Máte
otázku?

Vysporiadanie dedičstva


Online právna poradňa
Oblasť práva: Košice

Otázka: Vysporiadanie dedičstva

Dobrý deň, s bratom sme zdedili v 1/2 majetok po rodičoch, konkrétne ide o rodinný dom s dvorom a záhradou o celkovej výmere 1000 m2. S ústnym súhlasom môjho brata, ktorý súhlasil, že nemusíme platiť prenájom za jeho polovicu, v dome od roku 2013 býva môj syn s manželkou. Syn hradil všetky poplatky spojené s domom a udržiaval nehnuteľnosť. V máji 2021 môj brat daroval svoj podiel - teda 1/2 - svojmu synovi. Ten mi následne oznámil, že od októbra 2021 sa tam presťahuje on, s čím nesúhlasím. Navrhla som synovcovi vyplatenie jeho podielu plus pridaný bonus v hotovosti, náhradu v podobe nového stavebného pozemku alebo kúpu podobnej nehnuteľnosti v našom katastrálnom území. Všetky tieto návrhy však odmietol. Trvá na rozdelení dedičstva tak, že väčší podiel (dom) bude jeho a menší podiel (záhrada) bude mojím. Odmieta aj zriadenie prístupovej cesty na uvedenú záhradu, nakoľko som aj spoluvlastníčkou priľahlého pozemku. Prosím o preverenie možnosti, ako by som mohla vlastniť celú nehnuteľnosť ja, alebo či darovaním svojho podielu svojmu synovi môže ovplyvniť celú situáciu. Ďakujem a s pozdravom,

Odpoveď: Vysporiadanie dedičstva

Dobrý deň,

z uvedeného vyplýva, že rodinný dom a pozemky máte v podielovom spoluvlastníctve Vy a syn Vášho brata, ktorému bol podiel bratom prevedený. Uviedli ste, že Vaše návrhy zo strany syna Vášho brata boli zamietnuté. Ak sa neviete dohodnúť, situáciu bude zrejme nutné vyriešiť súdom cestou podania žaloby o zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva. Občiansky zákonník však určuje záväzné poradie, ako môže súd o vyporiadaní tohto spoluvlastníctva rozhodnúť. Súd prihliadne pritom na veľkosť podielov a na účelné využitie veci. V prvom rade bude súd zisťovať, či vec je možné rozdeliť (súd sa opiera väčšinou o znalecké posudky). Ak by dom nebolo možné rozdeliť, súd by prikázal dom za primeranú náhradu buď Vám alebo synovi Vášho brata. Iba v prípade, ak by vec žiadny zo spoluvlastníkov nechcel, rozhodol by súd o nariadení predaja a výťažok by rozdelil podľa podielov. Ak Váš syn s manželkou nemali zriadené vecné bremeno v podobe práva bývania a užívania, a uviedli ste, že nemali ani uzavretú nájomnú zmluvu, potom v podstate dom užívali na základe dobrovoľného rozhodnutia Vás a Vášho brata. 

To, či budete vlastniť celú nehnuteľnosť závisí jednak od dohody medzi Vami a synom Vášho brata a pokiaľ sa nedohodnete, rozhodovať bude súd, avšak úspech vo veci Vám nevieme zaručiť, dá sa však na to pripraviť, aby ste mali väčšie šance dom získať pre seba. Súd bude prihliadať na skutočnosti, ktoré vyjdú počas konania najavo a viazaný je aj záväznosťou poradia o tom, ako podielové spoluvlastníctvo vyporiada. Ak by ste svoj podiel darovali svojmu synovi, situáciu by ste určite ovplyvnili. Na prípadné vysporiadanie je potrebné sa pripraviť. 

 

Trápi vás "Vysporiadanie dedičstva" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Vysporiadanie dedičstva

Dobrý deň, Rád by som sa informoval, či je možné vysporiadať majetok, ak je na ňom plomba od exekútora. Jeden dom vlastní viacero majiteľov (dedičov). Jeden z nich má dlžoby a nevieme, či nepresahujú sumu jeho časti dedičstva. V prípade, že by jeho exekúcie boli vyššie ako je jeho podiel na dome a druhý z dedičov by mal záujem o vysporiadanie majetku a odkúpenie nehnuteľnosti, ako by sme mali postupovať? Je to vôbec možné? Ďakujem.

Odpoveď: Vysporiadanie dedičstva

(odpoveď odoslaná: 12.02.2023)

Dobrý deň,
vo Vami uvedenom prípade platí ust. § 166 ods. 2 exekučného poriadku :

"Spoluvlastník hnuteľnej veci alebo nehnuteľnej veci, ktorá je v podielovom spoluvlastníctve, môže zabrániť predaju veci, ak najneskôr do začiatku dražby zloží u exekútora v hotovosti alebo šekom na účet exekútora sumu vo výške podielu, ktorý sa má vydražiť. Ak jeden zo spoluvlastníkov zloží túto sumu na účet exekútora, považuje sa za vydražiteľa podielu; ak uvedenú sumu zloží na účet exekútora viac spoluvlastníkov, zužuje sa okruh dražiteľov podielu iba na spoluvlastníkov. Ďalej exekútor postupuje podľa ustanovení o dražbe."

 

Na základe vyššie uvedeného zákonného ustanovenia odporúčam spolu s povinným v exekučnom konaní kontaktovať exekútora, ktorý vedie exekučné konanie.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Vysporiadanie dedičstva

Dobrý deň, Spolu s tromi bratmi som zdedil nehnuteľnosť, konkrétne dom s priľahlým pozemkom. Právoplatné dedičské konanie v tejto veci prebehlo, pri ktorom sme všetci štyria dedili rovnými dielami. Problém nastáva v súvislosti s jedným z dedičov. Tento brat býva v spomínanej nehnuteľnosti a znehodnocuje ju tým, že zbiera rôzny odpad z okolia a nosí ho na pozemok i do domu bez nášho súhlasu. Mám v úmysle dom odpredať tomu bratovi, ktorý v nehnuteľnosti býva, alebo inému záujemcovi. Na návrh predaja domu však náš brat zareaguje odmietavo, dokonca nevpustí nikoho ani do domu, ani na pozemok, a pri väčšom konflikte aj fyzicky zaútočí. Nemá navyše finančné prostriedky na vyplatenie našich podielov. Prosím o radu, ako ďalej postupovať, a na koho sa môžeme s týmto problémom obrátiť. Roman

Odpoveď: Vysporiadanie dedičstva

(odpoveď odoslaná: 12.12.2021)

Dobrý deň, riešenie Vami uvedeného problému spočíva v podstate v dvoch riešeniach :

1./ Možnosťou je vyzvať brata na odkúpenie Vašich podielov na nehnuteľnosti v zmysle ust. §  140 Obč. zákonníka, na základe ktorého má predkupné právo na Vaše podiely pri ich prevode inej cudzej osobe a to v lehote do dvoch mesiacov od obdržania ponuky a to s tým upozornením, že ak podiely neodkúpi, Vaše podiely na nehnuteľnsoti predáte inej cudzej tretej osobe. Podľa ust. § 140 Obč. zákonníka platí :

"Ak sa spoluvlastnícky podiel prevádza, majú spoluvlastníci predkupné právo, ibaže ide o prevod blízkej osobe (§ 116, 117). Ak sa spoluvlastníci nedohodnú o výkone predkupného práva, majú právo vykúpiť podiel pomerne podľa veľkosti podielov."

Brat, ktorý dom užíva pravdepodobne ponuku nevyužije, následne budete môcť podiely na dome predať cudzej osobe. Treba však uviesť, že keďže brat dom užíva ako podiel. spoluvlastník, teda nehnuteľnosť nie je voľná, predajná cena bude nižšia, resp. táto okolnosť ovplyvní aj kúpnu cenu, za ktorú podiely na nehnuteľnosti predáte.

2./ Ak by sa Vám podiely na nehnuteľnosti nepodarilo predať, potom riešením je len podanie návrhu na súd na zrušenie a vyporiadanie podiel. spoluvlastníctva v zmysle ust. § 142 ods. 1 Obč. zákonníka :

"Ak nedôjde k dohode, zruší spoluvlastníctvo a vykoná vyporiadanie na návrh niektorého spoluvlastníka súd. Prihliadne pritom na veľkosť podielov a na účelné využitie veci. Ak nie je rozdelenie veci dobre možné, prikáže súd vec za primeranú náhradu jednému alebo viacerým spoluvlastníkom; prihliadne pritom na to, aby sa vec mohla účelne využiť a na násilné správanie podielového spoluvlastníka voči ostatným spoluvlastníkom. Ak vec žiadny zo spoluvlastníkov nechce, súd nariadi jej predaj a výťažok rozdelí podľa podielov."

3./  Uvádzame aj tretiu možnosť a to tú, že by ste sa od brata aj cestou súdu domáhali užívania nehnuteľnosti.

Odporúčam kontaktovať advokáta.

 

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vysporiadanie dedičstva" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.