Máte
otázku?

Pracovné právo


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Košice

Otázka: Pracovné právo

Dobrý deň, prosím o radu. Dňa 1.9.2016 som nastúpila do zamestnania v drevospracujúcej firme. Podpísala som zmluvu na dobu neurčitú, v ktorej bol uvedený druh mojej práce ako pomocná pracovníčka vo výrobe. Avšak v zmluve sa nenachádza žiadny opis náplne práce. Dňa 26.10.2016 ma firma poslala na preventívnu prehliadku, pri ktorej na tlačive o posúdení zdravotnej spôsobilosti je moje pracovné zaradenie označené ako recepčná. Vykonávala som aj práce, ktoré nemali s funkciami recepčnej nič spoločné, napríklad technická pomoc technológovi spoločnosti pri vypracovaní výrobnej technológie. Často ma posielali aj do výrobných hál na asistenčné práce, pričom mi neboli poskytnuté pracovný odev ani pracovná obuv. Keď som žiadala riaditeľa spoločnosti o vysvetlenie, nebol schopný mi ho poskytnúť. Pracovný pomer som ukončila dohodou dňa 17.10.2017. Chcela by som sa vás opýtať, či mojím zamestnávateľom mohol byť porušený zákonník práce? Ako by som mala postupovať a čo by ste mi radili? Za odpoveď vám vopred ďakujem.

Odpoveď: Pracovné právo

Dobrý deň, ďakujeme za Vašu otázku, ku ktorej si dovoľujem zaujať nasledovný právny názor.

V § 43 Zákonníka práce sú uvedené podstatné náležitosti pracovnej zmluvy. Podľa tohto ustanovenia:

V pracovnej zmluve je zamestnávateľ povinný so zamestnancom dohodnúť podstatné náležitosti, ktorými sú:

a) druh práce, na ktorý sa zamestnanec prijíma, a jeho stručná charakteristika,

b) miesto výkonu práce (obec, časť obce alebo inak určené miesto),

c) deň nástupu do práce,

d) mzdové podmienky, ak nie sú dohodnuté v kolektívnej zmluve.

Stručná charakteristika práce je povinnou náležitosťou pracovnej zmluvy. Zastávam právny názor, že pokiaľ v zmluve absentuje stručná charakteristika práce, dochádza k porušeniu Zákonníka práce, nakoľko zamestnanec nevie, čo bude jeho práca obnášať. Stručná charakteristika práce slúži práve na to, aby bolo jasné, čo má zamestnanec od konkrétnej pracovnej pozície očakávať.  Národný inšpektorát sa vyjadril, že ide o časté pochybenie zamestnávateľov pri uzatváraní pracovných pomerov. 

Pokiaľ ide o druh práce, ten nemusí byť vymedzený len konkrétnou pracovnou pozíciou, ale môže byť vymedzený aj uvedeným pracovných činností. Zamestnávatelia často robia chybu v tom, že druh práce vymedzia veľmi neurčito a široko. Ich cieľom je, aby mohli zamestnancovi prideľovať čo najväčší možný okruh práce, avšak neuvedomujú si, že ak vymedzia druh práce veľmi široko, môže byť právny úkon neplatný z dôvodu neurčitosti.

Ak máte v pracovnej zmluve, ktorú ste podpísali uvedené, že pracujete na pracovnej pozícii POMOCNÁ PRACOVNÍČKA VO VÝROBE ste povinná vykonávať činnosti, ktoré spadajú pod tento druh práce. Podľa môjho názoru môžete odmietnuť vykonávať práce spadajúce pod pracovnú pozíciu recepčnej, pretože prvoradou je pracovná zmluva a nie to, čo je uvedené v zázname o lekárskej prehliadke.

Odporúčam Vám požiadať zamestnávateľa, aby Vám poskytol náplň Vašej práce na druh práce, na ktorom ste sa dohodli v pracovnej zmluve. Ak v tejto náplni budú aj činnosti, ktoré by nespadali pod druh práce dohodnutý v pracovnej zmluve, opäť zastávam názor, že ich nemusíte vykonať. 

Ak by Vás za takéto konanie zamestnávateľ chcel postihnúť, napr. za porušenie pracovnej disciplíny, či závažné porušenie pracovnej disciplíny a dal by Vám výpoveď, alebo okamžité skončenie pracovného pomeru, mohli by ste sa brániť. 

Nároky z neplatného skončenia pracovného pomeru ustanovuje § 79 Zákonníka práce:

§ 79

(1) Ak zamestnávateľ dal zamestnancovi neplatnú výpoveď alebo ak s ním neplatne skončil pracovný pomer okamžite alebo v skúšobnej dobe a ak zamestnanec oznámil zamestnávateľovi, že trvá na tom, aby ho naďalej zamestnával, jeho pracovný pomer sa nekončí, s výnimkou, ak súd rozhodne, že nemožno od zamestnávateľa spravodlivo požadovať, aby zamestnanca naďalej zamestnával. Zamestnávateľ je povinný zamestnancovi poskytnúť náhradu mzdy. Táto náhrada patrí zamestnancovi v sume jeho priemerného zárobku odo dňa, keď oznámil zamestnávateľovi, že trvá na ďalšom zamestnávaní, až do času, keď mu zamestnávateľ umožní pokračovať v práci alebo ak súd rozhodne o skončení pracovného pomeru.

(2) Ak celkový čas, za ktorý by sa mala zamestnancovi poskytnúť náhrada mzdy, presahuje 12 mesiacov, môže súd na žiadosť zamestnávateľa jeho povinnosť nahradiť mzdu za čas presahujúci 12 mesiacov primerane znížiť, prípadne náhradu mzdy za čas presahujúci 12 mesiacov zamestnancovi vôbec nepriznať. Náhrada mzdy môže byť priznaná najviac za čas 36 mesiacov.

(3) Ustanovenie odseku 2 sa nevzťahuje na oznamovateľa kriminality alebo inej protispoločenskej činnosti, ak došlo k skončeniu pracovného pomeru počas poskytovania ochrany podľa osobitného predpisu.

(4) Ak zamestnávateľ skončil pracovný pomer neplatne a zamestnanec netrvá na tom, aby ho zamestnávateľ ďalej zamestnával, platí, ak sa so zamestnávateľom nedohodne písomne inak, že sa jeho pracovný pomer skončil dohodou, ak

a) bola daná neplatná výpoveď, uplynutím výpovednej doby,

b) bol pracovný pomer neplatne skončený okamžite alebo v skúšobnej dobe, dňom, keď sa mal pracovný pomer skončiť.

(5) V prípadoch ustanovených v odseku 4 písm. b) zamestnanec má nárok na náhradu mzdy v sume svojho priemerného zárobku podľa § 134 za výpovednú dobu dvoch mesiacov.

Okrem toho samozrejme môžete dať na zamestnávateľa podnet na inšpektorát práce, ktorý preverí jeho konanie a či jeho konanie je v súlade s pracovnoprávnymi predpismi. Ak by inšpektorát zistil, že konanie nie je v súlade s pracovnoprávnymi predpismi, mohol by mu uložiť za porušenie zákone, ktoré zistil, primeranú sankciu.

Trápi vás "Pracovné právo" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Pracovné právo (Pracovné právo)

Dobrý deň, zamestnanec odmietol podpísať popis práce (Job Description), hoci pracovnú zmluvu so stručnou charakteristikou pozície, ktorú už podpísal, máme. Niektoré činnosti opísané v Job Description odmieta vykonávať. Môže byť toto konanie hodnotené ako hrubé porušenie pracovnej disciplíny? Ďakujem.

Odpoveď: Pracovné právo

(odpoveď odoslaná: 25.02.2024)

Dobrý deň,
je potrebné posúdiť, či tento dokument (popis práce) je považovaný ako súčasť pracovnej zmluvy alebo nie. Ak v texte pracovnej zmluvy sa odkazuje na príslušný dokument, tak potom aj bez podpisu zamestnanca je možné hovoriť o porušení pracovnej disciplíny. Pri porušovaní pracovnej disciplíny sa rozlišuje, či ide o menej závažné alebo závažné porušenie. 

Zákonník práce pri povinnostiach zamestnanca výslovne uvádza, že zamestnanec má vykonávať prácu podľa pracovnej zmluvy. 

Pred tým, ako zamestnanca upozorníte na porušenie pracovnej disciplíny, skúste dodatkom doplniť jeho pracovnú zmluvu, kde zahrniete činnosti z popisu činností. Poprípade do budúcna to rovno zahrnúť všetko do pracovnej zmluvy.

Podľa § 47 ods. 1 Zákonníka práce, "Odo dňa, keď vznikol pracovný pomer, a) zamestnávateľ je povinný prideľovať zamestnancovi prácu podľa pracovnej zmluvy, platiť mu za vykonanú prácu mzdu, utvárať podmienky na plnenie pracovných úloh a dodržiavať ostatné pracovné podmienky ustanovené právnymi predpismi, kolektívnou zmluvou a pracovnou zmluvou,  b) zamestnanec je povinný podľa pokynov zamestnávateľa vykonávať práce osobne podľa pracovnej zmluvy v určenom pracovnom čase a dodržiavať pracovnú disciplínu."
4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Pracovné právo (Pracovné právo)

Dobrý deň, pracujem na Ministerstve obrany ako civilný zamestnanec už štyri roky. Každý rok mi vystavujú pracovnú zmluvu na dobu určitú, vždy na obdobie jedného roka. Tvrdia, že postupujú podľa kolektívnej zmluvy, ktorú som však doteraz nevidel. Majú právo poskytovať mi zmluvy na dobu určitú už štvrtý rok po sebe? Ďakujem.

Odpoveď: Pracovné právo

(odpoveď odoslaná: 16.02.2024)

Dobrý deň,
Zákonník práce takýto postup pripúšťa v prípade prác dohodnutých v kolektívnej zmluve podľa § 48 ods. 4 písm. d) Zákonníka práce.

Podľa § 48 ods. 2 Zákonníka práce, "Pracovný pomer na určitú dobu možno dohodnúť najdlhšie na dva roky. Pracovný pomer na určitú dobu možno predĺžiť alebo opätovne dohodnúť v rámci dvoch rokov najviac dvakrát."

Podľa § 48 ods. 4 písm. d) Zákonníka práce, "Ďalšie predĺženie alebo opätovné dohodnutie pracovného pomeru na určitú dobu do dvoch rokov alebo nad dva roky je možné len z dôvodu vykonávania prác dohodnutých v kolektívnej zmluve."

Skúste dohľadať obsah kolektívnej zmluvy na Vašej internej stránke alebo sa opýtajte na personálnom oddelení, či Vám ju vedia poskytnúť. Ak vykonávate taký druh práce, ktorý je uvedený v kolektívnej zmluve, a pri ktorých je možné ďalšie opätovné predlžovanie pracovného pomeru, tak potom je tento postup v súlade so zákonom. 


Podotázka: Pracovné právo (Pracovné právo)

Dobrý deň, mám otázku - je možné, že odberateľ od nás s kolegami vyžaduje vyplatenie pokuty, ušlého zisku a tiež náklady na opravy, ak sme s ním ukončili pracovný pomer výpoveďou v termíne stanovenom zmluvou?

Odpoveď: Pracovné právo

(odpoveď odoslaná: 18.07.2023)

Dobrý deň, áno, môže to byť možné. Ide vlastne o náhradu škody. Vysvetlím nižšie.

Ukončenie pracovného pomeru, alebo akékoľvek iného zmluvného vzťahu je jedna vec a náhrada škody je druhá vec.

Škoda zahŕňa náklady na opravu, ušlý zisk, poprípade aj zmluvnú pokutu. Zrejme prácu, alebo služby, ktoré boli z Vašej strany odberateľovi dodané, majú určitú vadu, či nedostatky. 

Z každého vzťahu vyplývajú určité práva a povinnosti, ktorých nárokovanie môže nastať aj po ukončení tohto vzťahu. Za tým účelom sa tieto vzťahy upravujú v zmluve, aby účastník vzťahu mal na základe niečoho oprieť svoj nárok, teda o zmluvné ustanovenia. 

Ak ste mali uzatvorený pracovný pomer, tak podľa Zákonníka práce zodpovedá zamestnanec za škodu, pričom zamestnávateľ musí dokázať, že škodu spôsobil konkrétny zamestnanec (viď § 179 a § 186 ods. 1 a 3 Zákonníka práce)

Podľa § 179 ods. 1 Zákonníka práce, "Zamestnanec zodpovedá zamestnávateľovi za škodu, ktorú mu spôsobil zavineným porušením povinností pri plnení pracovných úloh alebo v priamej súvislosti s ním. Zamestnávateľ je povinný preukázať zamestnancovo zavinenie okrem prípadov uvedených v § 182 a 185."

Podľa § 186 ods 1 Zákonníka práce, "Zamestnanec, ktorý zodpovedá za škodu, je povinný nahradiť zamestnávateľovi skutočnú škodu, a to v peniazoch, ak škodu neodstráni uvedením do predchádzajúceho stavu a ak túto škodu zamestnávateľ od zamestnanca požaduje."

Podľa § 186 ods 3 Zákonníka práce, "Ak bola škoda spôsobená úmyselne, môže zamestnávateľ okrem skutočnej škody požadovať aj náhradu ušlého zisku, ak by jej neuhradenie odporovalo dobrým mravom."

Ak ste mali s odberateľom uzatvorenú obchodnú zmluvu (keďže ste SZČO), tak zodpovednosť za vzniknutú škodu sa riadi podľa ustanovení Obchodného zákonníka.

Podľa § 373 Obchodného zákonníka, "Kto poruší svoju povinnosť zo záväzkového vzťahu, je povinný nahradiť škodu tým spôsobenú druhej strane, ibaže preukáže, že porušenie povinností bolo spôsobené okolnosťami vylučujúcimi zodpovednosť."

Všetko teda záleží, akú zmluvu ste mali s odberateľom uzatvorenú a či ste zodpovedný za škodu. V každom prípade, je dobré s odberateľom komunikovať a vyjasniť celú situáciu. Prípadne sa môžeme na to pozrieť bližšie a posúdiť, či sú jeho nároky oprávnené.


Trápi vás "Pracovné právo" a chcete pomôcť?

Podotázka: Pracovné právo (Pracovné právo)

Dobrý deň, už od roku 2011 pracujem v jednej spoločnosti. V júli 2022 ma presunuli na miesto vedúcej personálneho oddelenia, pričom som podpísala zmluvu, ktorá sa ešte mala dať na podpis konateľovi. Do dnešného dňa mi ju však nedali. Opakovane som si ju žiadala, avšak zmluva akoby záhadne zmizla. Napriek tomu mi v novembri zvýšili plat a zmenili zaradenie v programe na TL HR&GA. Na páse mám dokonca napísané "personálny riaditeľ". Nemám k tomu však žiadny dokument. Teraz nastala situácia, že chcú zrušiť našu pobočku a presťahovať nás do sídla zamestnávateľa. Všetci zamestnanci máme už od začiatku v zmluve vymenované obe miesta výkonu práce, takže to by malo byť v poriadku. Ale ak ma tam presunú, jasne je, že budú tam už mať vedúceho personálneho oddelenia a moja pozícia bude zbytočná. Lenže doma mám zmluvu len ako tlačiaren s minimálnou mzdou. Môžu ma teda presunúť naspäť na miesto administrátora a znížiť mi plat na pôvodnú výšku? Alebo mi aspoň mzda nemôže klesnúť? Ako to so mnou bude? Ďakujem.

Odpoveď: Pracovné právo

(odpoveď odoslaná: 20.02.2023)

Dobrý deň,
v zmysle ust. § 54 Zákonníka práce platí, že "dohodnutý obsah pracovnej zmluvy možno zmeniť len vtedy, ak sa zamestnávateľ a zamestnanec dohodnú na jeho zmene. Zamestnávateľ je povinný zmenu pracovnej zmluvy vyhotoviť písomne." Súčasne v zmysle ust. § 17 Zákonníka práce platí, že ak sa právny úkon neurobil vo forme predpísanej Zákonníkom práce, tak je neplatný len vtedy, ak to výslovne ustanovuje zákon. Vzhľadom na to, nakoľko pri dohode o zmene pracovných podmienok zákon neustanovuje, že ak sa dohoda o zmene neurobí písomnou formou, je takýto právny úkon neplatný, platí, že ak sa aj neurobila písomnou formou, je takáto dohoda platná. 

Avšak, ak ste dohodu podpisovali, určite trvajte na tom, aby Vám bola vydaná. 

Ak aj dôjde k Vášmu presunu na inú pobočku, ktorú máte rovnako ako miesto výkonu práce definovanú v zmluve, Vaša pracovná pozícia sa bez vášho súhlasu nemôže zmeniť. Zamestnávateľ vás nemôže autoritatívne len tak preradiť na nižšiu pozíciu, na ktorej ste pracovali pred 10 rokmi. Preradenie na inú prácu je možné uskutočniť jednostranne zo strany zamestnávateľa len ak nastane niektorý z taxatívne vymedzených dôvodov v ust. § 55 Zákonníka práce. 


Podotázka: Pracovné právo (Pracovné právo)

Dobrý deň, rád by som sa opýtal. Moja priateľka je v treťom mesiaci tehotenstva a je zamestnaná, avšak len na dobu určitú. Jej zmluva končí 30. apríla. Zaujímalo by nás, ako bude firma ďalej postupovať. Má zdravotné komplikácie a je pravdepodobné, že pôjde na rizikovú materskú dovolenku. Zanikne jej pracovný pomer dňom ukončenia zmluvy?

Odpoveď: Pracovné právo

(odpoveď odoslaná: 29.01.2023)

Dobrý deň, pracovný pomer v takomto prípade zanikne uplynutím dohodnutej doby. Do skončenia pracovného pomeru bude predpokladáme, že poberať PN, ak bude na rizikovom. Po jeho skončení, t.j. od 01.05. už bude nezamestnaná a nemocenská dávka jej už nebude prináležať. Pri dohodnutí pracovného pomeru na dobu určitú neplatí žiadna ochranná doba. 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Pracovné právo (Pracovné právo)

Dobrý deň, Ak som v roku 2022 odpracoval 8 mesiacov, mám nárok na alikvotnú čiastku z 13. platu.

Odpoveď: Pracovné právo

(odpoveď odoslaná: 04.10.2022)

Dobrý deň,
13. a ďalšie platy upravuje výlučne pracovná zmluva alebo kolektívna zmluva. V nich sú uvedené podmienky pre získanie 13. alebo iné platu, odmeny... Tieto podmienky nie sú upravované Zákonníkom práce. Treba sa preto pozrieť najprv do pracovnej zmluvy, potom do kolektívnej zmluvy a podľa toho zistiť, či Vám mohol vzniknúť nárok na 13. plat.


Trápi vás "Pracovné právo" a chcete pomôcť?

Podotázka: Pracovné právo (Pracovné právo)

Dobrý deň, mám otázku ohľadom ukončenia pracovného pomeru zo strany zamestnávateľa po 26 rokoch odpracovaných v tejto firme. Ide o to, do akej miery je možné porušiť zákon, keď došlo k podpísaniu dohody o ukončení pracovného pomeru pod nátlakom. Vyvolali stresujúcu situáciu, kedy mi oznámili, že moje pracovné miesto je zrušené a že mi svojou ponukou odstupného robia službu. Mama nátlak sa zvyšoval tým, že ak dohodu nepodpíšem ihneď, prídem o miesto aj o odstupné. Po podpise do 30. júna 2021, od 1. júla 2021 boli v tej istej firme prijatí dvaja noví zamestnanci, hoci na iné oddelenie. So situáciou sa nedokážem vyrovnať, je pre mňa nespravodlivá. Som presvedčená, že aj keď som podpísala dohodu o ukončení pracovného pomeru takýmto spôsobom, ako to prebehlo, je to proti občianskym právam. S pozdravom, Ila

Odpoveď: Pracovné právo

(odpoveď odoslaná: 28.12.2021)

Dobrý deň,  z otázky vyplýva, že máte podpísanú dohodu o skončení pracovného pomeru ku dňu 30.6.2021, pričom v zmysle predmetnej dohody ste aj dostali odstupné v zmysle ust. § 76 Zákonníka práce.

Ak je to tak  a pracovný pmer skončil dohodou ku dňu 30.6.2021,  už nemôžete nič urobiť. Možnosoťou bolo podať žalobu o neplatnosť skončenia prac. pomeru dohodou a to v lehote do dvoch mesiacov odo dňa, keď sa mal pracovný pomer skončiť /§ 77 Zákonníka práce/. Táto lehota uplynula dňom 30.9.2021.

Hoci zamestnávateľ prijalnových zamestnancov a hoci by to bolo aj na Vaše pracovné miesto /v otázke uvádzate, že zamestnávateľ prijal zamestnancov na iné pracovmné miesta/, mohol tak urobiť  a to z dôvodu, že Váš pracovný pomer skončil dohodou a nie výpoveďou z org. dôvodov v zmysle ust. § 61 ods. 3 a § Zákonníka práce.

 


Podotázka: Pracovné právo (Pracovné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa informovať, či bolo ukončenie takéhoto pracovného pomeru v súlade so zákonom. Pracovala som tu 11 rokov a 3 mesiace. Dňa 8. 4. sme odpracovali pracovnú smenu štyria zamestnanci. O 13:30 nás zavolal do kancelárie s tým, že nám chce dať výpovede, položil nám papiere na stôl a povedal, že máme podpísať. Vyzeráme na neho, nechápeme, čo od nás chce, aký je dôvod, nikto nič neporušil. Videl, že nás to nepohne, my neuvidíme dôvod a on povie, že doba je koronová, nevie ako dlho bude trvať kríza, kedy sa to rozbehne, vezme nás späť. Nemali sme chuť splniť mu tento plán, tak začal kričať, aby sme to podpísali. Teraz viem, že sme urobili/urobila som chybu vo svojom živote. Takže pod takýmto nátlakom sme podpísali dohodu podľa § 60. To sa ani nedalo čítať, nebolo možné sa na to sústrediť. Potom povedal, že ak si nájdeme prácu, dá nám odstupné. Viem, že som urobila chybu v živote, ale chcem sa opýtať: mám nárok na ušlú mzdu pri takejto jeho dohode, a ako to doriešiť ďalej? Som tiež len človek, ale žiť s takou krivdou je veľmi ťažké, hlavne psychicky. Keďže som chodila do práce rada, vždy načas a bez absencií, OCR.

Odpoveď: Pracovné právo

(odpoveď odoslaná: 02.02.2021)

Dobrý deň,
z otázky vyplýva, že Váš pracovný pomer skončil 8.4.2020.

Ak ste so skončením prac. pomeru nesúhlasili, možnosťou bolo podať žalobu na súd o neplatnosť skončenia prac. pomeru, avšak len v lehote do 3 mesiacov od skončenia prac. pomeru (§ 77 Zákonníka práce). Táto lehota už teda uplynula.

Ak v dohode o skončení prac. pomeru nemáte uvedený dôvod skončenia prac. pomeru, odstupné nevymôžete.

Ak máte v dohode ako dôvod skončenia prac. pomeru uvedené org. dôvody na strane zamestnávateľa (zrušenie alebo zníženie stavu zamestnancov), potom Vám patrí odstupné podľa Zákonníka práce.


Podotázka: Pracovné právo (Pracovné právo)

Dobrý deň. Chcela by som sa len informovať, či postupujem správne. Firma zmenila sídlo, teda adresu, už v roku 2010. Je potrebná dohoda o zmene pracovnej zmluvy s novým miestom výkonu práce a s novou adresou? Ďakujem pekne za odpoveď.

Odpoveď: Pracovné právo

(odpoveď odoslaná: 23.11.2020)

Dobrý deň,
áno, ak ste mali miesto výkonu práce v sídle firmy a tá zmenila sídlo, je potrebné dohodnúť sa na zmene miesta výkonu práce. Dohoda by mala byť písomná, ale ak nebola, nerobí ju to neplatnou, a teda ak ste tento stav akceptovali a začali prácu vykonávať z iného sídla, potom došlo k zmene miesta výkonu práce ústne, resp. mĺčky. Ideálne by ste však mali mať písomnú dohodu.


Trápi vás "Pracovné právo" a chcete pomôcť?

Podotázka: Pracovné právo (Pracovné právo)

Dobrý deň, Môj zamestnávateľ mi neuznal moju povinnosť ako sprievodcu môjho manžela a namiesto toho to považoval za dovolenku. Ako by som mala postupovať?

Odpoveď: Pracovné právo

(odpoveď odoslaná: 26.04.2020)

Dobrý deň,
podľa § 141 ods. 2 písm. c/ ZP platí, že zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi pracovné voľno z týchto dôvodov a v tomto rozsahu okrem iných aj sprevádzanie rodinného príslušníka do zdravotníckeho zariadenia na vyšetrenie alebo ošetrenie pri náhlom ochorení alebo úraze a na vopred určené vyšetrenie, ošetrenie alebo liečenie; pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytne len jednému z rodinných príslušníkov na nevyhnutne potrebný čas, najviac na sedem dní v kalendárnom roku, ak bolo sprevádzanie nevyhnutné a uvedené úkony nebolo možné vykonať mimo pracovného času
Súčasne platí ust. § 144 ZP, že ak je prekážka v práci zamestnancovi vopred známa, je povinný včas požiadať zamestnávateľa o poskytnutie pracovného voľna. Inak je zamestnanec povinný upovedomiť zamestnávateľa o prekážke v práci a o jej predpokladanom trvaní bez zbytočného odkladu. Prekážku v práci a jej trvanie je zamestnanec povinný zamestnávateľovi preukázať. Príslušné zariadenie je povinné potvrdiť mu doklad o existencii prekážky v práci a o jej trvaní.

Z uvedených zák. ustanovení vyplýva, že ak Vám prekážka v práci - sprevádzanie manžela bola vopred známa, mali ste informovať zamestnávateľa o tejto prekážke v práci a zdrav. zariadenie bolo povinné Vám vystaviť doklad o tom, že ste sprevádzali manžela.

Ak by však išlo o náhle zhoršenie zdrav. stavu, potom bolo Vašou povinnosťou informovať zamestnávateľa o sprevádzaní manžela bez zbytočného odkladu o tejto prekážke.
Odporúčame upriamiť pozornosť zamestnávateľa na uvedené ust. ZP, a pokiaľ boli z Vašej strany splnené podmienky podľa ZP, nie je zamestnávateľ oprávnený Vám určiť čerpanie dovolenky na uvedený deň, kedy ste sprevádzali manžela.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Pracovné právo" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:
  • Pracovné právo [Právna poradňa]

    Pracovné právo. Pracovné právo je špecializáciu JUDr. Ozimaniča. V oblasti pracovného práva poskytujeme právne poradenstvo a zastupovanie podľa zákona ...

  • Konkurenčná doložka v pracovnej zmluve

    Konkurenčná doložka v pracovnej zmluve. Online právna poradňa. Oblasť práva: Pracovné právo, Trenčiansky. Odpovedá: JUDr. Milan Ficek, advokát ...




najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.