POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Dosiahnutie plnoletosti počas konania o výživnom


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Trenčín

Otázka: Dosiahnutie plnoletosti počas konania o výživnom

Dobrý deň, prosím o radu. Môj syn nedávno dovŕšil 18 rokov. Môžem mu posielať výživné na jeho účet? Pred dovŕšením jeho plnoletosti požiadala moja bývalá manželka o zvýšenie výživného. Má možnosť môj syn požiadať o zrušenie pojednávania, aby sme nemuseli prebiehať súdne konanie a mohli sa dohodnúť mimosúdne? Alebo by to mala spraviť bývalá manželka, keďže ona podala návrh, hoci je syn už plnoletý? Za odpoveď vám veľmi pekne ďakujem.

Odpoveď: Dosiahnutie plnoletosti počas konania o výživnom

Dobrý deň. Po dosiahnutí plnoletosti dieťaťa môžete zasielať výživné priamo k rukám plnoletého dieťaťa. Je však vhodné, aby ste o tom matku dieťaťa aspoň upovedomili. Pokiaľ ide o konanie o zvýšenie výživného, podľa judikátu R 2/1985 platí, že „ak súd v konaní o výživné maloletého dieťaťa rozhoduje až po dosiahnutí plnoletosti dieťaťa, je potrebné, aby plnoleté dieťa v konaní uviedlo, či aj na dobu po dosiahnutí plnoletosti nárok na výživné uplatňuje a v akej výške“. Na druhej strane dosiahnutie plnoletosti dieťaťa v priebehu konania o výživnom nemá za následok, že by matka dieťaťa prestala byť účastníčkou konania, pokiaľ ide o prejednanie výživného za obdobie do jeho plnoletosti. Z tohto dôvodu mám za to, že ak by ste sa aj s dieťaťom dohodli, súd musí rozhodnúť o nároku, ktorý uplatnila matka, tzn. o výživnom za čas od dosiahnutia plnoletosti dieťaťa. Vždy je tu však možnosť uzavrieť dohodu o výživnom, ktorá podlieha schváleniu súdom. Bez schválenia súdom by totiž nebola vykonateľná.

Trápi vás "Dosiahnutie plnoletosti počas konania o výživnom" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Dosiahnutie plnoletosti počas konania o výživnom" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.