Máte
otázku?

Kto je povinný hradiť exekútorovi trovy konania v prípade smrti dlžníka?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Vymáhanie pohľadávok, Košice

Otázka: Kto je povinný hradiť exekútorovi trovy konania v prípade smrti dlžníka?

Splnil som dlh ako ručiteľ. Súdne som vymáhal jeho uhradenie a momentálne prebieha exekučné vymáhanie. Exekútor po dvoch rokoch ešte nič nevymôže, keďže sa vymáhanie uskutočňuje z invalidného dôchodku dlžníka (iná pohľadávka), takže som až v poradí. Moja otázka znie: V prípade nevymôženia dlhu pri nepredvídateľných okolnostiach, napr. pri úmrtí dlžníka alebo iných okolnostiach, kto je povinný uhradiť exekútorovi náklady na konanie? Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Kto je povinný hradiť exekútorovi trovy konania v prípade smrti dlžníka?

Dobrý deň,

podľa § 203 ods. 1 a 2 Exekučného poriadku Ak dôjde k zastaveniu exekúcie zavinením oprávneného, súd mu môže uložiť nahradenie nevyhnutných trov exekúcie. Ak sa exekúcia zastaví z dôvodu, že majetok povinného nestačí ani na úhradu trov exekúcie, znáša ich oprávnený. To neplatí, ak ide o vykonanie exekúcie na vymoženie pohľadávky na výživnom. V takomto prípade znáša trovy exekúcie súd; súd nemá právo na náhradu trov exekúcie, ktoré platil.

Z doslovného znenia zákona je zrejmé, že na to, aby vznikla oprávnenému povinnosť hradiť trovy exekúcie musí zaviniť zastavenie exekúcie. Najvyšší súd v jednom vo svojich rozhodnutí uviedol, že smrť povinného, ktorý bol nemajetný spôsobí zastavenie exekúcie z dôvodu, že majetok povinného nestačí ani na úhradu trov exekúcie, a preto má trovy znášať oprávnený.  V právnej verejnosti však existuje aj názor, podľa ktorého, ak oprávnený skutočne nezavinil zastavenie exekúcie nemal by trovy hradiť. Namiesto striktne doslovného a gramatického výkladu zákona by sa  malo  dbať najmä na to, aby bol zákon vykladaný a použitý tak, aby bola dosiahnutá spravodlivosť. S tým súhlasí aj Ústavný súd SR. 

Trápi vás "Kto je povinný hradiť exekútorovi trovy konania v prípade smrti dlžníka?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Kto je povinný hradiť exekútorovi trovy konania v prípade smrti dlžníka?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.