Máte
otázku?

Zamestnávateľ odmieta vyplatiť mzdu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Košice

Otázka: Zamestnávateľ odmieta vyplatiť mzdu

Dobrý deň, vážený pán advokát. Obraciam sa na Vás s problematikou odmietnutia vyplatenia mzdy. Pracoval som u zamestnávateľa na dohodu približne mesiac, pričom som odpracoval iba jeden deň. Potom som bol na PN a keď som mal už nastúpiť na prácu, od zamestnávateľa nám prišlo oznámenie, že už pre nás nemá prácu. Na vlastné náklady som si zaplatil lekárske vyšetrenie potrebné pre danú prácu. Toto ošetrenie mi mal zamestnávateľ preplatiť, no odmieta mi to uhradiť, rovnako ako aj mzdu za odpracovaný deň. Ako dôvod uvádza, že mi poskytol obuv. Túto obuv som mal na nohách len raz a som ochotný mu ju vrátiť. Jedná sa o špeciálnu obuv s ochrannou špičkou. Rád by som sa opýtal ako mám v tejto situácii postupovať. Zaujímalo by ma, či zamestnávateľ podľa zákona nie je povinný poskytnúť takúto špeciálnu obuv bezplatne. Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Zamestnávateľ odmieta vyplatiť mzdu

Dobrý deň,

ak Vám zamestnávateľ odmieta vyplatiť mzdu, môžete ho žalovať na súde, pretože máte zákonný nárok na vyplatenie odmeny za vykonanú prácu a rovnako aj nárok na vyplatenie náhrady mzdy. Tvrdenia zamestnávateľa o tom, že Vám poskytol obuv, sú právne bezvýznamné, keďže, ako uvádzate, je povinný poskytnúť Vám obuv bezplatne. Táto povinnosť mu vyplýva zo zákona 124/2006 o o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci

Trápi vás "Zamestnávateľ odmieta vyplatiť mzdu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Zamestnávateľ odmieta vyplatiť mzdu (Pracovné právo)

Dobrý deň, bola som zamestnaná na dohodu. Vedúci nás však prepustil a nechce nám vyplatiť mzdu za to, že jedna kolegyňa dostala sťažnosť. Kolegyňa si vzala cukrík a zo zeme zdvihla obrúsky, ktoré si dala do vrecka. Tie následne použila na utieranie. Zamestnávateľ nám povedal, že sme zlodeji, a preto nás prepustil a nevyplatil nám našu mzdu. Čo máme robiť? Ďakujem.

Odpoveď: Zamestnávateľ odmieta vyplatiť mzdu

(odpoveď odoslaná: 17.07.2024)

Dobrý deň,

podľa Zákonníka práce, zamestnanci majú právo na mzdu za vykonanú prácu. Nevyplatenie mzdy môže byť považované za porušenie pracovnoprávnych predpisov a je dôvodom na okamžité skončenie pracovného pomeru zo strany zamestnanca. Ak Vám zamestnávateľ odmieta vyplatiť mzdu, najprv ho písomne vyzvite na zaplatenie dlžnej čiastky, a to doporučenou poštou.

Ak zamestnávateľ ani naďalej nevypláca mzdu, môžete sa obrátiť na súd s požiadavkou na vyplatenie dlžnej mzdy. Súdy v takýchto prípadoch môžu rozhodnúť o povinnosti zamestnávateľa vyplatiť mzdu spolu s úrokmi z omeškania.

Navyše, nevyplatenie mzdy môže napĺňať skutkovú podstatu trestného činu podľa § 214 Trestného zákona. To znamená, že by ste mohli podať aj trestné oznámenie. Obráťte sa na advokáta, ktorý Vám pomôže pripraviť všetky potrebné dokumenty a poskytne právne zastupovanie.

Odporúčam Vám takéto kroky dôsledne zvážiť a pripraviť sa na prípadné súdne konanie.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Zamestnávateľ odmieta vyplatiť mzdu (Pracovné právo)

Dobrý deň, môj otec pracoval na dohodu a nebola mu vyplatená mzda. Prešli 3 mesiace a zamestnávateľ tvrdí, že nemá peniaze a nesnažil sa vyplatiť ani zálohu, no proste nič. Ako máme postupovať ďalej? Ďakujem

Odpoveď: Zamestnávateľ odmieta vyplatiť mzdu

(odpoveď odoslaná: 06.07.2024)

Dobrý deň,

ak zamestnávateľ Vášmu otcovi nevyplatil mzdu za prácu na dohodu, porušil tým svoje povinnosti podľa Zákonníka práce.

Podľa článku 3 Zákonníka práce, "Zamestnanci majú právo na mzdu za vykonanú prácu, na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, na odpočinok a zotavenie po práci. Zamestnávatelia sú povinní poskytovať zamestnancom mzdu a utvárať pracovné podmienky, ktoré zamestnancom umožňujú čo najlepší výkon práce podľa ich schopností a vedomostí, rozvoj tvorivej iniciatívy a prehlbovanie kvalifikácie."

Odporúčam postupovať nasledovne:

1. Písomná výzva na zaplatenie: Najprv by mal Váš otec zaslať zamestnávateľovi písomnú výzvu na zaplatenie dlžnej mzdy s určením lehoty na vyplatenie. Výzvu pošlete doporučene, aby ste mali doklad o jej odoslaní. 

2. Inšpektorát práce: Ak zamestnávateľ nereaguje, obráťte sa na Inšpektorát práce, ktorý môže zamestnávateľovi uložiť pokutu za nevyplatenie mzdy.

3. Podanie žaloby: Ak ani Inšpektorát práce nevyrieši problém, môžete podať žalobu na súd na vymáhanie dlžnej mzdy. 

4. Trestné oznámenie: Nevyplatenie mzdy je podľa § 214 Trestného zákona trestným činom. Môžete podať trestné oznámenie na polícii.

Podľa § 214 ods. 1 Trestného zákona, "Kto ako štatutárny orgán právnickej osoby alebo fyzická osoba, ktorá je zamestnávateľom, alebo ich prokurista nevyplatí svojmu zamestnancovi mzdu, plat alebo inú odmenu za prácu, náhradu mzdy alebo odstupné, na ktorých vyplatenie má zamestnanec nárok, v deň ich splatnosti, hoci v tento deň mal peňažné prostriedky na ich výplatu, ktoré nevyhnutne nepotreboval na zabezpečenie činnosti právnickej osoby alebo činnosti zamestnávateľa, ktorý je fyzickou osobou, alebo vykoná opatrenia smerujúce k zmareniu vyplatenia týchto peňažných prostriedkov, potrestá sa odňatím slobody až na tri roky."

Pevne veríme, že tieto kroky pomôžu vyriešiť vašu situáciu. Ak budete potrebovať ďalšiu pomoc, neváhajte sa obrátiť na odborníka v oblasti pracovného práva.


Podotázka: Zamestnávateľ odmieta vyplatiť mzdu (Pracovné právo)

Dobrý deň, počas dňa, keď sme mali inventúru, majiteľka mi ukončila pracovný poměr a nevyplatila mi poslednú výplatu. Mala som s ňou uzatvorenú dohodu o hmotnej zodpovědnosti, avšak na pracovisku docházelo k častým změnám personálu a rôzne kolegyne prišli zastupovať. Majiteľka sa snaží všetku zodpovednosť zvaliť na mňa, hoci som tam pracovala ako brigádnice. Existuje dokonca videozáznam, na ktorom som zabudla zabezpečiť košeľu, a ona tvrdí, že ukradnuté peniaze mám já. Je pravda, že každý môže urobiť chybu, ale nie je správne mi kvôli tomu zadržiavať celý plat. Ďakujem za radu.

Odpoveď: Zamestnávateľ odmieta vyplatiť mzdu

(odpoveď odoslaná: 18.05.2024)

Dobrý deň,

zamestnávateľ mal dôvod na skončenie Vášho pracovnoprávneho vzťahu na dohodu. Čo sa týka samotnej výšky škody, ktorú ste spôsobili v porovnaní s Vašou výplatou, je potrebné si časť mzdy nárokovať u zamestnávateľa. Jedine on Vám môže vyplatiť Vašu mzdu zníženú o spôsobené manko alebo škodu. 

Podľa § 182 ods. 1 Zákonníka práce, "Ak zamestnanec prevzal na základe dohody o hmotnej zodpovednosti zodpovednosť za zverené hotovosti, ceniny, tovar, zásoby materiálu alebo iné hodnoty určené na obeh alebo obrat, ktoré je povinný vyúčtovať, zodpovedá za vzniknutý schodok. V dohodách sa môže so zamestnancami súčasne dohodnúť, že ak budú pracovať na pracovisku s viacerými zamestnancami, ktorí uzatvorili dohodu o hmotnej zodpovednosti, zodpovedajú s nimi za schodok spoločne (spoločná hmotná zodpovednosť)."

Skúste najprv ústne, potom písomne vyzvať zamestnávateľa na zaplatenie Vašej mzdy zniženú o výšku škody. Ak toto nebude úspešné, až potom si môžete Váš nárok vymáhať súdnou cestou, návrhom na vydanie platobného rozkazu podľa § 265 Civilného sporového poriadku. Je však potrebné rátať s tým, že súdne konanie je spojené s poplatkovou povinnosťou žalobcu vo výške 6% z vymáhanej sumy. Takže už so samotným podaním žaloby, by ste museli zaplatiť súdny poplatok napríklad 6% z 500 Eur. Bez toho by súd nekonal o Vašej žalobe a súdne konanie by zastavil pre nezaplatenie súdneho poplatku. 

Podľa § 265 ods. 1 Civilného sporového poriadku, "Ak je možné vo veci samej alebo o jej časti rozhodnúť na základe skutočností tvrdených žalobcom, o ktorých súd nemá pochybnosti, najmä ak tieto skutočnosti vyplývajú z listinných dôkazov, možno o žalobe rozhodnúť bez vyjadrenia žalovaného a bez nariadenia pojednávania aj platobným rozkazom, v ktorom sa žalovanému uloží, aby do 15 dní od doručenia zaplatil uplatnenú peňažnú pohľadávku alebo jej časť a nahradil trovy konania alebo aby v tej istej lehote podal odpor. Výrok o trovách konania sa na účely konania o platobnom rozkaze považuje za uznesenie."


Trápi vás "Zamestnávateľ odmieta vyplatiť mzdu" a chcete pomôcť?

Podotázka: Zamestnávateľ odmieta vyplatiť mzdu (Pracovné právo)

Dobrý deň, po ukončení pracovného pomeru z dôvodu odchodu do dôchodku mi zamestnávateľ vyplatil na účet iba časť vyúčtovaného platu, podľa výplatnej páske. Na moje telefonické výzvy odpovedá, že mi mzda bude síce doplatená, ale tvrdí, že ako zamestnanec som mu dlžný za škody, ktoré som spôsobil zamestnávateľovi. O jednej škode viem, ale tá nebola riešená okamžite na mieste a zápis o nej nebol spísaný. O žiadnych ďalších škodách nemám informácie. Zamestnávateľ momentálne so mnou nekomunikuje a odkladá vyplatenie zostatku mzdy už viac ako dva mesiace. Ako mám situáciu riešiť a ako si mám nárokovať vyplatenie dlžnej sumy? Ďakujem.

Odpoveď: Zamestnávateľ odmieta vyplatiť mzdu

(odpoveď odoslaná: 24.03.2024)

Dobrý deň,
nároky vyplývajúce z Vášho pracovného pomeru, si môžete po jeho skončení od zamestnávateľa uplatňovať súdnou cestou. Pred začatím súdneho konania, je dobré ešte zamestnávateľa písomne vyzvať na vyplatenie dlžnej sumy.

Súd Vám môže priznať len to, čo máte na výplatnej páske, písomne dohodnuté v pracovnej zmluve, resp. to, čo môžete dostatočne preukázať. 

Súdne konanie začnete návrhom na vydanie platobného rozkazu, ktorý sa podáva na súd príslušný podľa sídla zamestnávateľa. K návrhu je potrebné priložiť pracovnú zmluvu, výplatnú pásku a písomnú výzvu doručovanú zamestnávateľovi na vyplatenie dlžnej sumy. Všetko upravuje zákon č. 160/2015 Z. z. Civilný sporový poriadok (ďalej len "CSP").

Súdne konanie je zároveň spoplatnené súdnym poplatkom, ktorý je 6% z dlžnej sumy. Je však možné požiadať o oslobodenie od súdnych poplatkov. Toto sa robí rovnako na tlačive zverejnenom na stránke Ministerstva spravodlivosti SR, pričom v tlačive sa uvádza majetok, ktorý vlastníte, Vaše príjmy a výdavky.

Podľa § 13 CSP, "Na konanie v prvej inštancii je miestne príslušný všeobecný súd žalovaného, ak nie je ustanovené inak."

Podľa § 254 ods. 1 CSP, "Súd na návrh prizná oslobodenie od súdneho poplatku, ak to odôvodňujú pomery strany."

Podľa § 265 ods. 1 CSP, "Ak je možné vo veci samej alebo o jej časti rozhodnúť na základe skutočností tvrdených žalobcom, o ktorých súd nemá pochybnosti, najmä ak tieto skutočnosti vyplývajú z listinných dôkazov, možno o žalobe rozhodnúť bez vyjadrenia žalovaného a bez nariadenia pojednávania aj platobným rozkazom, v ktorom sa žalovanému uloží, aby do 15 dní od doručenia zaplatil uplatnenú peňažnú pohľadávku alebo jej časť a nahradil trovy konania alebo aby v tej istej lehote podal odpor. Výrok o trovách konania sa na účely konania o platobnom rozkaze považuje za uznesenie."


Podotázka: Zamestnávateľ odmieta vyplatiť mzdu (Pracovné právo)

Dobrý deň, pracovala som na dohodu o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru a zároveň som podnikala na živnosť. Môj zamestnávateľ sa mi odmieta vyplatiť mzdu s odvolaním sa na nejaký interný pokyn, podľa ktorého som neodpracovala celý kalendárny mesiac. Bola som u nich zaregistrovaná od 1. novembra do 27. novembra 2023. Dňa 23. novembra 2023 som nastúpila na pracovnú neschopnosť a tá trvá až do dnešného dňa. Majú právo mi nevyplatiť mzdu za celý mesiac, prípadne vôbec nevyplatiť mzdu na základe ich interných predpisov? Ďakujem.

Odpoveď: Zamestnávateľ odmieta vyplatiť mzdu

(odpoveď odoslaná: 12.12.2023)

Dobrý deň,
v zmysle ust. § 118 Zákonníka práce je mzda peňažné plnenie za vykonanú prácu. Ak ste teda pracovali nie celý mesiac, potom vám patrí mzda za odpracované dni resp. hodiny.

Splatnosť mzdy je stanovená v zmysle ust. § 129 Zákonníka práce :

"Mzda je splatná pozadu za mesačné obdobie, a to najneskôr do konca nasledujúceho kalendárneho mesiaca, ak sa v kolektívnej zmluve alebo v pracovnej zmluve nedohodlo inak."

Pokiaľ ide o odmenu na základe zmluvy ako živnostníka /DIČ/, potom sa splatnosť odmeny riadi predmetnou zmluvou.

Požiadajte zamestnávateľa písomne o výplatu mzdy vo vami stanovenej lehote a ak k úhrade splatnej mzdy nedôjde, budete musieť podať žalobu na súd s tým, že náklady spojené so súdnym konaním bude musieť znášať zamestnávateľ, na čo ho môžete upozorniť.

V prípade potreby následne kontaktujte našu adovkátsku kanceláriu.

 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Zamestnávateľ odmieta vyplatiť mzdu (Pracovné právo)

Dobrý deň, môj zamestnávateľ mi nevyplatil mzdu za mesiac október 2023, pričom splatnosť mzdových prostriedkov bola 15. novembra 2023. Na začiatku pracovného pomeru som podpísal dokument o hmotnej zodpovednosti. Počas vykonávania práce sa mi stala nehoda: z odcudzeného firemného vozidla boli ukradnuté doklady a firemná finančná hotovosť vo výške 800 €. Zlodeja ešte nechytili, avšak prípad je vyšetrovaný políciou. Zamestnávateľ mi oznámil, že moja mzda by sa mala rovnať približne 800 €, a zdá sa, že z tohto dôvodu mi nechce vyplatiť žiadne peniaze. Otázka znie, či má právo nevyplatiť mi celú výplatu. Nie je povinný mi zaplatiť aspoň určitú čiastku? Môže si odpočítať celú sumu dlhu z mojej výplaty? Nemal by som mu v tejto situácii podpísať nejaké uznanie dlhu s tým, že som si vedomý výšky dlhu a zaväzujem sa ho splácať? V dôsledku tejto situácie som podal okamžitú výpoveď, pretože v podstate som odpracoval celý mesiac bez odmeny. Teraz by ma zaujímalo, či je zamestnávateľ povinný mi vyplatiť mzdu a či si môže svoj nárok na dlh uplatniť súdnou cestou, alebo či má právo si počkať na celú sumu mojej výplaty. Tento postup by bol neprijateľný, keďže ukradnutá finančná hotovosť bola súčasťou firmy a prípad sa riešil políciou. Zvážte, či mám právo podať trestné oznámenie alebo platobný príkaz na vyplatenie mzdy v danej situácii. Ďakujem za riešenie mojej otázky.

Odpoveď: Zamestnávateľ odmieta vyplatiť mzdu

(odpoveď odoslaná: 17.11.2023)

Dobrý deň,
zamestnávateľ Vám nevyplatil Vašu mzdu, ktorej výška zodpovedala schodku na zverených hodnotách, ktoré Vám boli zverené na základe Vami podpísanej dohody o hmotnej zodpovednosti. Pri tejto zodpovednosti, nie je stanovený limit na náhradu škody, ako pri inak spôsobenej škody zamestnávateľovi z nedbanlivosti. 

Je potrebné rozlišovať konanie skutočného páchateľa trestného činu, ktorý odcudzil hotovosť z firemného auta a zároveň, je potrebné odlíšiť Vaše zanedbanie pracovných povinností vyplývajúcich Vám z Vašej hmotnej zodpovednosti. Zrejme ste nevynaložili dostatočnú starostlivosť a nezabezpečili dostatočnú ochranu finančných prostriedkov, Vám zverených. A preto si zamestnávateľ nahradil škodu tým, že Vám nevyplatil Vašu mzdu, postupoval v súlade s § 189 ods. 1 Zákonníka práce. 

Podľa § 189 ods. 1 Zákonníka práce, "Zamestnanec, ktorý zodpovedá za schodok alebo za stratu predmetov, je povinný nahradiť schodok alebo stratu v plnej sume."

Podľa § 182 ods. 1 Zákonníka práce, "Ak zamestnanec prevzal na základe dohody o hmotnej zodpovednosti zodpovednosť za zverené hotovosti, ceniny, tovar, zásoby materiálu alebo iné hodnoty určené na obeh alebo obrat, ktoré je povinný vyúčtovať, zodpovedá za vzniknutý schodok. V dohodách sa môže so zamestnancami súčasne dohodnúť, že ak budú pracovať na pracovisku s viacerými zamestnancami, ktorí uzatvorili dohodu o hmotnej zodpovednosti, zodpovedajú s nimi za schodok spoločne (spoločná hmotná zodpovednosť)."

Podľa § 182 ods. 1 Zákonníka práce, "Inventarizácia sa musí vykonať pri uzatvorení dohody o hmotnej zodpovednosti, pri jej zániku, pri preradení zamestnanca na inú prácu alebo na iné pracovisko, pri jeho preložení a pri skončení pracovného pomeru."


Trápi vás "Zamestnávateľ odmieta vyplatiť mzdu" a chcete pomôcť?

Podotázka: Zamestnávateľ odmieta vyplatiť mzdu (Pracovné právo)

Dobrý deň, 31.07.2023 mi skončil pracovný pomer u zamestnávateľa, kde som pracovala takmer 5 rokov a v minulosti tiež niekoľko rokov. Mal som dvojmesačnú výpovednú lehotu. Naša mzda nám bola vždy vyplácaná v hotovosti a včas. Avšak teraz sa vyskytol problém, včera bol deň výplaty a nikto sa mi neozval. Poslala som správu šéfovi, no ostala som bez odpovede. Pokúsila som sa kontaktovať aj jeho syna, ktorý je taktiež súčasťou firmy a zvykol nám vyplácať mzdu, no ani od neho som nedostala odpoveď. Teraz neviem ako postupovať ďalej. Nikdy som nevidela výplatnú pásu a tiež som nikdy nepodpísala prijatie mzdy. Problémom je, že v pracovnej zmluve mám uvedenú minimálnu mzdu, ale mala by mi byť vyplatená oveľa väčšia suma, plus nevyčerpaná dovolenka. Mám podať trestné oznámenie na najbližšej policajnej stanici? A ako by malo byť znenie tohto oznámenia? Chcem získať svoje odpracované peniaze, ktoré mi patria, a nie len minimum. Ako dôkaz mám mesačné výpisy z môjho účtu, na ktorý som si roky vkladala mzdu od zamestnávateľa v rovnaký deň každý mesiac. Dnes odlieta na dovolenku na 10 dní a ani mi neodpovedal. Ďakujem.

Odpoveď: Zamestnávateľ odmieta vyplatiť mzdu

(odpoveď odoslaná: 19.08.2023)

Dobrý deň, 

v prípade, ak časť mzdy, ktorá Vám bola vyplácána v hotovosti, nemáte v pracovnej zmluve, ani žiadny doklad o prijatí hotovosti ako mzdy od zamestnávateľa, tak vymoženie tejto Vašej poslednej výplaty bude veľmi ťažké. 

Na úspech v trestnom oznámení o trestnom čine nezaplatenia mzdy, by ste potrebovali doklad o tom, že Vám dal zamestnávateľ výplatu v hotovosti. Tie peniaze, čo ste si vkladali na svoj vlastný účet, mohli byť od kohokoľvek. Zamestnávateľ nespáchal trestný čin nevyplatenia mzdy, keďže túto Vám vyplatil v takej výške aj v termíne ako mal, podľa pracovnej zmluvy. 

Zamestnávateľ sa mohol dopustiť trestného činu nezaplatenia dane poistného podľa § 278 Trestného zákona.

Podľa § 278 ods. 1 Trestného zákona, "Kto vo väčšom rozsahu nezaplatí splatnú daň, poistné na sociálne poistenie, verejné zdravotné poistenie alebo príspevok na starobné dôchodkové sporenie, potrestá sa odňatím slobody až na tri roky."

Zamestnávateľ bol povinný Vám poskytnúť výplatnú pásku podľa § 130 ods. 5 Zákonníka práce. 

Podľa § 130 ods. 5 Zákonníka práce, "Pri vyúčtovaní mzdy je zamestnávateľ povinný zamestnancovi vydať doklad obsahujúci najmä údaje o jednotlivých zložkách mzdy, o jednotlivých plneniach poskytovaných v súvislosti so zamestnaním, o stave účtu konta pracovného času, ak je zavedené konto pracovného času, o vykonaných zrážkach zo mzdy a o celkovej cene práce. Doklad podľa prvej vety sa poskytne v písomnej forme, ak sa zamestnávateľ so zamestnancom nedohodnú na jeho poskytovaní elektronickými prostriedkami. Celkovú cenu práce tvorí mzda vrátane náhrady mzdy a náhrady za pracovnú pohotovosť a osobitne v členení preddavok poistného na zdravotné poistenie, poistné na nemocenské poistenie, poistné na starobné poistenie, poistné na invalidné poistenie, poistné na poistenie v nezamestnanosti, poistné na garančné poistenie, poistné na úrazové poistenie, poistné do rezervného fondu solidarity a príspevok na starobné dôchodkové sporenie, ktoré platí zamestnávateľ. Na žiadosť zamestnanca mu zamestnávateľ predloží na nahliadnutie doklady, na ktorých základe bola mzda vypočítaná."

Nezostáva Vám nič iné, len dožadovať sa svojej výplaty u zamestnávateľa, s pohrozením, že na neho podáte trestné oznámenie pre spáchanie trestného činu neodvedenia poistného podľa § 278 Trestného zákona. Poprípade ho môžete s týmto obsahom kontaktovať aj písomne v zastúpení advokátskou kanceláriou. 


Podotázka: Zamestnávateľ odmieta vyplatiť mzdu (Pracovné právo)

Dobrý deň,
mám problém so svojím zamestnávateľom, ktorý odmieta vyplatiť mi mzdu. Keď ho s týmto problémom konfrontujem cez telefonát, odpovedá, že nevie. Môj zamestnávateľ ma prepustil v novembri 2022 a dlží mi mzdu nielen za november, ale aj za október toho istého roku. Čo by som mal/a robiť v tejto situácii?

Odpoveď: Zamestnávateľ odmieta vyplatiť mzdu

(odpoveď odoslaná: 19.12.2022)

Dobrý deň, určite to nenechajte len tak. Vyzvite vášho zamestnávateľa najprv písomne, aby vám zaplatil mzdu za odpracované mesiace, s tým, že ak tak neurobí, ste pripravená na neho podať žalobu v dôsledku čoho bude povinný uhradiť nielen nevyplatenú mzdu, ale aj trovy súdneho konania, ktoré svojím protiprávnym konaním zapríčinil.

Ak vaša výzva zostane bezvýsledná, potom vám odporúčam podať voči nemu žalobu o vydanie platobného rozkazu cez upomínacie konanie,  nakoľko v tomto prípade je súdny poplatok za podanie žaloby v sadzbe 50% z pôvodnej sumy. Príslušným na jej podanie bude Okresný súd v Banskej Bystrici. Žalovaným nárokom bude súčet splatnej mzdy za mesiace október a november 2022. Uplatnite si aj úroky z omeškania z každej sumy nezaplatenej mzdy zvlášť. Ak by ste s vypracovaním žaloby mali problém, vyhľadajte advokáta, ktorý Vám s tým pomôže. Nevyplatenie mzdy môže byť trestným činom pre zamestnávateľa.


Podotázka: Zamestnávateľ odmieta vyplatiť mzdu (Pracovné právo)

Dobrý večer. Chcela by som sa spýtať, či je možné dokázať, že som pracovala viac hodín, ako je uvedené v zmluve, ktorú som ani nedostala. Na zmluve je napísané, že týždenne by som mala odpracovať 38,5 hodiny, avšak v skutočnosti som pracovala každý deň po 14 hodín, niekedy aj bez voľna. Mám k dispozícii len niektoré dochádzkové listy, nie všetky. Ďakujem.

Odpoveď: Zamestnávateľ odmieta vyplatiť mzdu

(odpoveď odoslaná: 23.02.2020)

Dobrý deň, 
vo Vašom prípade je rozhodujúca jednak pracovná zmluva a na druhe strane či práca bola nariadená zamestnávateľom ako práca nadčas a či viete preukázať okolnosť zotrvania v práci a výkon práce. Otázkou  je akú prácu vykonávate napr. výrobný proces, linka, obchod a podobne, alebo ide o napr. o admin. práce a pod. a v práci ste zostali z dôvodu, že ste chceli dokončiť uložené pracovné úlohy. 

Ak ste v práci boli len z vlastnej iniciatívy za účelom napr. dokončenia úloh síce so súhlasom zamestnávateľa, ale bez jeho príkazu práce nadčas, potom Vám mzda resp. príplatok za prácu nadčas nepatrí.
Ak ste by išlo napr. o výrobný proces, preukázať výkon práce je pomerne jednoduché, keďže u zamestnávateľa musí existovať evidencia dochádzky, ktorú máte v práci zavedenú. 

Vo veci neposkytnutia jedného vyhotovenia  pracovnej zmluvy odporúčame kontaktovať zamestnávateľa a požiadať ho o jedno vyhotovenie pracovnej zmluvy. Podľa ust. § 42 Zákonníka práce platí :
"(1) Pracovný pomer sa zakladá písomnou pracovnou zmluvou medzi zamestnávateľom a zamestnancom, ak tento zákon neustanovuje inak. Jedno písomné vyhotovenie pracovnej zmluvy je zamestnávateľ povinný vydať zamestnancovi."

K otázke naviac vykonávaných prác nad rozsah pracovnej zmluvy, teda otázkam práce nadčas sa venujeme v mnohých našich odpovediach, ktoré by Vám mohli byť nápomocné, keďže nepoznáme všetky okolnosti Vášho prípade resp. z otázky nevyplývajú.

Uvádzame, že podľa ust. § 85 ods. 9 ZP platí, že "priemerný týždenný pracovný čas zamestnanca vrátane práce nadčas nesmie prekročiť 48 hodín."
Podľa ust. § 97 ZP platí, že "práca nadčas je práca vykonávaná zamestnancom na príkaz zamestnávateľa alebo s jeho súhlasom nad určený týždenný pracovný čas vyplývajúci z vopred určeného rozvrhnutia pracovného času a vykonávaná mimo rámca rozvrhu pracovných zmien."
Priemerný týždenný pracovný čas zamestnanca vrátane práce nadčas môže prekročiť 48 hodín za obdobie štyroch mesiacov po sebe nasledujúcich v prípade, ak ide o zdravotníckeho zamestnanca podľa osobitného predpisu, ak zamestnanec s takým rozsahom pracovného času súhlasí."


Či Vám boli preplatené aj hodiny práce nadčas môžete zistiť aj z vyúčtovania mzdy, keďže zamestnávateľ podľa ust. § 130 ods. 5 ZP "vydať doklad obsahujúci najmä údaje o jednotlivých zložkách mzdy, o jednotlivých plneniach poskytovaných v súvislosti so zamestnaním, o stave účtu konta pracovného času, ak je zavedené konto pracovného času, o vykonaných zrážkach zo mzdy a o celkovej cene práce. Doklad podľa prvej vety sa poskytne v písomnej forme, ak sa zamestnávateľ so zamestnancom nedohodnú na jeho poskytovaní elektronickými prostriedkami."

Záver

Ak Vám nebude vydaná kópia pracovnej zmluvy a vyplatená mzda za prácu nadčas na príkaz zamestnávateľa prípadne na základe dohody o práci nadčas so zamestnávateľom, odporúčame kontaktovať príslušný Národný inšpektorát práce podľa sídla zamestnávateľa.
 


Trápi vás "Zamestnávateľ odmieta vyplatiť mzdu" a chcete pomôcť?

Podotázka: Zamestnávateľ odmieta vyplatiť mzdu (Pracovné právo)

Dobrý deň, varovali ma iba odchádzajúci zamestnanci. Zamestnávateľ mi nič nepovedal. V zmluve mám uvedené, že základná mesačná mzda je vo výške 900 eur a sme sa dohodli na bezhotovostnej forme výplaty na účet. Myslíte si, že je to v poriadku? Za odpoveď Vám ďakujem.

Odpoveď: Zamestnávateľ odmieta vyplatiť mzdu

(odpoveď odoslaná: 21.02.2020)

Dobrý deň, ak máte v zmluve nárok na 900 eur a výplatu na účet a odpracujete stanovený rozsah pracovného času, tak by Vám mal vyplatiť všetko na účet. Ak Vám nevyhovuje výplata na ruku, môžete ju odmietnuť a žiadať, aby Vám všetko poslal na účet. Dôležité bude to, čo budete mať na páske. 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Zamestnávateľ odmieta vyplatiť mzdu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.