Máte
otázku?

Vymáhanie platenia koncesionárskych poplatkov


Online právna poradňa
Oblasť práva: Vymáhanie pohľadávok, Bratislava

Otázka: Vymáhanie platenia koncesionárskych poplatkov

Dobrý deň, som mladý človek a nedávno som si kúpil byt - moje prvé bývanie. Dostal som oznámenie o kontrole, ktoré ma informuje, že mám platiť koncesionárske poplatky za televízor a rozhlas. Avšak, tieto technológie ani nemám a navyše ich považujem za zastaralé, alebo lepšie povedané ako prežitky z prvej polovice minulého storočia. Môj hlavným prostriedkom zábavy a informovanosti sú internetové pripojenie, YouTube a Soundcloud. Televízor ani neplánujem mať, pretože komerčné vysielanie je plné reklám a vysielanie štátnych staníc mi nevyhovuje. Absurdné poplatky za niečo, čo ani nevyužívam, odmietam platiť. Chcem sa opýtať, ako môžem argumentovať s vymáhateľom?

Odpoveď: Vymáhanie platenia koncesionárskych poplatkov

Dobrý deň, povinnosť platiť koncesionárske poplatky je daná zákonom, preto sa tejto povinnosti nevyhnete, nejde pritom o to, či máte televíziu alebo rozhlas ale o to, či máte v byte elektrinu. Ak áno, zákonnú povinnosť platiť koncesionárske poplatky si musíte plniť.

Trápi vás "Vymáhanie platenia koncesionárskych poplatkov" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Vymáhanie platenia koncesionárskych poplatkov (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, dňa 8. 6. 2022 mi doporučeným listom prišla výzva na uhradenie nedoplatku za koncesionárske poplatky vo výške 53,14 €, ktoré vraj neboli zaplatené v období rokov 2011 až 2013. Napriek tomu, že poplatky pravidelne platím, a nie som si vedomý žiadneho nedoplatku. V tabuľke, ktorú priložili k výzve, boli niektoré mesiace označené ako neuhradené, avšak za iné mesiace bola splátka zrátaná za viac mesiacov naraz. Tiež tam bola zarátaná úhrada, ktorá ešte nebola po lehote splatnosti, ale už som ju mal uhradenú. Na odporúčanie operátora na telefónnej linke spoločnosti som im napísal e-mailom odpoveď, že nesúhlasím s nárokovanou sumou a žiadam o jej stornovanie. Po troch týždňoch mi však prišla e-mailom, odpoveď, že je treba nedoplatok uhradiť. Rád by som vedel, či platí aj v tomto prípade premlčacia lehota?

Odpoveď: Vymáhanie platenia koncesionárskych poplatkov

(odpoveď odoslaná: 28.06.2022)

Dobrý deň, ak v samotnej výzve k úhrade je uvedený nedoplatok za obodbie r. 2011 až 2013, uvádzame, že platí všeobecná premlčacia doba 3 roky podľa ust. § 101 Obč. zákonníka, ktorá plynie odo dňa, keď sa právo mohlo vykonať po prvý raz. Premlčacia doba už preto v tomto prípade uplynula.

Napíšte RTVS, že ich pohľadávka je premlčaná s odkazom na uvedené zákonné ustanovenie. Preto ničV prípade, že by RTVS napriek tomu podala žalobu, budete musieť námietku premlčania vzniesť v súdnom konaní.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Vymáhanie platenia koncesionárskych poplatkov (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, dostal som výzvu od RTVS, aby som zaplatil poplatok do 30 dní. Ide o sumu do 65 eur. Avšak ja pravidelne každý mesiac platím úhradu a dokonca mi prichádzajú potvrdenia od RTS. Takže nerozumiem, kde sa mohla stať chyba. Ďakujem. Ferdinand

Odpoveď: Vymáhanie platenia koncesionárskych poplatkov

(odpoveď odoslaná: 09.06.2022)

Dobrý deň, podstatné vo vami uvedenej otázke je to, že nepíšete za ktoré konkrétne obodbie máte uhradiť nedoplatok 65 €. Podľa ust. § 101 Obč. zákonníka platí všeobecná premlčacia doba 3 roky, ktorá plynie odo dňa, keď sa právo mohlo vykonať po prvý raz. Ak ide o nedoplatok starší ako 3 roky, teda pred 06/2019, potom nedoplatok 65 € neuhradzujte, lebo v prípade, že by RTVS podala žalobu na súd, súd návrh zamietne aj s poukázaním na uvedneé zákonné ustanovenie.

Vo veci odporúčam kontaktovať RTVS a uviesť, že koncesionárske poplatky platíte riadne a včas a ak ide o sumu, ktorá bola splatná pred viac ako 3 rokmi, oznámte im, že túto neuhradíte, lebo ich nárok je premlčaný s poukázaním na ust. §  101 Obč. zákonníka. Ak ide o poplatok nie starší ako 3 roky, potom musíte skontrolovať doklady a oznámiť RTVS, že poplatky boli z ich strany nesprávne zaúčtované.


Podotázka: Vymáhanie platenia koncesionárskych poplatkov (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, dnes sme dostali oznámenie o kontrole platenia úhrady do RTVS. Suma, ktorú máme zaplatiť, je 426 eur. Ani sme si nevšimli, že neplatíme. No nemáme na to 426 eur. Dá sa proti tomu nejako odvolať? Čítala som niečo o premlčaní koncesionárskych poplatkov. Mohli by ste mi prosím poradiť, ako mám pokračovať? Ďakujem, Mihalíková.

Odpoveď: Vymáhanie platenia koncesionárskych poplatkov

(odpoveď odoslaná: 24.02.2022)

Dobrý deň,
vo Vami uvedenom prípade je poterbné uhradiť len konces. poplatok za posledné 3 roky, teda od 02/2019 do 02/2022. Pri úhrade v prevodnom príkaze alebo poštovej poukážke uvedťe presne toto obdobie ako platbu za konces. poplatok. Ostatok neuhradzujte, teda poplatok spred 02/2019 a starší.

Platí všeob. premlčacia doba 3 roky v zmysle ust. § 101 Obč. zákonníka. Ak by RTVS podala žalobu na súd za obdobie od 01/2019 a spätne. súd žalobu v celom rozsahu zamietne s poukázaním aj na ust. § 101 Obč. zákonníka. RTVS má vedomosť o tom, že platí všeob. premlčacia doba a je viac ako pravdepodobné, že premlčaný konces. poplatok nebude vymáhať podaním žaloby na súd.


Trápi vás "Vymáhanie platenia koncesionárskych poplatkov" a chcete pomôcť?

Podotázka: Vymáhanie platenia koncesionárskych poplatkov (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, dostal som list, v ktorom mi bolo oznámené, že musím uhradiť koncesionárske poplatky za obdobie od júna 2018 do februára 2022. Mám otázku - vzťahuje sa na túto dobu premlčacia lehota? Byt vlastním od júna 2018. Ďakujem.

Odpoveď: Vymáhanie platenia koncesionárskych poplatkov

(odpoveď odoslaná: 08.02.2022)

Dobrý deň,
Vami uvednep problematiku v našej poradni riešime často.

V zmysle ust. § 101 Obč. zákonníka platí všeob. premlčacia doba tri roky a plynie odo dňa, keď sa právo mohlo vykonať po prvý raz. Vo Vami uvedenom prípade je potrebné uhradiť konces. poplatok len za obdobie od 02/2019 do 02/2022. Pri úhrade cestou banky alebo poštovou poukážkou treba uviesť, že uhradzujete konces. poplatok len za toto obodbioe. Ostatok poplatku - od 01/2018 do 01/2019 neuhradzujte.

RTVS môžete napísať email, že konces. poplatok za obodbie od 06/2018 až 01/2019 neuhradíte, lebo platí všeob. premlčacia doba 3 roky.

Uvádzame, že ak by RTVS podala žalobu na súd ohľadom konces. poplatku za obodbioe 06/2018 až 01/2019 súd žalobu zamietne s poukázaním na ust. § 101 a ust. § 583 Obč. zákonníka.


Podotázka: Vymáhanie platenia koncesionárskych poplatkov (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň,
na môj účet prišli nedoplatky koncesionárskych poplatkov po zosnulom otcovi. Je možné, prosím Vás, z Vašej strany vytvoriť splátkový kalendár?
Ďakujem. Vladimíra

Odpoveď: Vymáhanie platenia koncesionárskych poplatkov

(odpoveď odoslaná: 30.09.2021)

Dobrý deň,
v otázke neuvádzate podrobnosti ohľadom výzvy na zaplatenie konces. poplatkov, ako aj to kedy otec zomrel.

Podľa ust. § 470 Obč. zákonníka platí, že dedič zodpovedá do výšky ceny nadobudnutého dedičstva za primerané náklady spojené s pohrebom poručiteľa a za poručiteľove dlhy, ktoré na neho prešli poručiteľovou smrťou.

Pokiaľ ide o konces. poplatky, tu platí všeob. premlčacia doba v zmysle ust. § 101 Obč. zákonníka, ktorá je tri roky a plynie odo dňa, kedy sa právo mohlo vykonať po prvý raz.  Ak výzva zo strany RTVS sa týka obdobia staršieho ako tri roky, potom je ich nárok premlčaný a teda ak by RTVS podala žalobu na súd, súd by žalobu s poukázaním na ust. § 101 a ust. § 583 Obč. zákonníka zamietol.

Ak výzva zo strany RTVS sa týka obdobia od 09/2018 až po súčasnosť, potom je treba zaplatiť len dlžnú sumu konces. poplatku za toto obdobie s predpokladom, že toto obdobie sa týka Vášho otca ako dlžníka. Pri úhrade nezabudnite uviesť, že uhradzujete konces. poplatok za toto obdobie, resp. jeho časť s uvedením konkrétnych mesiacov a roka, za ktoré obdobie uhradzujete konces. poplatok. Konces. poplatok spred 09/2018 neuhradzujte, lebo platí ust. § 101 Obč. zákonníka o všeob. premlčacej dobe.

V prípade, že by ste našej odpovedi nie celkom rozumeli, napíšte nám, ktorého obdobia sa výzva RTVS týka a našu odpoveď pre Vás upresníme.

 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Vymáhanie platenia koncesionárskych poplatkov (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, chcem sa opýtať, či majú podnikatelia rovnakú premlčaciu dobu ako fyzické osoby. Podľa Občianskeho zákonníka môže RTVS vymáhať dlhy od fyzickej osoby staré tri roky, ostatné sú premlčané. Ako je to v prípade podnikateľov? Napíšu mi, že tam je štvorročná doba. Ako mám v tomto prípade postupovať? Vopred ďakujem za pomoc. Lívia

Odpoveď: Vymáhanie platenia koncesionárskych poplatkov

(odpoveď odoslaná: 27.07.2021)

Dobrý deň,
z otázky vyplýva, že sa pýtate na koncesionárske poplatky, ktoré má platiť zamestnávateľ.

Bez ohľadu na to, že ste zamestnávateľom, aj vo Vašom prípade sa na koncesionárske poplatky a premlčanie vzťahujú ust. Obč. zákonníka. Podľa ust. § 101 Obč. zákonníka všeobecná premlčacia doba je tri roky a plynie odo dňa, keď sa právo mohlo vykonať po prvý raz. V otázke neuvádzate ktoré obdobie je sporné, resp. za ktoré obdobie Vás RTVS vyzvala k úhrade konces. poplatkov.

Všeobecne možno uviesť, že konces. poplatky neuhradené za obdobie pred 07/2018 a staršie sú premlčané. Treba vo veci u RTVS vzniesť námietku premlčania.


Trápi vás "Vymáhanie platenia koncesionárskych poplatkov" a chcete pomôcť?

Podotázka: Vymáhanie platenia koncesionárskych poplatkov (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, K mojim rukám dospel návrh platobného rozkazu zo súdu, ktorý požaduje zaplatenie koncesionárskych poplatkov za obdobie od 1. 1. 2009 do 31. 3. 2020. Celková suma je 464, 42 eur. Podľa dostupných informácií sa na tento prípad vzťahuje trojročná premlčacia lehota. Môžete mi, prosím, poradiť, ako by som mal postupovať ďalej? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Vymáhanie platenia koncesionárskych poplatkov

(odpoveď odoslaná: 08.05.2021)

Dobrý deň,  ak je už podaný návrh na súde tak ako uvádzate v otázke, je treba vzniesť námietku premlčania. Podľa ust. § 101 Obč. zákonníka platí všeobecná premlčacia doba 3 roky, ktorý plynie odo dňa, kedy sa právo mohlo vykonať prvý raz. 

Rozhodujúce vo vašom prípade je to, kedy bola žaloba doručená konajúcemu súdu a spätne od doručenia žaloby súdu pohľadávka veriteľa nie je premlčaná /4,64 € x 36 mesiacov/. Ostatok uplatnenej pohľadávky je premlčaný s poukázaním na uvedené ust. § 101 Obč. zákonníka a ust. § 583 Obč. zákonníka , ktoré citujeme :

"Neuplatnenie práva
K zániku práva preto, že nebolo uplatnené v určenom čase, dochádza len v prípadoch uvedených v zákone. Na zánik súd prihliadne, aj keď to dlžník nenamietne."
 
Najjednoduchšie bude pre vás uhradiť dlh nepremlčaný za posledné tri roky pred podaním žaloby a súčasne vzniesť námietku premlčania podľa vyššie uvedeného.
 

 


Podotázka: Vymáhanie platenia koncesionárskych poplatkov (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, RTVS vymáha nedoplatky od našej spoločnosti za obdobia 03/2015 až 03/2016 a následne 07/2017 až 10/2018. V tomto období, ako aj v iných časových intervaloch, sme zamestnávali pracovníkov na základe dohody o prácach, teda mimo pracovného pomeru. Vo väčšine prípadov išlo dokonca o tých istých ľudí, ktorí boli súčasne našimi zamestnancami a mali podpísanú dohodu o prácach na konkrétne činnosti. Pri zohľadnení tohto faktora, teda, že sme ich nezarátavali do počtu zamestnancov, sme neprekročili počet osôb pre príslušné pásmo poplatkov. Rád by som sa informoval, či sa na nás vzťahuje premlčanie a ak áno, tak aké obdobie môžem považovať za premlčané. Veľmi pekne ďakujem za informáciu.

Odpoveď: Vymáhanie platenia koncesionárskych poplatkov

(odpoveď odoslaná: 30.04.2021)

Dobrý deň,
z otázky vyplýva, že nedoplatok na konces. poplatkoch ako zamestnávateľ máte za niektoré mesiace rokov 2015 až 2016, ako aj mesiace r. 2017 až 10/2018.  Výzva od RTV predpokladáme, že vám bola doručená v mesiaci apríl 2021.

Ak je to tak, potom z vašej strany je treba uhradiť iba mesiace máj 2018 až október 2018, ostatnú  dlžnú sumu konces. poplatku neuhradzujte, lebo je premlčaná v zmysle ust. § 101 Obč. zákonníka, podľa ktorého platí všeobecná premlčacia doba 3 roky.

Nepredpokladáme, že RTVS cestou súdu uplatní nárok na konces. poplatok za obdobie pred 05/2018, lebo súd by návrh zamietol s poukázaním na ust. § 101 a ust. § 583 Obč. zákonníka.

 


Podotázka: Vymáhanie platenia koncesionárskych poplatkov (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, ďakujem, že umožňujete ľuďom orientovať sa v zákonoch o poplatku RTVS. Moja otázka je nasledovná: Nedávno som po prvýkrát dostala požiadavku na nedoplatok RTVS vo výške 547,52 € za obdobie od 29. 4. 2011 do 28. 2. 2021. Táto požiadavka bola adresovaná na adresu môjho ateliéru, ktorý je v katastri vedený ako nebytový priestor určený pre živnostníka. Celú túto dobu som však živnostníčka bez zamestnanca. Zároveň platím ako súkromná osoba SIPO na inú adresu, kde mám trvalý pobyt, a to včas a po celú dobu prostredníctvom sporiteľného účtu. Situačiu komplikuje to, že neviem zistiť presný dátum prevzatia listu výzvy na úhradu. Na výzve je dátum 28. 1. 2021, na predtlačenom obálkovom lístku je dátum 2. 2. 2021. Môj odhad je, že list výzvy bol doručený koncom marca alebo začiatkom apríla a stále som v lehote 30 dní. Nie som si istá: 1. Či mám povinnosť zaplatiť túto úhradu (za posledné 3 nepremlčané roky) aj za nebytový priestor živnostníka bez zamestnanca. 2. Ak nemusím platiť, ako mám postupovať, keďže som v lehote 30 dní na odvolanie? 3. Ako postupovať v prípade, že sa odvolám až po lehote 30 dní? Veľká vďaka. Ela

Odpoveď: Vymáhanie platenia koncesionárskych poplatkov

(odpoveď odoslaná: 26.04.2021)

Dobrý deň,
na vami uvedenú otázku odpovedáme nasledovne :

Podľa ust. § 3 zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska platí :

"Platiteľ úhrady
Platiteľ úhrady (ďalej len „platiteľ“) je
a) fyzická osoba, ktorá je evidovaná dodávateľom elektriny2) v evidencii odberateľov elektriny v domácnosti3) ako odberateľ elektriny v domácnosti2) v odbernom mieste,2) pre spotrebu v byte alebo v rodinnom dome,
b) zamestnávateľ,4) ktorý v pracovnom pomere alebo v obdobnom pracovnom vzťahu zamestnáva aspoň troch zamestnancov; na účely tohto zákona sa služobný úrad5) posudzuje ako zamestnávateľ."
 
Z uvedeného zákonného ustanovenia vyplýva, že povinnosť zamestnávateľa platiť konces. poplatok je len v prípade, ak zamestnáva troch a viac zamestnancov, čo vo vašom prípade nie je splnené.
 
Odporúčame vo veci napísať dopor. list RTVS, že úhradu podľa ich výzvy nevykonáte a to z dôvodu, že nemáte žiadnych zamestnancov. V prípade, že by ste uhradili konces. poplatok za tri roky spätne na strane RTVS by vzniklo bezdôvodné obohatenie.
 
 

 


Trápi vás "Vymáhanie platenia koncesionárskych poplatkov" a chcete pomôcť?

Podotázka: Vymáhanie platenia koncesionárskych poplatkov (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, od nástahovania sa do domu neplatím koncesionársky poplatok. Chcem sa spýtať, čo mi hrozí, ak ho začnem platiť od 1. 3. Môžu odo mňa vymáhať poplatky za predchádzajúce roky? Ďakujem.

Odpoveď: Vymáhanie platenia koncesionárskych poplatkov

(odpoveď odoslaná: 22.02.2021)

Dobrý deň,
áno môžu, ale pokiaľ je to viac ako 3 roky, tak vo vzťahu k platbám starším, ako 3 roky, môžete namietnuť premlčanie a potom na nich strácajú nárok. Platby, ktoré premlčané nie sú, by som odporúčal uhradiť, pretože môžu podať žalobu a platili by ste ešte aj náhradu trov konania. 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vymáhanie platenia koncesionárskych poplatkov" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.