Máte
otázku?

Súbežný pracovný pomer


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Bratislava

Otázka: Súbežný pracovný pomer

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať: Ak má zamestnanec trvalý pracovný pomer (TPP) a dohodu u toho istého zamestnávateľa, môže počas svojej neprítomnosti na TPP (napr. dovolenka, lekár) pracovať na základe tejto dohody? Ďakujem za vašu odpoveď.

Odpoveď: Súbežný pracovný pomer

Dobrý deň, počas dovolenky áno, ale počas lekára nie.

V čase, kedy je zamestnanec uvoľnený u zamestnávateľa na ošetrenie u lekára, nemôže predsa vykonávať prácu na dohodu. Ide o jednu z dôležitých osobných prekážok v práci zamestnanca. 

Podľa § 141 ods. 2 písm. a) bod 1. Zákonníka práce, "Zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi pracovné voľno na vyšetrenie alebo ošetrenie zamestnanca v zdravotníckom zariadení, pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytne na nevyhnutne potrebný čas, najviac na sedem dní v kalendárnom roku, ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času."

Počas dovolenky je na zamestnancovi, ako trávi tento čas a preto zamestnávateľ nemôže mať výhrady, že nemohol pracovať na dohodu. 

Podľa § 134 ods. 7 Zákonníka práce, "Ak zamestnanec vykonáva prácu v niekoľkých pracovných vzťahoch u toho istého zamestnávateľa, posudzuje sa mzda v každom pracovnom vzťahu samostatne.

Trápi vás "Súbežný pracovný pomer" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Súbežný pracovný pomer" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:
  • Opätovne dohodnutá skúšobná doba

    Je možné pri súbežnom pracovnom pomere dohodnúť skúšobnú dobu? Prvý pracovný pomer trvá 4 roky(druh práce:účtovníctvo) a je na dobu neurčitú.

  • Čerpanie dovolenky vo výpovedi

    Dobrý deň, v prípade skončenia pracovného pomeru je najčastejšie situácia taká, ... Čo sa však týka súbežného uzatvorenia pracovných pomerov s inými ...




najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.