Máte
otázku?

Koncesionárske poplatky a ZŤP


Online právna poradňa
Oblasť práva: Iné oblasti práva, Košice

Otázka: Koncesionárske poplatky a ZŤP

Dobrý deň, môj manžel je zdravotne ťažko postihnutý (ZŤP) a od roku 2007 neplatil koncesionárske poplatky. O zmene v oblasti koncesií sme, bohužiaľ, nevedeli a len náhodou sme sa nedávno dozvedeli o zákone č. 340/2012. Rádi by sme vedeli, ako máme v tejto situácii postupovať. Budeme musieť vyrovnať zaostalé koncesionárske poplatky? Manžel bol a stále je zdravotne ťažko postihnutý, jeho zdravotný stav sa bohužiaľ nezmenil. Vopred Vám ďakujem za Vašu pomoc. S pozdravom.

Odpoveď: Koncesionárske poplatky a ZŤP

Dobrý deň,

aj Vami uvádzaný zákon obsahuje oslobodenie od platenia, konkrétne v § 5 ods. 1 Od povinnosti platiť úhradu je oslobodený platiteľ podľa § 3 písm. a), ak žije v domácnosti s fyzickou osobou s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorá má na adrese odberného miesta tohto platiteľa trvalý pobyt, alebo sám je fyzickou osobou s ťažkým zdravotným postihnutím a vznik tejto skutočnosti oznámi a zároveň preukáže vyberateľovi úhrady podľa § 9 ods. 6 písm. b).

Bolo by však vhodné zaslať vyberateľovi úhrady doklad o ZŤP, prípadne spolu s nejakou aktuálnou lekárskou správou o nezmenenom zdravotnom stave. 

Trápi vás "Koncesionárske poplatky a ZŤP" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Koncesionárske poplatky a ZŤP (Iné oblasti práva)

Dobrý deň, moja 13-ročná dcéra bola nedávno diagnostikovaná s celiakiou a má 50 % ZŤP. Počul som, že z tohto dôvodu nemusím platiť koncesionárske poplatky za RTVS. Je to pravda? Vlastníkom bytu som ja, ako jej otec. Ďakujem.

Odpoveď: Koncesionárske poplatky a ZŤP

(odpoveď odoslaná: 05.08.2020)

Dobrý deň,

podľa ust. § 5 zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska platí :

"Oslobodenie od povinnosti platiť úhradu
(1) Od povinnosti platiť úhradu je oslobodený platiteľ podľa § 3 písm. a), ktorý oznámi a preukáže vyberateľovi úhrady podľa § 9 ods. 6 písm. b), že
a) žije v domácnosti s fyzickou osobou s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorá má na adrese odberného miesta tohto platiteľa trvalý pobyt, alebo sám je fyzickou osobou s ťažkým zdravotným postihnutím, alebo
b) je poberateľom dôchodkových dávok podľa osobitného predpisu alebo poberateľom rovnocenných dôchodkových dávok vyplácaných zo zahraničia, nemá pravidelný príjem zo zárobkovej činnosti, nežije v domácnosti s inou osobou s pravidelným príjmom zo zárobkovej činnosti, alebo
c) je poberateľom dávky v hmotnej núdzi alebo osobou spoločne posudzovanou s poberateľom dávky v hmotnej núdzi.
(2) Nárok na oslobodenie od povinnosti platiť úhradu podľa odseku 1 vzniká od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po kalendárnom mesiaci, v ktorom platiteľ podľa § 3 písm. a) oznámil a preukázal vznik skutočnosti podľa odseku 1."

 

Vyberateľovi úhrady treba predložiť fotokópiu preukazu ŤZP, špeciálne tlačivo na oslobodenie od platenia nájdete na stránke RTVS. Nie je podstatné to, že Vaša dcéra nie je vlastníkom bytu.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Koncesionárske poplatky a ZŤP (Iné oblasti práva)

Dobrý deň, sme majiteľmi bytu, za ktorý neplatíme koncesionárske poplatky, pretože môj manžel je ZŤPŠ. V roku 2015 sme kúpili aj chalupu (čo je ďalšie odberné miesto), avšak z neznalosti zákona sme to nahlásili RTVS až v 10/2019. RTVS nám uznala, že od 10/2019 nie je nutné platiť koncesionárske poplatky ani za toto odberné miesto (ZŤPŠ), avšak požadujú uhradenie nedoplatku vo výške 232 eur. Pripadá mi to nezmyselné platiť nedoplatok za niečo, z čoho sme podľa zákona oslobodení. Existuje spôsob, ako tento problém vyriešiť? Ďakujem.

Odpoveď: Koncesionárske poplatky a ZŤP

(odpoveď odoslaná: 02.12.2019)

Dobrý deň prajem,

úplne Vám rozumiem, avšak zákon je nastavený tak, že oslobodení ste len za splnenia zákonných podmienok. Podľa zákona nárok na oslobodenie od povinnosti platiť úhradu vzniká od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po kalendárnom mesiaci, v ktorom platiteľ oznámil a preukázal vznik skutočnosti podľa odseku 1 (že má nárok na oslobodenie). Takže zákon je nastavený tak, že aj keď ste inak oslobodení od úhrady, tak nárok na oslobodenie z pohľadu zákona vzniká, až keď oznámite, že takýto nárok máte a preukážete to, tak až vtedy nemusíte platiť.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Koncesionárske poplatky a ZŤP" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.