POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Je možné sa rozviesť bez prítomnosti manžela a jeho vedomia?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rozvod, Bratislava

Otázka: Je možné sa rozviesť bez prítomnosti manžela a jeho vedomia?

Dobrý deň, rada by som sa informovala. Som vydatá takmer dva roky, nemáme deti ani žiadne spoločné majetky. Môj manžel pracuje v zahraničí a zdá sa, že sa nechce vrátiť, a teda som sa rozhodla, že už dlhšie čakať nemôžem. Chcem sa opýtať, či je možné rozviesť sa aj bez jeho prítomnosti, prípadne vedomia? Vopred ďakujem za radu.

Odpoveď: Je možné sa rozviesť bez prítomnosti manžela a jeho vedomia?

Dobrý deň, bez jeho vedomia sa rozviesť nie je možné, nakoľko ak podáte návrh na rozvod manželstva súd bude tento návrh doručovať odporcovi (Vášmu manželovi) na vyjadrenie. V prípadoch, kedy je jeden z manželov v zahraničí sa však toto súdu nie vždy podarí. Ak sa súdu nepodarí doručiť odporcovi návrh na vyjadrenie na jeho známu adresu v cudzine, súd mu ustanoví opatrovníka. Ustanovený opatrovník má zabezpečiť ochranu jeho procesných práv.  Tzn. že sa odporca s veľkou pravdepodobnosťou dozvie o tom, že prebieha súdne konanie. Odpoveď na Vašu druhú otázku, týkajúcu sa jeho neprítomnosti na Slovensku, prípadne na súdnom pojednávaní závisí na tom, či sa súdu podarí doručiť mu Váš návrh na rozvod (ako som uviedol, ak sa mu to nepodarí, súd ustanoví opatrovníka a súdne konanie prebehne bez osobnej účasti odporcu). Ak sa súdu návrh na rozvod manželstva podarí doručiť, môže odporca vo svojom vyjadrení uviesť, že s rozvodom súhlasí a žiada, aby súd rozhodol bez nariadenia pojednávania alebo v jeho neprítomnosti. Tretia možnosť je tá, že aj keď sa vyjadrí, že s rozvodom nesúhlasí (prípadne uvedie iné skutočnosti), tak sa na nariadené pojednávanie nedostaví bez riadneho ospravedlnenia a súd bude pojednávať i v jeho neprítomnosti (ak mu bolo predvolanie riadne doručené a on sa včas a z dôležitých dôvodov neospravedlní, súd môže pojednávať aj v jeho neprítomnosti). 

Trápi vás "Je možné sa rozviesť bez prítomnosti manžela a jeho vedomia?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Je možné sa rozviesť bez prítomnosti manžela a jeho vedomia? (Rozvod)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či ako manželka musím byť prítomná pri rozvode, alebo či môže rozvod prebehnúť bez mojej účasti s tým, že ma zastupuje advokát. Ďakujem.

Odpoveď: Je možné sa rozviesť bez prítomnosti manžela a jeho vedomia?

(odpoveď odoslaná: 15.03.2024)

Dobrý deň,
v konaní sa môžete dať zastúpiť advokátom, ktorý Vás môže zastúpiť aj na pojednávaní, teda Vy sa ho zúčastniť nebudete musieť. Treba však dodať, že niektorí sudcovia či sudkyne trvajú na tom, aby sa pojednávania zúčastnili aj manželia, avšak ide skôr o výnimku, spraví to možno jeden z desiatich sudcov. 

Čo sa týka samotného konania. Ak podáte návrh na rozvod, tak tento súd doručí aj druhému manželovi, ktorý sa k nemu bude môcť vyjadriť. Ak by bol druhý manžel neznámy, tak v zásade konanie môže prebehnúť aj bez neho a dokumenty mu budú doručované prostredníctvom fikcie doručenia. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Je možné sa rozviesť bez prítomnosti manžela a jeho vedomia? (Rozvod)

Už 10 rokov nežijeme so svojou manželkou spolu. Naše deti sú dospelé a nemáme žiadny spoločný majetok. Ako môžeme ísť čo najjednoduchšie cez rozvodový proces? Je možné to urobiť aj v našej neprítomnosti? Ďakujem.

Odpoveď: Je možné sa rozviesť bez prítomnosti manžela a jeho vedomia?

(odpoveď odoslaná: 12.04.2018)

Dobrý deň. Vychádzajúc z Vašej stručnej otázky usudzujem, že vo Vašom prípade môžu byť splnené hmotnoprávne predpoklady na rozvod manželstva (najmä s ohľadom na fakt, že už spolu 10 rokov nežijete). Rozvod manželstva je na mieste vtedy, ak sú vzťahy medzi manželmi tak vážne narušené a trvalo rozvrátené, že manželstvo nemôže plniť svoj účel a od manželov nemožno očakávať obnovenie manželského spolužitia.

Orgánom príslušným na konanie o rozvod manželstva je súd pričom konanie musí iniciovať návrhom jeden z manželov. Súdne konanie je možné urýchliť tým, že obaja manželia s rozvodom súhlasia.

Pokiaľ ide o osobnú prítomnosť na súdnom pojednávaní, táto je v konaní o rozvod manželstva na mieste, nakoľko ide o statusovú vec. Nie je však vylúčené, že ak si obaja zvolíte právnych zástupcov, ktorí sa na pojednávanie dostavia, súd by mohol rozhodnúť aj bez osobnej účasti manželov na pojednávaní.


Podotázka: Je možné sa rozviesť bez prítomnosti manžela a jeho vedomia? (Rozvod)

Dobrý deň, chcela by som sa rozviesť s mojim manželom, avšak bez mojej prítomnosti. Našla som si iného partnera a plánujem s ním odísť do Kanady. Máme dve neplnoleté deti - chlapcov vo veku 12 a 15 rokov. Žiadnu nehnuteľnosť nevlastníme; žijeme s manželovými rodičmi. Všetok majetok, ktorý sme nadobudli počas nášho manželstva, nechávam jemu. Počas rozvodového konania by som chcela, aby mu bola odovzdaná suma 20 000 eur na ďalšie výdavky pre deti. Deti ostávajú pri manželovi. Najstarší syn sa po skončení strednej školy pridá k nám. Prosím Vás o radu, ako mám postupovať ďalej. Ďakujem.

Odpoveď: Je možné sa rozviesť bez prítomnosti manžela a jeho vedomia?

(odpoveď odoslaná: 31.03.2015)

Dobrý deň,

rozvod bez Vašej prítomnosti je možný avšak so zastúpením advokáta. Ak by by ste podali návrh sama, súd by Vas chcel vypočuť. Samozrejme môže sa stať, že súd bude požadovať aj v prípade zastúpenia advokátom Váš výsluch. Dá sa však postupovať tak, že s manželom spíšete dohodu o deťoch a tú necháte v konaní schváliť súdom. Súd môže upustiť od Vášho výsluchu. Ak deti ostanú u manžela, potom Vás súd zaviaže na úhradu výživného. Ak ste chceli sumu 20.000 eur použiť na úhradu výživného, neodporúčam Vám ju dávať v jednej sume, pretože výživné sa nerozpočítava na viacero mesiacov a manžel by mohol požadovať ďalšie peniaze. Ideálne riešenie je, že tieto peniaze budú manželovi posielane priebežne za každý mesiac podľa dohody medzi Vami. Ďalší postup by mal byť taký, že podáte návrh na rozvod, spíšete s manželom dohodu o úprave práv a povinností k deťom.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Je možné sa rozviesť bez prítomnosti manžela a jeho vedomia?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.