POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Výživné na maloleté deti a partnerku


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Bratislava

Otázka: Výživné na maloleté deti a partnerku

Dobrý deň, s priateľkou spolu žijeme už 7 rokov a teraz sa rozchádzame. Máme spolu dve deti a ona žiada vyživné na deti a seba. Z čoho sa vypočítava takéto vyživné a akým spôsobom? Má zároveň moja priateľka nárok na vyživné pre seba od mňa, aj keď sme neboli buď manželmi alebo registrovanými partnermi? Ďakujem.

Odpoveď: Výživné na maloleté deti a partnerku

Dobrý deň, výživné sa na maloleté deti určuje podľa ich odôvodnených potrieb a schopností, možností a majetkových pomerov povinného rodiča (t.j. Vás). Súd výšku výživného určí komparáciou odôvodnených potrieb maloletých detí (bude na matke, aby čo najdôkladnejšie preukázala náklady na starostlivosť o maloleté deti) a Vašich schopností, možností a majetkových pomerov (súd sa nemusí stotožniť s Vaším reálnym príjmom, ak je vo Vašich schopnostiach dosahovať vyšší príjem. Na základe tohto súd ustáli výšku vyživovacej povinnosti. Zákon o rodine neupravuje možnosť priznať výživné na partnerku alebo družku. Takúto formu výživného nie je možné priznať. Tzn. že Vaša partnerka nemôže od Vás požadovať, aby ste aj jej (nielen na deti) platili mesačne výživné.

Trápi vás "Výživné na maloleté deti a partnerku" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Výživné na maloleté deti a partnerku (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať. Som nezamestnaná, rozšla som sa s partnerom a máme spolu maloleté dieťa. Mám nárok na výživné aj pre seba? Máme súdne stanovené, že je dieťa maloleté zverené do mojej starostlivosti. Ďakujem.

Odpoveď: Výživné na maloleté deti a partnerku

(odpoveď odoslaná: 25.07.2022)

Dobrý deň, vy ako matka dieťaťa, keďže ste neuzatvorili manželstvo, nemáte v zmysle zákona o rodine nárok na výživné.
Nepíšete v otázke vek maloletého dieťaťa, keďže v zmysle ust. § 74 Zákona o rodine by ste mohli od otca dieťaťa žiadať úhradu príspevok na úhradu nákladov nevydatej matky /citujeme/ :

"Príspevok na výživu a úhradu niektorých nákladov nevydatej matke
§ 74
(1) Otec dieťaťa, za ktorého matka dieťaťa nie je vydatá, je povinný najdlhšie po dobu dvoch rokov, najneskôr odo dňa pôrodu prispievať matke primerane na úhradu jej výživy a poskytnúť jej príspevok na úhradu nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom.
(2) Súd môže na návrh tehotnej ženy uložiť mužovi, ktorého otcovstvo je pravdepodobné, aby poskytol vopred sumu potrebnú na zabezpečenie jej výživy podľa odseku 1, príspevok na úhradu nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom a sumu potrebnú na zabezpečenie výživy dieťaťa po dobu, počas ktorej by žene patrila materská dovolenka podľa osobitného predpisu.15)
(3) Právo žiadať príspevok na úhradu nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom podľa odseku 1 sa premlčí uplynutím troch rokov odo dňa pôrodu."

4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Výživné na maloleté deti a partnerku (Rodinné právo)

Dobrý deň. Čítam tu, že muž nemusí platiť za svoju priateľku. Jasne to chápem. Platí to aj v prípade, ak som na invalidnom dôchodku? A je uvedené, že som dôchodkyňa?

Odpoveď: Výživné na maloleté deti a partnerku

(odpoveď odoslaná: 09.03.2020)

Dobrý deň, zákon o rodine výživné medzi partnermi nepozná. Výživné je možné súdnou cestou určiť medzi manželmi alebo ako príspevok rozvedenému manželovi. Inak medzi partnermi nie. Tzn. že vo Vašom prípade súdnou cestou nie je nárokovateľné žiadne výživné. Ak by aj akékoľvek výživné začal plniť alebo v minulosti plnil, nebola to jeho zákonná povinnosť.


Podotázka: Výživné na maloleté deti a partnerku (Rodinné právo)

Dobrý deň. Chcel by som sa informovať o situácii, v ktorej sa nachádza moja partnerka. Je rozvedená a má dve deti z predchádzajúceho manželstva, ktoré sú v opatere ich otca. Na tieto deti prispieva čiastkou 70 eur. S mojou partnerkou máme spoločné dieťa, na ktoré dostáva príspevok vo výške 214 eur pol roka. Rád by som vedel, či môže jej bývalý manžel požadovať zvýšenie alimentov v prípade, že žijeme spolu. Zaujíma ma tiež, či sa môj príjem zohľadňuje pri výpočte jej alimentov a či by som musel prispievať na jej deti. Chcem zdôrazniť, že s ňou nemám trvalý pobyt. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Výživné na maloleté deti a partnerku

(odpoveď odoslaná: 02.08.2018)

Dobrý deň,

pri určovaní výšky výživného sa posudzujú možnosti, schopnosti a majetkové pomery rodičov a odôvodnené výdavky dieťaťa. Vy priamo nebudete musieť platiť, avšak súd zohľadňuje majetkové pomery rodiča, teda napr. kde býva, aké má náklady, či vyživuje nejaké osoby, či býva sama, alebo nie a pod. Po zohľadnení všetkých skutočností súd rozhodne, koľko je primeraná suma na deti. Určite však bude zohľadňovať to, že partnerka má aj iné dieťa. Rozhodnutie súdu sa však nedá predvídať. Súd totiž rozhoduje podľa možností schopností a majetkových pomerov.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Výživné na maloleté deti a partnerku" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.