Máte
otázku?

Obmedzenie vstupu do domu na základe zrušeného trvalého pobytu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Žilina

Otázka: Obmedzenie vstupu do domu na základe zrušeného trvalého pobytu

Dobrý deň. Chcel by som sa opýtať na jednu vec. Spolu s bývalou manželkou sme podieloví spoluvlastníci domu, ktorý som postavil ešte pred našou svadbou. Počas manželstva som jej v dobrej viere daroval 1/3 podiel na dome, aby sme lepšie fungovali ako pár. Avšak, približne pol roka po darovaní sa rozhodla pre rozvod. Keďže podmienky na vrátenie daru nie sú dostatočne splnené, existuje spôsob, ako jej obmedziť prístup do domu? Ak by som napríklad zmobilizoval, aby už nemala v našom dome trvalý pobyt, ale pritom by stále bola podielovou spoluvlastníčkou s 1/3 podielom, môžem jej na základe nedostatku trvalého pobytu obmedziť prístup do domu? Alebo môže podielový vlastník nehnuteľnosti kedykoľvek vojsť do domu, aj keď už tam nemá trvalý pobyt? Táto záležitosť mi nie je úplne jasná a budem vďačný za vašu odpoveď. Ďakujem.

Odpoveď: Obmedzenie vstupu do domu na základe zrušeného trvalého pobytu

Dobrý deň,

na úvod je potrebné uviesť, že zrušenie trvalého pobytu nemá žiadny vplyv na práva, ktoré Vašej bývalej manželke vyplývajú z toho, že je podielovou spoluvlastníčkou uvedených nehnuteľností.

Vašej manželke teda tak v súčasnosti, ako aj po prípadnom zrušení trvalého pobytu budú k domu prislúchať všetky práva, ktoré má každý vlastník (ako aj podielové spoluvlastník) k danej veci. Medzi práva každého spoluvlastníka okrem iného patrí právo vec držať, užívať a disponovať s ňou (resp. so spoluvlastníckym podielom k nej). Ak by ste Vašej bývalej manželke ako spoluvlastníčke domu bránili vo výkone ktoréhokoľvek tohto oprávnenia, neoprávnene by ste zasahovali do jej vlastníckeho práva. Vaša bývalá manželka by sa mohla následne domáhať ochrany svojich práv na súde.

Naviac, ak by ste užívali celý dom (teda nad rámec veľkosti spoluvlastníckeho podielu, ktorý Vám prislúcha) Vaša bývalá manželka by mala nárok aj na náhradu za neužívanie spoločnej veci v rozsahu svojho spoluvlastníckeho podielu. Predpokladom vzniku tohto nároku je totiž to, že spoluvlastník (príp. ostatní spoluvlastníci) užívajú túto spoločnú vec nad rozsah jeho (ich) spoluvlastníckeho podielu. K uvedenému právnemu záveru dospel napríklad aj Najvyšší súd Slovenskej republiky vo svojom rozhodnutí z 27.10.2010, sp. zn. 6 Cdo 184/2010).

Na základe uvedeného vyplýva, že skutočnosť, že by sa zmenila adresa trvalého pobytu Vašej bývalej manželky by nemala žiadny vplyv na jej práva, ktoré jej k domu ako podielovej spoluvlastníčke prísluchajú. V prípade, ak by ste jej bránili v užívaní týchto práv, medzi ktoré patrí aj právo užívať vec (vo veľkosti spoluvlastníckeho podielu), mohla by sa Vaša bývalá manželka ich ochrany (ako aj prípadných nárokov, ktoré by jej porušením týchto práv vznikli) domáhať v súdnom konaní.

Trápi vás "Obmedzenie vstupu do domu na základe zrušeného trvalého pobytu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Obmedzenie vstupu do domu na základe zrušeného trvalého pobytu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.