Máte
otázku?

Ako sa zbaviť ťarchy na dome?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Nitra

Otázka: Ako sa zbaviť ťarchy na dome?

Dobrý deň, potreboval by som sa informovať o tom, ako sa zbaviť ťarchy domu, kde moji rodičia majú doživotné bývanie. Dom je už prevedený na môj meno, chcel by som však upraviť doživotné bývanie na inú zmluvu, aby som mohol ďalej ručiť týmto domom za hypotéku. Ďakujem.

Odpoveď: Ako sa zbaviť ťarchy na dome?

Dobrý deň, ťarcha na dome (vecné bremeno) vo Vašom prípade vznikla pravdepodobne zmluvou medzi Vami a Vašimi rodičmi. Následne bolo toto vecné bremeno zapísané do príslušného katastra. Každé vecné bremeno sa dá zrušiť zmluvou medzi oprávneným z vecného bremena a povinným z vecného bremena. Tzn. že ak uzavriete s Vašimi rodičmi zmluvu o zrušení vecného bremena (či už za určitú náhradu alebo i bez nej), následne ju zavkladujete do katastra nehnuteľnosti, dôjde k zániku vecného bremena na nehnuteľnosti. Ak by Vaši rodičia nesúhlasili so zrušením vecného bremena je možné podať návrh na zrušenie vecného bremena na súd. V súdnom konaní však musia byť splnené zákonom predpokladané skutočnosti, aby mohol (na základe Vášho návrhu súd môže zrušiť, tzn. že má možnosť zrušiť vecné bremeno a nie povinnosť) súd vecné bremeno zrušiť. Týmito podmienka je zmena pomerov, na základe ktorej vznikne hrubý nepomer medzi vecným bremenom a výhodou oprávneného. Nakoľko ste uviedli, že vecné bremeno chcete zrušiť z dôvodu ručenia, mám za to, že by ste v súdnom konaní veľmi ťažko preukazovali zmenu pomerov.

Trápi vás "Ako sa zbaviť ťarchy na dome?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako sa zbaviť ťarchy na dome? (Občianske právo)

Dobrý deň, Váš prípad sa týka tety a babky, ktoré žijú v dome. Tento dom je zapísaný len na meno tety, ktorá pridala babku ako ťarchu s právom na užívanie do smrti. Teta je však vážne chorá a jej manžel nie je tiež v dobrej kondícii. Ak by teta zomrela skôr ako babka, ako to bude s ťarchou? Viem, že ich brat by dom chcel určite predať. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Ako sa zbaviť ťarchy na dome?

(odpoveď odoslaná: 11.04.2021)

Dobrý deň, z otázky vyplýva, že v konkrétnom rodinnom dome je zriadené vecné bremeno práva dožitia pre starú mamu, pričom vlastníkom je iná osoba /teta/.  Predpokladáme, že vecné bremeno práva dožitia v rodinnom dome je zapísané aj v katastri nehnuteľností.

Ak by došlo k úmrtiu tety ako vlastníčky rodinného domu, vecné bremeno nezaniká, keďže je viazané na rodinný dom, a nie na tetu ako vlastníčku rodinného domu. 

V zmysle ust. § 151p/ ods. 4 Obč. zákonníka platí :

"Ak právo zodpovedajúce vecnému bremenu patrí určitej osobe, vecné bremeno zanikne najneskôr jej smrťou alebo zánikom."
 
Vecné bremeno ku konr. rodinnému domu by zo hákona zaniklo úmrtím starej matky.

 




4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ako sa zbaviť ťarchy na dome? (Občianske právo)

Dobrý deň, čítal som vašu odpoveď na otázku: "Ako sa zbaviť vecného bremena?" Mám rovnaký problém a rád by som sa spýtal: Spísal som Zmluvu o zániku vecného bremena s otcom. Je nutné ísť s tým za notárom, alebo postačí, keď to odnesiem na kataster? Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Ako sa zbaviť ťarchy na dome?

(odpoveď odoslaná: 25.02.2021)

Dobrý deň,
v súlade s ust. par. 42 ods. 3 zákona o katastri nehnuteľností je potrebné, aby podpis oprávneného z vecného bremena bol úradne overený (notár alebo matrika).

Vo veci výmazu vecného bremena treba podať návrh na výmaz vecného bremena z LV na katastrálny odbor.


Podotázka: Ako sa zbaviť ťarchy na dome? (Občianske právo)

Dobrý deň, v roku 2012 som zdedila po ujovi dom, pričom tam boli dlžoby, ktoré sme vyplatili. Napriek tomu na katastri stále figuruje informácia (o dlžobách splatených v roku 2012), že spoločnosť P. má záložné právo. Ako je možné tieto údaje vymazať, keď nemám prístup k zmluve o uzatvorených úveroch ani k záložnej zmluve, ale len k potvrdeniu o ich splatení? Ďakujem.

Odpoveď: Ako sa zbaviť ťarchy na dome?

(odpoveď odoslaná: 15.10.2020)

Dobrý deň,
ak ste predmetnú dlžobu namiesto Vášho uja vyplatili Vy, postačuje od veriteľa vyžiadať tzv. kvitanciu. Ide o potvrdenie o splnení dlhu. Záložné právo v zmysle zákona zaniká splnením dlhu.

Následne keď budete mať kvitanciu, postačuje na kataster zaslať žiadosť o vykonanie tzv. záznamu, kedy kataster záložné právo vymaže z listu vlastníctva.


Trápi vás "Ako sa zbaviť ťarchy na dome?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako sa zbaviť ťarchy na dome? (Občianske právo)

Dobrý deň, prosím o radu týkajúcu sa mojich rodičov. Nevedia, ako odťažiť ich rodinný dom, ktorý ich syn zaťažil pred už takmer 10 rokmi. Napriek tomu, že ho rodičia pravidelne nabádajú, aby tak urobil, nemá sa k ničomu. Existuje možnosť právne napadnúť zmluvu, ktorú rodičia podpísali, keď s ňou už nesúhlasia? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Ako sa zbaviť ťarchy na dome?

(odpoveď odoslaná: 27.01.2020)

Dobrý deň, ak pod ťarchou máte na mysli záložné právo v prospech banky, tak tohto záložného práva nie je možné sa jednoducho zbaviť. Banka vydá súhlas s výmazom záložného práva iba v prípade, že úver, ktorý je zabezpečený týmto záložným právom bude splatený alebo sa úver zabezpečí iným záložným právom na nehnuteľnosť, s ktorou by banka súhlasila. Iné možnosti ako sa zbaviť záložného práva na nehnuteľnosti neexistuje. Nepostačuje k tomu ani to, že rodičia v tejto dobe už so záložným právom nesúhlasia. Zmluvu o zriadení záložného práva podpísali slobodne a dobrovoľne a touto zmluvou budú viazaní, kým nedôjde k takej zmene okolností, ktorá spôsobí zánik záložného práva.


Podotázka: Ako sa zbaviť ťarchy na dome? (Občianske právo)

Dobrý deň, moja dcéra si v roku 2016 vzala hypotéku, pri ktorej som jej podpísala byt ako záruku. Teraz mám záujem byt predať. Ako sa môžem domáhať zrušenia záruky na byte?

Odpoveď: Ako sa zbaviť ťarchy na dome?

(odpoveď odoslaná: 25.09.2019)

Dobrý deň prajem,

záložné právo, je možné vymazať zo založeného predmetu len v súčinnosti so záložným veriteľom - bankou. V praxi je najčastejší spôsob taký, že sa vyplatí zostatok úveru a následne je banka povinná vymazať ťarchu z bytu. V tomto prípade je potrebné byť súčinná s bankou a dcérou a pokúsiť sa s nimi dohodnúť na postupe. Druhá možnosť (aj keď nepravdepodobná) je, že by budúci kupujúci súhlasil s tým, že na byte je daná ťarcha. Tretia možnosť je, "preniesť" ťarchu na inú nehnuteľnosť, napr. na nehnuteľnosť, ktorej vlastníkom je dcéra. Opäť aj v tomto prípade j potrebné spolupracovať s bankou a dcérou.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Ako sa zbaviť ťarchy na dome? (Občianske právo)

Môj otec mi v závete zanechal ovocnú záhradu a ako vecné bremeno uviedol doživotné užívanie polovice výmery záhrady pre tri maloleté deti môjho brata. Zdravotné dôvody ma však nútia túto záhradu predať. Spomenuté deti o tejto záležitosti ani nevedeli a neprejavujú žiaden záujem. Rád by som požiadal o radu, ako sa zbaviť tohto vecného bremena pre budúceho vlastníka. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Ako sa zbaviť ťarchy na dome?

(odpoveď odoslaná: 01.02.2019)

Dobrý deň, pokiaľ na liste vlastníctva je zapísané vecné bremeno - doživotné užívacie právo k nehnueľnsoti v prospech vnukov, z toho vyplýva, že toto vecné bremeno sa viaže len na tieto deti, nie na ich rodičov. 
V otázke nepíšete, kedy bolo zapísané vecné bremeno v prospech vnúčat Vášho nebohého otca. 
Podľa § 109 Občianskeho zákonníka platí :
"Právo zodpovedajúce vecnému bremenu sa premlčí, ak sa desať rokov nevykonávalo."

Možnosti riešenia prípadu :

1./ Predať nehnuteľnosť a samozrejme v KPZ uviesť, že na nehnuteľnosti viazne vecné bremeno a jeho rozsah.
2./ Nepíšete v otázke, kedy vzniklo vecné bremeno a teda pokiaľ nebolo vykonávané desať rokov, môžete sa s osobami oprávnenými z vecného bremena sa písomne dohodnúť na jeho zrušení a následne túto zmenu zapísať v katastri nehnuteľností.
V prípade, že by nedošlo k dohode a doba 10 rokov už uplynula, t.j. od doby kedy vecné bremeno bolo zapísané do katastra nehnuteľností a teda aj možnosť objektívne ho využívať, môžete podať návrhu na súd o uloženie o povinnosti zdražať sa výkonu premlčaného práva zodpovedajúceho vecnému bremenu /BECK : Obč. zákonník str.707/.

Samotné vecné bremeno nebráni tomu, aby ste nehnuteľnosť predali.
 


Trápi vás "Ako sa zbaviť ťarchy na dome?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako sa zbaviť ťarchy na dome? (Občianske právo)

Dobrý deň. Chcel by som sa opýtať. V roku 2006 som si vzal prvý hypotekárny úver v Dexia Banke. Neskôr, v roku 2013, som ho refinancoval v OTP Banke a v roku 2016 som opäť refinancoval hypotekárny úver, tentokrát v Prima Banke. Tento rok som sa rozhodol preniesť úver do VÚB. Pri tom mne upozornili na to, že na liste vlastníctva mám dve ťarchy - jednu z roku 2006 v prospech Dexia Banky a druhú z roku 2016 v prospech Prima Banky. Problematika spočíva v tom, že v prvom prípade, teda v prospech Dexia Banky z roku 2006, by už ťarcha nemala byť. Mohli by ste mi prosím poradiť, ako mám postupovať pri jej zrušení? Vo VÚB mi bez jej zrušenia neposkytnú úver a ja by som to chcel vyriešiť čo najskôr. Za skorú odpoveď vopred ďakujem.

Odpoveď: Ako sa zbaviť ťarchy na dome?

(odpoveď odoslaná: 10.08.2018)

Dobrý deň,

predpokladám, že tým, že ste úver refinancovali, ste zakaždým vyplatili starý úver a platili ste nový. Podstata záložného práva spočíva v tom, že zabezpečuje pohľadávku veriteľa (v tomto prípade banky) voči dlžníkovi. Ak by dlžník dlh nesplatil riadne a včas, potom mohla by banka pristúpiť k výkonu záložného práva a napr. speňažiť nehnuteľnosť, aby uspokojila svoj peňažný nárok z nezaplateného dlhu. Záložné právo okrem iného zaniká aj v prípade zániku zabezpečenej pohľadávky. Inak povedané, ak vyplatíte celý dlh banke, potom tento zanikne a s ním automaticky zaniká aj záložné právo. Samozrejme kataster nehnuteľností sa o tomto nemá ako dozvedieť z vlastnej činnosti a treba ho o tom upovedomiť. Túto povinnosť má záložný veriteľ (banka). Ak si túto povinnosť nesplnila a nepožiadala kataster o výmaz záložného práva, môžete tak urobiť aj Vy sám. Pôjde o návrh na vykonanie záznamu - výmazu záložného práva. Katastru budete musieť predložiť zmluvu o úvere, záložnú zmluvu a preukázať, že ste riadne a včas splnili dlh. Následne by mal vykonať výmaz týchto tiarch.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako sa zbaviť ťarchy na dome?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.