POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Zvýšenie výživného spätne


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Bratislava

Otázka: Zvýšenie výživného spätne

Dobrý deň. Pred piatimi rokmi, pri rozvode, sme sa dohodli na výške výživného pre naše dieťa. V tom období dieťa navštevovalo materskú školu. Keď nástupilo do prvej triedy (pred troma rokmi), požiadala som o zvýšenie výživného. Túto žiadosť však súd zamietol z dôvodu nízko dokladovaného príjmu bývalého manžela(jeho strana nepredložila všetky príjmy). Chcela by som sa opýtať, či má zmysel žiadať teraz o zvýšenie výživného spätne (o tri roky). Považuje sa vtedajší nástup dieťaťa do školy za zmenu pomerov? Ďakujem vopred za odpoveď.

Odpoveď: Zvýšenie výživného spätne

Dobrý deň, nástup do školy sa u maloletého dieťaťa vníma ako zmena pomerov, ktorá odôvodňuje zmenu rozhodnutia o určení vyživovacej povinnosti. Návrh na zvýšenie vyživovacej povinnosti ste aj podali, ale súd ho zamietol. V zmysle zákona o rodine je možné na maloleté deti priznať výživné aj spätne na obdobie troch rokov, ale iba ak sú na to dôvody hodné osobitného zreteľa. Takými dôvodmi hodnými osobitného zreteľa sú vo väčšine prípadov dôvody, ktoré rodičovi znemožnili skoršie podanie návrhu na zvýšenie výživného (napr. dlhodobá vážna choroba, pre ktorú nemohol rodič podať na súde návrh...). Dôvodmi hodnými osobitného zreteľa nie je samotná zmena pomerov (nástup do škôlky). V tom čase ste návrh na zvýšenie výživného podali, ale kvôli nízkemu príjmu otca bol zamietnutý. V súčasnosti ak máte vedomosť o tom, že otec dieťaťa je zamestnaný a jeho príjem sa zvýšil, môžete opäť podať návrh na zvýšenie výživného. Podľa môjho právneho názoru by ste však na súde so žiadosťou o spätné priznanie výživného neuspeli a súd by Vám zvýšené výživné priznal iba odo dňa podania návrhu.  

Trápi vás "Zvýšenie výživného spätne" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Zvýšenie výživného spätne" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.