Máte
otázku?

Môže vziať manželka úver bez môjho súhlasu?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Prešov

Otázka: Môže vziať manželka úver bez môjho súhlasu?

Dobrý deň, chcem Vás poprosiť o radu. Manželka ma opustila a už istý čas žijeme oddelene, nie sme však rozvedení. Informovala ma, že si chce vziať hypotéku na byt. Rád by som vedel, ak by jej banka schválila úver bez môjho súhlasu, či by v prípade nesplácania mohla banka požadovať od mňa splácanie tohto úveru. Ako sa môžem postarať o to, aby som nemusel splácať jej dlhy? Veľmi pekne Vám ďakujem za skorú odpoveď.

Odpoveď: Môže vziať manželka úver bez môjho súhlasu?

Dobrý deň, na uzavretie úveru jedným z manželov, nie je potrebný súhlas druhého manžela. Každý z manželov sa môže zaväzovať samostatne, pričom sám zodpovedá za splácanie dlhu. Súhlas druhého manžela sa vyžaduje len pri nakladaní so spoločným majetkom, ak nejde o bežnú vec. Bežnou vecou by nebolo napr. zriadenie záložného práva k nehnuteľnosti patriacej obom manželom, čo je obvyklým prostriedkom zabezpečenia splácania úveru. Dovolím si Vás upozorniť, že aj keď každý z manželov samostatne zodpovedá za splácanie dlhu, ktorý prevzal, veriteľ je oprávnený uspokojiť svoju pohľadávku z celého majetku patriaceho do bezpodielového spoluvlastníctva manželov.  

Trápi vás "Môže vziať manželka úver bez môjho súhlasu?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Môže vziať manželka úver bez môjho súhlasu? (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, dvaja súrodenci kupujú byt do podielového spoluvlastníctva s mamou (1/2), pričom obidvaja súrodenci sú v manželstve a dohodli sa s manželkami o zúžení BSM na tento konkrétny podiel (každý súrodenec bude mať podiel 1/4). Je možné, aby si jeden zo súrodencov vybral spotrebný úver na kúpu svojho podielu bez vedomia svojej manželky? Bude takýto úkon platný? Vopred ďakujem za odpoveď. S pozdravom.

Odpoveď: Môže vziať manželka úver bez môjho súhlasu?

(odpoveď odoslaná: 31.01.2020)

Dobrý deň, 

odpoveď  na Vami uvedenú otázku dáva ust. § 147 Obč. zákonníka platí :

"(1) Pohľadávka veriteľa len jedného z manželov, ktorá vznikla za trvania manželstva, môže byť pri výkone rozhodnutia uspokojená i z majetku patriaceho do bezpodielového spoluvlastníctva manželov.

(2) To neplatí, ak ide o pohľadávku veriteľa jedného z manželov, ktorí sa dohodli podľa ustanovení § 143a, pokiaľ táto pohľadávka vznikla pri používaní majetku, ktorý nepatrí do bezpodielového spoluvlastníctva manželov."

 

Z uvedeného ustanovenia vyplýva, že na vzatie spotreb. úveru nepotrebujete súhlas manželky, avšak v prípade neplatenia úveru, veriteľ sa môže domáhať pri výkone rozhodnutia, aby jeho pohľadávka bola uspokojená aj predajom majetku patriacom do BSM. Uvedené neplatí v prípade, ak máte spísanú notársku zápisnicu o zúžení BSM v zmysle ust. § 143a/ Obč. zákonníka.

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Môže vziať manželka úver bez môjho súhlasu? (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, mám otázku: Ako sa rieši situácia, keď ešte nie som rozvedená, ale rozvádzam sa? Chcem si kúpiť dom a zobrať hypotéku, pričom by som rada vylúčila manžela. Informovala som sa, že v banke s hypotékou problém nebude, ale nerozumiem úplne, ako sa bude deliť BSM po rozvode. Ako môžem vylúčiť hypotéku a môj nový dom z BSM tak, aby naň manžel nemal nárok? Ďakujem.

Odpoveď: Môže vziať manželka úver bez môjho súhlasu?

(odpoveď odoslaná: 26.03.2019)

Dobrý deň,

v prípade, ak ešte manželstvo právoplatne nezaniklo a Vy si chcete vziať hypotéku, nepotrebujete na to súhlas manžela. Ak by ste však nadobudli dom do právoplatnosti rozsudku o rozvode manželstva, patril by do BSM. Máte dve možnosti, buď počkať do právoplatného rozvodu a kúpiť dom až potom alebo spísať s manželom dohodu u notára, že dom, ktorý nadobudnete hypotékou, nebude patriť do BSM. 


Podotázka: Môže vziať manželka úver bez môjho súhlasu? (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň. Chcela by som s partnerom požiadať o hypotekárny úver. Partner je Poliak s prechodným pobytom na Slovensku. Vo Poľsku má ešte stále manželku, s ktorou už 12 rokov nežije, avšak rozvedený nie je. Rada by som požiadala o radu, ako postupovať pri vybavovaní hypotéky v takejto situácii. Za odpoveď vopred ďakujem.

Odpoveď: Môže vziať manželka úver bez môjho súhlasu?

(odpoveď odoslaná: 12.11.2018)

Dobrý deň, podľa slovenských právnych predpisov na to, aby si jeden z manželov, hoci aj počas trvania manželstva vzal úver, nepotrebuje súhlas druhého manžela. V Poľsku, podľa ich zákonov, však môže byť podmienkou platnosti takého právneho úkonu aj potreba súhlasu druhého manžela. Nad rámec toho si Vám dovoľujem uviesť, že musíte z pohľadu právnej istoty Vás aj jeho skúmať, či v poľskom práve nepatrí takýto úver do spoločného majetku manželov (hoci by si ho bral v SR). To by mohlo znamenať, že jeho manželke vznikne nárok na 1/2 týchto peňazí získaných úverom.


Trápi vás "Môže vziať manželka úver bez môjho súhlasu?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Môže vziať manželka úver bez môjho súhlasu? (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, môj manžel vzal bez môjho vedomia úver v banke. Nie som nikde uvedená ako spolužiadateľka ani ručiteľka. Môže odo mňa banka v prípade manželovej smrti alebo nesplácania úveru požadovať jeho splácanie? Byt je vo vlastníctve môj ešte pred uzavretím manželstva, takže nespadá do spoločného majetku manželov a iný majetok nevlastníme. Aktuálne som na materskej dovolenke, takže na splácanie by som nemala z čoho. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Môže vziať manželka úver bez môjho súhlasu?

(odpoveď odoslaná: 15.10.2018)

Dobrý deň, jeden z manželov si môže vziať úver aj bez súhlasu druhého manžela. Voči banke je zaviazaný iba tento z manželov, ale v prípade, že by dlh a splátky úveru nesplácal, podľa ustanovenia § 147 ods. 1 Občianskeho zákonníka je možné pohľadávku uspokojiť aj zo spoločného majetku manželov, t.j. z majetku patriaceho do BSM. Majetkom patriacim do BSM môže byť vo Vašom prípade napríklad úspory vytvorené počas manželstva, resp. Váš príjem počas trvania manželstva. Ak ste nehnuteľnosť nadobudli pred uzavretím manželstva, nepatrí do BSM a nebude možné ju použiť na uspokojenie veriteľa. V prípade jeho smrti by ste mali možnosť dedičstvo odmietnuť, ak jeho dlhy budú prevyšovať jeho majetok. Ak by ste dedičstvo neodmietli, Občiansky zákonník Vám poskytne ochranu v tom rozsahu, že za záväzky poručiteľa zodpovedáte iba do výšky hodnoty majetku, ktorý nadobudnete v dedičskom konaní.


Podotázka: Môže vziať manželka úver bez môjho súhlasu? (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň. Potrebujem radu neviem, čo mám robiť. Môj manžel bez môjho súhlasu zobral pôžičku z Cofidisu a kúpil auto. Bohužiaľ, tragicky zahynul a ja som v rozpakoch, čo mám robiť. V technickom preukaze je môj manžel zapísaný ako vlastník vozidla. Splácal úver jeden rok a ostáva ešte štyri roky. Ak sa vzdám dedičstva, môže banka aj v takom prípade od mňa vymáhať dlh? Ďakujem za odpoveď. S pozdravom.

Odpoveď: Môže vziať manželka úver bez môjho súhlasu?

(odpoveď odoslaná: 04.09.2018)

Dobrý deň, v zmysle ustálenej rozhodovacej praxe súdov môže jeden z manželov vziať pôžičku/úver aj bez súhlasu druhého manžela. Ak v rámci dedičského konania po Vašom zosnulom manželovi nededíte žiadny iný majetok, môžete dedičstvo odmietnuť a tým pádom sa "zbaviť" všetkých dlhov. Ak dedičstvo odmietnete, banka nebude môcť od Vás požadovať plnenie jeho dlhu. Je však potrebné si dať pozor na to, že sa dedičstvo odmieta ako celok. Tzn. že ak sú predmetom dedenia aj iné veci, rovnako odmietnete dedičstvo vo vzťahu k týmto veciam. Takéto riešenie nie je vhodné vtedy, ak ste spolu vlastnili aj nehnuteľnosť.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Môže vziať manželka úver bez môjho súhlasu?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.