Máte
otázku?

Ako je to s družstevným bytom po rozvode


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rozvod, Banská Bystrica

Otázka: Ako je to s družstevným bytom po rozvode

Dobrý deň, chcem sa informovať o situácii týkajúcej sa družstevného bytu, ktorý bol nadobudnutý počas manželstva. Môj otec a jeho bývalá manželka si kúpili družstevný byt (z dedičstva po otcových rodičoch), v ktorom však nebývali. Pred štyrmi rokmi sa rozviedli a ešte neprebehlo vyporiadanie BSM, pretože o to nikto z nich nepožiadal. Od začiatku v byte býva môj dedo. Teraz plánujeme byt zakúpiť do osobného vlastníctva na mňa. Mám otázku, či má otcova bývalá manželka na družstevný byt ešte stále nejaký nárok? Veľmi pekne vám ďakujem za odpoveď a prajem vám pekný deň. S pozdravom.

Odpoveď: Ako je to s družstevným bytom po rozvode

Dobrý deň  

v prvom rade je rozdiel či členstvo v bytovom družstve a právo užívať byt bolo zdedené, alebo nastal prevod (kúpou) členských práv a povinností. 

 

Pri družstevnom byte sa nenadobúda byt do výlučného vlastníctva, ale sa prevádzajú len členské práva a povinnosti, teda stávate sa členom družstva a získavate nájomnú zmluvu k predmetnému bytu a teda právo byt užívať.

Prevod družstevného bytu môžu určovať aj stanovy bytového družstva. Teda najdôležitejšie je zistiť, či členské práva boli zdedené alebo prevedené (kúpené). Pokiaľ ich nadobudli počas manželstva tak, že členské práva kúpili, samozrejme má exmanželka právo na podiel. Dôležité je však upozorniť, kedže rozvod prebehol pred 4 rokmi a BSM nebolo vyporiadané, že podľa § 149 ods. 4 zák. č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník:

 

“4) Ak do troch rokov od zániku bezpodielového spoluvlastníctva manželov nedošlo k jeho vyporiadaniu dohodou alebo ak bezpodielové spoluvlastníctvo manželov nebolo na návrh podaný do troch rokov od jeho zániku vyporiadané rozhodnutím súdu, platí, pokiaľ ide o hnuteľné veci, že sa manželia vyporiadali podľa stavu, v akom každý z nich veci z bezpodielového spoluvlastníctva pre potrebu svoju, svojej rodiny a domácnosti výlučne ako vlastník užíva. O ostatných hnuteľných veciach a o nehnuteľných veciach platí, že sú v podielovom spoluvlastníctve a že podiely oboch spoluvlastníkov sú rovnaké. To isté platí primerane o ostatných majetkových právach, ktoré sú pre manželov spoločné.”

 

Trápi vás "Ako je to s družstevným bytom po rozvode" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako je to s družstevným bytom po rozvode (Rozvod)

Dobrý deň, po rozvode sme s manželkou zostali bývať v družstevnom byte, ktorý sme získali počas manželstva. Rád by som sa opýtal, či môže súd nariadiť moje vysťahovanie z bytu bez náhrady, ak určil, že výlučným členom družstva je manželka. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Ako je to s družstevným bytom po rozvode

(odpoveď odoslaná: 05.06.2021)

Dobrý deň,
podľa ustanovenia § 712a ods. 8 Občianskeho zákonníka

Ak ide o prípady podľa § 705 ods. 1 a 2 druhej vety môže súd, ak sú na to dôvody hodné osobitného zreteľa, rozhodnúť, že rozvedený manžel má právo len na náhradné ubytovanie alebo na prístrešie. Ak sa rozvedený manžel za trvania manželstva alebo po rozvode manželstva voči druhému manželovi alebo voči blízkej osobe, ktorá s ním býva spoločne v byte, dopúšťal alebo dopúšťa fyzického násilia alebo psychického násilia, súd rozhodne, že bytová náhrada mu nepatrí.

Z tohto ustanovenia je možné vyvodiť, že výnimočne môže súd rozhodnúť o tom, že postačuje zabezpečiť náhradné ubytovanie alebo prístrešie. Jedine, ak sú splnené podmienky druhej vety (násilie) súd rozhodne o tom, že Vám bytová náhrada neplatí.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ako je to s družstevným bytom po rozvode (Rozvod)

Dobrý deň, chcela by som sa informovať, na čo mám nárok po desiatich rokoch manželstva. Mám nejaký nárok na byt? Čo v prípade, keď byt je družstevný a podiel na ňom má manželova mama? Manžel tvrdí, že byt je jeho. Spoločne máme dve deti. Ďakujem.

Odpoveď: Ako je to s družstevným bytom po rozvode

(odpoveď odoslaná: 04.05.2021)

Dobrý deň,
ak je byt vo vlastníctve matky manžela, na tento byt nemáte nárok ani jeden z Vás. Byt nepatrí do Vášho spoločného majetku. Jedine na čo by ste mohli mať nárok je vrátenie peňazí, ak ste do bytu investovali spoločné peniaze z manželstva.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako je to s družstevným bytom po rozvode" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.