POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Skončenie prac. pomeru a nevyčerpaná dovolenka


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Bratislava

Otázka: Skončenie prac. pomeru a nevyčerpaná dovolenka

Dobrý deň, mám dohodu o pracovnej činnosti, ktorá mi končí 31. 12. 2022. Začiatkom novembra som mala úraz, ktorý ma postavil mimo pracovnej schopnosti a som na PN. Po úraze som bola u zamestnávateľa, ktorý mi avizoval, že od nového roka už so mnou v práci nepočíta. Pred niekoľkými dňami som sa dozvedela, že zamestnávateľ plánuje nahradiť moju PN zostatkovou dovolenkou, ktorú som nestihla vyčerpať. Mám ešte 9 dní zostatkovú dovolenku. Nikto ma o tom neinformoval. Dnes som bola na Sociálnej poisťovni, kde mi povedali, že podľa zákona musí zamestnávateľ zaplatiť 10 dní PN a preplatiť nevyčerpanú zostatkovú dovolenku. Chcela by som sa uistiť, že právo je na mojej strane. Ak áno, potrebovala by som vedieť relevantný paragraf, ktorý mi umožní efektívne sa brániť. Ďakujem.

Odpoveď: Skončenie prac. pomeru a nevyčerpaná dovolenka

Dobrý deň, v otázke uvádzate, že máte uzatvorenú dohodu o pracovnej činnosti. Ak by ste mali uzatvorenú len dohodu o pracovnej činnosti, potom nárok na dovolenku v zmysle ust. Zákonníka práce nie je /§ 223 ods. 2 Zákonníka práce/.

Ak máte uzatvorenú pracovnú zmluvu na dobu určitú s dobou trvania pracovného pomeru do 31.12.2022, potom je situácia iná. Zamestnávateľ sa nemôže sám rozhodnúť, že Vašu práceneschopnosť nahradí dovolenkou a informácia soc. poisťovne je správna.

Pokiaľ ide o preplatenie nevyčerpanej dovolenky platí ust. § 116 Zákonníka práce :

"Za nevyčerpané štyri týždne základnej výmery dovolenky nemôže byť zamestnancovi vyplatená náhrada mzdy, s výnimkou, ak si túto dovolenku nemohol vyčerpať z dôvodu skončenia pracovného pomeru."

Trápi vás "Skončenie prac. pomeru a nevyčerpaná dovolenka" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Skončenie prac. pomeru a nevyčerpaná dovolenka (Pracovné právo)

Dobrý deň, rád by som sa opýtal ohľadom nároku na dovolenku pri ukončení pracovného pomeru dohodou. S mojím zamestnávateľom sme sa dohodli, že ukončíme pracovný pomer k poslednému dňu apríla. Ide o pracovný pomer na dobu určitú, ktorý trvá od 1. júna 2023. Od 1. decembra 2023 bol pracovný pomer predĺžený o ďalších šesť mesiacov. Podľa odpracovaných mesiacov by som mal mať nárok na 8,5 dňa dovolenky, a to za obdobie od 1. decembra 2023 do 30. apríla 2024. Do ukončenia pracovného pomeru mám ešte nevyčerpaných 2,5 dňa dovolenky, čo je uvedené aj v mojej poslednej výplatnej páske. No dnes mi zamestnávateľ oznámil, že môžem čerpať len 1 deň dovolenky. Mohli by ste mi, prosím, poradiť, z akých dôvodov môže dôjsť k takémuto skráteniu dovolenky? Nečerpala som žiadnu dočasnú pracovnú neschopnosť (PN) a všetky mesiace som odpracovala riadne. Ďakujem za radu.

Odpoveď: Skončenie prac. pomeru a nevyčerpaná dovolenka

(odpoveď odoslaná: 17.04.2024)

Dobrý deň, na zníženie dní dovolenky na jeden deň ako uvádza zamestnávateľ, sa musíte opýtať priamo zamesntávateľa.

Uvádzame, že v prípade skončenia prac. pomeru ohladom nevyčerpanej dovolenky platí ust. § 116 Zákonníka práce :

"(1) Zamestnancovi patrí za vyčerpanú dovolenku náhrada mzdy v sume jeho priemerného zárobku. (2) Za časť dovolenky, ktorá presahuje štyri týždne základnej výmery dovolenky, ktorú zamestnanec nemohol vyčerpať ani do konca nasledujúceho kalendárneho roka, patrí zamestnancovi náhrada mzdy v sume jeho priemerného zárobku. (3) Za nevyčerpané štyri týždne základnej výmery dovolenky nemôže byť zamestnancovi vyplatená náhrada mzdy, s výnimkou, ak si túto dovolenku nemohol vyčerpať z dôvodu skončenia pracovného pomeru."   Ak nedôjde k preplateniu nevyčerpanej dovolenky vo výplatnom termíne po skončení pracovného pomeru, odporúčam zamestnávateľovi poslať výzvu k úhrade mzdy za nevyčerpanú dovolenku a ak k úhrade nedôjde, vo veci budete musieť podať žalobu na súd.

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Skončenie prac. pomeru a nevyčerpaná dovolenka (Pracovné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa informovať o možnosti preplatenia dovolenky po skončení pracovného pomeru. Po ukončení zamestnania mi zamestnávateľ preplatí nenárokovú dovolenku za rok 2023. Rada by som vedela, či mám nárok aj na preplatenie dovolenky vo výške 2/12 za rok 2024, aj keď som v tomto roku neodpracovala ani jeden deň. Od 1. september 2023 do 29. februára 2024 som bola na pracovnej neschopnosti a k 29. februára 2024 som pracovný pomer ukončila dohodou. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

Odpoveď: Skončenie prac. pomeru a nevyčerpaná dovolenka

(odpoveď odoslaná: 02.03.2024)

Dobrý deň,
ak ste v roku 2024 neodpracovali ani jeden deň, tak Vám nevznikol nárok na dovolenku v roku 2024. 

Podľa § 101 Záonníka práce, "Zamestnanec, ktorý počas nepretržitého trvania pracovného pomeru k tomu istému zamestnávateľovi vykonával u neho prácu aspoň 60 dní v kalendárnom roku, má nárok na dovolenku za kalendárny rok, prípadne na jej pomernú časť, ak pracovný pomer netrval nepretržite počas celého kalendárneho roka. Za odpracovaný deň sa považuje deň, v ktorom zamestnanec odpracoval prevažnú časť svojej zmeny. Časti zmien odpracované v rôznych dňoch sa nesčítajú."

Za odpracovaný deň sa považuje deň, v ktorom zamestnanec odpracoval prevažnú časť svojej zmeny. Ak ste teda v rok 2024 neodpracovali ani jeden deň, tak Vám nezvnikol nárok ani na dovolenku za odpracované dni. 

Podľa § 105 Záonníka práce, "Zamestnancovi, ktorému nevznikol nárok na dovolenku za kalendárny rok ani na jej pomernú časť, pretože nevykonával v kalendárnom roku u toho istého zamestnávateľa prácu aspoň 60 dní, patrí dovolenka za odpracované dni v dĺžke jednej dvanástiny dovolenky za kalendárny rok za každých 21 odpracovaných dní v príslušnom kalendárnom roku."


Podotázka: Skončenie prac. pomeru a nevyčerpaná dovolenka (Pracovné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Moja pracovná zmluva na dobu určitú - šesť mesiacov, má skončiť 11. marca 2024. V takom prípade by som chcela vedieť, či mám právo na preplatenie nevyčerpanej dovolenky, konkrétne ide o štyri dni. Bude mi táto dovolenka preplatená aj v prípade, že môj pracovný pomer skončí bez výpovede? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Skončenie prac. pomeru a nevyčerpaná dovolenka

(odpoveď odoslaná: 19.02.2024)

Dobrý deň, ak si nestihnete vyčerpať dovolenku ku dńu skončenia rpacovného pomeru, následne paltí ust. § 116 Zákonníka práce /citujeme/ :

"(1) Zamestnancovi patrí za vyčerpanú dovolenku náhrada mzdy v sume jeho priemerného zárobku. (2) Za časť dovolenky, ktorá presahuje štyri týždne základnej výmery dovolenky, ktorú zamestnanec nemohol vyčerpať ani do konca nasledujúceho kalendárneho roka, patrí zamestnancovi náhrada mzdy v sume jeho priemerného zárobku. (3) Za nevyčerpané štyri týždne základnej výmery dovolenky nemôže byť zamestnancovi vyplatená náhrada mzdy, s výnimkou, ak si túto dovolenku nemohol vyčerpať z dôvodu skončenia pracovného pomeru."   Odpoveď na otázku je áno, zamesntávateľ musí nevyčerpanú dovolenku preplatiť.

 

 


Trápi vás "Skončenie prac. pomeru a nevyčerpaná dovolenka" a chcete pomôcť?

Podotázka: Skončenie prac. pomeru a nevyčerpaná dovolenka (Pracovné právo)

Dobrý deň, som na pracovnej neschopnosti od apríla. Môj pracovný pomer končí 31.10.2023 a prechádzam na predčasný dôchodok. Ešte mi zostáva 22 dní dovolenky. Mám ukončiť pracovnú neschopnosť a vybrať si dovolenku (22 dní), alebo ostať na pracovnej neschopnosti a trvať na preplatení? Ďakujem za Vašu odpoveď.

Odpoveď: Skončenie prac. pomeru a nevyčerpaná dovolenka

(odpoveď odoslaná: 20.09.2023)

Dobrý deň, ak ste práceneschopná a je predpoklad, že aj budete do skončenia pracovného pomeru, nie je právny dôvod, aby ste nastúpili do zamestnania a následne čerpali dovolenku.

Vo vašom prípade platí ust. § 116 Zákonníka práce /citujeme/ :

"(1) Zamestnancovi patrí za vyčerpanú dovolenku náhrada mzdy v sume jeho priemerného zárobku. (2) Za časť dovolenky, ktorá presahuje štyri týždne základnej výmery dovolenky, ktorú zamestnanec nemohol vyčerpať ani do konca nasledujúceho kalendárneho roka, patrí zamestnancovi náhrada mzdy v sume jeho priemerného zárobku. (3) Za nevyčerpané štyri týždne základnej výmery dovolenky nemôže byť zamestnancovi vyplatená náhrada mzdy, s výnimkou, ak si túto dovolenku nemohol vyčerpať z dôvodu skončenia pracovného pomeru."

 

Z uvedeného zákonného ustanovenia vyplýva, že ak si zamestnanec nemôže vyčerpať dovolenku do konca trvania pracovného pomeru, je povinnosťou zamestnávateľa mu nevyčerpanú časť dovolenky preplatiť.


Podotázka: Skončenie prac. pomeru a nevyčerpaná dovolenka (Pracovné právo)

Dobrý deň, chcel by som sa informovať o skončení môjho pracovného pomeru na dobu určitú, ktoré je naplánované na 14. 8. 2023. Momentálne som na pracovnej neschopnosti a tak to bude aj po skončení pracovného pomeru. Ostalo mi nevyčerpaných približne 14 dní dovolenky. Mám nárok na jej preplatenie? Ďakujem.

Odpoveď: Skončenie prac. pomeru a nevyčerpaná dovolenka

(odpoveď odoslaná: 15.07.2023)

Dobrý deň, áno, máte nárok na preplatenie nevyčerpanej dovolenky, čo vyplýva z ust. § 116 ods. 3 zákonníka práce /citujeme/ :

"Za nevyčerpané štyri týždne základnej výmery dovolenky nemôže byť zamestnancovi vyplatená náhrada mzdy, s výnimkou, ak si túto dovolenku nemohol vyčerpať z dôvodu skončenia pracovného pomeru."

Náhrada mzdy za nevyčerpanú dovolenku by vám mala byť vyplatená po skončení pracovného pomeru v najbližšom výplatnom termíne platnom aj pre všetkých ostatných zamestnancov. Ak by sa tak nestalo, kontaktujte zamestnávateľa a žiadajte v písomne forme o preplatenie nevyčerpanej dovolenky s odkazom na vyššie uvedené zákonné ustanovenie § 116 ods. 3 Zákonníka práce.

Následne v prípade problémov kontaktujte našu advokátsku kanceláriu.

Môžete nás sledovať aj na FB, prípadne odoberať videá na youtube.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Skončenie prac. pomeru a nevyčerpaná dovolenka (Pracovné právo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať. Mám výpoveď k 31.5.2023 zo zdravotných dôvodov, momentálne som na PN a mám nevyčerpanú dovolenku. Výpoveď už je podpísaná a schválená. Dostanem vyplatený zvyšok dovolenky? Ďakujem.

Odpoveď: Skončenie prac. pomeru a nevyčerpaná dovolenka

(odpoveď odoslaná: 25.05.2023)

Dobrý deň,
Vami uvedenú problematiku rieši ust. § 116 Zákonníka práce :

"(1) Zamestnancovi patrí za vyčerpanú dovolenku náhrada mzdy v sume jeho  priemerného zárobku. (2) Za časť dovolenky, ktorá presahuje štyri týždne základnej výmery dovolenky, ktorú zamestnanec nemohol vyčerpať ani do konca nasledujúceho kalendárneho roka, patrí zamestnancovi náhrada mzdy v sume jeho priemerného zárobku. (3) Za nevyčerpané štyri týždne základnej výmery dovolenky nemôže byť zamestnancovi vyplatená náhrada mzdy, s výnimkou, ak si túto dovolenku nemohol vyčerpať z dôvodu skončenia pracovného pomeru."    

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Skončenie prac. pomeru a nevyčerpaná dovolenka" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:
  • Čerpanie dovolenky vo výpovedi

    3) Za nevyčerpané štyri týždne základnej výmery dovolenky nemôže byť ... Pre nevyčerpanú dovolenku z dôvodu skončenia pracovného pomeru platí ust.

  • Patrí mi náhrada za nevyčerpanú dovolenku?

    Za nevyčerpané štyri týždne základnej výmery dovolenky nemôže byť ... ak si túto dovolenku nemohol vyčerpať z dôvodu skončenia pracovného pomeru.

  • Skončenie pracovného pomeru

    Uvedené zákonné ustanovenie je jasné : nevyčerpaná dovolenka z dôvodu skončenia pracovného pomeru vám musí byť preplatená. Trápi vás "Skončenie pracovného ...

  • Môžem podať výpoveď počas PN?

    Ak chcete požiadať o skončenie pracovného pomeru dohodou, ... Tzn. z dôvodu skončenia pracovného pomeru Vám bude vyplatená nevyčerpaná dovolenka.

  • Skončenie pracovného pomeru výpoveďou

    Trápi vás "Skončenie pracovného pomeru výpoveďou" a chcete pomôcť? ... vzniká nárok aj na preplatenie nevyčerpanej dovolenky podľa § 116 Zákonníka práce.

  • Preplatenie dovolenky po rodičovskej dovolenke

    Moje pracovné miesto bolo ževraj zrušené a ukončenie pomeru uvádza podľa paragrafu 63 ... nevyčerpanú dovolenku jej (mu) zamestnávateľ poskytne po skončení ...

  • Hromadné prepúšťanie

    na skončenie pracovného pomeru uzavretého na dobu určitú uplynutím tejto doby, ... e) nárok na náhradu mzdy za dovolenku, na ktorú vznikol nárok počas ...




najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.