Máte
otázku?

Spätne výživné


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Trnava

Otázka: Spätne výživné

Dobrý deň, chcel by som sa informovať ohľadom výživného. Pred jedenástimi mesiacmi opustila moja manželka spoločnú domácnosť so synom (4 roky), a to po podaní návrhu na rozvod. Mesiac po odsťahovaní podala predbežné opatrenie, v ktorom žiadala zverenie syna do svojej osobnej starostlivosti, určila štandardný styk s ním (parný utorok a štvrtok a nepárny víkend) a výživné vo výške 100 euro. Súd predbežné opatrenie odsúhlasil. Platby som vždy zaslal včas a dokonca boli aj vyššie ako určená suma. So synom som sa mohol stretávať kedykoľvek a naše vzťahy fungovali ako pri striedavej starostlivosti, pretože môj čas bol flexibilný a ona začala pracovať. Nedávno sme mali pojednávanie o tomto predbežnom opatrení. Na súde manželka požadovala výživné vo výške 150 euro, ktoré aj súd schválil c s tým, že vyššiu sumu mám vyplatiť spätne ukončené obdobie, odvtedy čo opustili našu spoločnú domácnosť. Preto sa pýtam, či by zvýšené výživné nemalo byť v platnosti až od právoplatnosti rozhodnutia a prečo požadujú spätne vyplatiť túto sumu, keď súd určil inú výšku výživného. Ďakujem za pochopenie.

Odpoveď: Spätne výživné

Dobrý deň, neodkladným opatrením súd upravuje práva a povinnosti k maloletému dieťaťu iba dočasne do času rozhodnutia vo veci samej. Súd v rozsudku vo veci samej (v tomto prípade o úprave práv a povinností k maloletému dieťaťu na čas do rozvodu) môže o výživnom rozhodnúť aj inak, než rozhodol v neodkladnom opatrení. Je to spôsobené tým, že súd neodkladným opatrením rozhoduje iba o výživnom v nevyhnutnej miere. Preto v rozsudku vo veci samej je bežne určené vyššie výživné. Následne súd určuje aj tzv. zročné výživné od podania návrhu na súd (nie od odsťahovania zo spoločnej domácnosti). Ak ste platili 100 eur a súd určil v rozsudku 150 eur, tak za každý mesiac by mal spätne vypočítať 50,- eur a určiť Vám lehotu na jeho splatenie. Vzhľadom na to, že ste manželke platili aj viac ako 100 eur, musí súd túto skutočnosť zohľadniť a podľa toho prepočítať tzv. zročné výživné. Platenie v rozsahu prevyšujúcom 100 eur však musíte súdu preukázať.

Trápi vás "Spätne výživné" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Spätne výživné (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcem sa opýtať ohľadne spätného výživného. Ak jeden mesiac vynechám splátku, môže byť podaná žiadosť o exekúciu, alebo akú inú možnosť mám? Môj dlh je 230 eur a pravidelne ho splácam, len tento mesiac to nevyšlo a dohodnúť sa s ňou sa nedá. Plánujem doplatiť súmku pri ďalšej splátke. Za odpoveď vopred ďakujem.

Odpoveď: Spätne výživné

(odpoveď odoslaná: 30.06.2023)

Dobrý deň, ak by ste vynechali jednu splátku vo výške 230 eur, bývalá partnerka by Vás mohla podať na exekúciu. Výkon exekúcie sa vykoná spôsobmi uvedenými v Exekučnom poriadku, a to najmä: zrážkami zo mzdy alebo iných príjmov povinného, prikázaním pohľadávky. Platí všeobecná premlčacia doba tri roky, teda dlžné výživné si môže žiadať za tri roky spätne. Ale nezaplatenie jednej splátky nie je trestný čin. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Spätne výživné (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcem sa spýtať. Dnes som bola na súde ohľadom spätného výživného, kde mi bolo povedané, že ho súd už nepriznáva. Ako by som mohla v tomto prípade postupovať? Ďakujem.

Odpoveď: Spätne výživné

(odpoveď odoslaná: 06.07.2020)

Dobrý deň,
nie celkom rozumiem Vašej otázke. Pokúsim sa Vám to však vysvetliť, ako to asi myslel. Podľa zákona sa výživné priznáva do budúcna, najskôr odo dňa podania návrhu. Spätne sa môže priznať len pre maloleté dieťa a len ak rodičovi niečo objektívne bránilo podať návrh skôr. Súd neprizná dlžné výživné automaticky spätne. Ak ste mali výživné priznané súdom a povinný ho nezaplatil, tak môžete podať návrh na vykonanie exekúcie.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Spätne výživné" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.