Máte
otázku?

Môžem ešte podať odvolanie?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rozvod, Žilina

Otázka: Môžem ešte podať odvolanie?

Dobrý deň, chcem sa opýtať. Dnes sme dostali rozsudok o rozvode. Na pojednávaní sme sa obaja vzdali odvolania, napriek tomu je v rozsudku uvedená 15-dňová odvolacia lehota. Zároveň tam je napísané, že rozsudok je právoplatný vyrokom súdu o rozvode. Ako mám tomu rozumieť? Môže ešte ex-partner podať odvolanie? Kedy bude rozsudok právoplatný, ak ho už doručili každému z účastníkov? Maloleté deti nemáme, je možné, že nás nerozvedú, ak podá odvolanie a bude sa to ťahať ďalej? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Môžem ešte podať odvolanie?

Dobrý deň, ak ste sa obaja výslovne na pojednávaní po vyhlásení rozsudku vzdali odvolania, toto vzdanie sa nie je možné vziať späť. Preto predpokladám, že súd sa pri písomnom vyhotovení rozsudku pomýlil a nezohľadnil skutočnosť, že ste sa obaja vzdali odvolania. Odporučil by som Vám súd na túto chybu písomne čo najskôr upozorniť a požiadať o vydanie opravného uznesenia. Uveďte v písomnej žiadosti skutočnosť, že ste sa na pojednávaní obaja vzdali odvolania, ale pri písomnom vyhotovení rozsudku súd toto nebral do úvahy. Rozsudok vo veci, kde sa obaja účastníci vzdali práva na odvolanie nadobúda právoplatnosť dňom doručenia obom účastníkom. Ak súd verejne vyhlásil rozsudok o tom, že Vaše manželstvo rozvádza, následne ste sa obaja ústne vzdali odvolania, mám za to, že aj keby podala odvolanie, krajský súd by s vysokou pravdepodobnosťou rozsudok súdu prvého stupňa potvrdil.

Trápi vás "Môžem ešte podať odvolanie?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Môžem ešte podať odvolanie? (Rozvod)

Dobrý deň, dnes som mala pojednávanie vo veci úpravy práv maloletých detí. Z mojej nerozvážnosti som nechtiac súhlasila so vzdaním sa odvolania. Je možné s tým ešte niečo urobiť?

Odpoveď: Môžem ešte podať odvolanie?

(odpoveď odoslaná: 14.07.2023)

Dobrý deň, žiaľ už sa s tým nedá nič robiť. Ak ste sa už raz ako oprávnený subjekt účinne, t.j. voči súdu (ústne do zápisnice na pojednávaní alebo písomne) vzdali odvolania, už neskôr nemôžete odvolanie podať. Prejav o vzdaní sa odvolania je totiž neodovolateľný. 

 

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Môžem ešte podať odvolanie?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.