Máte
otázku?

Môže mať ďalší sobáš vplyv na výšku výživného?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Prešov

Otázka: Môže mať ďalší sobáš vplyv na výšku výživného?

Dobrý deň. Mám rodičovskú dohodu potvrdenú súdom so svojím ex-partnerom, s ktorým sme neboli manželmi. Syn bol zverený do jeho starostlivosti. Ex-partner neraz nedodržiaval termíny, kedy sme sa mali so synom stretnúť, dokonca mi bránil v stretávaní. Pripady som neúspešne riešila so sociálnym úradom aj políciou. Následne som podala návrh na zverenie syna do mojej opatery, ktorý bol zamietnutý, keďže syn je už v starostlivosti otca. Potom som podala návrh na výkon súdneho rozhodnutia. To bolo pred štyrmi rokmi. Trikrát bola rozhodnutá vec v môj prospech, avšak ex-partner sa sústavne odvoláva. Môže sa opakovane odvolávať donekonečna? Táto situácia trvá už veľmi dlho, a za tú dobu ho ovplyvnil natoľko, že syn už aj sám odmietá so mnou komunikovať. Neviem, čo ďalšie v tejto veci môžem podniknúť. Ak momentálne prídem po syna, už aj on odmieta so mnou ísť. Má totiž dvanásť rokov. Mám ešte jednu otázku. Chceme si so svojím novým priateľom založiť rodinu. Bola som avšak upozornená, že by sme sa nemali zosobášiť, nakoľko môj priateľ má vysoký príjem a môj ex-partner, ktorý je nezamestnaný, začne žiadať navýšenie výživného. Obávam sa, že by výživné začal zneužívať ako "svoj zdroj" príjmu. Môže sa tak stať po našom sobáši? Naše sobášení je pre nás veľmi dôležité, keďže chceme deti vychovávať v riadnom zväzku. Takto by ma môj ex-partner mal v šachu ešte niekoľko rokov.

Odpoveď: Môže mať ďalší sobáš vplyv na výšku výživného?

Dobrý deň, pre Vášho bývalého partnera svedčia viaceré nepriaznivé okolnosti, pre ktoré je prinajmenšom diskutabilné rozhodnutie súdu, ktorým Vám zamietol návrh na zverenie syna do Vašej starostlivosti. Váš bývalý manžel nerešpektoval súdne rozhodnutie a bránil Vám v styku so synom, zjavne emocionálne ovplyvňuje dieťa tak, aby Vám umožnil so synom udržiavať zdravý a prospešný citový vzťah, ktorý je medzi dieťaťom a jeho matkou a v neposlednom rade je bez stáleho zamestnania - príjmu, čo má pravdepodobne dosah na životnú úroveň Vášho dieťaťa. Odporúčam Vám preto podať nový návrh o zmenu rozhodnutia o zverenie dieťaťa do osobnej starostlivosti, v ktorom poukážete na všetky tieto pre dieťa nepriaznivé skutočnosti, prípadne žiadajte striedavú osobnú starostlivosť. Nakoľko nepoznám všetky konkrétne skutočnosti týkajúce sa Vášho prípadu a s ohľadom na neznámy obsah Vašich návrhov a žiadosti adresovaných súdu a štátnym orgánom, nedokážem Vám úplne určiť presnú postupnosť krokov, ktoré nasledovať. Pre určenie výšky výživného je dôležitým faktorom aj celková životná úroveň povinného rodiča, ktorá sa môže zmeniť v prípade uzatvorenia manželstva, keďže manželia majú voči sebe vzájomnú vyživovaciu povinnosť. Opäť však platí, že uvedená skutočnosť môže ale aj nemusí mať vplyv na rozsah vyživovacej povinnosti k dieťaťu, a to v závislosti od konkrétnych okolností Vášho prípadu.

Trápi vás "Môže mať ďalší sobáš vplyv na výšku výživného?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Môže mať ďalší sobáš vplyv na výšku výživného? (Rodinné právo)

Dobrý deň, mám otázku ohľadom situácie, do ktorej sa dostala moja rodina. S priateľom máme dve maloleté deti. Jeho ex-partnerka mu oznámila, že je tehotná, a povedala, že bude požadovať 200 eur mesačne na výživné. Keďže plánujeme manželstvo, rada by som vedela, či bude môj príjem zahrnutý do výpočtu výživného, alebo bude zohľadňovaný len príjem môjho priateľa. Ďakujem.

Odpoveď: Môže mať ďalší sobáš vplyv na výšku výživného?

(odpoveď odoslaná: 14.01.2021)

Dobrý deň,

 

pri určovaní výšky výživného, na ktoré bude zaviazaný Váš priateľ (v budúcnosti manžel), sa bude prihliadať aj na to, koľko zarábate Vy. Neznamená to, že by ste mali Vy platiť výživné, resp. že by sa výživné platilo z Vášho príjmu, ale bude sa to riešiť v rámci majetkových pomerov. Jednoducho sa zohľadnení aj fakt, že priateľ (resp. manžel) má aj ďalšie vyživovacie povinnosti a že vedie s Vami spoločnú domácnosť, a teda na výdavkoch na spoločnú domácnosť a spoločné deti sa podieľate spoločne.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Môže mať ďalší sobáš vplyv na výšku výživného? (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa informovať. Môj manžel má z prvého manželstva 15-ročného syna. Pred štyrmi rokmi ho jeho bývalá žena bez manželovho súhlasu odviedla do Čiech, kde sa následne vydala. Manžel jej v tom nerobil problémy. S manželom máme dve malé deti. Pred dvoma rokmi podala žiadosť o navýšenie výživného, avšak keďže ju podala na súde v inom meste, dva roky sa nič nedejelo. Viac-menej sa jednotlivé súdy s žiadosťou navzájom "hádzali", až teraz má byť súdne pojednávanie. Chcela by som sa informovať, ako sa posudzuje požiadavka na navýšenie výživného v prípade, že môj manžel založil novú fungujúcu rodinu, a či má jeho bývalá žena právo nárokovať spätné vyplatenie výživného odd podania žiadosti o jeho navýšenie. Môže manžel napadnúť skutočnosť, že odviedla syna za hranice bez jeho povolenia?

Odpoveď: Môže mať ďalší sobáš vplyv na výšku výživného?

(odpoveď odoslaná: 19.06.2018)

Dobrý deň. Pokiaľ ide o založenie novej rodiny, z pohľadu návrhu na zvýšenie výživného je dôležité najmä to, či povinnému rodičovi vznikli nové vyživovacie povinnosti. Zo zadanej otázky pritom vyplýva, že máte dve malá deti, čo znamená, že Vášmu manželovi vznikli nové (ďalšie) vyživovacie povinnosti, na ktoré je potrebné prihliadať pri posudzovaní návrhu jeho bývalej manželky na zvýšenie výživného. Zjednodušene povedané to, že má povinný rodič (Váš súčasný manžel) nový manželku a najmä dve ďalšie deti má význam aj z hľadiska posudzovania návrhu jeho bývalej manželky na zvýšenie výživného na dieťa, pochádzajúce z ich predchádzajúceho manželstva.

V rámci návrhu na zvýšenie výživného je možné požadovať zvýšené výživné odo dňa začatia súdneho konania (tzn. od podania návrhu), pričom ak ide o výživné pre maloleté dieťa, možno ho priznať najdlhšie na dobu troch rokov spätne odo dňa začatia konania, avšak musia na to existovať dôvody hodné osobitného zreteľa.

Čo sa týka toho, že bývalá manželka Vášho manžela bez jeho súhlasu zobrala ich spoločné dieťa mimo územia SR, toto môžete spomenúť aj v konaní o zvýšenie výživného, avšak pôjde skôr o informáciu takpovediac dokresľujúcu skutkové okolnosti prípadu. Ak tam totiž dieťa žije už viac než rok, spravila sa tak nadobudne obvyklý pobyt dieťaťa a pri spätnom riešení tejto situácie sa s tým už nemusí dať nič spraviť.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Môže mať ďalší sobáš vplyv na výšku výživného?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.