Máte
otázku?

Žiadosť o získanie výlučnej starostlivosti


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Žilina

Otázka: Žiadosť o získanie výlučnej starostlivosti

Dobrý deň, prosím Vás o radu. Chcem vedieť, ako postupovať v prípade, keď ex-priateľka môjho syna podala na súd žiadosť o výlučnú starostlivosť nad ich spoločnou dcérou. Od narodenia dcéry nebývajú v spoločnej domácnosti, pretože sa syn vrátil domov. Syn pravidelne mesačne prispieva na dcéru, podľa ústnej dohody. Navštevuje dcéru tak často, ako mu to jej matka dovolí a podľa svojho voľného času, pretože pracuje v nepretržitej prevádzke. Keď dcéra niečo potrebuje, syn jej to poskytne. Avšak často sa stáva, že mu matka dcéry neumožňuje návštevu, neodpovedá na sms ani na telefonáty a pripisuje mu nedostatok záujmu o dcéru. Syn si zobral úver, aby si mohol prerobiť prízemie nášho domu a žiť tam so svojou dcérou. Napriek tomu, že má ex-priateľku stále rád a ona o tom vie, pod vplyvom svojej matky sa rozhodla žiadať o výlučnú starostlivosť a odmietnuť mu návštevu dcéry. Tvrdí, že už dcéru neuvidí, pretože sme ich rodinu osočovali a nechce, aby sa vnučka stretávala s našou rodinou. Chcem sa spýtať, či môže súd rozhodnúť v prospech ex-priateľky. Syn sa nechce súdiť a chce situáciu riešiť dohodou, avšak zdá sa to byť neúčinné. Má možnosť stretnúť sa s dcérou ešte pred rozhodnutím súdu, aby nevznikol dojem, že o dcéru nemá záujem? Môže požiadať o striedavú starostlivosť aj keď dcéra má len 16 mesiacov? Má sám požiadať o úpravu pravidiel stretnutí s dcérou alebo sa to bude riešiť v tomto súdnom pojednávaní? Veľmi pekne Vám ďakujem za pomoc.

Odpoveď: Žiadosť o získanie výlučnej starostlivosti

Dobrý deň. 

Ak rodičia nežijú spolu, tak súd určí komu sa maloleté dieťa zveruje do osobnej starostlivosti a zároveň určí kedy sa môže druhý rodič s maloletým dieťaťom stretávať. Na súde sa preto bude riešiť aj úprava styku otca s dieťaťom, preto nie je potrebné zo strany Vášho syna podávať návrh na jeho úpravu. Keďže ide o dieťa veľmi malé, tak sa zvyčajne zveruje do osobnej starostlivosti matky. To však neznamená, že otec nemá žiadne práva, jemu ako rodičovi ostávajú všetky práva k dieťaťu, t.j. má nárok vedieť o zdravotnom stave dieťaťa, o pobyte dieťaťa mimo trvalého pobytu, má právo sa s ním stretávať a pod. 

V prípade, že momentálne je problém so stykom otca s dieťaťom, odporúčam podať návrh na neodkladné opatrenie, na základe ktorého súd upraví dočasne tento styk až do skončenia konania vo veci samej. Pokiaľ ide o striedavú starostlivosť, tak pri takýchto maloletých detí sa nestanovuje. 

Trápi vás "Žiadosť o získanie výlučnej starostlivosti" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Žiadosť o získanie výlučnej starostlivosti (Rodinné právo)

Dobrý deň, s bývalým manželom sme sa rozviedli a dohodli sme sa na striedavej starostlivosti o nášho syna. Nanešťastie, nespláca polovicu výdavkov na syna. Chcela by som sa opýtať, či si môžem požiadať o zverenie do výlučnej starostlivosti ja, alebo môj syn (keďže už má 18 rokov). Teraz je vo svojom maturitnom ročníku na strednej škole. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Žiadosť o získanie výlučnej starostlivosti

(odpoveď odoslaná: 21.08.2023)

Dobrý deň, ak  je už syn plnoletý, potom je už na ňom s kým sa rozhodne žiť, resp. môže žiť už aj sám. Preto už súd o zverení do starostlivosti rozhodovať nebude. Uvedené sa týka iba mal. detí. Vyživovacia povinnosť však nezaniká plnoletosťou dieťaťa, ale až vtedy, ak toto nadobudne schopnosť samé sa živiť. Vzhľadom na to, čo píšete, váš syn túto schopnosť ešte nenadobudol, nakoľko stále študuje. Tu však potom ale platí, že ak si niektorý z rodičov na neho neplní vyživovaciu povinnosť, môže sa priamo on, nakoľko je už plnoletý, domáhať jej určenia voči takémuto rodičovi na súde príslušnom podľa bydliska vášho syna. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Žiadosť o získanie výlučnej starostlivosti" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.