Máte
otázku?

Môže zákonný zástupca splnomocniť inú osobu, aby konala za maloleté dieťa?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Trnava

Otázka: Môže zákonný zástupca splnomocniť inú osobu, aby konala za maloleté dieťa?

Dobrý deň, som jediný zákonný zástupca dcéry, ktorá je študentkou 9. ročníka ZŠ. V marci budúceho roka sa posielajú prihlášky na stredné školy, ktoré podľa informácií od pani učiteľky smiem podpísať len ja ako zákonný zástupca. No v danom termíne je možné, že sa nebudem nachádzať na území Slovenska, pretože pracujem v zahraničí - Existuje okrem súdnej cesty aj iný spôsob, ako poveriť inú osobu (v mojom prípade pravdepodobne jej starý otec) vykonať tento podpis? Napríklad splnomocnenie? Ďakujem.

Odpoveď: Môže zákonný zástupca splnomocniť inú osobu, aby konala za maloleté dieťa?

Dobrý deň, 

podľa § 63 zákona 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní môže uchádzač alebo zákonný zástupca maloletého uchádzača podať dve prihlášky na vzdelávanie na tlačive podľa vzoru, ktorý je schválený a zverejnený ministerstvom školstva na dve stredné školy alebo na dva odbory vzdelávania tej istej strednej školy; v odôvodnených prípadoch môže podať ďalšie dve prihlášky na štúdium v odboroch vzdelávania, ktoré vyžadujú overenie špeciálnych schopností, zručností alebo nadania a ďalšiu prihlášku podľa § 66 ods. 7.

Uchádzačom sa podľa § 2 písm d) zákona 245/2008 Z.z. fyzická osoba, ktorá má záujem o výchovu a vzdelávanie v škole alebo v školskom zariadení podľa tohto zákona.

Podľa názoru Najvyššieho súdu ČR, je možné aby v prípade zákonného zastúpenia rodičmi, udelil rodič za dieťa plnomocenstvo advokátovi alebo inému občanovi. Ďalej súd dodal, že aj keď v množstve prípadov bude vystupovať za maloletého len zákonný zástupca, uvedenú možnosť zastúpenia zvoleným zástupcom nemožno vylúčiť. (stanovisko NS ČR Cpj 227/85, R17/1987 z 9.10.1986)

Ako vyplýva uvedeného rozhodnutia súdu, je možné, aby zákonný zástupca splnomocnil iného občana na vykonanie úkonu namiesto zákonného zástupcu, resp. v prípade popísanom v rozhodnutí súdu namiesto dieťaťa.

Vo Vašom prípade odporúčam, splnomocniť inú osobu, pričom v tomto splnomocnení je nutné označiť splnomocniteľa (meno priezvisko, dátum narodenia, miesto bydliska, prípadne číslo OP) a rovnaké údaje je nutné uviesť pri splnomocnencovi. Je vhodné uviesť aj skutočnosť, že splnomocniteľ je zároveň zákonným zástupcom maloletej (uviesť jej údaje).

Ďalej je veľmi dôležité, aby ste do splnomocnenia napísali na čo konkrétne ho splnomocnňujete, čiže výslovne uviesť, napr. "na udelenie podpisu na prihláške maloletej: (jej údaje) na strednú školu (uviesť presný názov školy), namiesto zákonného zástupcu" 

Následne je nutné toto splnomocnenie datovať a podpísať. Kvôli predídeniu komplikácií odporúčam overiť podpisy oboch, aj splnomocniteľa aj splnomocnenca, u notára alebo na mestskom úrade.

Je dôležité, aby osoba, ktorú splnomocňujete nebola súdom pozbavená spôsobilosti na právne úkony.

Trápi vás "Môže zákonný zástupca splnomocniť inú osobu, aby konala za maloleté dieťa?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Môže zákonný zástupca splnomocniť inú osobu, aby konala za maloleté dieťa?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.