Máte
otázku?

Darovacia zmluva a právo doživotného bývania


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Trenčín

Otázka: Darovacia zmluva a právo doživotného bývania

Rád by som sa opýtal, či je možné anulovať darovaciu zmluvu. Moja mama mi darovala svoju polovicu bytu, druhú vlastním na základe toho, že po môjho otca mi prešla. Teraz žije mama s ďalším mužom v byte a vyhráža sa mi, že v ňom nemám čo robiť. Táto situácia ma viedla k tomu, aby som sa opýtal, aké právomoci má moja mama vzhľadom na to, že je ľahko ovplyvniteľná týmto mužom. Zaujíma ma, čo môžu urobiť, ak doživotné bývanie a užívanie bytu má moja mama. Žiadam o odpoveď na moje otázky. Ďakujem.

Odpoveď: Darovacia zmluva a právo doživotného bývania

Dobrý deň,

ďakujeme za Vašu otázku, ku ktorej týmto uvádzame nasledovné stanovisko vyjadrujúce právny názor advokátskej kancelárie:

Ak ste vlastníkom bytu, prináležia Vám všetky čiastkové práva, ktoré v súhrne tvoria obsah vlastníckeho práva - teda právo vec užívať (ak ide o byt, užívaním je práve jeho obývanie), disponovať ňou (môžete vlastnícke právo previesť na inú osobu), požívať z neho úžitky.

To, že Vaša matka má v byte zriadené právo doživotného bývania a užívania (bez ohľadu na to, či bolo zriadené ako vecné bremeno a je teda zapísané na liste vlastníctva alebo či bolo zriadené len ako záväzkový vzťah) znamená, že Vaše vlastnícke právo (resp. jednotlivé z vyššie uvedených oprávnení) sú obmedzené tak, že ste povinný strpieť to, že Vaša matka býva a užíva daný byt - teda nemôžete sa napr. domáhať jej vypratania z bytu a pod.

Čo sa týka zrušenia darovacej zmluvy, ak v čase jej uzavretia boli splnené všetky podmienky platnosti právneho úkonu a nedohodli ste si v zmluve, že by sa uzatvárala napr. len na určitú dobu alebo osobitné dôvody odstúpenia od zmluvy, tak Vaša matka by sa mohla domáhať vrátenia daru podľa § 630 Občianskeho zákonníka v účinnom znení len v prípade, ak by ste sa správali k Vašej matke ako darkyni alebo členom jej rodiny tak, že by ste tým hrubo porušovali dobré mravy.

Trápi vás "Darovacia zmluva a právo doživotného bývania" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Darovacia zmluva a právo doživotného bývania (Občianske právo)

Dobrý deň, Rada by som vedela, či je nezrušiteľné právo bezdetného darcu - môjho dlhoročného priateľa - na doživotné užívanie jeho domu ako vecného bremena, ak by som ako obdarovaná nečakane zomrela skôr. Čo by sa stalo, ak by sa moje deti pokúšali spochybniť alebo odmietnuť vecné bremeno a tým poškodiť môjho priateľa či mu zamedziť doživotné užívanie domu, napríklad predajom domu, užívaním domu s kladením prekážok a podobne? Tina.

Odpoveď: Darovacia zmluva a právo doživotného bývania

(odpoveď odoslaná: 26.10.2023)

Dobrý deň, napísali ste pomerne komplikovane otázku, takže ju zhrnieme :


Vy ste vlastníkom resp. budete vlastníkom domu na základe darovacej zmluvy a v prospech priateľa je resp. bude zriadené vecné bremeno spočívajúce v práve doživotného bývania a užívania nehnuteľnosti.

Ak sme otázku pochopili správne, potom v prípade vášho úmrtia by predmetom dedenia bola nehnuteľnosť. Samotné vecné bremeno v prípade vášho úmrtia sa nezrušuje a ani nie je predmetom dedenia, lebo vecné bremeno spočívajúce v práve doživotného bývania v prospech priateľa prechádza na nových vlastníkov nehnuteľnosti. Uvedené platí aj v prípade predaja domu po dedičskom konaní.
Deti ako zákonný dedičia prieky robiť môžu a následne k zrušeniu vecného bremena môže dôjsť aj na základe dohody za finančnú náhradu. Vy však môžete za svojho života podiel na nehnuteľnosti darovať priateľovi a predmetom dedenia bude len podiel na dome, ktorého vlastníkom budete  ku dňu úmrtia.

Vo veci riešenia odporúčam kontaktovať advokáta

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Darovacia zmluva a právo doživotného bývania (Občianske právo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať: Po smrti našej mamy nám otec daroval byt s doživotným právom užívania. Rozhodol sa však sám odsťahovať do menšieho bytu. Má nárok na peniaze z predaja bytu, ktorý nám daroval? Ďakujem.

Odpoveď: Darovacia zmluva a právo doživotného bývania

(odpoveď odoslaná: 24.07.2023)

Dobrý deň, váš otec má len právo doživotného užívania predmetného bytu, a nie právny nárok na podiel na predajnej cene ak by ste byt predali. Je to tak z dôvodu, že Váš otec nie je vlastníkom nehnuteľnosti.


Podotázka: Darovacia zmluva a právo doživotného bývania (Občianske právo)

Dobrý deň, Pred 8 rokmi nadobudol môj manžel darovacou zmluvou rodinný dom s pozemkom a s ťarchou doživotného práva bývania a užívania nehnuteľnosti oboma (rozvedenými) rodičmi. Manžel by mi chcel (kvôli zabezpečeniu) darovať podiel z týchto nehnuteľností. Je možné takúto operáciu vykonať bez oboznámenia osôb oprávnených z ťarchy? Potrebuje sa na to súhlas darcov? Prípadne môže jeden z darcov napadnúť našu novú zmluvu? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Darovacia zmluva a právo doživotného bývania

(odpoveď odoslaná: 02.05.2021)

Dobrý deň, to, že je na nehnuteľnosti zriadené vecné bremeno v prospech rodičov manžela, neznamená, že s nehnuteľnosťou váš manžel nemôže disponovať ako vlastník.

K darovaniu podielu na nehnuteľnosti vám nepotrebuje súhlas osôb oprávnených z vecného bremena a ani ich nemusí o tom informovať. Osoby oprávnené z vecného bremena nemôžu napadnúť z tohto dôvodu darovaciu zmluvu, keďže ich oprávnenie užívať nehnuteľnosť nebude obmedzená.

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Darovacia zmluva a právo doživotného bývania" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.