Máte
otázku?

Nároky pri ukončení pracovného pomeru dohodou


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Žilina

Otázka: Nároky pri ukončení pracovného pomeru dohodou

Dobrý deň, momentálne sa u mňa vyskytla nasledujúca situácia. Som zamestnancom spoločnosti, ktorá vykonáva činnosti pre druhú firmu. Táto druhá firma vypovedala zmluvu môjmu zamestnávateľovi, avšak ponúkla mi možnosť pracovať pre ňu priamo formou živnosti. Súčasný zamestnávateľ s tým súhlasil a pred 3 mesiacmi nám ústne oznámil, že nám dá výpovede z dôvodu rušenia pracovných pozícií. Doposiaľ mi výpoveď nebol doručená. Pracujem pre spoločnosť 7 rokov. Zamestnávateľ po mojom dotazovaní na výpoveď povedal, že sa to bude riešiť formou dohodou o ukončení pracovného pomeru. Od budúceho mesiaca nastupujem na živnosť. Rád by som sa opýtal - aké sú moje možnosti vo vzťahu k forme podanej výpovede: majuť nárok na odstupné, preplatenie nevyčerpanej dovolenky, vzdanie sa výpovednej doby? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Nároky pri ukončení pracovného pomeru dohodou

Dobrý deň,

v prvom rade je nutné uviesť, že výpoveď podľa § 61 ods. 1 Zákonníka práce musí byť daná písomne a musí byť doručená, inak je neplatná. V danom prípade Vám teda z právneho hľadiska nebola výpoveď daná (preto ani neplynula výpovedná doba a pod.).

Ako sami uvádzate, Váš zamestnávateľ Vám neskôr oznámil, že Váš pracovný pomer chce ukončiť dohodou. Skončenie pracovného pomeru dohodou je ale úplne iný inštitút ako výpoveď.

Na skončenie pracovného pomeru dohodou sa vyžaduje súhlas Vášho zamestnávateľa ako aj Váš. Je len na Vás, ako zmluvných stranách dohody, na akých podmienkach sa v rámci tejto dohody dohodnete - teda či Vám napr. vyplatí zamestnávateľ ako kompenzáciu sumu vo výške určitého počtu platov a pod. 

Nárok na odstupné by ste mali len v prípade skončenia pracovného pomeru výpoveďou, pri skončení pracovného pomeru dohodou Vám takýto nárok bez osobitnej (písomnej) dohody so zamestnávateľom nepatrí.

Trápi vás "Nároky pri ukončení pracovného pomeru dohodou" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Nároky pri ukončení pracovného pomeru dohodou" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.