Máte
otázku?

Nariadenie neodkladného opatrenia ?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Košice

Otázka: Nariadenie neodkladného opatrenia ?

Dobrý deň, ! Chcel by som Vás láskavo požiadať o radu ako najefektívnejšie uplatniť právne kroky. Som otec zapísaný  v rodnom liste dieťaťa.  Žili sme v spoločnej domácnosti. Matka dieťa bez môjho vedomia a akejkoľvek komunikácie so  zobrala a odišla z domu. Vyhýbala sa povedať kde sa nachádzajú. Po pátraní som ich našiel. Dieťa ma viacero vážnejších diagnóz, alergo-imunologických a podobne. Napriek stavu dieťa  zobrala a ja som po 4 dňoch dieťa pri pátraní navštívil a zistil som zanedbaný  stav, ktorý je  zhoršený, vyzerá to na hospitalizáciu,  je uplakané, nevyspaté, bolo  vo veľmi zlom psychickom stave.  Matku som kontaktoval, či by sa vrátili domov a ja by som z bytu odišiel. Ide my zdravotný stav a podmienky dieťaťa, ktoré tam nemá. Nemá tam ani svoju posteľ a základné potreby. Matka dieťaťu nezobrala ani šaty.  Matka nesúhlasí,  zostáva tam naďalej. Navrhol som, aby  som si dieťa mohol  zobrať aspoň  cez víkend, že ju vrátim a bude stále v lepšom stave. S dieťaťom mám pekný  vzťah. Matka stále len pracovala a nechávala s cudzím človekom kvôli peniazom. U matky som spozoroval v poslednom čase, že je psychicky narušená a teraz sa to veľmi prejavilo. Matka pochádza z rodiny alkoholika, otec  vystrájal,  hral hracie automaty a fyzicky napádal matku. Matka odišla po škole bývať k priateľovi, s ktorým sa rozišla. S rodinou od toho času nie je v kontakte. Dieťa nepozná týchto ľudí a nie je s nimi zvyknutá. Teraz sa to prejavilo, že psychicky nezvládla normálny manželský život a ušla pred realitou. Používa dieťa ako nástroj a zbraň voči mne, je to jej hračka, uprednostňuje radšej tieto praktiky ako zdravotný stav dieťa a záujem dieťaťa. O dieťa sa chcem čo najrýchlejšie postarať v podmienkach, ktoré pre ňu mám a dať jej  čo najlepšiu starostlivosť,  lásku, stabilitu a zdravý vývoj. Má nábeh na vyliečenie, len potrebuje špeciálnu zvýšenú starostlivosť čo matka neposkytuje. Rád by som Vás poprosil ako postupovať čo najkratšom čase, aby dieťa som od matky dostal. Podal som súdu žiadosť o neodkladné zverenie dieťaťa do osobnej starostlivosti, čo je  už  7 pracovných dni. Požiadal som kuratelu o spoluprácu. Ako postupovať, aby som čo v najrýchlejšom čase mohol dieťa od matky dostať domov ? Existuje nejaký rýchlejší spôsob ? Ďakujem  za pomoc.

Odpoveď: Nariadenie neodkladného opatrenia ?

Dobrý deň, na Vašu otázku odpovedáme nasledovne :

Z otázky vidíme, že ste urobil správne kroky na zverenie dieťaťa do Vašej starostlivosti, čo je v jeho záujme.

Možným resp. ďalším krokom by mohlo byť   neodkladné  opatrenie v zmysle ust. §  368 Civil. mimospor. poriadku :

§ 368 : Neodkladné opatrenie o povolení súdu na výkon oprávnenia vo veci starostlivosti o maloletých

V odôvodnených prípadoch môže súd na návrh orgánu sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately neodkladným opatrením povoliť vstup do obydlia, v ktorom sa nachádza maloletý na účely výkonu právomocí orgánu sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately. Účastníkom konania o nariadenie neodkladného opatrenia je orgán sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately. Súd rozhodnutie vydá a doručí do 24 hodín od doručenia návrhu.

Odporúčame preto  kontaktovať prísl. úrad práce.

Pokiaľ ste doteraz podal návrh v zmysle ust. § 367  Civil. mimospor. poriadku na vydanie  neodkladného opatrenia vo veciach osobnej starostlivosti o maloletého. rozhodne súd najneskôr do siedmich dní od doručenia návrhu. V tejto lehote súd uznesenie vyhotoví. Uznesenie o nariadení neodkladného opatrenia je vykonateľné vyhlásením; ak sa nevyhlasuje, je vykonateľné, len čo bolo vyhotovené.  Uznesenie o nariadení neodkladného opatrenia súd môže doručiť účastníkom až pri uskutočnení jeho výkonu, ak je predpoklad, že by bol výkon rozhodnutia inak zmarený. Účastníkom, ktorí neboli prítomní pri výkone uznesenia, doručí súd uznesenie spolu so zápisnicou o priebehu výkonu dodatočne.

Odporúčame preto  kontaktovať prísl. úrad práce a prísl. súd.

Trápi vás "Nariadenie neodkladného opatrenia ?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Nariadenie neodkladného opatrenia ?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.