POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Exekúcia a zrážky zo mzdy


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Žilina

Otázka: Exekúcia a zrážky zo mzdy

Dobrý deň, prosím o radu týkajúcu sa hroziacej exekúcie. Pred niekoľkými rokmi som uzavrela viacero úverových zmlúv s bankovými aj nebankovými subjektmi. Bola som vtedy mladá, slobodná a dobre zarábajúca. Pred rokom a pol som sa vydala, pretože som s terajším manželom očakávala dieťa. Počas materskej dovolenky sa naše úspory rýchlo minuli, manžel prišiel o prácu a ja som prestala splácať úvery. Snažila som sa dohodnúť s bankami odklad splátok, ale neakceptovali to. Rovnako neúspešná bola aj moja snaha o zníženie splátok u nebankových subjektov. Teraz mi už prišiel platobný rozkaz týkajúci sa jedného úveru z banky a očakávam ďalšie v dohľadnej dobe zo strany ďalších spoločností. Mám otázku ohľadom príjmu môjho manžela, ktorý sa medzičasom opäť zamestnal. Môže exekútor siahnuť na príjem manžela, aj keď som sa s ním v čase uzavretia úverov nepoznala a on nič nevedel o mojich finančných záväzkoch? Ďalšia otázka sa týka darovania môjho auta mojej dcére z prvého manželstva. Má exekútor právo siahnuť na toto auto, ak ho už darovala moja dcéra a figuruje aj ako jeho vlastník, keďže ešte nie je plnoletá? Nemám v úmysle ukrátiť veriteľov a chcem splácať čo najviac, hneď ako nastúpim do zamestnania. Očakávam však, že mi zostane aspoň životné minimum. Prosím o odpoveď na moje otázky. Môže exekútor siahnuť na príjem môjho manžela, aj keď boli úvery uzavreté dávno pred našou svadbou a sú výlučne na moje meno? Môže exekútor odobrať dcére auto, ktoré som jej darovala? Ďakujem veľmi pekne.

Odpoveď: Exekúcia a zrážky zo mzdy

Dobrý deň, majetok v BSM môže slúžiť na uspokojenie veriteľov iba v prípade, že dlh vznikol jednému z manželov počas trvania manželstva. Ak dlh vznikol pred uzavretím manželstva nie je možné ho uspokojiť z majetku patriaceho do BSM. Rovnako je potrebné uviesť, že nárok na mzdu nepatrí do BSM a aj v prípade, že by Vám dlh vznikol počas trvania manželstva, exekútor by nemohol vykonávať zrážky zo mzdy Vášho manžela. Mzda (resp. jeho príjem) patrí do BSM až pripísaním na jeho účet. Rovnako ak ste darovali auto svojej dcére, v súčasnosti už nie je Vaším majetkom. V tomto smere by však veritelia mohli Vašej darovacej zmluve odporovať, aby nemal voči ním právne účinky.

Trápi vás "Exekúcia a zrážky zo mzdy" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Exekúcia a zrážky zo mzdy (Občianske právo)

Dobrý deň, chcel by som požiadať o radu v nasledujúcej situácii: Na moju osobu bol uvalený exekučný príkaz a som zamestnancom v závode, kde mi je vyplácaná pravidelná mzda. Mám dve súdne rozhodnutia o výživnom, ktoré som predložil exekútorovi aj finančnému oddeleniu závodu. Finančné oddelenie závodu uskutočňuje srážku z mojej mzdy na pokrytie exekúcie. Vznikol problém, keďže aj napriek zvýšeniu výživného, exekútor odmieta zredukovať výšku srážky z mojej mzdy s odôvodnením, že súdne rozhodnutie o zvýšení výživného sa ho priamo netýka. Chcem sa opýtať, ako môžem dosiahnuť zníženie srážky z mojej mzdy v dôsledku exekúcie – je nevyhnutné obrátiť sa s touto žiadosťou na súd? Ďakujem za vašu odpoveď. S pozdravom, M.

Odpoveď: Exekúcia a zrážky zo mzdy

(odpoveď odoslaná: 18.04.2024)

Dobrý deň,
vo vami uvedenom príppade platí ust. § 77  exekučného poriadku :

 

"(1) Ak sa oprávnený s povinným dohodne, že sa uspokojí s nižšími zrážkami, ako ustanovuje § 69 až 72, a ak to obaja oznámia exekútorovi, vyzve exekútor platiteľa mzdy, aby zrážal zo mzdy povinného mesačne len sumu, s ktorou sa oprávnený uspokojí, ak táto suma neprevýši v príslušnom výplatnom období prípustnú výšku zrážok podľa tohto zákona. Ak ju prevýši, vykoná platiteľ mzdy v príslušnom výplatnom období zrážky len v rozsahu ustanovenom v § 69 až 72."   Z uvedeného zákonného ustanovenia vyplýva, že s vykonávaním nižších zrážok zo mzdy než ako ustanovuje zákon, musí súhlasiť oprávnený v exekučnom konaní. Listina musí byť samozrejme písomná a zaslaná súdnemu exekútorovi.

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Exekúcia a zrážky zo mzdy (Občianske právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či môže zamestnávateľ bez môjho súhlasu zrážať z mojej mzdy exekúciu vo výške až 200 eur, keďže som samoživiteľka rodiny s šiestimi deťmi. Ďakujem.

Odpoveď: Exekúcia a zrážky zo mzdy

(odpoveď odoslaná: 07.03.2024)

Dobrý deň, vo vami uvedneje veci poznamenávame, že zamestnávateľ nepotrebuuje k vykonávaniu zrážok zo mzdy na základe príkazu exekútora váš súhlas. Rozsah zrážok zo mzdy sa spravuje ustanoveniami exekučného poriadku.

Ak ste názoru, že zrážka zo mzdy bola vykonaná nad rámec zákona, odporúčam kontaktovať priamo zamestnávateľa, aby vám výšku zrážky zo mzdy vysvetlil. Odporúčam vám súčasne pozrieť tzv. exekučnú kalkulačku na internete, kde po doplnení údajov z vašej strany budete vedieť určiť výsledok ako zrážky zo mzdy, aj koľko vám musí zostať peňazí z vyplatenej mzdy.

 

 


Podotázka: Exekúcia a zrážky zo mzdy (Občianske právo)

Dobrý deň, Chcel by som sa opýtať na následovnú situáciu. Moji rodičia majú úver u firmy Homecredit. Pôvodne bol úver 8000 € a riadne sa splácal. Problémy nastali, keď nastala celosvetová kríza a otec prišiel o prácu. Po žiadosti o odklad splátok bol úver skutočne odložený, ale po jeho skončení nebolo z čoho platiť. Dlžoba sa začala vymáhať priamo cez spoločnosť Homecredit, nie cez exekútora. Dokonca sa im splátka zvýšila zo 160 € na 250 € a to už nie je možné splácať. Otec je vlastníkom bytu, kde vlastní 3/4. Tento byt mu daroval jeho otec, čiže na ňom má doživotné právo. Zostávajúcu časťovú čiastku má otcova nevlastná sestra. Môj otázka je, ak by došlo k exekúcii, môže exekútor siahnuť na byt? Alebo je možné dohodnúť sa na splátkach priamo s ním? Veľmi Vám ďakujem za odpoveď. S pozdravom, Erik

Odpoveď: Exekúcia a zrážky zo mzdy

(odpoveď odoslaná: 24.09.2021)

Dobrý deň, z otázky vyplýva, že Vaši rodičia zobrali spotreb. úver u nebank.  spoločnosti v výške 8000 €. Nepíšete dátum, kedy došlo k poskytnutiu spotreb. úveru a aká suma bola doteraz uhradená či už na základe uhradených splátok, alebo na základe zrážok zo mzdy, ktoré sa teraz vykonávajú zo mzdy rodiča/-čov.

Z právnej praxe uvádzame, že pokiaľ by rodičia nepodpísali dohodu o zrážkach zo mzdy, rodičom by spotreb. úver nebol poskytnutý. Ohľadom uvedenej spoločnosti sa na internete nachádza množstvo rozsudkov. Uvádzate, že sú vykonávané zrážky zo mzdy a to bez súdneho rozhodnutia.

V uvedenej veci odporúčame, aby rodič, zo mzdy ktorého sú vykonávané nezákonné zrážky zo mzdy, aby kontaktoval písomne zamestnávateľa a požiadal ho písomne, aby sú prestal s ich vykonávaním. Ak zamestnávateľ bude aj naďalej vykonávať zrážky zo mzdy, potom treba podať návrh na súd na vydanie neodkladného opatrenia na povinnosť zamestnávateľa zdržať sa vykonávania zrážok zo mzdy.

Pokiaľ ide o predaj nehnuteľnosti, nebank. spoločnosť nemôže nehnuteľnosť predať, lebo nie je na to oprávnená a vo veci nebol vydaný žiadny exekučný titul /platobný rozkaz alebo rozsudok/. Naviac podľa ust. exek. poriadku pre prípad, že by bol platobný rozkaz vydaný, exekútor v exek. konaní v zmysle § 63 exek. poriadku môže nariadiť predaj nehnuteľnosti, v ktorej má povinný hlásený trvalý alebo prechodný pobyt ale len na základe schválenia súdu.

Znenie ust. §  63 ods. 3 exekučného poriadku :

"Exekúciu predajom nehnuteľnosti, v ktorej má povinný prihlásený trvalý pobyt alebo prechodný pobyt podľa odseku 2, možno vykonať výnimočne na základe schválenia súdu, ak sú voči povinnému vedené viaceré exekúcie, v ktorých sa vymáhajú pohľadávky prevyšujúce v súhrne 2 000 eur a exekútor preukáže, že peňažná pohľadávka nemôže byť vymožená iným spôsobom. Návrh na schválenie predaja nehnuteľnosti podľa prvej vety môže podať exekútor, ktorý ako prvý v poradí na nehnuteľnosti zriadil exekučné záložné právo a na základe jeho písomného súhlasu aj exekútor, ktorého exekučné záložné právo bolo zriadené neskôr."

Nebank. spoločnosti nepodpisujte žiadne uznanie dlhu, dohodu o splátkach alebo dohodu o zrážkach zo mzdy, lebo uznáte premlčaný dlh.

 Odporúčam rodičom kontaktovať advokáta prípadne Centrum právnej pomoci vo Vašom okrese. Adresy kancelárií Centra právnej pomoci nájdete na internete /www.https://www.centrumpravnejpomoci.sk/sekcia/2-kontakt/.


Trápi vás "Exekúcia a zrážky zo mzdy" a chcete pomôcť?

Podotázka: Exekúcia a zrážky zo mzdy (Občianske právo)

Dobrý deň, môže moja známa vložiť peniaze na môj účet, aj keď má exekúciu, bez toho, aby mi exekútor zablokoval účet? Má len dve alebo tri brigády a nevie platiť exekúciu, pretože neplatila zdravotné poistenie. Ďakujem, Jana.

Odpoveď: Exekúcia a zrážky zo mzdy

(odpoveď odoslaná: 10.02.2021)

Dobrý deň,
pokiaľ Vám vaša známa nič nedlhuje, nie je právny dôvod, aby peniaze vkladala na Váš účet.

Ak by chcela posielať odmenu z brigád na Váš účet, je to zbytočné, lebo exekútor pošle príkaz na vykonávanie zrážok zo mzdy priamo zamestnávateľovi.


Podotázka: Exekúcia a zrážky zo mzdy (Občianske právo)

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať: Počas niekoľkých rokov sme mesačne splácali dlh exekútorovi, avšak zrazu začal siahať aj na našu výplatu. Požiadali sme o nový splátkový kalendár s niečo vyššou mesačnou sumou, no bol nám odmietnutý. Vedeli by ste nám poradiť, aký je ďalší postup, aby nám neboli odnímané prostriedky priamo z výplaty? Ďakujem.

Odpoveď: Exekúcia a zrážky zo mzdy

(odpoveď odoslaná: 19.07.2019)

Dobrý deň,

exekútor môže podľa Exekučného poriadku určiť, že bude dlh vymáhať viacerími spôsobmi, i po čase. Musí však zvážiť aký spôsob je najvhodnejší a najefektívnejší na vymáhanie.

Podľa ust. § 61g/ exek. poriadku môžete požiadať súdneho exekútora o splátky, dlh musí byť zaplatený maximálne v 10 splátkach,  za nasledovných podmienok /citujeme/ :

"(1) Povinný môže exekútora žiadať, aby mu bolo povolené splniť vymáhaný nárok na peňažné plnenie v splátkach.

(2) Exekútor splnenie vymáhaného nároku v splátkach povolí vždy, ak

a) povinný je fyzickou osobou,

b) povinný vymáhaný nárok nespochybňuje,

c) nejde o opakovanú žiadosť povinného v exekučnom konaní,

d) vymáhaný nárok presahuje sumu minimálnej mzdy a nepresahuje 2 000 eur,

e) povinný vyhlási, že vymáhaný nárok bude zaplatený najviac v desiatich mesačných splátkach, ktoré s výnimkou prvej a poslednej splátky budú rovnomerne rozvrhnuté,

f) povinný zaplatí prvú splátku najmenej vo výške 50 eur do 15 dní od doručenia upovedomenia o začatí exekúcie a vyhlási, že ďalšie splátky bude platiť mesačne, a to vždy ku dňu kalendárneho mesiaca, ktorý sa číselne zhoduje s dňom zaplatenia prvej splátky.

(3) So súhlasom oprávneného exekútor splnenie vymáhaného nároku v splátkach povolí aj bez splnenia podmienok podľa odseku 2.

(4) Ak sa plnenie v splátkach povolí, exekútor to oznámi povinnému a oprávnenému a upovedomí ich aj o odklade exekúcie. Na návrh na odklad exekúcie podľa § 61h ods. 1 písm. d)sa v takom prípade v exekúcii neprihliada.

(5) Pri nesplnení niektorej zo splátok riadne a včas sa na povolenie splátok a povolenie odkladu exekúcie neprihliada."

Čiže pokiaľ ste náhodou už raz žiadali o splátkový kalendár ďalší nemusí povoliť na základe vyššie uvedených skutočností a ak ste s nejakou splátkou meškali, rovnako tak môže začať vymáhať dlh iným spôsobom. 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Exekúcia a zrážky zo mzdy" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.