Si advokát? Chceš napredovať v kariére? Nezmeškaj príležitosť stať sa súčasťou prestížnej advokátskej kancelárie!
Klikni sem pre viac informácií.
Máte
otázku?

Vymáhačská spoločnosť a splátkový kalendár ?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Bratislava

Otázka: Vymáhačská spoločnosť a splátkový kalendár ?

Dobrý deň, môj dlh vo výške 725 eur bol postúpený inkasným spoločnosti. Je možné s inkasnou spoločnosťou dohodnúť splátkový kalendár? Ďakujem.

Odpoveď: Vymáhačská spoločnosť a splátkový kalendár ?

Dobrý deň, vo vami uvedenom prípade je podstatné to, kedy a koľko ste si požičali, ako aj od koho, a kedy ste uhtradili poslednú splátku.

Predpokladáme, že v zmluve o spotrebiteľskom úvere je uvedené, že pri neuhradení niektorej splátky sa stáva splatný celý dlh naraz. Ak je to tak, potom platí všeobecná premlčacia doba 3 roky podľa ust. § 101 Občianskeho zákonníka, ktorá plynie od prvého dňa, keď sa právo mohlo uplatniť prvý krát. Ak ste teda poslednú splátku uhradili pred viac ako 3 rokmi a zo strany veriteľa /banka, nebanková spoločnosť/ nepodali návrh na súd, potom je nárok veriteľa premlčaný. Preto v tomto prípade neodporúčame podpísať uznanie dlhu, dohodu o splátkach, dohodu o zrážkach zomzdy, prípadne listinu o splátkach, ako ani listinu, z ktorej by vyplývalo, že pri čiastočnej úhrade dlhu vám zostatok odpustia.
To, že došlo k postúpeniu pohľadávky z veriteľa /banka, nebanková spoločnosť/ na vymáhačskú spoločnosť, neznamená, že došlo k prerušeniu plynutia premlčacej doby, premlčacia doba plynie naďalej od splatnosti dlhu.

Keďže vaše doklady nepoznáme, nevidíme ich, nepodpisujte vymáhačskej spoločnosti žiadny splátkový kalendár, lebo by ste mohli uznať premlčaný dlh. Je vecou veriteľa, aby si ustrážil plynutie premlčacej doby, keďže doba 3 rokov je dostatočne dlhá na to, aby vykonal potrebné právne kroky, aby došlo k uspokojeniu jeho pohľadávky voči vám. Predpokladáme, že keďže došlo k postúpeniu pohľadávky na vymáhačskú spoločnosť /inkasná spoločnosť/, že pohľadávka veriteľa je premlčaná. To je obvyklý postup veriteľov /banky/.

Odporúčam kontaktovať advokáta s dokladmi.

Môžete kontaktovať aj našu adovkátsku kanceláriu.

Trápi vás "Vymáhačská spoločnosť a splátkový kalendár ?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Vymáhačská spoločnosť a splátkový kalendár ? (Občianske právo)

Dobrý deň, chcel by som sa spýtať, dnes mi prišla nemilá pošta, v ktorej sa píše o dlhu spred roku 2006, ale konkrétne tam nepíše, komu dlhujem, a ten dopis mi prišiel z vymáhačskej spoločnosti. Moja otázka znie, nemá to už premlčaciu dobu?

Odpoveď: Vymáhačská spoločnosť a splátkový kalendár ?

(odpoveď odoslaná: 23.10.2024)

Dobrý deň, z listu vymáhačskej spoločnosti, ktorý Vás žiadajú o úhradu dlhu spred r. 2006 si nič nerobte. Predpokladáme, že vo veci neexistuje žiadne súdne rozhodnutie a preto ak by spoločnosť podala žalobu na súd, súd návrh zamietne, lebo uplynula premlčacia doba. Premlčacia doba je 3 roky v zmysle ust. § 101 Obč. zákonníka, ktorá ak ide o pohľadávku spred r. 2006 už dávno uplynula.

Na list neregujte a hlavne nič neuhradzujte.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Vymáhačská spoločnosť a splátkový kalendár ? (Občianske právo)

Dobrý deň, prosím o radu a pomoc. Neviem na koho sa obrátiť. V roku 2010 som zobrala pôžičku od Pohotovosti vo výške 300 €, ktorú som splatila. Nato som vzala druhú pôžičku, kde som zaplatila asi 3 splátky, a ďalej som už nevedela splácať. Nasledovali mediačné konania. Potom v roku 2013 prišiel návrh na vklad záložného práva do katastra nehnuteľností, ktorý Pohotovosť zamietla, rovnako aj správa katastra, Krajský súd v Žiline a Najvyšší súd Slovenskej republiky konanie zastavil. Medzitým som sa snažila s Pohotovosťou komunikovať, ale nekomunikovali. Potom v roku 2018 Okresný súd Revúca zamietol žiadosť súdneho exekútora o udelenie poverenia na vykonanie exekúcie o vymoženie pohľadávky 93 € s príslušenstvom. Pohotovosť sa odvolala a Krajský súd v Banskej Bystrici rozhodol, že uznesenie súdu prvej inštancie potvrdzuje. Medzitým som sa presťahovala. No a teraz pred niekoľkými dňami mi prišiel korešpondenčný lístok od pani M., že sa so mnou potrebuje spojiť. Zavolala som jej, a zdvihla mi jej asistentka, ktorá si ma preverila a následne začala hovoriť o tom, že mám dlh v Pohotovosti vo výške až vyše 9000 €. Hovorila mi, že keď každý mesiac budem pravidelne platiť, oni mi polovicu dlhu odpustia atď. Prosím Vás, čo mám robiť? Neprišlo mi zatiaľ nič písomne. Bojím sa, že dlh narastie až do takej výšky, že mi môžu zobrať dom pod inou vymáhačskou spoločnosťou. Mala by som zájsť za nejakým advokátom osobne? Lenže problém je, že už nemám všetky papiere, pri sťahovaní sa stratili. Ďakujem za prečítanie.

Odpoveď: Vymáhačská spoločnosť a splátkový kalendár ?

(odpoveď odoslaná: 22.07.2024)

Dobrý deň, vašu otázku sme si prečítali.

Základom je nereagovať, nič nepodpisovať, nesúhlasiť so žiadnym splátkovým kalendárom a ani prísľubom, že ak časť dlhu uhradíte zostatok vám odpustia. Pani M. je v našej poradni spomínaná často, asistentka je možno ona sama, nedajte sa podviesť. Na telef. hovory nereagujte. Súd konanie zastavil, neudelil poverenia a neexistuje žiadny platobný rozkaz alebo rozsudok.

Vy sa netrápte, len nijako nereagujte. Ak by aj vymáhačská spoločnosť podalal návrh na súd, súd návrh zamietne s poukázaním na ust. § 101 Obč, zákonníka, lebo vy vznesiete námietku premlčania. Premlčacia doba je 3 roky a táto už dávno uplynula.

Záver : Nič neuhradzovať, ani jeden jediný cent. Nič nepodpisovať. Spoločnosť odkážte, že ak sú právneho názoru, že ich nárok je opodstatnený, nech podajp žalobu na súd. Súd bude postupovať tak, ako uvádzame vyššie.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vymáhačská spoločnosť a splátkový kalendár ?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:
  • Nebanková spoločnosť vymáha dlh

    Poznamenávame, že pokiaľ spoločnosť Intrum Vás žiada podpísať splátkový kalendár alebo uznanie dlhu, nič nepodpisujte. ... vymáhačská spoločnosť zariadi určitú ...

  • Potrebuje vymáhačská spoločnosť nejaké povolenie

    ... splátkový kalendár na zvyšok dlhu. Obávam sa, aby som opäť nenaletel niekomu. Ďakujem za odpoveď. Odpoveď: Potrebuje vymáhačská spoločnosť nejaké povolenie.

  • Splátkový kalendár ?

    Ak Vás kontaktovala vymáhačská spoločnosť a vo veci nebol vydaný platobný rozkaz alebo rozsudok, pričom od splatnosti zročnej splátky uplynuli viac ako 3 ...

  • Osobných bankrot po novom

    22.05.2024 - Vymáhačská spoločnosť a splátkový kalendár ? 21.05.2024 - Poplatok za dedičské konanie · 21.05.2024 - Môžem na prejednanie dedičstva splnomocniť ...

  • Únik osobných údajov v zamestnaní

    ... spoločnosť. Ďakujem. Odpoveď: Únik osobných údajov v zamestnaní. Dobrý deň. V zmysle ... 22.05.2024 - Vymáhačská spoločnosť a splátkový kalendár ? 21.05.2024 ...

  • Premlčanie pohľadávok

    2023 mi bol doručený platobný rozkaz, ktorým mi bola uložená povinnosť uhradiť dlžnú sumu. Avšak ako žalobca je tam uvedená vymáhačská spoločnosť. Podľa ...

  • Vady na novostavbe a jeho prevzatie

    22.05.2024 - Vymáhačská spoločnosť a splátkový kalendár ? 21.05.2024 - Poplatok za dedičské konanie · 21.05.2024 - Môžem na prejednanie dedičstva splnomocniť ...




najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.