Máte
otázku?

Koncesionárske poplatky


Online právna poradňa
Oblasť práva: Bratislava

Otázka: Koncesionárske poplatky

Dobrý deň, prajem.
mám taký problém, že som platil koncesionárske poplatky hoci od 1. 11. 2018 som nemusel nakoľko s manželkou sme poberatelia starobného dôchodku, nemáme pravidelný príjem zo závislej činnosti a bývame sami. Do RTVS som zaslal žiadosť o oslobodenie od koncesionárskych poplatkov v novembri 2022 s čestným prehlásením, ktoré žiadali a od 1. 12. 2022 mi oznámili, že nebudem platcom konc. poplatkov. Po uvedenom vyrozumení som následne požiadal o vrátenie preplatku za posledné 2 roky. Oznámili mi, že dôvod neplatenia nie je poberanie starobného dôchodku. Tak som im dodatočne poslal čestné prehlásenie, že od 1. 11. 2018 nemáme pravidelný príjem a bývame sami.
Dostal som odpoveď, že neevidujú preplatok, lebo som sa odhlásil v novembri 2022. Vôbec neberú do úvahy moje dodatočne čestné prehlásenie. Som znechutený z toho, že RTVS žiada od ľudí aj 10 rokov spätne doplatok, a sú si vedomí, že majú nárok vymáhať iba 3 roky spätne, ale skúšajú nevedomosť ľudí. A mne nechcú uznať preplatok, čo pokladám z ich strany je neoprávnene obohatenie.
Prosím Vás o radu ako mám postupovať po právnej stránke, aby mi bol vrátený preplatok ak mám vôbec naň nárok.
Veľmi pekne ďakujem, prajem pekný deň a Veselé Vianoce.
Štefan.

Odpoveď: Koncesionárske poplatky

Dobrý deň,
z otázky vyplýva, že RTVS Vám oznámila, že od 12/2022 ste oslobodený od platenia konces. poplatkov, keďže až v mesiaci 11/2022 ste RTVS ako vyberateľovi úhrady oznámili, že ste poberateľmi star. dôchodku spolu s manželkou. Následne ste žiadali vrátenie uhradeného konces. poplatku s poukazom na bezdôvodné obohatenie. RTVS oznámila, že poberanie dôchodku nie je dôvodom na oslobodenie od platenie konces. poplatku. 

Podľa ust. § 5 zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska  platí :

"Oslobodenie od povinnosti platiť úhradu (1) Od povinnosti platiť úhradu je oslobodený platiteľ podľa § 3 písm. a), ktorý oznámi vyberateľovi úhrady podľa § 9 ods. 7 písm. b), že.... písm. b/ je poberateľom dôchodkových dávok podľa osobitného predpisu, poberateľom dôchodkov starobného dôchodkového sporenia podľa osobitného predpisu alebo poberateľom rovnocenných dôchodkových dávok vyplácaných zo zahraničia, nemá pravidelný príjem zo zárobkovej činnosti, nežije v domácnosti s inou osobou s pravidelným príjmom zo zárobkovej činnosti, alebo... ".   Uvádzame, že v tomto smere má RTVS pravdu, nárok na oslobodenie zo zákona od platenia konces. popoplatkov ak oznámite, že ste poberateľmi dôchodkových dávok, čo ste oznámili až v mesiaci november 2022 s oslobodenm od 12/2022.  RTVS o poberaní dôchodkových dávok nevedela, a keďže ste platili konces. poplatky podľa zákona a následne tento zákonný dôvod na platenie konces. poplatkov následne odpadol, sme tiež názoru, že RTVS má konces. poplatok vrátiť za posledné dva roky v zmysler "Bezdôvodným obohatením je majetkový prospech získaný plnením bez právneho dôvodu, plnením z neplatného právneho úkonu alebo plnením z právneho dôvodu, ktorý odpadol, ako aj majetkový prospech získaný z nepoctivých zdrojov."   Odporúčam poslať výzvu RTVS písomne opätovne a žiadať vydanie bezdôvodného obohatenia za posledné dva roky, keďže dôvod platenia odpadol, čo ste preukázali dodatočne potvrdením o poberaní dôchodkových dávok. Ak k vráteniu nedôjde, vo veci musíte podať žalobu na súd.

Trápi vás "Koncesionárske poplatky" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Koncesionárske poplatky

Dobrý deň, mohli by ste mi, prosím, poskytnúť informácie ohľadom nasledujúcej situácie: RTVS v súčasnosti vymáha pohľadávku týkajúcu sa koncesionárskych poplatkov. Žalobca požiadal a Mestský súd v Bratislave, oddelenie 4, vydal platobný príkaz na zaplatenie týchto poplatkov. Rád by som sa informoval, či je možné v takomto prípade uplatniť premlčaciu lehotu. Ďakujem vám za váš čas a odozvu.

Odpoveď: Koncesionárske poplatky

(odpoveď odoslaná: 29.11.2023)

Dobrý deň, áno, samozrejme. Všeobecná premlčacia doba je 3 roky podľa ust. § 101 Občianskeho zákonníka.

Podstatné v tomto prípade je kedy bola žaloba doručená konajúcemu súdu a za ktoré obdobie RTVS žiada uhradiť koncesionárske poplatky. Treba vzniesť námietku premlčania v zmysle uvedeného zákonného ustanovenia § 101 Obč. zákonníka, ako aj ust. § 583 Obč. zákonníka a to pokiaľ ide o konces. poplatky staršie ako 3 roky pred doručením žaloby konajúcemu súdu. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Koncesionárske poplatky

Dobrý deň, po zrušení koncesionárskych poplatkov RTVS prišiel mojim rodičom nedoplatok. Rozpis za platby, ktorý im bol zaslaný, bol od januára 2008 a obsahoval rôzne a nezmyselné platby. Väčšinou 4,64 €, inokedy 0 €, aj tri/štyri mesiace a najvyššia platba bola cez 19 €. Platili vždy cez SIPO, čiže od takej doby sa nie všetky ústrižky našli. Aj keď im prišla upomienka, vždy všetko riadne zaplatili. Chcela by som sa opýtať, či existuje nejaká premlčacia doba. Za posledné tri roky mali všetko zaplatené. Každý mesiac. Vedeli by ste mi, prosím, vysvetliť, ako to funguje. Či sa dá poslať nejaký list na odvolanie alebo ako by mali pokračovať. Nie je to veľa, čo majú zaplatiť, no predsa len by chceli vedieť, odkiaľ sa takéto sumy nabrali na doplatenie. Ďakujem veľmi pekne.

Odpoveď: Koncesionárske poplatky

(odpoveď odoslaná: 03.10.2023)

Dobrý deň,
premlčacia doba je trojročná, teda aj ak by išlo o dlhy, tak vo vzťahu k dlhom starším ako tri roky by po vznesení námietky premlčania veriteľ nemohol takéto dlhy úspešne vymôcť. Môžete reagovať na list tým spôsobom, že Vaši rodičia nemajú vedomosť o daných dlhov a súčasne môžete namietnuť aj premlčanie. Ak by napríklad veriteľ pristúpil k súdnemu vymáhaniu starých dlhov (čo sa ale nestane ak im pošlete list) tak po vznesení námietky premlčania by v konaní nemohol byť úspešný. 


Podotázka: Koncesionárske poplatky

Dobrý deň, mám otázku týkajúcu sa koncesionárskych poplatkov. Vlastním byt od roku 2018, no začala som platit až od roku 2022. Chcela by som vedieť, koľko ešte musím zaplatiť vzhľadom na premlčaciu dobu. Ďakujem.

Odpoveď: Koncesionárske poplatky

(odpoveď odoslaná: 21.06.2023)

Dobrý deň, ak vychádzam z dnešného dátumu / 1.6.2023/ a skutočnosti, že byt ste nadobudli v roku 2018, pričom koncesionárske poplatky platíte od r. 2022, potom je potrebné doplatiť koncesionárske poplatky, respektíve chýbajúce mesiace za obdobie od 06/2020 do 06/2023.Dňom 1.7.2023 sú koncesionárske poplatky zrušené.

Pri úhrade konces. poplatkov treba uviesť za ktoré konkrétne obdobie je úhrada. Ostatok poplatku od r. 2018 do 05/2020 neuhradzujte, lebo platí všeobecná premlčacia doba 3 roky v zmysle ust. § 101 Občianskeho zákonníka.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Koncesionárske poplatky" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.