne špecifikované, že nám darovali peniaze na kúpu tejto nehnuteľnosti. V skutočnosti sme peniaze nikdy nedostali fyzicky - platba prebehla priamo z účtu našej mamy na účet predávajúceho. Teraz mám otázku týkajúcu sa môjho nadchádzajúceho rozvodu. Má môj manžel nejaké právo na túto chatu, keďže bola kúpená z prostriedkov, ktoré boli darované výhradne mne a nie jemu? Má môj manžel možnosť si na túto chatu uplatňovať nárok? Ďakujem Vám veľmi pekne. SK.

Odpoveď: Patrí finančný dar počas manželstva len jednému z manželov?

(odpoveď odoslaná: 28.01.2020)

Dobrý deň,  podľa ust. § 143 Obč. zákonníka platí :

"V bezpodielovom spoluvlastníctve manželov je všetko, čo môže byť predmetom vlastníctva a čo nadobudol niektorý z manželov za trvania manželstva, s výnimkou vecí získaných dedičstvom alebo darom, ako aj vecí, ktoré podľa svojej povahy slúžia osobnej potrebe alebo výkonu povolania len jedného z manželov, a vecí vydaných v rámci predpisov o reštitúcii majetku jednému z manželov, ktorý mal vydanú vec vo vlastníctve pred uzavretím manželstva alebo ktorému bola vec vydaná ako právnemu nástupcovi pôvodného vlastníka.3)"

Z uvedeného zákonného ustanovenia vyplýva, že keďže peniaze boli darované Vám za účelom zakúpenia chaty, chata nepatrí do BSM a právny nárok na uvedenú chatu Váš manžel nemá.

Otázkou je, či v čase trvania BSM ste do uvedenej chaty neinvestovali finančné prostriedky z BSM, následne v prípade rozvodu manžel by mal nárok na vyporiadanie finančných prostriedkov z BSM keďže by sa jednalo o investície do Vášho výlučného vlastníctva a to v rozsahu 1/2 z investovaných fin. prostriedkov. Uvedené vyplýva z ust. § 150 Obč. zákonníka :

"Pri vyporiadaní sa vychádza z toho, že podiely oboch manželov sú rovnaké. Každý z manželov je oprávnený požadovať, aby sa mu uhradilo, čo zo svojho vynaložil na spoločný majetok, a je povinný nahradiť, čo sa zo spoločného majetku vynaložilo na jeho ostatný majetok. Ďalej sa prihliadne predovšetkým na potreby maloletých detí, na to, ako sa každý z manželov staral o rodinu, a na to, ako sa zaslúžil o nadobudnutie a udržanie spoločných vecí. Pri určení miery pričinenia treba vziať tiež zreteľ na starostlivosť o deti a na obstarávanie spoločnej domácnosti."

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Patrí finančný dar počas manželstva len jednému z manželov?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.