Máte
otázku?

Žiadosť o odstúpenie od predajnej zmluvy


Online právna poradňa
Oblasť práva: Obchodné právo, Bratislava

Otázka: Žiadosť o odstúpenie od predajnej zmluvy

Dobrý deň, pred troma mesiacmi som predala pánovi devätnásťročné auto za 800 €. Cenu som viackrát znížila. Auto malo najazdených 120 000 kilometrov. On za tri mesiace najazdil ďalších 3 000. Auto, ktoré som predávala, bolo plne funkčné a nemala som s ním žiadne problémy. Navyše malo čerstvú technickú kontrolu. Teraz tvrdí, že auto je nepojazdné (asi kvôli motoru), a chce svoje peniaze späť. Môže v takomto súdnom spore uspieť?

Odpoveď: Žiadosť o odstúpenie od predajnej zmluvy

Dobrý deň, pokiaľ Vám nezaslal písomne odstúpenie od zmluvy, potom sa vôbec nemusíte obávať toho, že by dokázal vyhrať súdny spor. Pretože by ho prehral

Pokiaľ by však od zmluvy odstúpil, najskôr by sa skúmalo, či bola zmluva uzatvorená podľa Obchodného alebo Občianskeho zákonníka a potom, či boli splnené dôvody na odstúpenie od zmluvy. Kupujúci nemá právo za každých okolností odstúpiť od zmluvy a žiadať vrátiť peniaze. Odstúpenie od zmluvy je možné iba, ak to bolo zmluvnými stranami dohodnuté alebo ak to vyplýva zo zákona.

 

Podľa Občianskeho zákonníka by sa uplatnil paragraf 597, podľa ktorého platí: Ak dodatočne vyjde najavo vada, na ktorú predávajúci kupujúceho neupozornil, má kupujúci právo na primeranú zľavu z dojednanej ceny zodpovedajúcu povahe a rozsahu vady; ak ide o vadu, ktorá robí vec neupotrebiteľnou, má tiež právo od zmluvy odstúpiť.

Ak ste kupujúceho neupozornili na vady a auto sa pokazilo pre vadu, ktorú malo už v čase predaja, potom by mal kupujúci právo na odstúpenie od zmluvy. Ak ste ho však upozornili na vady, tak právo na odstúpenie by nemal.

Trápi vás "Žiadosť o odstúpenie od predajnej zmluvy" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Žiadosť o odstúpenie od predajnej zmluvy" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.