Máte
otázku?

Musí mi právnik poslať rozsudok poštou alebo stačí mailom?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rozvod, Bratislava

Otázka: Musí mi právnik poslať rozsudok poštou alebo stačí mailom?

Dobrý deň! Právnička, ktorá ma zastupovala pri rozvode, mi poslala rozsudok e-mailom. Môžem tento rozsudok použiť ako originál, alebo mi musí poslať originál poštou? Ďakujem.

Odpoveď: Musí mi právnik poslať rozsudok poštou alebo stačí mailom?

Dobrý deň, v súdnych konaniach sa originály všetkých písomností zasielajú právnym zástupcom účastníkov konania (ak ich majú). Originál rozsudku bol Vašej právničke zaslaný súdom poštou. Rozsudok, ktorý Vám zaslala e-mailom je pravdepodobne iba sken rozsudku a tento nie je možné použiť ako originál. Ak potrebujete pre akýkoľvek účel originál rozsudku, odporúčam Vám požiadať Vašu právničku, aby Vám rozsudok zaslala poštou alebo sa pre neho zastavte osobne. Rovnako Vám odporúčam informovať sa u nej, či je rozsudok už právoplatný a či zabezpečila vyznačenie doložky právoplatnosti a vykonateľnosti. Mnohí právni zástupcovia zabezpečujú namiesto klientov vyznačenie právoplatnosti a vykonateľnosti, aby s tým klient už nemal starosti. Môže sa však stať i to, že Vám zašle originál rozsudku bez vyznačenej právoplatnosti a vykonateľnosti a následne budete musieť sama zabezpečiť vyznačenie právoplatnosti (právoplatnosť sa vyznačuje na infocentre okresného súdu, ktorý vydal rozsudok). Právni zástupcovia majú povinnosť zasielať svojím klientom po ukončení súdneho konania (alebo po ukončení právneho zastupovania v konaní) originály súdnych rozhodnutí.

Trápi vás "Musí mi právnik poslať rozsudok poštou alebo stačí mailom?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Musí mi právnik poslať rozsudok poštou alebo stačí mailom? (Rozvod)

Dobrý deň, doručený mi bol rozsudok v mene Slovenskej republiky, na ktorom je chybný dátum narodenia. Prosím, poradíte mi, akým spôsobom mám postupovať? Na aký úrad sa mám obrátiť a aké dokumenty potrebujem predložiť na opravu chyby? Ďakujem za informácie. S pozdravom...

Odpoveď: Musí mi právnik poslať rozsudok poštou alebo stačí mailom?

(odpoveď odoslaná: 11.04.2024)

Dobrý deň,
vo vami uvedenom prípade platí ust. § 224 Civilného sporového poriadku :

"Súd kedykoľvek aj bez návrhu opraví v rozsudku chyby v písaní a počítaní, ako aj iné zrejmé nesprávnosti. O oprave súd vydá opravné uznesenie, ktoré doručí subjektom konania."     Vo veci treba písomne kontaktovať príslušný súd, ktorý rozsudok vydal a požiadať o opravu v písomnom vyhotovení rozsudku. Odporúčam rozsudok preštudovať ešte raz, či tam náhodou nenájdete aj iné chyby v písaní.
4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Musí mi právnik poslať rozsudok poštou alebo stačí mailom?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.