Máte
otázku?

Kde požiadať o výživné na deti v manželstve?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Banská Bystrica

Otázka: Kde požiadať o výživné na deti v manželstve?

Dobrý deň, rada by som vedela, ako postupovať a kde mám podať žiadosť o výživné na deti počas manželstva. Zatiaľ o rozvod neuvažujem. Môj manžel je živnostník a peniaze, ktoré zarába - niekedy sú vyššie, niekedy nižšie - často používa na svoje potreby, napríklad opravu troch automobilov. Na deti mi, bohužiaľ, necháva len málo, väčšinou len na nevyhnutné výdavky. Preto by som rada požiadala o výživné, pretože ak by sme museli platiť napríklad vymáhacie poplatky, moje financie by boli veľmi limitované. Moja výplata sa pohybuje okolo 450 EUR a po zaplatení nevyhnutných výdavkov by mi na deti ostalo asi len 100 EUR. Neviea som, ako postupovať ďalej. Je potrebné ísť na súd, alebo existuje nejaký iný úrad, ktorý rieši takéto záležitosti? Vopred Vám ďakujem.

Odpoveď: Kde požiadať o výživné na deti v manželstve?

Dobrý deň. Pokiaľ ide o deti maloleté návrh podávate Vy ako matka detí voči otcovi detí na Okresnom súde príslušného podľa bydliska detí. Konanie nie je spoplatnené. V návrhu treba určiť komu navrhujete deti zveriť do osobnej starostlivosti, kto bude platiť výživné a v akej výške. Zdokladovať je potrebné nielen Vaše príjmy a majetok, ale aj Vaše výdavky a výdavky maloletých detí. S otcom detí je možno uzavrieť aj rodičovskú dohodu, ktorú súd následne schváli. Pokiaľ ide o deti plnoleté, tie sa musia s návrhom na určenie výživného na súd obrátiť samé. 

Trápi vás "Kde požiadať o výživné na deti v manželstve?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Kde požiadať o výživné na deti v manželstve? (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa informovať o tom, ako treba vybaviť výživné. Nie sme manželia, ale deti majú otca zapísaného v rodnom liste.

Odpoveď: Kde požiadať o výživné na deti v manželstve?

(odpoveď odoslaná: 09.02.2024)

Dobrý deň, ak majú vaše deti zapísaného otca v rodnom liste, potom môžete žiadať o určenie výživného na súde príslušnom podľa obvodu, v ktorom majú mal. deti v čase začatia konania bydlisko určené dohodou rodičov alebo iným zákonným spôsobom. 

Postup je taký, že na tento súd podajte návrh na určenie vyživovacej povinnosti na obe mal. deti s tým, že v návrhu poukáže na odôvodnené potreby detí a výdavky, ktoré mesačne vynakladáte na staroslivosť o ne. V petite návrhu navrhnite konkrétnu výšku výživného na každé dieťa zvlášť, ktorú žiadate priznať. Súd od vás bude chcieť, aby ste mu preukázali vaše majetkové pomery, váš čistý mesačný príjem za posledných 12 mesiacov a vaše výdavky na domácnosť). Toto môžete uviesť aj hneď  v samotnom návrhu, ktorý podáte na súd. Keď to neuvediete, súd vás bude po podaní návrhu zvlášť na to dopytovať a vyzývať na predloženie takýchto dôkazov. Súčasne môžete žiadať aj zameškané výživné (ak otec mal. detí doposiaľ žiadne výživné neplatil), najviac však 3 roky spätne, za predpokladu existencie dôvodov hodných osobitného zreteľa, ktoré musíte súdu preukázať. Vyživovacia povinnosť je zákonná povinnosť každého rodiča, pričom ak si ju rodič neplní, dopúšťa sa trestného činu zanedbania povinnej výživy. Po podaní návrhu súd vyzve na vyjadrenie otca mal. detí a následne nariadi pojednávanie. 

V konaní o úpravu práv a povinností k mal. deťom sa môžete nechať zastúpiť advokátom, ktorý vám vie zabezpečiť všetku potrebnú dokumentáciu ako aj samotnú komunikáciu so súdom a zastupovanie pred ním. 

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Kde požiadať o výživné na deti v manželstve? (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcem sa opýtať, kde mám podať žiadosť o výživné, keďže som sa rozišla s priateľom, ktorý je momentálne bez práce.

Odpoveď: Kde požiadať o výživné na deti v manželstve?

(odpoveď odoslaná: 22.05.2023)

Dobrý deň,
návrh na určenie výživného sa podáva na súd v obvode, ktorého má maloleté dieťa bydlisko určené dohodou rodičov alebo iným zákonným spôsobom. V konaní sa budú skúmať majetkové pomery rodičov, ich výdavky a výdavky na dieťa v nadväznosti na ktoré sa určí výživné. Minimálne výška výživného predstavuje sumu 32,11 € (k roku 2022).


Podotázka: Kde požiadať o výživné na deti v manželstve? (Rodinné právo)

Dobrý deň, ako môžem požiadať o výživné na deti od ich otca? Nežijeme spolu a nie sme rozvedení. Ďakujem.

Odpoveď: Kde požiadať o výživné na deti v manželstve?

(odpoveď odoslaná: 12.01.2023)

Dobrý deň,
ak ste manželia a plánujete sa rozviesť, tak sa bude v konaní o rozvode riešiť aj úprava práva a povinností k maloletým deťom na čas po rozvode, kam spadá aj rozhodovanie o výživnom. Návrh na rozvod a úpravu práv a povinností k deťom treba podať na príslušný súd v zmysle ust. § 92 CMP:

Na konanie o rozvod manželstva je miestne príslušný súd, v ktorého obvode mali manželia posledné spoločné bydlisko, ak v obvode tohto súdu má bydlisko aspoň jeden z nich. Inak je miestne príslušný všeobecný súd toho manžela, ktorý návrh nepodal. Ak takto príslušnosť súdu nemožno určiť, je príslušný všeobecný súd navrhovateľa.

Ak manželmi nieste, tak v danej veci je potrebné podať návrh na určenie výživného na príslušný súd. Príslušným súdom bude okresný súd v obvode, ktorého má dieťa bydlisko určené dohodou rodičov alebo iným zákonným spôsobom.

V oboch návrhoch treba opísať kto má dieťa v osobnej starostlivosti, ďalej treba uviesť Vaše príjmy a výdavky. Súd bude v konaní najmä skúmať, kto a v akom pomere sa o dieťa stará, nakoľko účelom výživného je hlavne to, aby rodič, ktorý sa o dieťa osobne nestará znášal výdavky s ním spojené, nakoľko druhý rodič dieťaťu poskytuje aj bývanie, stravu atď. S vypracovaním návrhu na začatie konania a aj so zastupovaním v danom konaní Vám môže pomôcť advokát. V prípade, ak manželmi ste a chcete sa rozviesť, tak je potrebné v návrhu opísať aj Vaše vzájomné spolužitie, prečo došlo k rozvráteniu vzájomných vzťahov a prečo už obnova daných vzťahov nie je možná. 


Trápi vás "Kde požiadať o výživné na deti v manželstve?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Kde požiadať o výživné na deti v manželstve? (Rodinné právo)

Dobrý deň, potrebovala by som zistiť, ako mám podať žiadosť o výživné v manželstve na štyri maloleté deti a na mňa ako zákonnú manželku.

Odpoveď: Kde požiadať o výživné na deti v manželstve?

(odpoveď odoslaná: 08.09.2022)

Dobrý deň, ak váš manžel neprispieva na výživu vašich detí a na vašu výživu ako jeho zákonitej manželky, môžete sa výživného domáhať súdnou cestou. Zákon nevylučuje podanie návrhu na určenie výživného už počas manželstva za predpokladu, že manžel na výživu svojich detí a svojej manželky dobrovoľne neprispieva. Ak tomu tak je aj vo vašom prípade, potom môžete podať na súd, v ktorého obvode majú maloleté deti v čase začatia konania bydlisko určené dohodou rodičov alebo iným zákonným spôsobom, návrh na určenie výživného na mal. deti.

Čo sa týka výživného na vás ako manželku, tento návrh je nutné podať na súde príslušnom podľa vášho bydliska. V návrhu je potrebné popísať skutkový stav, a teda, že váš manžel si dobrovoľne neplní vyživovaciu povinnosť. Taktiež je nevyhnutné uviesť, aký je váš príjem, predpokladaný príjem vášho manžela, ak o ňom máte vedomosť, ako aj výdavky, ktoré mesačne vynakladáte na starostlivosť o každé jedno z vašich detí a výdavky spojené s vašim životom. V petite samotného návrhu je potrebné uviesť, akú sumu žiadate ako výživné na každé z detí a akú sumu žiadate ako výživné na vás. Po podaní návrhu súd vyzve vášho manžela, aby sa k veci vyjadril a následne nariadi pojednávanie. Ak by ste s vypracovaním návrhu potrebovali pomôcť neváhajte sa obrátiť na ktorúkoľvek advokátsku kanceláriu. 


Podotázka: Kde požiadať o výživné na deti v manželstve? (Rodinné právo)

Dobrý deň, Chcela by som sa opýtať, kde môžem podať žiadosť o výživné na deti, ktoré by mi mal platiť bývalý partner. Ďakujem.

Odpoveď: Kde požiadať o výživné na deti v manželstve?

(odpoveď odoslaná: 18.07.2022)

Dobrý deň,
ak nemáte výživné určené súdom, je potrebné podať návrh na určenie výživného na okresný súd, v obvode ktorého má dieťa bydlisko. Ak máte výživné určené súdom a otec neplatí, tak je potrebné podať návrh na exekúciu. Exekučný návrh Vám vie pomôcť vyplniť advokát alebo exekútor.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Kde požiadať o výživné na deti v manželstve? (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcem sa opýtať v mene môjho švagra, ktorý žil v partnerstve a má jednu 8-ročnú dcéru. Jeho partnerka ho opustila, švagor však dobrovoľne prispieva na výživné dcéry sumou 300 eur mesačne. Partnerke sa to zdá málo, preto chce švagor dať výživné určiť súdom. Aké kroky je potrebné podniknúť, aby to prebehlo správne a kde má podať žiadosť? V mieste svojho bydliska alebo tam, kde má dieťa trvalé bydlisko? Ďakujem vopred za každú radu.

Odpoveď: Kde požiadať o výživné na deti v manželstve?

(odpoveď odoslaná: 29.07.2019)

Dobrý deň,

riešením pre Vášho švagra je matke dieťaťa predložiť písomný návrh dohody o výživnom na maloleté dieťa a úpravu styku vrátane zverenia maloletej do starostlivosti matky. Následne po uzatvorení písomnej dohody, ktorá bude podpísaná oboma rodičmi maloletej, je, aby matka dieťaťa túto dala na schválenie na súd (okresný súd dieťaťa).

Obvykle súdny priznávajú výživné vo výške 20 - 30 % z príjmu povinného rodiča.

Ohľadom doteraz vykonaných úhrad predpokladáme, že Váš švagor má o tom doklad, že výživné platil a to buď na bankový účet alebo poštovou poukážkou. Uvádzame to z dôvodu, aby v prípade, že by došlo k súdnemu konaniu vedel preukázať, že výživné aj keď len ústne dohodnuté platil.
Na základe ústnej dohody, na základe ktorej teraz hradí výživné matka dieťaťa nemôže podať matka dieťaťa podať návrh vykonanie exekúcie, lebo nemá exekučný titul - právoplatný rozsudok.

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Kde požiadať o výživné na deti v manželstve?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.