Máte
otázku?

Zmena miestne príslušného súdu pred 1. Pojedn. BSM


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Bratislava

Otázka: Zmena miestne príslušného súdu pred 1. Pojedn. BSM

Dobrý deň, chcem Vás poprosiť o odpoveď na otázku, či je možná zmena miestnepríslušného súdu vyporiadavajúceho BSM z dôvodu iudicium duplex, alebo prechodového obdobia platnosti iných súdnych poriadkov OSP na CSP, resp. aj dôvody pre zrušenie podania, konania, sporu na vyporiadanie BSM pred prvým pojednávaním. Podával som žiadosť na vyporiadanie BSM podľa OSP začiatkom r. 2016. Dodnes, 7/2017, nebolo ani predbežné prejednanie sporu ani pojednávanie. Počas prechodného obdobia som zmenil trvalé bydlisko do iného okresu i kraja. Chcel som stiahnuť návrh na vyporiadanie BSM, no súd mi to zamietol. Rozhodoval uznesením iný sudca, ako ten, ktorý bol elektronický vybraný pri podaní v 2016 a dosiaľ so mnou komunikoval. Nový sudca sa odvolal zákonné zdôvodnením na iudicium duplex. Neviem prečo rozhodoval iný sudca, lebo ma o príčine neinformovali, čo považujem za porušenie práva na spravodlivý proces a nesprávne obsadený súd. Taktiež súd od mňa žiadal doplniť petit a od protistrany nie. Viete mi prosím odpovedať na moje otázky: 1. Ako zmeniť miestne príslušný súd z dôvodu, že sa strany obrátili a vlastne môžu byť aj žalovaným aj žalujúcim iudicium duplex? Sudca to uviedol vo svojom uznesení proti mne. Má to aj právne podopretie v zmene OSP na CSP pred prvým pojednávaním? 2. Aké dôvody uviesť, aby odvolací súd konanie na okresnom súde úplne zrušil a nariadil nové konanie, resp., aby konanie posunul do iného okresu a kraja? Napríklad z dôvodu iudicium duplex a platnosti nového CSP, voči prvotným podmienkam pri podaní a to OSP? 3. Sú judikaty, a ktoré by bolo možné uviesť pre predmetné rozhodnutie zrušenia konania alebo jeho presun na iný okres? Pôvodný okresný súd napríklad aj vydal predbežné opatrenie, ktoré mu odvolací súd zrušil ako nezákonné. Z tohto neustáleho neuplatňovania rovnakých podmienok pre obe strany sporu chcem prejsť na iný okresný súd, ktorý snáď bude zákonnejší. Ďakujem pekne vopred za odpovede.

Odpoveď: Zmena miestne príslušného súdu pred 1. Pojedn. BSM

Dobrý deň, v prípade žaloby o vyporiadanie BSM je situácia iná ako pri klasickej žalobe napríklad o zaplatenie peňazí. 

Pokiaľ podajte žalobu na súd vyporiadanie BSM po rozvode chcete ju následne zobrať späť, súd musí mať súhlas protistrany s takýmto späťvzatím. 

Pokiaľ už vaše konanie začalo za účinnosti OSP, potom sa ísť na príslušnosť súdu spravovala ustanovením paragrafu 88, to je miestom kde prebiehal rozvod. 

Aj napriek nahradeniu OSP novým CSP, nie je možné zmieniť miestnu príslušnosť súdu.

Premiestnenie konania na iný okres môže byť dané napríklad z dôvodu vhodnosti. Hodnosť takéhoto postupu by ste museli odôvodniť vo svojom podaní. Podľa toho čo ste napísali tak vy ste podali návrh na späťvzatie žaloby a o tom súd rozhodol. Krajský súd s najväčšou pravdepodobnosťou rozhodnutie okresného súdu potvrdí, bude sa skúmať iba to či žalovaná dala alebo nedala súhlas na späťvzatie žaloby. Vo vašom prípade sa totiž uplatní paragraf 146 odsek 2 CSP.

Trápi vás "Zmena miestne príslušného súdu pred 1. Pojedn. BSM" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Zmena miestne príslušného súdu pred 1. Pojedn. BSM" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.