Máte
otázku?

Napadnutie zámennej zmluvy


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Trenčín

Otázka: Napadnutie zámennej zmluvy

Dobrý deň, chcela by som sa informovať, či je možné napadnúť zámennú zmluvu dvoch bytov. Moji rodičia sa rozviedli v roku 2005 a ja som bezplatne vymenila svoj 2-izbový byt za ich 3-izbový, ktorý som získala spoločne s manželom. Moji rodičia túto zmluvu podpísali, avšak majetkové vyrovnanie sa uskutočnilo až o tri a pol roka neskôr. Aktuálne mám so svojím manželom súdny spor týkajúci sa tohto bytu. Pred tým, ako sme sa zobrali, som ako slobodná žena vlastnila 2-izbový byt. Keď sme sa vzali, uhradila som bytovému družstvu zostávajúcich 2800 SK a manžel sa dostal do LV, hoci nič nekúpil. V roku 2005 sme tento byt vymenili s rodičmi, ako som už uviedla. Rada by som vedela, či je možné túto zmluvu ešte napadnúť, aby bola neplatná. Rozhodnutie by bolo pre mňa jednoduchšie, keby sa súdil len o 2-izbový byt. Ďakujem.

Odpoveď: Napadnutie zámennej zmluvy

Dobrý deň, 

žiaľ vo Vašom prípade z Vami opísaných skutočností nemožno vyvodiť žiadny dôvod neplatnosti uzavretej zámennej zmluvy, nakoľko z otázky nevyplýva žiadna skutočnosť, s ktorou zákon spája absolútnu neplatnosť daného právneho úkonu. 

Hoci Vaši rodičia už boli rozvedený v čase uzavretia zámennej zmluvy a teda už v danom čase ich bezpodielové spoluvlastníctvo neexistovalo, podľa Občianskeho zákonníka ako aj ustálenej judikatúry sa aj po zániku BSM až do majetkového vyporiadania už zaniknutého BSM spravujú vzťahy bývalých manželov podľa ustanovení o bezpodielovom spoluvlastníctve manželov. Teda hoci ich manželstvo a ani BSM už v čase uzavretia zámennej zmluvy neexistovalo, no uzatvárali zámennú zmluvu ako bezpodieloví spoluvlastníci daného bytu, ide o platný právny úkon, na ktorý boli oprávnení.

Trápi vás "Napadnutie zámennej zmluvy" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Napadnutie zámennej zmluvy (Spoluvlastníctvo)

Ďakujem za odpoveď. Takže nie je žiadna možnosť napadnúť zmluvu? Rád by som sa tiež opýtal, či súd, ktorý už prebieha, berie do úvahy, ako sme sa dostali k bytu - teda to, že moji rodičia boli vlastníkmi bytu 35 rokov a tiež ho vyplatili. Bohužiaľ, kvôli našej nerozvážnosti sme uviedli bývalého manžela na zozname vlastníkov. Žijem v byte s dvoma maloletými deťmi, budem mu musieť vyplatiť polovicu?

Odpoveď: Napadnutie zámennej zmluvy

(odpoveď odoslaná: 04.04.2017)

Dobrý deň,

ak boli všetci účastníci zámennej zmluvy v čase jej uzavretia spôsobilý na právne úkony, a tento úkon robili slobodne a vážne, a je v určitej a zroozumiteľnej forme, neexistuje dôvod, pre ktorý by bolo možné spochybniť platnosť tejto zmluvy.

Čo sa týka druhej časti otázky, podľa § 150 Občianskeho zákonníka sa síce v odôvodnených prípadoch prihliada pri vyporiadaní aj na to, ako sa ktorý z manželov zaslúžil o nadobudnutie spoločných vecí, no ako uvádzate, vo Vašom prípade sa o nadobudnutie danej veci zaslúžili Vaši rodičia, a na to súd neprihliada. 

Naviac z rozhodovacej činnosti súdov vyplýva, že ak aj mal určitú vec nadobudnúť len jeden z manželov, avšak v zmluve boli uvedení obaja, má sa za to, že týmto spôsobom manželia prejavili vôlu nadobudnúť vec do bezpodielového spoluvlastníctva. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Napadnutie zámennej zmluvy" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.