Máte
otázku?

Závažné porušenie pracovnej disciplíny


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Bratislava

Otázka: Závažné porušenie pracovnej disciplíny

Dobry den, chcem vas poziadat o radu. Opustila som pracovisko, pretoze mi bolo zle. Na druhy den, som dostala od zamestnavatela ,,, Dorazne upozornenie na zavazne porusenie pracovnych povinnosti a discipliny . znenie: Dorazne Vas upozornujeme na Vase zavazne porusenie prac. povinnosti a discipliny tym, ze ste dna 24.7.2015 svojvolne a bez oznamenia nadriadenym opustili pracovisko. Nasledkom vznikol sklz vo vyrobe, cim nebola splnena dodavka a vznikli dalsie skody. Mozu mi dat taketo upozornenie, ze som nieco zavazne porusila? A este k tomu, ze som sposobila skodu? Ked v robote boli tri kolegyne, ktore pracovali? Jedna ma zastupila a prcovala za mna, takze vyroba pokracovala nadalej. Bola som na pohotovosti, nakolko moj lekar uz neordinoval, mala som poobednu zmenu. Zamestnavatel ma nutil podpisat hned v ten den na mieste. Odmietla som a povedala, ze prinesiem to na druhy den. Povedal ze to musim podpisat este v ten do konca prac. doby. Nepodpisala som a ani nepodpisem, pretoze som si nie vedoma, ze by som nieco porusila a este nie ze je sklz vo vyrobe, pretoze som poprosila kolegynu aby ma zastupila, mame v robote aj brigadnicky takze da sa zastupit. Sefovych dcera, bola pritomna na pracovisku, pozdravila som ju ze ,, dovidenia,, nevenovala mi pozornost , pretoze riesila s inou zamestnankynou spor, ktory sa vyskytol... Prosim poradte mi, ci sa to poklada za porusenie discipliny a ze som im sposobila skodu. Ak by som to podpisala tak som zodpovedna za skodu, ktoru udajne som sposobila. Pritom mam potvrdenie s pohotovosti, ze som tam bola a idem zajtra k lekarovi svojmu, pretoze dnes bolo vela prace, je pondelok. Najskor mi zamestnavatel, ponukol vypoved dohodou nesuhlasila som a neverila som vlastnym usiam co vravi, ak som odmietla, mal pripravene to udajne dorazne upozornenie. Prosím poradte mi co mam robit, som sklamama z toho a pritom ospravedlnenku povedal, že nemam nosit, ze take veci on neakceptuje. Dakujem.

Odpoveď: Závažné porušenie pracovnej disciplíny

Dobrý deň, opustenie pracoviska môže byť považované za porušenie pracovnej disciplíny. Ak by ste však opustením pracoviska odvracali inú hrozbu (ohrozenie zdravia), potom nemusí ísť o porušenie pracovnej disciplíny. Toto posudzuje súd. 

Ak by ste dostali druhé upozornenie v priebehu 6 mesiacov, je to dôvod na výpoveď. 

Preto postupujte nasledovne: Pošlite zamestnávateľovi odpoveď na jeho upozornenie a vysvetlite mu, čo sa stalo a prečo ste museli opustiť pracovisko. Samotný doklad o návšteve pohotovosti ešte nie je dokladom o tom, ktorý by ospravedlňoval vašu absenciu. Dôležité je, čo Vám skutočne bolo a či to, čo Vám bolo si vyžadovalo návštevu lekára, pretože inak by došlo k ohrozeniu alebo poškodeniu Vášho zdravia. Dôležité je, či to nebolo možné vyriešiť inokedy a či šlo o neodkladné ošetrenie.

Pokiaľ ide o škodu, tak tú by musel zamestnávateľ preukázať. Ak Vám žiadnu škodu nevyčíslil, tak sa nemáte čoho báť. Ak ste boli zastúpená a dve zamestnankyne vzládli aj Vašu prácu, potom je málo pravdepodobné, že by došlo k nejakej škode.

Trápi vás "Závažné porušenie pracovnej disciplíny" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Závažné porušenie pracovnej disciplíny (Pracovné právo)

Dobrý deň. Rád by som sa informoval, akým spôsobom by som mohol okamžite opustiť svoje pracovné miesto, aby mi nebola daná výpovedná lehota? Aký je najjednoduchší postup? Ďakujem pekne.

Odpoveď: Závažné porušenie pracovnej disciplíny

(odpoveď odoslaná: 23.04.2020)

Dobrý deň
najjednoduchší spôsob, je skončenie pracovného pomeru dohodou. To by ale musel so skončením súhlasiť aj zamestnávateľ. Druhá možnosť je skončenie v skúšobnej dobe, avšak to platí, len ak ste ju mali dohodnutú a stále sa v nej nachádzate. Tretia možnosť je okamžité skončenie pracovného pomeru, vtedy konči pracovný pomer momentom doručenia skončenia druhej strane. Okamžite môže zamestnanec skončiť pracovný pomer z dôvodu, že:

a) podľa lekárskeho posudku nemôže ďalej vykonávať prácu bez vážneho ohrozenia svojho zdravia a zamestnávateľ ho nepreradil do 15 dní odo dňa predloženia tohto posudku na inú pre neho vhodnú prácu,

b) zamestnávateľ mu nevyplatil mzdu, náhradu mzdy, cestovné náhrady, náhradu za pracovnú pohotovosť, náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca alebo ich časť do 15 dní po uplynutí ich splatnosti,

c) je bezprostredne ohrozený jeho život alebo zdravie.

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Závažné porušenie pracovnej disciplíny (Pracovné právo)

V priebehu obedňajšej prestávky som si urobila nákup (takzvaný personálny nákup). Pokladník nákup zle naúčtoval a ja som bloček neskontrolovala. Vedúca skontrolovala nákup a zistila chybu. Následne nás oboch zavolala do kancelárie a chcela nám dať podpísať okamžitú výpoveď z dôvodu podozrenia na krádež. Za posledný rok nemám podpísaný žiadny iný priestupok. Má právo ma prepustiť?

Odpoveď: Závažné porušenie pracovnej disciplíny

(odpoveď odoslaná: 30.07.2018)

Dobrý deň,

na Vašu otázku zasielame nasledovnú odpoveď :

Pravdupovediac nie celkom rozumieme pojmu "personálny nákup".

Nejedná sa náhodou o tzv. kontrolný nákup, ktorý ste ako zamestnankyňa obchodu urobili na pokyn vedúcej resp. Váš osobný nákup pre potrebu Vašu a Vašej rodiny, ktorý následne skontrolovala vedúca predajne či boli položky správne naúčtované v pokladni ?

Ak by sa jednalo o tento prípad a ako uvádzate v otázke, vedúca ak hneď zistila nezrovnalosť v zaúčtovaní nákupu v pokladni, potom sme názoru, že obvinenie z jej strany, že sa jedná o krádež, je nadhodnotenie celkového stavu veci a je to chyba pokladníka. Veď v konečnom dôsledku ste z pracoviska neodišli a teda tovar by mal byť v predajni, prípadne môžete žiadať vykonanie inventarizácie.

Z našich skúseností v týchto prípadoch je vo vlastnom záujme zamestnanca, aby si pokladničný doklad uschoval práve z dôvodu, že tovar bol zakúpený na jeho pracovisku, aby v prípade kontroly nedošlo k pochybeniam a nezrovnalostiam (resp. mali by ste to mať zakotvené aj v prac. poriadku resp. nejakej smernici na pracovisku).

Sme názoru, že sa jedná o pochybenie v dodržiavaní prac. povinností, ktoré by malo byť posudzované formou písomného napomenutia na porušenie pracovnej disciplíny.


Podotázka: Závažné porušenie pracovnej disciplíny (Pracovné právo)

Áno, jednalo sa o nákup pre vlastnú potrebu. Personalistika nesie moje meno, pretože na bloku je uvedené moje osobné číslo. Kontrola neprebehla pri pokladni, ale v šatni. Nevím, či to niečo mení. Požadujú, aby som podpísal napomenutie. Musím ho podpísať okamžite, alebo sa môžem poradiť s právnikom, ktorý by to prečítal a poradil mi, ako postupovať? Ďakujem.

Odpoveď: Závažné porušenie pracovnej disciplíny

(odpoveď odoslaná: 30.07.2018)

Dobrý deň,

zasielame Vám odpoveď :

Áno, pochopili sme správne.


Kontrola tovaru v šatni : V otázke nepíšete, či chyba v nablokovaní tovaru v pokladni vznikla tým, že niektorý tovar nablokovaný nebol vôbec, alebo tovar bol napr. zle navážený namiesto 0,5 kg bolo len 0.35 kg. 

Prevzatie napomenutia : Ak budeme vychádzať zo zákona,  Zákonník práce nemá ustanovenie ako sa brániť v prípade, že nesúhlasíte s písomným napomenutím v tom, že by vec postúpili na súd a súd rozsudkom určil, že napomenutie nie je dôvodné. Možnosťou z Vašej strany je len oznámiť zamestnávateľovi svoje námietky k upozorneniu na porušenie prac. disciplíny. 


Pokiaľ by Vám zamestnávateľ  dáva na podpis nejakú listinu, je lepšie ju prevziať s uvedením prevzatia plus dátum a podpis s tým, aby Vám bol daný originál ako to pri listoch má byť, keďže Vy ste adresát.
Pozorne prečítajte a neuvádzajte napr. že s textom súhlasíte. 


V závislosti od obsahu listiny sú možnosti na reagovanie.


Len poznamenávame, že ak by ste listinu neprevzali, potom nastupuje ust. § 38 Zákonníka práce o doručovaní, t.j. ak by ste zásielku odmietla prevziať na pracovisku, má sa z to, že Vám bola doručená. Takže neprevzatím listu nič nedosiahnete.  Prevzatie listu neznamená súhlas s jeho obsahom.

 


 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Závažné porušenie pracovnej disciplíny" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.