POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Zastavenie exekúcie ?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Vymáhanie pohľadávok, Košice

Otázka: Zastavenie exekúcie ?

Na základe predpokladu, že som neschopný vymôcť pohľadávku, podal som v decembri 2016 návrh na ukončenie exekučného konania. Je možné, že do dnešného dňa nebolo toto konanie ukončené alebo rozhodnuté? Neznamená to, že sa celý proces predlžuje o ďalšie mesiace, ktoré ja budem musieť naviac zaplatiť? Toto nerozumiem. Ďakujem.

Odpoveď: Zastavenie exekúcie ?

 

 

Dobrý deň,

na Vašu otázku uvádzame nasledovné :

1./ Z otázky pre nás vyplýva, že ste  zobral späť návrh na vykonanie exekúcie z dôvodu, že táto nebude vymožená, teda že Vy vystupujete v konaní ako oprávnený. Dúfame, že sme to správne pochopili.

2./ Ak je tomu tak, potom treba urgovať  príslušný súd v uvedenej veci, ktorý vydal poverenie na vykonanie exekúcie, ako aj súdneho exekútora, všetko písomne. Ešte uvádzame, že podľa  §  51  exek. por. :

Ak bol návrh na vykonanie exekúcie doručený súdu prostredníctvom exekútora, späťvzatie návrhu na vykonanie exekúcie možno doručiť súdu len prostredníctvom toho istého exekútora.

3./ Sťažnosť na súd. exekútora môžete podať na Slov. komore exekútorov. To, či bol Váš návrh doručený už aj na súd, zistite v informačnej  kancelárii príslušného súdu.

 

Trápi vás "Zastavenie exekúcie ?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Zastavenie exekúcie ? (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či nemáte nejaký vzor pre žiadosť o zastavenie exekúcie za výživné zo strany oprávneného. Keďže dlh je už vyplatený, potrebujem podať žiadosť o zastavenie exekúcie. Ďakujem vopred za odpoveď.

Odpoveď: Zastavenie exekúcie ?

(odpoveď odoslaná: 10.05.2022)

Dobrý deň,
postačuje, ak to oznámite súdnej exekútorke. Potvrďte jej, že dlžné výživné je uhradené. Zároveň však bude zisťovať, či začal sám od seba platiť povinný aj tzv. bežné výživné, lebo inak môže exekúcia pokračovať, kým nezačne dobrovoľne, riadne a včas platiť výživné.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Zastavenie exekúcie ? (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, prosím o odborný názor. Ide o osobný automobil, ktorý bol v rámci dedičského konania priznaný sestre zosnulého ako nepatrný majetok za to, že organizovala pohreb. Na spomínané auto je však vydaná exekúcia. Zosnulý vlastník nedisponoval žiadnym iným majetkom. S pozdravom, Ľubomíra

Odpoveď: Zastavenie exekúcie ?

(odpoveď odoslaná: 15.11.2021)

Dobrý deň, vo Vami uvedenom prípade ani nebolo dedičské konanie v pravom slova zmysle, keďže poručiteľ nedisponoval majetkom a preto dedič resp. obstarávateľ pohrebu nadobudol tzv. nepatrný majetok.  Obstarávateľ pohrebu v tomto smere nenesie žiadnu právnu zodpovednosť za dlhy poručiteľa a to aj v prípade, že tieto sú už predmetom exekučného konania.

V zmysle ust. § 167 Civil. mimosporového poriadku platí :

"Ak má byť konanie zastavené preto, že poručiteľ zanechal majetok nepatrnej hodnoty, je účastníkom aj ten, kto sa postaral o poručiteľov pohreb."
 
Na základe vyššie uvedeného stavu odporúčame aj s uznesením z dedičského konania kontaktovať súdneho exekútora, ktorý vedie exekučné konanie. Opätovne uvádzame, že obstarávateľ pohrebu nie je povinný uhradiť dlh poručiteľa a ani trovy exek. konania.

Podotázka: Zastavenie exekúcie ? (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať. Podal som na súde povinnú exekúciu pre nevyplatenie natiahnutej pohľadávky. Keďže exekútor nič nevymohol a exekúciu zastavil, teraz po mne požaduje poplatok vo výške 75 eur. Mám nejakú možnosť sa tomuto poplatku vyhnúť? Má exekútor právo na to mi účtovať tento poplatok, keďže nic nevymohol a ja som už tak v strate? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Zastavenie exekúcie ?

(odpoveď odoslaná: 20.11.2020)

Dobrý deň, nevieme či v otázke nie je chyba pokiaľ ide o uvedenie sumy 75 €.

Podľa ust. § 6 zákona o ukončení niektorých exekučných konaní platí :

"Trovy starej exekúcie a výzva na úhradu trov starej exekúcie
(1) Trovy starej exekúcie exekútora pozostávajú z trov exekútora, ktoré si pred zastavením starej exekúcie z prijatého alebo vymoženého plnenia oprávnene ponechal, a paušálnych trov vo výške 35 eur; ak je exekútor platiteľom dane z pridanej hodnoty, zvyšuje sa výška paušálnych trov o daň z pridanej hodnoty, ktorú je exekútor povinný platiť podľa osobitného predpisu.6) Na úhradu iných trov starej exekúcie, ako trov uvedených v prvej vete, nemá exekútor nárok.
(2) Paušálne trovy znáša oprávnený. Exekútor vyzve oprávneného na zaplatenie paušálnych trov v upovedomení o zastavení starej exekúcie, ak exekútor paušálne trovy uplatňuje.
(3) Upovedomenie o zastavení starej exekúcie s výzvou na úhradu paušálnych trov, na základe ktorej neboli paušálne trovy uhradené do 60 dní od ukončenia exekučného konania, je exekučným titulom. Potvrdenie o vykonateľnosti sa nevyžaduje.
(4) Exekútor nemá nárok na náhradu paušálnych trov, ak
a) oprávnenému zaslal upovedomenie o zastavení exekúcie po uplynutí lehoty podľa § 5 ods. 3 alebo
b) ide o starú exekúciu, ktorá nebola zapísaná v centrálnom registri exekúcií.7)

§ 7
Námietky proti upovedomeniu o zastavení starej exekúcie
(1) Proti upovedomeniu o zastavení starej exekúcie, ktoré bolo vydané v rozpore s týmto zákonom, môže oprávnený podať do 30 dní od jeho doručenia u exekútora námietky. Námietky proti paušálnym trovám nie sú prípustné.
(2) Námietky spolu s upovedomením o zastavení starej exekúcie predloží exekútor do 30 dní súdu. Ak námietky neboli podané, exekútor do 30 dní od uplynutia lehoty na podanie námietok doručí súdu upovedomenie o zastavení starej exekúcie.
(3) Súd dôvodným námietkam vyhovie tak, že uznesením upovedomenie o zastavení starej exekúcie zruší. Oneskorené alebo neprípustné námietky súd uznesením odmietne. Nedôvodné námietky súd uznesením zamietne. Rozhodnutie o námietkach súd doručí oprávnenému a exekútorovi."

Zákon o ukončení niektorých exek. konaní je žiaľ nastavený tak, že trovy v zmysle zákona musí hradiť oprávnený. V zmysle ust. § 7 za splnenia zákonných podmienok môžete podať námietky u exekútora v lehote 30 dní.

Vašim oprávnením je však v súlade ust. § 9 cit. zákona podať opätovný návrh na vykonanie exekúcie :

"Opätovný návrh
(1) Ak oprávnený po zastavení starej exekúcie podľa tohto zákona podá opätovne návrh na vykonanie exekúcie,8) k návrhu na vykonanie exekúcie musí pripojiť exekučný titul, upovedomenie o zastavení starej exekúcie alebo uznesenie súdu, ktorým určil, že došlo k zastaveniu starej exekúcie podľa § 8 ods. 2, alebo ktorým súd zamietol námietky alebo ktorým sa námietky odmietli.
(2) Pohľadávka vymáhaná v starej exekúcii sa po ukončení exekučného konania podľa tohto zákona nepremlčí skôr, ako uplynie jeden rok; to platí rovnako, ak osobitný predpis umožňuje nariadiť výkon rozhodnutia do určitej doby.
(3) Okrem náhrady súdneho poplatku za návrh podľa odseku 1 oprávnený nemá nárok na náhradu trov spojených s jeho podaním."


Trápi vás "Zastavenie exekúcie ?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Zastavenie exekúcie ? (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň. Potreboval by som poradiť. Exekúciu, ktorá bola vedená voči mne v roku 2011, súd zastavil v roku 2018. Prosím, plynula po skončení nejaka premlčacia doba? Ďakujem.

Odpoveď: Zastavenie exekúcie ?

(odpoveď odoslaná: 17.06.2020)

Dobrý deň,

 

vo všeobecnosti premlčacia doba plynie prakticky vždy. Neplynie len počas súdneho, príp. iného obdobného konania za predpokladu, že sa v konaní riadne pokračuje.

 

Výslovne danú situáciu rieši ustanovenie § 112 Občianskeho zákonníka, ktoré určuje: "Ak veriteľ v premlčacej dobe uplatní právo na súde alebo u iného príslušného orgánu a v začatom konaní riadne pokračuje, premlčacia doba od tohto uplatnenia po dobu konania neplynie. To platí aj o práve, ktoré bolo právoplatne priznané a pre ktoré bol na súde alebo u iného príslušného orgánu navrhnutý výkon rozhodnutia."


Podotázka: Zastavenie exekúcie ? (Vymáhanie pohľadávok)

Ďakujem veľmi pekne za odpoveď, ale žiaľ sa mi nepodarilo nájsť žiadny relevantný vzor ani judikát, na ktorý by sme sa mohli odvolať. Mohla by som Vás poprosiť, mohli by ste mi poskytnúť nejaký odkaz alebo číslo judikátu? Bolo by možné e-mailom skonzultovať návrh na zrušenie exekúcie, ktorý sme pripravili na odoslanie?

Odpoveď: Zastavenie exekúcie ?

(odpoveď odoslaná: 25.01.2017)

Dobrý deň, zadaním hesla "neplatnosť rozhodcovskej doložky" do google vyhľadávača nájdete viaceré odkazy na odborné články týkajúce sa tejto problematiky. Ako príklad súdnych rozhodnutí je možné uviesť napr. uznesenie NS SR sp.zn. 2 Cdo 245/2010, uznesenie NS SR sp.zn. 3 M Cdo 14/2011 a uznesenie NS SR z 09.02.2012, sp.zn. 3 Cdo 122/2011. V prípade záujmu o poskytnutie právnej pomoci nás môžete kontaktovať prostredníctvom e-mailu na adrese uvedenej na našej stránke.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Zastavenie exekúcie ? (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, rada by som sa opýtala v mene svojho známeho Slováka. Už 15 rokov žije a pracuje v ČR. V roku 2006 uzavrel zmluvu o revolverovom úvere so spoločnosťou P.C., ktorý však nesplatil včas a pravidelne. V zmluve bol dohovor o rozhodcovskej doložke, kde je uvedené, že je možné, že okrem uvedených rozhodcov môže veriteľ určiť iného rozhodcu. V roku 2009 bol vydaný rozhodcovský nález a následne bola podaná exekúcia, ale na súde v Pezinku, podľa trvalého bydliska. O týchto okolnostiach sa však nedozvedel a ďalej podľa možnosti splácal až do roku 2012. V ČR existuje uznesenie Najvyššieho súdu ČR, na základe ktorého je možné tieto exekúcie zrušiť pre neplatnosť rozhodcovskej doložky. Existuje niečo podobné aj na Slovensku? Je možné sa pri žiadosti o zrušenie exekúcie vedené na Slovensku oprieť o rozhodnutie súdu v ČR? Ďakujem.

Odpoveď: Zastavenie exekúcie ?

(odpoveď odoslaná: 22.01.2017)

Dobrý deň, rozhodnutia českých súdov sa bežne používajú na posilnenie argumentácie účastníkov, čo umožňuje najmä veľmi podobné právne systémy, ktoré majú rovnaké korene. Na Slovensku však máme rovnako množstvo judikátov, ktoré hovoria o neplatnosti rozhodcovských doložiek upravených či už vo všeobecných obchodných podmienkach alebo v iných dokumentoch, ktoré často spotrebiteľovi neboli predkladané, najmä v prípade nebankových spoločností. Rozhodnutia môže vyhľadať buď priamo na stránke Ministerstva spravodlivosti SR alebo na rôznych stránkach zaoberajúcich sa právom a jednotlivými problematikami. Na internete taktiež kolujú mnohé vzory návrhov na zastavenie exekučných konaní z dôvodu ich neprípustnosti napr. práve z dôvodu neplatnej rozhodcovskej doložky a rozhodcovského rozsudku vydaného na základe neplatnej doložky.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Zastavenie exekúcie ?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.