Máte
otázku?

Ako postupovať pri spísaní zámennej zmluvy?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Bratislava

Otázka: Ako postupovať pri spísaní zámennej zmluvy?

Dobrý deň, chcela by som sa informovať, ako môžeme postupovať v nasledujúcom probléme: S otcom spoločne bývam v byte, ktorý patrí jemu - výlučné vlastníctvo nadobudol dedením po smrti manželky. Chceli by sme sa však presťahovať do domu, kde by sme s predávajúcimi chceli uzavrieť zámennú zmluvu s tým, že v rámci kúpnej zmluvy by bol dom vyplatený zamenou a s doplatkom určitej sumy cez hypotéku. Je takýto postup možné uplatniť, alebo je nutné spraviť kúpno-predajné zmluvy na obidve strany? Je v takomto prípade možné vôbec spraviť zámennú zmluvu? Ďakujem.

Odpoveď: Ako postupovať pri spísaní zámennej zmluvy?

Dobrý deň, zámennou zmluvou je možné previesť (zameniť) všetky druhy nehnuteľností, a to buď bezodplatne alebo s určitým finančným vyrovnaním. Zámenná zmluva v takom prípade v sebe zahŕňa ako keby dve kúpne zmluvy, pričom si zamieňajúci nehnuteľnosti zamenia. Ako som uviedol, je to možné bezodplatne alebo aj s určitou odplatou. V tomto smere nie ste ničím viazaný a v plnom rozsahu sa uplatňuje tzv. zmluvná sloboda. Tzn. že sa s druhým zamieňajúcim môžete dohodnúť na výške finančnej odplaty a tiež na spôsobe vyplatenia. Jediné, na čo si treba dať pozor, sú obligatórne náležitosti kúpnej zmluvy v prípade prevodu bytu. Tie sú upravené v zákone číslo 182/1993 Z.z. Bez toho, aby zámenná zmluva obsahovala zákonom vyžadované náležitosti, okresný úrad - katastrálny odbor nezapíše vklad vlastníckeho práva do katastra nehnuteľností. Rovnako je dôležité, že v zmysle zákona o katastri nehnuteľnosti musí mať prevádzajúca osoba na zmluve úradne overený podpis. Pri zámennej zmluve musia mať obe zmluvné strany úradne overené zmluvy.

Trápi vás "Ako postupovať pri spísaní zámennej zmluvy?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako postupovať pri spísaní zámennej zmluvy? (Občianske právo)

Dobrý deň, chcem si vymeniť svoju nehnuteľnosť - garáž bezplatne za garáž v tom istom mieste bydliska s následným zápisom do katastra nehnuteľností. Môžem si to vybaviť aj sám? Ak áno, poprosím Vás o radu, ako by som mal postupovať. Chcem vedieť, čo všetko musí byť v zmluve uvedené a v prípade, že bude zmluva hotová a podpisy budú overené notárom, ako mám postupovať pri podávaní na kataster? Veľmi pekne ďakujem za pomoc.

Odpoveď: Ako postupovať pri spísaní zámennej zmluvy?

(odpoveď odoslaná: 12.06.2023)

Dobrý deň,

pokiaľ ide o zámennú zmluvu, na ňu sa použijú ustanovenia o kúpnej zmluve s tým, že podľa zámennej zmluvy si zmluvné strany vymieňajú vec za vec, a to tak, že každá zo strán sa považuje ohľadne veci, ktorú výmenou dáva, za predávajúcu stranu, a ohľadne veci, ktorú výmenou prijíma, za kupujúcu stranu. 

V ostatnom sa aplikujú ust. § 588 Občianskeho zákonníka s tým, že ako kúpna cena sa neuvádza, nakoľko sa jedná o výmenu veci za vec. V zmluve musí byť riadne definovaný predmet zámeny, ťarchy a popis nebytového priestoru - garáže v zmysle zákona o vlastníctve bytov a nebytových priestorov. Čo všetko má obsahovať zmluva je ustanovené aj v zákone o katastri nehnuteľností. Ak by ste potrebovali s vypracovaním zmluvy pomôcť neváhajte vyhľadať advokáta. Vlastnícke právo sa nadobúda až vkladom do katastra nehnuteľností, presne ako uvádzate.  Preto spolu so zmluvou vypracujte aj návrh na vklad. Jeho prílohou bude 2x zmluva o prevode. S vkladovým konaním je spojená poplatková povinnosť. Ak nebudete návrh podávať elektronicky a nebudete chcieť, aby kataster rozhodol v zrýchlenom konaní, výška poplatku je 66,- EUR. 

Kataster je ten, kto prevodovú zmluvu kontroluje. Preto je dôležité dať si na tejto záležať. Totiž následkom toho, že zmluva nebude správna, môže byť až zastavenie konania o povolení vkladu, dôsledkom čoho neprejde vlastnícke právo a de facto sa prevod neuskutoční. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako postupovať pri spísaní zámennej zmluvy?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.