Máte
otázku?

Vyporiadanie pozemku v podielovom spoluvlastníctve


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Bratislava

Otázka: Vyporiadanie pozemku v podielovom spoluvlastníctve

Dobrý deň, otec je spoluvlastníkom majetku, o ktorý sa stará 40 rokov. Bolo mi povedané, že keď sa o pozemok starám len ja ako podielnik, tak podľa zákona mám na neho prednostné právo. Ústne sa so žijúcimi súrodencami dohodol, že mu svoju čiastku darujú. Zo 7 spoluvlastníkov sú žijúci okrem otca ešte 3. Jeden podielnik má záujem o odpredaj podielu, ďalší je stále zapísaný, no je nebohý. Moja otázka je, ako to vieme právne najlepšie a najľahšie ošetriť, aby mal otec viac podielov, prípadne aj všetky, tak, aby nás to stálo čo najmenej. Ide sa len o 300 m^2. Otec je imobilný, vie dať splnomocnenie napr. na mňa, aby sa to riešilo za neho? Ďakujem, V.

Odpoveď: Vyporiadanie pozemku v podielovom spoluvlastníctve

Dobrý deň,
na Vami položenú otázku uvádzame, že pokiaľ spoluvlastník pozemku zomrel a jeho podiel na pozemku nebol predmetom dedičského konania, je potrebné, aby dedič po nebohom spoluvlastníkovi podal návrh na súd  v zmysle ust. §  211 Civilného mimosporového poriadku :

"Ak sa objaví po právoplatnosti uznesenia, ktorým sa konanie o dedičstve skončilo, ďalší poručiteľov majetok, prípadne aj dlh, súd na návrh vykoná o tomto majetku dodatočné konanie o dedičstve. Ak sa objaví iba dlh poručiteľa, dodatočné konanie o dedičstve sa nevykoná."

Návrh na súd o dodatočné konanie o dedičstve sa v tomto prípade podáva na okresnom súdu, v obvode ktorého sa skončilo pôvodné dedičské konanie.

Pokiaľ ide o žijúcich spoluvlastníkov, potom je potrebné spísať dohodu o zrušení a vyporiadaní podielového spoluvlastníctva v zmysle ust. § 141 Občianskeho zákonníka. dohodu o zrušení a vyporiadaní podielového spoluvlastníctva odporúčam spísať až po skončení dodatočného konania o dedičstve s dedičmi nebohých podielových spoluvlastníkov a to z dôvodu, aby v zmysle ust. § 140 Obč. zákonníka nedošlo k porušeniu predkupného práva ostatných podiel. spoluvlastníkov.

Vec môžete riešiť aj na základe splnomocnenia od Vášho otca.

Trápi vás "Vyporiadanie pozemku v podielovom spoluvlastníctve" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vyporiadanie pozemku v podielovom spoluvlastníctve" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.