Máte
otázku?

Výživné v striedavej starostlivosti


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Bratislava

Otázka: Výživné v striedavej starostlivosti

Prosím o právnu radu. Som rozvedená už 7 rokov a výživné na syna mám stanovené tak dlho, že ani neviem presne, ako dlho to je. Pred približne 5 rokmi sme sa s bývalým manželom dohodli na striedavej starostlivosti o syna a odvtedy mi prestal platiť súdom určené výživné. Chcem vedieť, či postupoval správne, keď mi prestal platiť výživné v prípade striedavej starostlivosti. Vždy, keď máme nezhody, zdôrazňuje, že už 5 rokov financuje synov hokejový klub a že by som mala mlčať. On je podnikateľ a vykazuje určité zisky, zatiaľ čo ja som zamestnaná. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Výživné v striedavej starostlivosti

Dobrý deň, bežne sa pri zverení dieťaťa do striedavej osobnej starostlivosti vychádza z toho, že obaja rodičia si voči dieťaťu plnia svoju vyživovaciu povinnosť v rámci striedavej osobnej starostlivosti. Vo väčšine prípadov sa výživné neurčuje. Nie je to však absolútne a v prípadoch ak jeden z rodičov má výrazne vyšší príjem ako druhý a dieťa má u tohto rodiča vyšší životný štandard určuje sa výživné. Výživné sa vtedy určuje z dôvodu, aby dieťa malo u oboch rodičov (nakoľko u oboch trávi rovnaký čas) zabezpečenú rovnakú životnú úroveň. Dieťa má totiž právo podieľať sa na životnej úrovni svojich rodičov. Ak teda aj vo Vašom prípade má otec dieťaťa vyšší príjem ako Vy a on mu dokáže zabezpečiť vyšší životnú úroveň je namieste, aby bolo určené primerané výživné (výživné býva zväčša v takýchto prípadoch nižšie než keď o dieťa vykonáva starostlivosť iba jeden z rodičov - súd musí prihliadnuť na osobnú starostlivosť druhého rodiča).

Trápi vás "Výživné v striedavej starostlivosti" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Výživné v striedavej starostlivosti (Rodinné právo)

Dobrý deň, moja partnerka ma opustila na začiatku leta a dohodli sme sa, že si dáme pauzu. No zistil som, že už dlhšiu dobu má niekoho iného. So synom sa stretávam pravidelne, podľa toho, koľko mám času. Avšak dá sa povedať, že dcéru som nevidel už viac ako 6 týždňov a vždy sa vyhovára na nejaký dôvod. Nechcem na ňu naliehať, tak sa prispôsobujem situácii. Bol by som rád, keby ste mi poradili, ako tieto záležitosti čo najlepšie vyriešiť bez toho, aby som bol nútený platiť výživné. Je možné dohodnúť sa na striedavej starostlivosti?

Odpoveď: Výživné v striedavej starostlivosti

(odpoveď odoslaná: 15.08.2023)

Dobrý deň,
na základe vyššie uvedeného tomu rozumiem tak, že máte s bývalou priateľkou dve deti. V zmysle zákona o rodine platí, že na výkone rodičovských práv a povinností sa môžete dohodnúť bez zásahu súdu. Môžete sa teda dohodnúť aj tak, že sa budete o dieťa, resp. deti budete starať formou striedavej starostlivosti bez toho, aby niekto platil výživné. Samozrejme môže sa stať to, že matka tento návrh nepríjme alebo dohodnutý režim nebude celkom dodržiavať. V takom prípade je možnosťou už len podať návrh na súd, ktorý sa pri rozhodovaní bude riadiť najlepším záujmom dieťaťa. Ak by však rozhodol súd tak, že by určil striedavú starostlivosť, tak sa dá predpokladať, že výživné určené nebude, ak máte s matkou dieťaťa približne rovnaké príjmy. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Výživné v striedavej starostlivosti (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať o niečo týkajúce sa starostlivosti o deti po rozvode. S manželom sme sa dohodli, že deti budú v mojej starostlivosti, on mi bude platiť výživné a bude s deťmi každý druhý víkend. Deti však túto situáciu nezvládali dobre - chceli tráviť s exmanželom viac času. Preto prišiel s návrhom striedavej starostlivosti, kde by deti boli so mnou od nedele o 17:00 do piatka a v piatok po škole, asi od 13:00, by boli s ním až do nedele do 17:00. Exmanžel však odmieta platiť výživné s odôvodnením, že ide o striedavú starostlivosť a deti sú so mnou 4 dni a s ním 3. Mne sa to však nezdá správne, keďže som s deťmi takmer celý týždeň. Je jeho odmietanie výživného s odôvodnením, že je s deťmi cez víkend, v poriadku? Ďakujem.

Odpoveď: Výživné v striedavej starostlivosti

(odpoveď odoslaná: 29.10.2022)

Dobrý deň,

výživné sa platí najmä v tích prípadoch, keď má deti v osobnej starostlivosti jeden z rodičov a teda on dieťaťu poskytuje prístrešie, ošatenie, každodennú starostlivosť a podobne, teda veci určitej hodnoty. Keďže druhý rodič v osobnej starostlivosti v týchto prípadoch dieťa nemá, tak sa na výkone týchto práv a povinností podieľa platením výživného, teda určitej finančnej čiastky, aby náklady na dieťa neznášal v celom rozsahu iba rodič, ktorý má dieťa v osobnej starostlivosti.

Pri striedavom výživnom existujú prípady, keď súd výživné neurčí nakoľko sa obaja rodičia o dieťa starajú osobne v určitých časových úsekoch. Samozrejme nie je to tak vždy. V niektorých prípadoch, napríklad, ak má jeden z rodičov vyšší príjem než druhý, tak súd výživné môže určiť aj pri striedavej starostlivosti. Na mieste by to bolo podľa môjho názoru aj v takomto prípade, keď má manžel deti v starostlivosti kratší čas než Vy, avšak bolo by dobré to zohľadniť aj pri výške výživného. 

Skúste mu to vysvetliť týmto spôsobom, teda nech Vám prispeje aspoň nejakou čiastkou. Ak nebude súhlasiť môžete sa obrátiť na súd. 


Podotázka: Výživné v striedavej starostlivosti (Rodinné právo)

Dobrý deň, s bývalou partnerkou máme dvoje maloleté deti v striedavej starostlivosti. Od vynesenia rozsudku už ubehli dva roky, počas ktorých súd určil, že ja ako otec budem platiť výživné 60 eur na každé dieťa. V tom čase matka žila sama v podnájme a bola na materskej dovolenke, zatiaľ čo ja som pracoval na zmeny vo fabrike. Po dvoch rokoch sa situácia zmenila. Matka žije so svojím priateľom, s ktorým majú spoločné tretie dieťa. Bývajú v domácnosti priateľa, matka má vlastné auto a tretie dieťa už chodí do škôlky. Momentálne si privyrába v taxislužbe a jej priateľ pracuje tiež na zmeny vo fabrike a slušne zarába. Ja som si za posledné dva roky vybavil u zamestnávateľa prácu len na ranné zmeny s pružnou pracovnou dobou, aby som mohol deti zaviesť do školy či škôlky. Z toho dôvodu som však platovo poklesol, pretože už nepracujem cez víkendy ani v noci, a teda som prišiel o príplatky. Navyše musím do práce dochádzať autom na vlastné náklady. Za posledné dva roky teda došlo k zmene pomienok jak u matky, tak aj u otca. Mám šancu uspieť na súde, ak požiadam o zrušenie výživného? Ďakujem. K.

Odpoveď: Výživné v striedavej starostlivosti

(odpoveď odoslaná: 03.10.2022)

Dobrý de
na vami položenú otázku uvádzame, že keďže ide o maloleté deti, zrušenie výživného z vami uvedených dôvodov neprichádza do úvahy. Vyživovacia povinnosť rodiča trvá v zmysle ust. § 62 zákona o rodine do času, kým dieťa nie je schopné sa samé živiť.

Uvádzame, že v súčasnosti je minimálne výživné v € 32,11. Podľa  § 62 ods. 3 zákona o rodine platí :

"Každý rodič bez ohľadu na svoje schopnosti, možnosti a majetkové pomery je povinný plniť svoju vyživovaciu povinnosť v minimálnom rozsahu vo výške 30 % zo sumy životného minima na nezaopatrené neplnoleté dieťa alebo na nezaopatrené dieťa podľa osobitného zákona."


Trápi vás "Výživné v striedavej starostlivosti" a chcete pomôcť?

Podotázka: Výživné v striedavej starostlivosti (Rodinné právo)

Dobrý deň, som rozvedená už štyri roky a od začiatku sme sa dohodli na striedavej starostlivosti o naše dieťa. Z manželstva som vyšla finančne na nule a bez vlastného bývania, a s platom zdravotnej sestry mám ťažkosti utiahnúť všetky náklady spojené so životom môjho i mňa. S bývalým manželom sme sa preto dohodli, že mi na syna bude prispievať 200 eur mesačne. Túto dohodu schválil aj súd. Teraz, keď má náš syn 12 rokov, bývalý manžel nechce už platiť výživné a chce sa o to obrátiť na súd. Tvrdí, že ak nášho syna finančne nedokážem sama zabezpečiť, mal by byť v jeho starostlivosti. Chcem sa preto spýtať, či je možné prísť o svoje dieťa len preto, že ho napriek stálej práci finančne nedokážem sama zabezpečiť. Existujú nejaké možnosti, ako zabrániť odcudzeniu môjho dieťaťa? Vopred ďakujem za odpovede.

Odpoveď: Výživné v striedavej starostlivosti

(odpoveď odoslaná: 27.06.2022)

Dobrý deň,
vzhľadom na vek dieťaťa bude rozhodujúce vyjadrenie syna. Ak nebude chcieť ísť do výlučnej starostlivosti otca, súd o tom nerozhodne. Samotná skutočnosť, že Vám to finančne nevychádza nie je dôvodom pre to, aby dieťa nemohlo byť vo Vašej osobnej starostlivosti. Na to je práve inštitút výživného aj pri striedavej osobnej starostlivosti. Ak súd po vykonaní dokazovania zistí, že syn v striedavej osobnej starostlivosti prospieva, darí sa mu... nemá dôvod meniť rozhodnutie iba z dôvodu, že Vám to finančne nevychádza. Iná by bola možno situácia, keby ste boli úplne bez príjmu a nevedeli by ste sa postarať ani o základné potreby dieťaťa a dieťa by bolo z tohto dôvodu vo Vašej osobnej starostlivosti ohrozené.


Podotázka: Výživné v striedavej starostlivosti (Rodinné právo)

Dobrý deň. Chcem sa opýtať, máme dve deti, ktoré navštevujú základnú školu a my sa chystáme rozviesť. Dohodli sme sa na striedavej starostlivosti. Mohli by ste mi prosím informovať, koľko budem asi platiť manželke na výživné, ak moja čistá mzda je 1100 eur? A ešte by ma zaujímalo, kto bude poberať daňový bonus na deti? Vopred ďakujem.

Odpoveď: Výživné v striedavej starostlivosti

(odpoveď odoslaná: 29.07.2020)

Dobrý deň,
výživné sa vždy určuje individuálne. Nie je možné ho paušalizovať, pretože ho vypočíta až súd po vykonaní dokazovania. Ak ale deti budú v striedavej starostlivosti, výživné sa väčšinou neurčuje. Podľa zákona ak je maloleté dieťa zverené do striedavej osobnej starostlivosti rodičov, súd pri určení výživného prihliadne na dĺžku striedavej osobnej starostlivosti každého rodiča alebo súd môže rozhodnúť aj tak, že počas trvania striedavej osobnej starostlivosti rodičov výživné neurčuje.

Záleží, aký plat má manželka a či by medzi Vašimi príjmami bol hrubý nepomer.

Pokiaľ ide o daňový bonus, môžete sa na tom dohodnúť, ale ak sa na tom dohodnúť neviete, mal by to určiť súd.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Výživné v striedavej starostlivosti (Rodinné právo)

Dobrý večer, chcela by som sa opýtať na niekoľko vecí. Mám dve deti s bývalým manželom. Deti sú v mojej starostlivosti a manžel mi mesačne platí spolu 200 eur. Avšak, keďže starší syn navštevuje školu a druhý škôlku, potrebujem viac peňazí. Mám ďalšie, tretie dieťa, ale otec je iný muž. Momentálne som na materskej dovolenke. Bývam v prenájme sama s deťmi, ale otec tretieho dieťatka mi nájom platí namiesto výživného. Rada by som zvážila možnosť striedavej starostlivosti dvoch detí s bývalým manželom. Ako podnikateľ na živnosť by mohol mať možnosť na takúto zmenu. Ako veľkú šancu na úspech by som mala? Pri striedavej starostlivosti by som si mohla privyrobiť viac peňazí, ako je výživné, ktoré mi posiela. Rada by som sa tiež opýtala, či by sme mali výdavky na deti (škola, škôlka, lieky, krúžky) platiť na polovicu.

Odpoveď: Výživné v striedavej starostlivosti

(odpoveď odoslaná: 04.09.2019)

Dobrý deň. S ohľadom na Vami opísanú situáciu možno uvažovať nad dvoma riešeniami, a síce podať návrh na zvýšenie výživného alebo sa s exmanželom dohodnúť na striedavej osobnej starostlivosti.

Pokiaľ ide o návrh na zvýšenie výživného, tento treba okrem iného odôvodniť podstatnou zmenou pomerov, ktorá by odôvodňovala zvýšenie výživného. Medzi takéto dôvody by mohli patriť napr. zvýšenie nákladov na deti v súvislosti s ich vyšším vekom, nástupom do školy a pod. Takisto je relevantné, že máte ďalšie dieťa, ktorému zabezpečujete osobnú starostlivosť.

Čo sa týka striedavej osobnej starostlivosti, zákonnými predpokladmi sú nasledovné skutočnosti: (1) obidvaja rodičia sú spôsobilí deti vychovávať, (2) obidvaja rodičia majú záujem o osobnú starostlivosť o deti, (3) striedavá osobná starostlivosť bude v záujme detí a (4) budú takto lepšie zaistené potreby detí. Vzhľadom na uvedené je zrejmé, že prípadné zverenie detí do striedavej osobnej starostlivosti bude závisieť aj od toho, ako by sa k tomu postavil Váš exmanžel.

Pokiaľ ide o striedavú osobnú starostlivosť a vyživovaciu povinnosť, zákon predpokladá aj situáciu, že dieťa, resp. deti budú zverené do striedavej osobnej starostlivosti oboch rodičov a súčasne bude aj určené výživné pre jedného z rodičov. Výživné totiž závisí od schopností, možností a majetkových pomerov rodičov a od odôvodnených potrieb detí.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Výživné v striedavej starostlivosti" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.