Máte
otázku?

Vyúčtovanie energií a koncesionársky poplatok


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Bratislava

Otázka: Vyúčtovanie energií a koncesionársky poplatok

Dobrý deň, majiteľka bytu nám poslala vyúčtovanie energií. Jediné, čo mi príde zvláštne, je, že tam pripočítala koncesionárske poplatky. Tieto poplatky by si podľa mňa mal majiteľ bytu hradit' sám, čo som jej aj povedala, ale trvá na svojom. Môžete mi, prosím, povedať, či mám pravdu? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Vyúčtovanie energií a koncesionársky poplatok

Dobrý deň,
neviem ako máte spísaná zmluvu o nájme, či podľa ust. Obč. zákonníka, alebo podľa ust. zákona o krátkodobom nájme bytu.

Všeobecne možno uviesť, že pre nájomnú zmluvu platí, že v tejto musí byť dohodnutá výška nájomného osobitne a osobitne z hľadiska fin. vyjadrenia aj

Podľa ust. § 686 Obč. zákonníka platí :

"(1) Nájomná zmluva musí obsahovať označenie predmetu a rozsahu užívania, výšku nájomného a výšku úhrady za plnenia spojené s užívaním bytu alebo spôsob ich výpočtu. Mala by tiež obsahovať aj opis príslušenstva a opis stavu bytu. Ak sa nájomná zmluva neuzavrela písomne, vyhotoví sa o jej obsahu zápisnica."

Podľa ust. § 3 ods. 3 zákona o krátkodobom nájme bytu platí, že nájomná zmluva musí obsahovať určenie alebo spôsob určenia výšky nájomného a výšky úhrad za plnenia poskytované s užívaním bytu a jeho príslušenstva.

Záver

Ak z Vašej zmluvy o nájme vyslovene nevyplýva, že máte platiť ak konc. poplatky, nie je právny dôvod, aby ste tieto konces. poplatky uhradzovali. Poukazujeme súčasne na ust. § 6 zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované ; Rozhlasom a televíziou Slovenska /naša pozn. : koncesionárske poplatky/, kde je uvedené, že platiteľ /= prenajímateľka ako vlastník/, ktorý je evidovaný dodávateľom elektriny v evidencii odberateľov elektriny v domácnosti vo viacerých odberných miestach, platí úhradu len za jedno odberné miesto, ak vznik tejto skutočnosti oznámi a preukáže vyberateľovi úhrady.

T.j. : ak by ste platili konces. poplatky za byt, ktorý máte v nájme, hoci táto povinnosť Vám zo zmluvy o nájme nevyplýva, v podstate by ste hradili prenajímateľke konces. poplatky za byt alebo rodinný dom, v ktorom ona sama obýva a jeho jeho vlastníčkou.

Trápi vás "Vyúčtovanie energií a koncesionársky poplatok" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vyúčtovanie energií a koncesionársky poplatok" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.