Máte
otázku?

Vrátenie zálohy na kúpu nehnuteľnosti


Online právna poradňa
Oblasť práva: Vymáhanie pohľadávok, Nitra

Otázka: Vrátenie zálohy na kúpu nehnuteľnosti

Dobrý deň! Zaplatil som zálohu 1 000 eur na kúpu nehnuteľnosti. V ten istý deň som však po zistení určitých okolností od kúpy odstúpil. Majiteľka nehnuteľnosti ju takmer ihneď po mojom odstúpení znovu ponúkla na predaj, ale odmietla mi ihneď vrátiť peniaze. Vrátenie zálohy podmieňuje predajom dané nehnuteľnosti. Trvá to už takmer mesiac (od 7.4.). Nepodpisoval som žiadnu rezervačnú zmluvu ani žiadny dokument, kde by bolo stanovené, že ak sa kúpa nezrealizuje do určitého dátumu, záloha prepadne predávajúcej. Dohodli sme sa len ústne, že peniaze vybavíme z úveru. Potreboval by som poradiť, ako postupovať ďalej. Podľa toho, čo som si zatiaľ zistil, mi je jasné, že majiteľka by nemala ponúkať nehnuteľnosť na predaj, pokiaľ má od niekoho prevzatú zálohu. Domnievam sa, že jej postup je minimálne neseriózny nielen voči mne, ale aj voči potenciálnym záujemcom a možno aj na hrane zákona. Jej sebaistota pramení z faktu nízkej vymožiteľnosti práva na Slovensku. Dokonca mi suverénne oznámila, že ak by som to dal na súd, dostanem len polovicu zálohy, lebo podľa nej takto súdy v takýchto prípadoch rozhodujú. Môžem byť teda vďačný, ak mi peniaze vráti po predaji nehnuteľnosti. Prosím Vás o radu, či je moje postavenie v súlade s právom alebo mi nezostáva nič iné, len dúfať, že nehnuteľnosť predá a splní to, čo mi ústne sľúbila. Ak by bolo vhodné usporiadať platené osobné stretnutie na vysvetlenie situácie, som ochotný sa dostaviť na vopred dohodnutý termín do Bratislavy. Vopred srdečne ďakujem za odpoveď a zostávam s pozdravom.

Odpoveď: Vrátenie zálohy na kúpu nehnuteľnosti

Dobrý deň, v našom právnom poriadku nie je možné výkon práva sankcionovať. V tomto prípade ste odstúpili od zmluvy (vykonali svoje právo) a následne Vás ona sankcionuje tým, že Vám nechce vrátiť zálohu. Takýto jej postup je protizákonný. Rozhodné je však i to, či došlo medzi vami k uzatvoreniu akejkoľvek písomnej dohody, zmluvy o rezervácii. Rovnako je potrebné súdu preukázať, že ste jej peniaze naozaj poskytli (ak v hotovosti, tak najlepšie písomný doklad, kde Vám prevzatie peňazí potvrdili, ak prevodom, výpis z účtu alebo potvrdenie o zrealizovanej transakcii). Takýto postup predávajúcich je však veľmi častý právo z toho dôvodu, že vzhľadom na časovú a finančnú náročnosť súdnych sporov sa málo potenciálnych kupujúcich púšťa do súdneho konania, prípadne sa snažia mimosúdne vymôcť svoju pohľadávku. Ako som uviedol vyššie, najdôležitejšie je preukázať odovzdanie peňazí predávajúcej. V prípade, že máte záujem bližšie prekonzultovať Váš prípad, môžete nás kontaktovať prostredníctvom emailu na adrese uvedenej na našej stránke.

Trápi vás "Vrátenie zálohy na kúpu nehnuteľnosti" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Vrátenie zálohy na kúpu nehnuteľnosti (Vymáhanie pohľadávok)

Dali sme rezervačnú zálohu na kúpu bytu vo výške 1000 eur. Hypotéku sme, však, nevybavili a dotyčná osoba nám nechce vrátiť spomenutú zálohu. Zmluva bola podpísaná osobne medzi nami dvoma. Zmluva by v skutočnosti mala byť neplatná, najmä kvôli porušeniu zo strany dotyčnej osoby. Ďakujem, Križan.

Odpoveď: Vrátenie zálohy na kúpu nehnuteľnosti

(odpoveď odoslaná: 25.10.2019)

Dobrý deň,

z otázky nevieme usúdiť či zmluvu o sprostredkovaní kúpy nehnuteľnosti ste uzatvorili cez realitnú kanceláriu alebo s FO nepodnikateľom.

Ak by zmluva bola uzatvorená  s RK, táto musí zodpovedať ako ust. Obč. zákonníka, tak aj ustanoveniam zákona o ochrane spotrebiteľa. O tejo problematike zmlúv s realitnými kanceláriami ohľadom nehnuteľností píšeme v mnohých našich odpovediach. Len poznamenávame, že RK by bola povinná Vás poučiť o mnohých Vašich právach, ako aj povinnostiach RK /spolu cez 20/. 

Ak zmluva bola uzatvorená s FO nepodnikateľom, musí spĺňať náležitosti ust. Obč. zákonníka.

Podľa ust. §  774 a nasl. Obč. zákonníka vyplýva :
"§ 774 : Sprostredkovateľskou zmluvou sa sprostredkovateľ zaväzuje obstarať záujemcovi za odmenu uzavretie zmluvy a záujemca sa zaväzuje sprostredkovateľovi poskytnúť odmenu vtedy, ak bol výsledok dosiahnutý pričinením sprostredkovateľa.
§ 775 : Sprostredkovateľovi patrí odmena v dohodnutej výške; odmenu treba dojednať v súlade so všeobecne záväznými právnymi predpismi, inak je zmluva neplatná podľa § 40a.
§ 776 : Sprostredkovateľovi patrí okrem odmeny náhrada nákladov iba vtedy, ak je to výslovne dohodnuté; pri pochybnostiach, len ak mu vznikol nárok na odmenu.
§ 777 : Záujemca a sprostredkovateľ sú povinní oznamovať si navzájom všetky dôležité okolnosti súvisiace so sprostredkovaním, najmä okolnosti, ktoré môžu ovplyvniť rozhodnutie záujemcu uzavrieť sprostredkúvanú zmluvu. Sprostredkovateľ je oprávnený za záujemcu konať alebo prijímať čokoľvek, len ak bol na to splnomocnený písomným plnomocenstvom."

V otázke uvádzate, že máte uzatvorenú zmluvu, ktorej obsah nepoznáme.

Všeobecne platí v zmysle ust. § 774 a nasl.  Obč. zákonníka, že sprostredkovateľovi vznikne nárok na províziu až keď  sa dosiahne výsledok podľa zmluvy, teda že dôjde k uzatvoreniu kúpnej zmluvy ohľadom konkrétnej nehnuteľnosti, ku ktorému úkonu, uzatvoreniu KPZ vo Vašom prípade nedošlo.  
Predpokladáme, že v samotnej zmluve o sprostredkovaní máte uvedenú aj tú okolnosť, že budete vybavovať úver a teda v čase uzatvorenia zmluvy aj sprostredkovateľ vedel, že úver môže, ale nemusí byť poskytnutý a teda ak úver poskytnutý nebude, zmluva sa zrušuje od počiatku. To je len náš úsudok. Len poznamenávame, že právny nárok na úver nie je, teda že banka by bola zo zákona povinná poskytnúť úver.

Odporúčame dotyčného vyzvať k vráteniu zálohy 1000 € vo Vami stanovenej lehote s odvolaním sa na vyššie uvedené a ak k úhrade 1000 € nedôjde, vec budete musieť postúpiť na súd.
Pred podaním na súd nás kontaktujte so samotnou zmluvou o sprostredkovaní prípadne nám ju môžete aj teraz na prekontrolovanie.

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vrátenie zálohy na kúpu nehnuteľnosti" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.