Si advokát? Chceš napredovať v kariére? Nezmeškaj príležitosť stať sa súčasťou prestížnej advokátskej kancelárie!
Klikni sem pre viac informácií.
Máte
otázku?

Odstupne


Online právna poradňa
Oblasť práva: Košice

Otázka: Odstupne

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na možnosť odstupného. Po dvojročnej zmluve s pracovnou agentúrou (personálny lízing) ma firma (VŠE) zamestnala na dobu určitú ako náhradu za kolegyňu na materskej dovolenke. Kolegyňa sa po 5 rokoch vracia do práce od 1.1.2022, čo mi oznámili 30.11.2021. Chcela by som vedieť, či mám nárok na odstupné a či je mesačná lehota od oznámenia v poriadku. Som osamelá matka a samoživiteľka, mám syna narodeného 26.5.2007. Ďakujem a prajem príjemný deň.

Odpoveď: Odstupne

Dobrý deň,

skutočnosť, či Vám vznikne pri skončení pracovného pomeru nárok na odstupné závisí jednak od spôsobu skončenia pracovného pomeru a od dôvody jeho skončenia. Odstupné teda vzniká zamestnancovi, s ktorým ukončil pracovný pomer výpoveďou zamestnávateľ, a to z dôvodov tzv. organizačných (§ 63 ods. písm. a) a b) Zákonníka práce), alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu. Z rovnakých dôvodov vzniká odstupné zamestnancovi aj pri skončení pracovného pomeru dohodou. Vznik nároku na odstupné bude teda priamo závislý od týchto dvoch skutočností. Zákon nestanovuje lehotu, do ktorej má zamestnávateľ vopred zamestnancovi oznámiť skončenie pracovného pomeru. V prípade, ak pôjde o výpoveď z pracovného pomeru, pracovný pomer sa však skončí až uplynutím výpovednej doby, ktorej dĺžka závisí od dĺžky trvania pracovného pomeru. 

Trápi vás "Odstupne" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Odstupne

Dobrý deň, 7.11. mi končí rodičovská dovolenka. Viem, že v práci už majú za mňa náhradu, takže som nadbytočná. Dnes mi volal nadriadený, že mi vie ponúknuť odstupné. Ešte mi zistí, koľko dní dovolenky mám nárok. Moja otázka znie: na aké odstupné mám nárok? Musím podpísať len dohodu, alebo mi môžu dať aj výpoveď? Ďakujem.

Odpoveď: Odstupne

(odpoveď odoslaná: 16.09.2024)

Dobrý deň,

po skončení rodičovskej dovolenky Vám zamestnávateľ môže dať výpoveď z dôvodu nadbytočnosti podľa § 63 ods. 1 písm. b) zákona č. 311/2001 Z.z. Zákonníka práce: "Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď iba z dôvodov, ak sa zamestnanec stane nadbytočný vzhľadom na písomné rozhodnutie zamestnávateľa alebo príslušného orgánu o zmene jeho úloh, technického vybavenia alebo o znížení stavu zamestnancov s cieľom zabezpečiť efektívnosť práce alebo o iných organizačných zmenách a zamestnávateľ, ktorý je agentúrou dočasného zamestnávania, aj ak sa zamestnanec stane nadbytočným vzhľadom na skončenie dočasného pridelenia podľa § 58 pred uplynutím doby, na ktorú bol dohodnutý pracovný pomer na určitú dobu,..."

V takom prípade máte nárok na odstupné, ktoré sa určuje podľa dĺžky trvania pracovného pomeru. Podľa ust. § 76 ods. 1 Zákonníka práce: "(1) Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a), b) alebo písm. f) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné najmenej v sume

a) jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dva roky a menej ako päť rokov,

b) dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej päť rokov a menej ako desať rokov,

c) trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej desať rokov a menej ako dvadsať rokov,

d) štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dvadsať rokov."

Zamestnávateľ s Vami môže skončiť pracovný pomer aj dohodou. Ak sa v dohode uvedie ako dôvod skončenia pracovného pomeru nadbytočnosť, rovnako Vám prináleží odstupné podľa § 76 ods. 2: "

 

Zamestnancovi patrí pri skončení pracovného pomeru dohodou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a), b) alebo písm. f) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, odstupné najmenej v sume

a) jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval menej ako dva roky,

b) dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dva roky a menej ako päť rokov,

c) trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej päť rokov a menej ako desať rokov,

d) štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej desať rokov a menej ako dvadsať rokov,

e) päťnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dvadsať rokov."

Ak ukončíte pracovný pomer dohodou je odstupné vyššie. V prípade výpovede, ale Váš pracovný pomer neskončí skôr ako uplynutím výpovednej doby. Ak Vám skončí rodičovská dovolenka mali by ste nastúpiť do práce, odpracovať čas počas výpovednej doby a následne sa Vám skončí pracovný pomer a máte nárok na odstupné, ak splníte počet rokov odpracovaných u zamestnávateľa. 

Zamestávateľ by pri ukončení pracovného pomeru a danej výpovede z dôvodu nadbytočnosti mal dodržať zákonný postup a vydať písomné rozhodnutie o tom, že ste sa stali nadbytočnou. Zamestnávateľ by Vám mal ponúknuť iné vhodné pracovné miesto a po ukončení pracovného pomeru s Vami na Vaše miesto neprijať iného zamestnanca podľa ust. § 61 ods. 3 Zákonníka práce: "Ak zamestnávateľ dal zamestnancovi výpoveď podľa § 63 ods. 1 písm. b), nesmie počas dvoch mesiacov znovu utvoriť zrušené pracovné miesto a prijať po skončení pracovného pomeru na toto pracovné miesto iného zamestnanca."

Ak by zamestnávateľ postupoval pri výpovedi v rozpore so zákonom máte právo domáhať sa neplatného skončenia pracovného pomeru súdnou cestou. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Odstupne

Dobrý deň, do decembra 2024 som na rodičovskej dovolenke. Moju pozíciu v práci zrušili. Pracovala som tam od roku 2012. Kolegyne dostali odstupné. Ja som si našla novú prácu, do ktorej nastupujem od 1. 9. 2024. Keďže musím dať sama výpoveď, nedostanem nijaké odstupné. Chcem sa informovať, či je nejaká možnosť, ako by som niečo dostala. Ďakujem.

Odpoveď: Odstupne

(odpoveď odoslaná: 23.07.2024)

Dobrý deň, ak ste sa rozhodla ukončiť rodičovskú dovolenku skôr a sama ste si našla nové zamestnanie, sama ste si spôsobili, že Vám už zamestnávateľ nemusí dať výpoveď, nakoľko Vy odchádzate. Ak by ste pekne počkali do decembra, vrátili sa do práce, zamestnávateľ by Vám bol povinný dať výpoveď z pre nadbytočnosť z dôvodu organizačnej zmeny, s nárokom na odstupné.

Na odstupné vzniká nárok, ak výpoveď dá zamestnávateľ zamestnancovi z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a) až c) Zákonníka práce. Iná možnosť neexistuje. Jedine, že by sám od seba Vám chcel zamestnávateľ vyplatiť určitú odmenu (vo výške odstupného). 

Za odpracovaných takmer 12 rokov u jedného zamestnávateľa, by ste mali nárok na odstupné vo výške trojnásobku alebo štvornásobku Vášho priemerného mesačného zárobku. 

Podľa § 76 ods. 1 písm. c) Zákonníka práce, "Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a)b) alebo písm. f) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné najmenej v sume trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej desať rokov a menej ako dvadsať rokov."   Skúste sa ešte so zamestnávateľom dohodnúť, že Váš pracovný pomer ukončíte formou dohody, v ktorej sa uvedie dôvod nadbytočnosti z dôvodu organizačnej zmeny, a v tom prípade Vám vznikne nárok na odstupné, ale nie podľa odseku 1 § 76 ale odseku 2 § 76 ZP. S tým však bude musieť súhlasiť Váš zamestnávateľ.  Podľa § 76 ods. 2 písm. d) Zákonníka práce, " Zamestnancovi patrí pri skončení pracovného pomeru dohodou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a)b) alebo písm. f) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, odstupné najmenej v sume  štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej desať rokov a menej ako dvadsať rokov."

Podotázka: Odstupne

Dobrý deň, ak po prehodnotení lekára o mojom zdravotnom stave dá zamestnávateľovi zdravotný posudok o nespôsobilosti ďalej vykonávať prácu mne pridelenú na tej pozícii a zamestnávateľ mi neposkytne iné pracovné miesto, ale prepustí ma z pracovného pomeru, mám nárok na odstupné, ak robím u neho viac ako 10 rokov? Ďakujem.

Odpoveď: Odstupne

(odpoveď odoslaná: 20.07.2024)

Dobrý deň, áno, máte nárok na odstupné.

V prípade výpovede zo strany zamestnávateľa zo zdravotných dôvodov (§ 63 ods. 1 písm. c) ZP), má zamestnanec nárok na odstupné. Správne ste napísali aj skutočnosť, že zamestnávateľ sa má skúsiť zamestnanca preradiť na inú, pre Vás vhodnú prácu. Nie však vždy má zamestnávateľ také možnosti a preto so zamestnanecom skončí pracovný pomer výpoveďou alebo aj dohodou.

Čo sa týka odstupného po odpracovaných desiatich rokoch, jeho výška sa odvíja podľa spôsobu skončenia pracovného pomeru.

Ak by ste dostali výpoveď, tak podľa § 76 ods. 1 písm. c) Zákonníka práce, odstupné predstavuje trojnásobok Vášho priemerného mesačného zárobku.

V prípade skončenia pracovného pomeru dohodou zo zdravotných dôvodov, odstupné podľa § 76 ods. 2 písm. d) Zákonníka, predstavuje minimálne štovrnásobok Vášho priemerného mesačného zárobku. 

Podľa § 63 ods. 1 písm. c) Zákonníka práce, "Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď iba z dôvodov, ak zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, alebo ak ju nesmie vykonávať pre chorobu z povolania alebo pre ohrozenie touto chorobou, alebo ak na pracovisku dosiahol najvyššiu prípustnú expozíciu určenú rozhodnutím príslušného orgánu verejného zdravotníctva."


Trápi vás "Odstupne" a chcete pomôcť?

Podotázka: Odstupne

Dobrý deň, do kedy mám nárok na odstupné od zamestnávateľa, aby mi nárok nezanikol? Ďakujem.

Odpoveď: Odstupne

(odpoveď odoslaná: 22.04.2024)

Dobrý deň,
nárok zamestnanca na odstupné nie je ohraničený časovo. 

Nárok na odstupné zamestnancovi vzniká, ak zamestnávateľ dá zamestnancovi výpoveď z nasledovných dôvodov:

- zamestnávateľ alebo jeho časť sa zrušuje

- zamestnávateľ sa premiestňuje ale zamestnanec nesúhlasí s novým miestom výkonu práce

- zamesntanec sa stane pre zamestnávateľa nadbytočný pre organizačnú zmenu u zamestnávateľa (zrušenie pracovného miesta)

- zamestnanec podľa lekárskeho posudku nemôže vykonávať doterajšiu prácu.

Iba v týchto prípadoch výpovede zamestnancovi vzniká nárok na odstupné podľa § 76 Zákonníka práce.

Podľa § 63 ods. 1 písm. a) až c) Zákonníka práce, "Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď iba z dôvodov, ak a) sa zamestnávateľ alebo jeho časť 1. zrušuje alebo 2. premiestňuje a zamestnanec nesúhlasí so zmenou dohodnutého miesta výkonu práce, b) sa zamestnanec stane nadbytočný vzhľadom na písomné rozhodnutie zamestnávateľa alebo príslušného orgánu o zmene jeho úloh, technického vybavenia alebo o znížení stavu zamestnancov s cieľom zabezpečiť efektívnosť práce alebo o iných organizačných zmenách a zamestnávateľ, ktorý je agentúrou dočasného zamestnávania, aj ak sa zamestnanec stane nadbytočným vzhľadom na skončenie dočasného pridelenia podľa § 58 pred uplynutím doby, na ktorú bol dohodnutý pracovný pomer na určitú dobu,  c) zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, alebo ak ju nesmie vykonávať pre chorobu z povolania alebo pre ohrozenie touto chorobou, alebo ak na pracovisku dosiahol najvyššiu prípustnú expozíciu určenú rozhodnutím príslušného orgánu verejného zdravotníctva."   Podľa § 76 ods. 1 Zákonníka práce, "Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a)b) alebo písm. f) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné najmenej v sume  a) jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dva roky a menej ako päť rokov,  b) dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej päť rokov a menej ako desať rokov,  c) trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej desať rokov a menej ako dvadsať rokov,  d) štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dvadsať rokov."

Podotázka: Odstupne

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, či mám nárok na odstupné, keď pracujem ako živnostník na základe pracovnej zmluvy? Ďakujem.

Odpoveď: Odstupne

(odpoveď odoslaná: 19.04.2024)

Dobrý deň,
nárok na odstupné vzniká každému zamestnancovi, ktorému dá zamestnávateľ výpoveď.

Výpoveď ale môže byť len z nasledovných dôvodov:

- zamestnávateľ alebo jeho časť sa zrušuje

- zamestnávateľ sa premiestňuje a zamestnanec nesúhlasí s novým miestom výkonu práce

- zamestnanec sa stane pre zamestnávateľa nadbytočný z dôvodu organizačnej zmeny u zamestnávateľa

- zamestnanec pre svoj zdravotný stav nemôže podľa lekárskeho posudku naďalej vykonávať svoju doterajšiu prácu.

Iba v týchto, vyššie uvedených prípadoch (§ 63 ods. 1 písm. a) až c) ZP), vzniká zamestnancovi nárok na odstupné podľa § 76 ZP. V ostatných prípadoch výpovede uvedených v § 63 ZP, zamestnancovi nárok na odstupné nevzniká. 

Podľa § 76 ods. 1 Zákonníka práce, "Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a)b) alebo písm. f) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné najmenej v sume 

a) jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dva roky a menej ako päť rokov,  b) dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej päť rokov a menej ako desať rokov,  c) trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej desať rokov a menej ako dvadsať rokov,  d) štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dvadsať rokov."   Podľa § 63 ods. 1 písm. a) až c) Zákonníka práce, "Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď iba z dôvodov, ak a) sa zamestnávateľ alebo jeho časť 1. zrušuje alebo 2. premiestňuje a zamestnanec nesúhlasí so zmenou dohodnutého miesta výkonu práce, b) sa zamestnanec stane nadbytočný vzhľadom na písomné rozhodnutie zamestnávateľa alebo príslušného orgánu o zmene jeho úloh, technického vybavenia alebo o znížení stavu zamestnancov s cieľom zabezpečiť efektívnosť práce alebo o iných organizačných zmenách a zamestnávateľ, ktorý je agentúrou dočasného zamestnávania, aj ak sa zamestnanec stane nadbytočným vzhľadom na skončenie dočasného pridelenia podľa § 58 pred uplynutím doby, na ktorú bol dohodnutý pracovný pomer na určitú dobu,  c) zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, alebo ak ju nesmie vykonávať pre chorobu z povolania alebo pre ohrozenie touto chorobou, alebo ak na pracovisku dosiahol najvyššiu prípustnú expozíciu určenú rozhodnutím príslušného orgánu verejného zdravotníctva."

V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Odstupne

Dobrý deň, rada by som požiadala o odpoveď na otázku, či v zmysle paragrafu 76, odseku 2 písmena e Zákonníka práce, patrí zamestnancovi päťnásobok jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer trval najmenej dvadsať rokov u súčasného zamestnávateľa alebo sa myslí doba pracovného pomeru celkovo počas života. Ďakujem.

Odpoveď: Odstupne

(odpoveď odoslaná: 29.09.2023)

Dobrý deň, odstupné v zmysle ust. § 76 Zákonníka práce patrí len z trvania pracovného pomeru u posledného zamestnávateľa a teda nesčitajú doby trvania všetkých pracovných pomerov u všetkých za celý život.

Naviac vyššie odstupné Zákonník práce neuvádza pri dlhšom trvaní pracovného pomeru /napr. 25 rokov/. Iné by to bolo v prípade skončenia pracovného pomeru na základe skutočností uvedených v ust. § 76 ods. 3 Zákonníka práce.


Trápi vás "Odstupne" a chcete pomôcť?

Podotázka: Odstupne

Dobrý deň, pracujem vo firme 19 rokov ako inšpektor kvality. Začali nám spájať funkcie. Chcem sa opýtať, či mám nárok na odstupné a na koľko mesačné, v prípade, že moju funkciu spoja s inou osobou a mne ponúknu prácu na nižšej pozícii a ja odmietnem. Ďakujem.

Odpoveď: Odstupne

(odpoveď odoslaná: 05.06.2023)

Dobrý deň,

v takomto prípade, ak ste pracovali 19 rokov, výška odstupného by závisela od formy skončenia pracovného pomeru. Ak by s vami pracovný pomer  váš zamestnávateľ skončil formou výpovede, mali by ste nárok na odstupné najmenej v sume trojnásobku vášho priemerného mesačného zárobku. Ak by Váš pracovný pomer trval najmenej 20 rokov, potom by ste mali nárok na najmenej štvornásobok  vášho priemerného mesačného zárobku.

Naopak, ak by ste skončili pracovný pomer formou dohody o skončení pracovného pomeru (v tomto prípade by bolo namieste definovať dôvod skončenia priamo v dohode), tak by ste ma mali nárok na odstupné najmenej v sume štvornásobku vášho priemerného mesačného zárobku a v prípade ak by trval 20 rokov, potom by ste mali nárok  na odstupné najmenej vo výške päťnásobku vášho priemerného mesačného zárobku. 

Ak uzavriete dohodu nesprávne, môže sa stať, že nedostanete žiadne odstupné. Preto si radšej do dohody nechajte zakomponovať právo na odstápné.


Podotázka: Odstupne

Dobrý deň, chcem sa opýtať na nárok na odstupné. Som osamelý rodič a starám sa o 11-ročné dieťa. Firma mi umožnila pracovať na jednu smenu po podaní písomnej žiadosti. Teraz som sa dozvedela, že mi to chcú zrušiť a vrátiť na trojsmenu. Pracujem takto už 5 rokov, no aj tak nemôžem nechávať dieťa samo doma.

Odpoveď: Odstupne

(odpoveď odoslaná: 16.06.2022)

Dobrý deň,
uvedené upravuje § 164 ods. 2 Zákonníka práce:

Ak požiada tehotná žena a žena alebo muž trvale sa starajúci o dieťa mladšie ako 15 rokov o kratší pracovný čas alebo o inú vhodnú úpravu určeného týždenného pracovného času, zamestnávateľ je povinný ich žiadosti vyhovieť, ak tomu nebránia vážne prevádzkové dôvody.

Okrem toho ste ešte aj osamelý zamestnanec, ktorý má zákonom poskytovanú zvýšenú ochranu.

Požiadajte zamestnávateľa písomne o vhodnú úpravu pracovného času. Ak odmietne, potom ho požiadajte, aby vysvetlil, aké sú jeho vážne prevádzkové dôvody, že Vám to nemôže umožniť. Ak by ste sa nedohodli na zmene, potom by ostávalo jedine sa obrátiť na inšpektorát práce, alebo na súd. 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Odstupne" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.