Máte
otázku?

Zriadenie ťarchy v LV


Online právna poradňa
Oblasť práva: Iné oblasti práva, Košice

Otázka: Zriadenie ťarchy v LV

Dobrý deň, potrebovali by sme sa poradiť ohľadom zriadenia ťarchy v Listine vlastníctva (LV) pre náš súkromný majetok. V našej obci Východoslovenská energetika (VŠE) mení elektrické stĺpy. Jeden z nich sa nachádza na našom pozemku. Plánujú ho odstrániť a na jeho miesto postaviť nový, rovnako na našom pozemku. Súčasne sa postavenie nového stĺpa viaže so zriadením ťarchy v prospech VŠE. Zo strany VŠE sme konfrontovaní s argumentmi o zákonoch a o zodpovednosti, napríklad v prípade pádu nevymeneného starého stĺpa. Tu sú naše otázky: 1. Je pravda, že si môžu postaviť stĺp na našom pozemku na základe energetického zákona, aj keď s tým ako vlastníci nesúhlasíme? 2. Ako sa môžeme brániť? 3. Sme len malí odberatelia, ktorí VŠE platia za odber a distribúciu elektrickej energie. Pýtam sa, či by nemala VŠE nám platiť za to, že ich stĺp stojí na našom pozemku? (Tento stĺp je bez zriadené ťarchy). 4. Ako je to so zodpovednosťou za pád starého stĺpa, keď patrí inému, len stojí na našom pozemku? Ďakujeme a prajeme vám pekný deň.

Odpoveď: Zriadenie ťarchy v LV

Dobrý deň, vidíme, že sa v uvedenej problematike orientujete.  

Vám ako vlastníkovi pozemku vznikne vecné bremeno v prospech VSE.  V zmysle zákona o energetike platí, že  VSE ako držiteľ povolenia alebo ním poverená osoba môže v nevyhnutnom rozsahu a vo verejnom záujme vstupovať na cudzie pozemky a do cudzích objektov a zariadení v rozsahu a spôsobom nevyhnutným na výkon povolenej činnosti, ďalej zriaďovať na cudzích pozemkoch mimo zastavaného územia obce elektrické vedenie a elektroenergetické zariadenie prenosovej sústavy a distribučnej sústavy, plynovody a plynárenské zariadenia prepravnej siete, distribučnej siete, zásobníka a zariadení určených na ich ochranu, zabránenie ich porúch alebo havárií, atď. Zdôrazňujeme slovo mimo , nakoľko v otázke nepíšete, či sa jedno o zastavané územie obce alebo o pozemok mimo zastavaného územia obce /§ 11 odst. odst. 1 písm. f/ zák. o energetike/.

Vy ako vlastník nehnuteľnosti máte za zriadenie vecného bremena nárok na primeranú jednorazovú náhradu; náhrada sa poskytne za výmeru, v ktorej je vlastník obmedzený pri užívaní nehnuteľnosti v dôsledku uplatnenia zákonného vecného bremena držiteľom povolenia, okrem výmery, za ktorú vlastníkovi patrí primeraná jednorazová náhrada  pri obmedzeniach v užívaní na pozemkoch, ktoré na nachádzajú v ochrannom pásme.

Nárok na primeranú jednorazovú náhradu za uplatnenie zákonného vecného bremena možno uplatniť u držiteľa povolenia do šiestich mesiacov odo dňa, keď sa vlastník nehnuteľnosti o uplatnení zákonného vecného bremena držiteľom povolenia dozvedel, najneskôr však do jedného roka odo dňa uplatnenia zákonného vecného bremena držiteľom povolenia, resp. pri zákonných vecných bremenách do jedného roka odo dňa vykonania zápisu vecného bremena do katastra nehnuteľností, inak právo na primeranú jednorazovú náhradu zaniká.

Držiteľ povolenia/ VSE/ je povinný písomne oznámiť vlastníkovi nehnuteľnosti vykonanie zápisu vecného bremena do katastra nehnuteľností. Ak sa držiteľ povolenia a vlastník nehnuteľnosti na výške primeranej jednorazovej náhrady nedohodnú, každý z nich môže podať súdu návrh na rozhodnutie o výške primeranej jednorazovej náhrady do šiestich mesiacov odo dňa uplatnenia si nároku u držiteľa povolenia. Treba uviesť, že sa nejedná o náhradu s opakovaným platením /rentu/, ale jednorázovú náhradu.

Vecné bremená ako také znižujú hodnotu nehnuteľnosti. Špeciálny právny predpis ohľadom náhrady vzťahujúci sa výlučne na Váš prípad nie je.  V prípade súdneho konania platia ust. vyhl.č vyhl. č. 492/2002 Z.z. o stanovení všeobecnej hodnoty majetku, kde je stanovený postup pre výpočet všeobecnej hodnoty vecného bremena, pričom práva spojené s nehnuteľnosťou sa odhadnú tak, že sa zistí výhoda, ktorú tieto práva prinášajú oprávnenému v období jedného roka, a hodnota tejto výhody sa násobí pri právach časovo neobmedzených dvadsiatimi, pri právach časovo obmedzených počtom rokov, počas ktorých má právo ešte trvať, najviac však dvadsiatimi. Teda jednorázová náhrada by Vám mohla byť priznaná za uvedené obmedzenie najviac na 20 rokov.

K Vašej otázke starého stĺpa el. vedenia : Vzťahy v oblasti energetiky sú dosť zložité, možno neprehľadné. Doporučujeme ohľadom uvedeného starého stĺpa obrátiť sa aj na  Východoslovenskú distrubučnú a.s., Mlynská, Košice, s tým, aby z dôvodu právnej istoty na možný vznik škody pádom uvedeného stĺpa upozornili obidve spoločnosti, t.j. : VSD a.s. , ako aj VSE a. s., všetko písomne. 

Trápi vás "Zriadenie ťarchy v LV" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Zriadenie ťarchy v LV (Iné oblasti práva)

Dobrý deň. Vlastním pozemok už 20 rokov, no nedá sa predať, pretože sa cez neho tiahne vysoké napätie - vvn. Môžem žiadať o náhradu? Susedné pozemky sa predávajú ako stavebné, no môj nie, kvôli prítomnosti vvn.

Odpoveď: Zriadenie ťarchy v LV

(odpoveď odoslaná: 01.06.2020)

Dobrý deň,
pri posúdení nároku na jednorazovú náhradu za vysoké napätie nad pozemkom je rozhodujúce, kedy bolo toto vysoké napätie vybudované. Jednorazovú náhradu je možné totiž podľa súčasne platného a účinného zákona žiadať iba do 1 roka od obmedzenia vlastníckeho a užívacieho práva nehnuteľnosti. Tzn. že je tento nárok obmedzovaný prekluzívnou lehotou 1 roka, inak nárok zaniká. Podobne to bolo v minulosti počas platnosti zákona č. 79/1957 Zb., ktorý platil do roku 1998. Aj v tomto prípade bolo možné o náhradu požiadať iba do 3 mesiacov od vybudovania a uvedenia vysokého napätia do prevádzky. Ak spomínané vysoké napätie nad Vaším pozemkom je zriadené dlhšie, Váš nárok na náhradu už s vysokou pravdepodobnosťou zanikol.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Zriadenie ťarchy v LV (Iné oblasti práva)

Dobrý deň, chcela by som sa informovať ohľadne konkrétnej veci. Pod mojím pozemkom je umiestnený elektrický kábel a taktiež sa na mojom pozemku nachádza rozvodná elektrická skrinka. Chcela by som postaviť plot, ktorý by pozostával zo stĺpov zabetónovaných do zeme, (s hĺbkou približne 60 cm) a pletiva upevneného na stĺpoch. Potrebujem však aj súhlas od VŠD. Môžete mi prosím poradiť, ako mám v tejto záležitosti postupovať? Moja známa mala podobný problém a jej plot im nepovolili postaviť. Tvrdili, že zo zákona nie sú povinní presunúť danú skrinku ani kábel. Ja ten kábel či skrinku nemám zapísané ani v listoch vlastníctva.

Odpoveď: Zriadenie ťarchy v LV

(odpoveď odoslaná: 09.05.2018)

Dobrý deň, 

na Vašu otázku uvádzame nasledovnú odpoveď :

1./ Z Vašej strany je potrebné splniť ohlasovaciu povinnosť voči obci v zmysle ust. stavebného poriadku nakoľko sa jedná o drobnú stavbu. Výstavbu plota môžete realizovať na základe oznámenie stav. úradu, že proti ohlásenej stavbe nemá námietky.

2./Aj keď na pozemku sa nachádza kábel el. vedenia a el. rozvodná skriňa, nie je dôvod, aby Vám nebolo povolené oplotiť pozemok hlavne v prípade, ak sa jedná o rodinný dom. Výstavba však musí byť zabezpečená tak, aby nedošlo k porušeniu káblov a následne  budete musieť umožniť prístup pracovníkom oprávneným k prácam na el. zariadeniach v súlade s ust. zákona o energetike. To, že nie je el. vedenie a rozvodná skriňa zakreslené v KN nie je ten dôvod, aby zamestnanci nemohli mať prístup na pozemok. Zo zákona tu totiž vzniká zákonné vecné bremeno, ku ktorému Váš súhlas nepotrebujú.  Sme názoru, že VDS nemôže zakázať oplotiť pozemok hlavne v intraviláne obce, nakoľko zo zákona o energetike má oprávnenie vstupovať na cudzie pozemky a do cudzích objektov a zariadení v rozsahu a spôsobom nevyhnutným na výkon povolenej činnosti. Odporúčame vyžiadať stanovisko VDS aj s uvedením resp. Vami navrhovaným riešením oplotenia prípadne s oplotením poza rozvodnej skrine. Ale to je už vec technického a stavebného riešenia v závislosti od jej umiestnenia rozvodnej skrine.

3./ Pokiaľ ste sa stali vlastníkom pozemku teraz treba u VDS uplatniť nárok na náhradu za obmedzené užívanie pozemku podľa § 11 ods.  : 

"Nárok na primeranú jednorazovú náhradu za uplatnenie zákonného vecného bremena možno uplatniť u držiteľa povolenia do šiestich mesiacov odo dňa, keď sa vlastník nehnuteľnosti o uplatnení zákonného vecného bremena držiteľom povolenia dozvedel, najneskôr však do jedného roka odo dňa uplatnenia zákonného vecného bremena držiteľom povolenia a pri zákonných vecných bremenách podľa odseku 1 písm. f) a g) odo dňa vykonania zápisu vecného bremena do katastra nehnuteľností, inak právo na primeranú jednorazovú náhradu za uplatnenie zákonného vecného bremena držiteľom povolenia zaniká. Držiteľ povolenia je povinný písomne oznámiť vlastníkovi nehnuteľnosti vykonanie zápisu vecného bremena do katastra nehnuteľností. Ak sa držiteľ povolenia a vlastník nehnuteľnosti na výške primeranej jednorazovej náhrady nedohodnú, každý z nich môže podať súdu návrh na rozhodnutie o výške primeranej jednorazovej náhrady do šiestich mesiacov odo dňa uplatnenia si nároku u držiteľa povolenia."



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Zriadenie ťarchy v LV" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.