Máte
otázku?

Dlhy manželky a exekútor


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Banská Bystrica

Otázka: Dlhy manželky a exekútor

Prosím o radu v súvislosti s dlhmi, ktoré má moja manželka. Momentálne sa nachádzame v rozvodovom konaní a zaujíma ma, či exekútor môže siahnuť na môj účet alebo výplatu v prípade, že ona nebude schopná splácať dlhy. Máme spolu trojročnú dcéru, na ktorú už platím predbežné výživné. Ďakujem.

Odpoveď: Dlhy manželky a exekútor

Dobrý deň,

to záleží na tom, či ide o spoločný dlh z manželstva, alebo len dlh Vašej manželky. Ak ide o dlh Vašej manželky, potom exekútor síce môže siahnuť na majetok, ktorý patrí do BSM, a teda aj na prostriedky na spoločnom účte, avšak nemôže nariadiť priamo zrážky z Vašej výplaty. Aj keď máte vlastný účet, na ktorý Vám chodí výplata, nemá to vplyv na to, že výplata patrí do spoločného majetku. Exekútor by mohol siahnuť aj na Vašu výplatu, potom, čo bola vyplatená na účet. Prioritne by však mal uspokojovať pohľadávku z účtu Vašej manželky, resp. jej osobného majetku.To, čo sa vynaložilo zo spoločného majetku na výlučný majetok Vašej manželky (resp. dlhy) môžete zohľadniť a požadovať pri vyporiadaní BSM.

Trápi vás "Dlhy manželky a exekútor" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Dlhy manželky a exekútor (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, moja manželka má nejaký dlh, ktorý súdi exekútor. Nedávno mi zomrela mama, zatiaľ čo otec ešte stále žije. Teraz som bol pozvaný na dedičské konanie po mame. Chcel by som vedieť, či si môžem zobrať tú čiastku, ktorú mi zanechala mama, alebo či túto sumu môžu exekútori siahnuť kvôli dlhu mojej manželky. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Dlhy manželky a exekútor

(odpoveď odoslaná: 31.05.2023)

Dobrý deň, na Vami položenú otázku uvádzame, že Váš podiel na dedičstve môžete kľudne prijať a to z dôvodu, že Vami zdedený majetok nespadá do bezpodielového spoluvlastníctva manželov a nemôže byť ani predmetom exekúcie ohľadom dlhov, ktoré má Vaša manželka. Uvedené vyplýva z ust. § 143 Obč. zákonníka :

"V bezpodielovom spoluvlastníctve manželov je všetko, čo môže byť predmetom vlastníctva a čo nadobudol niektorý z manželov za trvania manželstva, s výnimkou vecí získaných dedičstvom alebo darom, ako aj vecí, ktoré podľa svojej povahy slúžia osobnej potrebe alebo výkonu povolania len jedného z manželov, a vecí vydaných v rámci predpisov o reštitúcii majetku jednému z manželov, ktorý mal vydanú vec vo vlastníctve pred uzavretím manželstva alebo ktorému bola vec vydaná ako právnemu nástupcovi pôvodného vlastníka."


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Dlhy manželky a exekútor (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, môžem sa, prosím, opýtať? Moja manželka má dlh ešte z doby pred manželstvom. Počas manželstva sme kúpili byt, ale podmienkou na hypotéku bolo, že musíme uzavrieť bezpodielové vlastníctvo a tým pádom je hypotéka a byt výlučne moje. Môže mi exekútor siahnuť na tento majetok kvôli jej dlhu? Ďakujem za odpoveď. Juraj

Odpoveď: Dlhy manželky a exekútor

(odpoveď odoslaná: 01.07.2022)

Dobrý deň,
v otázke ste zrejme nesprávne uviedli, že podminekou úveru bolo uzavretenie BSM, zrejme ste chceli napísať zrušenie BSM, lebo následne v texte otázky uvádzate, že byt je na manžela, rovnako ako aj hypotéka.

Ak je to tak a došlo k zúženiu BSM počas trvania manželstva, potom v prípade dlhov manželky, ktoré jej vznikli pred uzavretím manželstva, exekútor nemôže siahnúť na majetok druhého manžela a teda ani byt nemôže byť predmetom exekúcie.


Podotázka: Dlhy manželky a exekútor (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, rada by som sa informovala, či má exekútor právo vymáhať dlh exmanžela od exmanželky, ak nepodpísala súhlas pred začatím exekúcie. Za odpoveď Vám vopred ďakujem.

Odpoveď: Dlhy manželky a exekútor

(odpoveď odoslaná: 01.12.2020)

Dobrý deň,
Vami uvedenej problematike vymáhania dlhu bývalého manžela od bývalej manželky sa venujeme v mnohých našich odpovediach.

Treba uviesť, že súdny exekútor nepotrebuje Váš súhlas s exekučným konaním, poverenie vydáva súd a v zmysle ust. § 35 ods. 3 exekučného poriadku platí, že "účastníkom konania je aj manžel povinného alebo bývalý manžel povinného, ak sa exekúcia vykonáva postihnutím majetku v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov."

Podľa ust. § 147 Obč. zákonníka platí, že "pohľadávka veriteľa len jedného z manželov, ktorá vznikla za trvania manželstva, môže byť pri výkone rozhodnutia uspokojená i z majetku patriaceho do bezpodielového spoluvlastníctva manželov."

Keďže ste sa rozviedli a máte prípadne ešte nemáte vyporiadané bezpodielové spoluvlastníctvo, vyporiadanie tohto zaniknutého BSM medzi Vami s bývalým manželom až teraz nemá vplyv na exekučné konanie. Exekútor však Vám ako bývalej manželke nemôže siahnuť na mzdu a nariadiť výkon rozhodnutia zrážkami zo mzdy, lebo nateraz vyplácaná mzda nepatrí do už zaniknutého BSM.

 


Podotázka: Dlhy manželky a exekútor (Spoluvlastníctvo)



Manželstvo je už niekoľko rokov rozvedené a BSM vysporiadané a dlh exmanžela vznikol až po rozvode. A ani priezvisko už v súčastnosti nie je rovnaké tak by ma zaujímalo akým právom exekútor vymáha od exmanželky dlh ktorý ona nespôsobila. Ďakujem pekne za spätnú väzbu. S pozdravom M.


Odpoveď: Dlhy manželky a exekútor

(odpoveď odoslaná: 01.12.2020)

Dobrý deň,
v zmysle ust. § 61k/ ods. 1 písm. d/ exek. poriadku je potrebné podať návrh na zastavenie exekúcie súdom, keďže pohľadávka vznikla po rozvode manželstva a Vy ako bývalá manželka nemôžete za túto niesť zodpovednosť :

"Zastavenie exekúcie súdom
(1) Súd exekúciu zastaví v celom rozsahu alebo v časti, ak
a) po vzniku exekučného titulu nastali okolnosti, ktoré spôsobili zánik vymáhaného nároku,
b) exekučný titul bol zrušený,
c) je tu dôvod podľa osobitného predpisu,7l) pre ktorý sú uznanie alebo výkon cudzieho exekučného titulu neprípustné, ibaže ho bolo možné v konaní už skôr uplatniť (§ 54 ods. 2),
d) sú tu iné skutočnosti, ktoré bránia vymáhateľnosti exekučného titulu.
(2) Povinný môže z dôvodov podľa odseku 1 podať do 15 dní od doručenia upovedomenia o začatí exekúcie návrh na zastavenie exekúcie. Návrh na zastavenie exekúcie musí byť odôvodnený a musia v ňom byť uvedené všetky skutočnosti, ktoré povinný môže ku dňu podania návrhu uplatniť. Takýto návrh má odkladný účinok."

Návrh na zastavenie exekúcie treba podať u súdneho exekútora.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Dlhy manželky a exekútor" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.